Mobiili.fi Yli 100 vuotta vanha keksintö sai väistyä – tämän vuoksi Apple tappoi kuulokeliitännän

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 8/9/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2134
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]
  Koska kuulokeliitäntää ei iPhone 7:ssä ole, EarPodsit yhdistyvät Lightning-liitännän kautta.


  Kovasti etukäteen huhuttu ja eilen todeksi muuttunut uudistus iPhone 7 -malleissa on perinteisen 3,5 millimetrin analogisen kuulokeliitännän poistaminen. Jatkossa musiikki pitää kuulokkeisiin tai muihin äänentoistolaitteisiin siirtää joko digitaalisen Lightning-liitännän kautta tai langattomasti. Syitä uudistukselle on useita.

  Applen laitteistokehityksestä vastaava johtaja Dan Riccio kuvailee Buzzfeed Newsin haastattelussa, miten kuulokeliitännän poistamiseen päädyttiin.

  Analoginen kuulokeliitäntä on yli 100 vuotta vanha keksintö, jonka viimeisin merkittävä muutos tapahtui yli 50 vuotta sitten, kun halkaisija pieneni 6,35 millimetristä 3,5 millimetriin. Analogista äänisignaalia liikuttava liitäntä nyt ei varsinaisesti ehkä koskaan vanhene, mutta nykyaikaisessa älypuhelimessa liitännän kanssa samasta tilasta taistelevat puhelimen muut komponentit, kuten suoritin ja akku.

  Riccio kuvailee, kuinka puhelimen suunnittelun kannalta kyseessä on vain ilmaa täynnä oleva kolo, joka vie arvokasta tilaa puhelimen muilta komponenteilta. Hänen mukaansa olisi hullua säilyttää liitäntä, kun on olemassa parempi, moderni ratkaisu.

  [​IMG]
  iPhone 6s iFixitin purkukäsittelyssä. Kuulokeliitäntä erottuu vasemmassa alakulmassa.


  iPhone 7 -mallit ovat saaneet merkittäviä kamerauudistuksia, kun pienempi malli sai optisen kuvanvakaimen ja Plus-malli kaksoiskameran. Uudet kamerakomponentit eivät aluksi kuitenkaan tahtoneet mahtua paikoilleen, sillä perinteisesti iPhone-mallien yläosassa on käytetty näytön taustavalaistukseen liittyvää piiriä, mutta uusien kameroiden kanssa sille ei enää ollut tilaa laitteen yläosassa. Niinpä suunnittelijat alkoivat hahmotella, mitä tapahtuisi, jos kuulokeliitäntä poistettaisiin ja piiri sijoitettaisiin puhelimen alaosaan.

  Suunnittelijat huomasivat, että kuulokeliitännän poistolla on monia etuja. Taptic Engine -tärinämoottori oli helpompi sijoittaa ja akuille vapautui enemmän tilaa. iPhone 7:n akku omaakin 14 prosenttia enemmän kapasiteettia kuin akku iPhone 6s:ssä, ja Plus-mallissakin lisäystä on tullut viisi prosenttia. Lisäksi kuulokeliitännän poisto helpotti suunnittelijoiden työtä, kuin puhelimista tehtiin vedenkestäviä.

  Apple on ennenkin tehnyt vastaavia ratkaisuja vanhentuneeksi katsomansa teknologian kanssa, mutta käyttäjien kannalta ainakin siirtymävaihe vaatii kompromisseja. Monet käyttävät tyytyväisinä jo nyt langattomia kuulokkeita, mutta on olemassa myös laadukkaiden langallisten kuulokkeiden käyttäjiä, jotka joutuvat jatkossa kantamaan mukanaan erillistä adapteria.

  Suunta on kuitenkin selvä, sillä Apple on jo vuosia tehnyt siirtymää langattoman tiedonsiirron suuntaan kaikilla laitteillaan. Lisäksi ainakin LeEco sekä Motorola ehtivät jo ennen Applea julkaista puhelimia ilman erillistä kuulokeliitäntää, ja Intel puuhaa puhelimien kuulokeliitännän korvaamista USB-C -liitännällä.

  Kuulokevalmistajista ainakin Plantronics on ottanut iPhone-uutisen ilolla vastaan. Yhtiö on myynyt Bluetooth-kuulokkeita jo vuodesta 2001.

  “Oli jo aikakin. Kun Applen kaltainen merkittävä toimija siirtyy rohkeasti pois vanhoista analogisista teknologioista, koko toimialalle tulee lisää tilaa kasvaa. Kuulokeliitännän poistaminen rohkaisee yhä useampia kuluttajia siirtymään langattomaan aikaan, mikä kasvattaa markkinoita ja edistää innovointia. Applen uutinen ei ole hyvä asia pelkästään meille, vaan koko toimialalle. Odotamme innokkaina, mihin kehitys etenee seuraavaksi”, sanoo Plantronicsin kuluttajaratkaisuista vastaava johtaja Tanguy Leborgne.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju