Yleistä keskustelua uutisista... Part III

Keskustelu osiossa 'Asian vierestä', aloittaja J.J-75, 29/3/10.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Jauhanta jatkuu uutisista... antaahan palaa.


  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010032911384067_uu.shtml

  Työnhakija: Liitä hakemukseesi CV - ja pian myös rikosrekisteri


  Mutta kenelle jäisi rekisterin käsittelyvastuu. Entäs jos henkilön tiedot on siten salattu, että ne ovat vain viranomaisen käsiteltävissä. Onkin ihan älytöntä yrityksissä antaa käsittelyvastuu jollekulle työntekijälle. Missä tämmösiä tietoja säilytettäisiin ja mihin niitä voisi luovuttaa ja kenen käyttöön? Tossa tulee olemaan vielä isoja ongelmia. Jokuhan voi alkaa levittämään tietoa ympäri kylää toisten ihmisten asioista.
   
 2. Qwertyi

  Qwertyi Vuoden foorumilainen 2010, VIP vuodesta 2016

  Palaute - 100%
  26   0   0

  Liittynyt:
  7/12/05
  Viestit:
  29303
  Tykkäykset:
  7559
  Puhelinmalli:
  Sony Xperia XZ1
  Todennäköisesti myös lasten parissa työskenteleviltä tultaisiin rekisteriä kyselemään. Tässä taas mennään aiheeseen jossa nuoruuden hairahdus voi johtaa ongelmiin työtä hakiessa.

  Otetaan nyt huono esimerkki: Jannu on 18 vuotiaana jäänyt kiinni rattijuopumuksesta. Tehnyt parannuksen, ikää on 30 ja jättänyt paholaisen kokonaisuudessaan. Työhaastattelussa ei työtä irtoa kun ehkä pätevättömämpi (ok, tuo ei välttämättä ole edes sana) ihminen saa paikan sen verukkeella kun ei ole ratissa kännissä _jäänyt_ kiinni.
   
 3. Ewert Oktan

  Ewert Oktan Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/7/02
  Viestit:
  4502
  Tykkäykset:
  113
  Eroaako tuo nyt loppujen lopuksi juuri nykyisestä turvallisuusselvityksestä, sen eri muodoissaan. Itsekin olen suostumuksia joutunut haastatteluissa allekirjoittamaan, enkä pidä asiaa kummoisena. Poliisin kautta kai tuo tulevaisuudessakin menisi.
   
 4. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Tarkotat, että poliisi luovuttaisi ne tiedot mitkä työn kannalta olisi järkevää tietää?
   
 5. Ewert Oktan

  Ewert Oktan Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/7/02
  Viestit:
  4502
  Tykkäykset:
  113
  Niin räätälöityä lakimuutosta tuskin tulee, käytännössä tuolloin pitäisi jokaiselle ammattiryhmälle sopia luovutettavat tiedot erikseen, mikä lisäisi (toisaalta mahdollisesti myös poistaisi) turhaa paperien pyörittelyä.
  Uutinen on vähän epäselvä, harkitaan mallia, jossa tiettyjen ammattiryhmien työpaikanhakijoiden pitäisi toimittaa hakemuksen mukana rikosrekisteriote. Kaipa se sitten on työnantajalle helpompaa, että hakija antaa sen jo hakemuksen yhteydessä, kuin että myöhemmässä vaiheessa esim. haastattelussa pyydetään allekirjoittamaan turvallisuusselvitys-lomake. Kyseistä selvitystä kun ei kai voi pyytää tehtäväksi kuin työnantajayrityksen tai -viranomaisen toimesta, eli omatoimisuus hakijan toimesta ei onnistu. (En tiedä onko suppeassakin näin.) Tavallisessa Supon tekemässä turvallisuusselvityksessä tarkistetaan paljon muutakin kuin pelkkä rikos- ja sakkorekisteri, laajassa lasketaan suurinpiirtein vartalon luometkin niin hakijalta kuin perheenjäseniltäkin.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Turvallisuusselvitys
  Linkki alkuperäiseen uutiseen: http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2010/03/31997

  Mutta niin, jäi vähän tämän uutisen punainen lanka hämäräksi. Sovelias voisi vaikka selventää. ;)
   
 6. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Toisaalta jos ajatellaan ministeritason hommia ja muuta virkamiesjuttua, voitaisiin katsoa talousrikokset ainakin estelliseksi hoitamaan tuollaisia virkoja missä voi vaikuttaa lakeihin, asioiden esille tuomiseen jne... Mitään vastuullista virkaa tämmöset vempulat ei vois saada. Periaatteessa pitäs olla ihan haettavissa tietoa, omien asioiden tarkistus poiisilaitoksista kuten muistakin instansseista mihin tietoja kerätään.

  Tuo tietojen keräys hiukan oudoksuttaa... miksi laki sallisi tuonkaltaisten tietojen keräämisen ylipäätään? Jospas tarkotuksena on saada nuhteettomuustodistus jollain tavalla. Nyt jos työnantajalle annettas lappu kouraan silmäiltäväksi ja sen jälkeen saisi takaisin, en näkisi tässä kauhean huonoa ainakaan. Työvoimatoimistothan velvottaa hakemaan töitä kauempaakin, jos CV:n mukana 5000 työnhakijaa hakee jotain kaupan kassan paikkaa rikosrekisteri tms. kirjekuoressa, se on kyllä riskipeliä jo. Ympäriinsä tollasta kopioa pitäs lähetellä. Pitäs myös ajatella kuinka paljon se tulisi kuormittamaan ylipäätään. Jokaseen hakemukseen liitettävä omat laput, saaneeko kopioida edes.. leima pitää kuitenkin olla. Plus että tietysti taas on yksi kaavake mikä pitää täyttää, niin lisää. Nimi, osote, puhelinnumero jne... kauhea määrä paskaa tiedossa. Että osataan kohdentaa mitä tietoja tarvitaan kyseiseen ammattiin. Poliisi tähän väliin vielä aikavarauksella, että saa laput ulos. Se on äkkiä per kaupunki 100000 hakemusta parissa viikossa. Jos tuon saisi pankkitunnusten kautta tulostettua, se olisi viisasta ainakin käytäntöä ajatellen. Tuommoseen voi tulla palvelumaksu ja monillakin poliisi on aivan eripaikassa kuin asumapaikkansa. Etäisyyttä voi olla todella paljon ja kaikki ne paperit vaatii henk.koht. paikalla käymistä. Työttömille taas yksi loukku lisää minkä takia juostaan.. Ihan älytön laki.
   
 7. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Reksiterin pitäjälle.
  Siis tarkoitat että Ville on tuomittu rikoksesta niin että "rikosrekisterissä", mutta tieto on salattu niin ettei Ville sitä tiedä ? eikä sitä Villelle voi kertoa ?
  Onko niitä edes syytä säilyttää? - hakuprosessia pidempään.
  Älä ihmeessä, ei kai. Kyse pitkälti asiasta jotka eivät ole oleet salattuja, mutta ei aina välttämättä ST1:n baarin väen tiedossa, ja ei välttämättä tarvi jatkossakaan olla, vaikka jotkut ovat huutaneet julkisuutta näissä asioissa.


  Työnanja ei saa käyttää kaikkia hyviä / tehokkaita keinoja arvioidessa työnhakijaa, halu lisätä keinovalikoimaa on varmaan kova, toinen asia sitten onko jokin rikosreksiteri oikea väline arvioida työntekijää tai ennemminkin osaako valitsija tehdä sen perusteella oikeita päätöksiä. eli tuskin monikaan uskaltaa palkata rikollista töihin, vaikka kuinka hyvältä valinnalta tuntuisikin, sillä silloin valitsija ottaa siitä vastuun, jos hän valitsee toisen, vaikka kuinka huonon, niin hän voi perustella että se toinen on oli rikollinen, eikä parempaa tarjolla.

  Valinta hetki on tärkeä, mutta jos kyse oikeasti sellaisista tehtävissä joissa tullaiset tiedot on tärkeitä on vieläkin tärkeämpää jatkuva seuraaminen ja riskien arvointi.

  ********

  "Tieto" lähteesi oli niin laadukas ja vähän sanainen että vaikea siitä sanoa mikä toimittajan mielikuvista ja mikä ei. Rikosrekisterä tärkeämpi ja toimivampi ratkaisu on että selvitetään onko viranomaisille mitään selalista tietoa mikä estäisi hakijaa toimimasta ajatellussa tehtävässä, ja siitä riittäisi tietoa ettei ole.
   
 8. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Kukas sen tietää mihin ne paperit kulkeutuvat... Ompahan poliisit ja sairaalatki mokanneet heittämällä roskiin, niinkuin olemme saaneet lukea, vaikket lehdistöä tunnu arvostavankaan. Viranomaset mielellään jättävät tiedottamatta, joten sieltä tietoa heidän virheistään tuskin saisi.

  Voitko linkittää jonku omasta mielestäsi laadukkaamman ja lopettaa joutavan naljailun joka ei minusta ole kiinni. Itse en löytänyt pikasesti hakemalla ainakaan...
   
 9. veikko

  veikko VIPpi

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  15913
  Tykkäykset:
  4729
  Puhelinmalli:
  iPhone X 64 Gt Space Grey
  Johan se tietääkseni kysytään, ainakin opetustehtäviin tarvitaan rikosrekisteriote. Se täytyy siis valitun esittää, mutta ei tarvitse jättää sinne.
   
 10. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Miten tuo kirjallisessa menettelyssä toimisi, lähettäävätkö takaisian ja mistä tietää etteivät kopioi lappuja johonkin järjestelmään? Kuka takaa sen toimivuuden... Saattaa olla että Aarniolla ois sanottavaa.
   
 11. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Tietojen keräämisessä suurempi ongelma ovat nämä soveltuvuustestit ja niiden tietojen säilyttäminen. Taitaa kuitenkin olla rekry tilanteissa aika tiukkaan säädelty miten pitää toimia ja yleensäkkin henkilörekisterit.

  Tietenkin jos joku pedofiili jannu vie työhaastattelussa todistuksen arveluttavasta taustastaan, niin voi kysyä että uskooko hän todellakkin pääsevän kuvailtuihin töihin.  En nyt aivan muista mitkä nimimerkit, mutta musitelen että tällekkin palstalle on aika monta kertaa postailtu eri henkilöiden tuomioista, jopa rikosepäilyistä (joista ei välttämättä mainittuun rekisteriin koskaa ole tullut mitään). jos halutaan sillä saralla nostaa yksityisyyssuojaa niin ensin pitäisi tuomiot ja epäilyt pistää salaisiksi ja niistä puhuminen rangaistavaksi.

  Peräänkuulutinkin enemmän medianlukutaitoa / lähdekritiikkiä.
   
 12. Ewert Oktan

  Ewert Oktan Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/7/02
  Viestit:
  4502
  Tykkäykset:
  113
  Älä huoli, kyllä tätä on aikanaan mietitty.

  http://www.oikeus.fi/oikeusrekisterikeskus/18232.htm
   
 13. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  http://www.verkkouutiset.fi/index.p...suomessa-kiellettyq&catid=29:kotimaa&Itemid=4

  Syyttäjä Eija Velitskin mukaan asia olisi edennyt julkisella puolella, jos leikkaukselle olisi ollut lääketieteellistä tarvetta. Hän lähtee siitä, että äiti ympärileikkautti poikansa uskonnollisista syistä.

  Korkeimman oikeuden mukaan asiassa ei ole rikosta, jos leikkaaja on lääkäri, pojalle annetaan puudutus ja olosuhteet ovat asianmukaiset. Tyttöjen ympärileikkaukseksi kutsuttu sukuelinten silpominen on aina kiellettyä.


  Entäs jos poika haluaa erota uskonnosta myöhemmin, saako hän nahkansa takaisin? Mistä KKO:aan tietää, että uskonnon vuoksi pojat hyväksyisi leikkaamisen myöhemmällä iällään.

  Kyllä lapselle pitäs tatuointi sallia vain kun vanhemmat haluaa vai onko sekin uskonnosta kiinni?

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010033011389367_uu.shtml

  Siinäpä lisää vielä juttua...
  http://www.iltalehti.fi/perhe/2010033011382449_pr.shtml

  Tutusta oravanpyörästä hyppääminen vaatii uskallusta, Tanja kertoo nyt uudessa Ilonassa.

  Jep jep ja 3000e eläkettä...
   
 14. kimmo

  kimmo Punainen matto, kiitos.

  Palaute - 100%
  16   0   0

  Liittynyt:
  25/1/10
  Viestit:
  5337
  Tykkäykset:
  964
  Puhelinmalli:
  Huawei P8 Lite
  Kukas siinä valvoo mitä tietoja työnantaja naputtelee koneelleen?


  No nyt sitten saavat vahingoniloisimmat naureskella, kun Steveco irtisanoo 96 Kotkassa.
  Ahtaajat toki marssivat ulos ja kansa kiittää.
  Onneksi ei itse tarvitse olla mukana tässä työelämässä, on se vaan aika lapsellista pelleilyä kummaltakin osapuolelta.
   
 15. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Niimpä

  Taaskaan ulosmarssista ei ole mitään hyötyä.
   
 16. Ewert Oktan

  Ewert Oktan Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/7/02
  Viestit:
  4502
  Tykkäykset:
  113
  Sehän ei pitäisi olla ongelma, kun lähtökohtainen oletus opetustoimessa on, että siinä lapussa ei ole mitään sellaista mitä mahdollinen kylän sentraalisantra haluaisi koneelleen kirjata. Ja jos on, voi hakija miettiä, onko järkeä edes hakea tai onko ylipäätään oikealla alalla.
  Jos taas laajennetaan perspektiiviä, mikäli kokee työnhaussa omien tietojen selvittämisen ongelmaksi, voi aina jättää hakematta tai haastattelussa olla suostumatta. Tällöin ei toisaalta todennäköisesti tarvitse pelätä paikan saamisen puolestakaan. Eihän se välttämättä automaattisesti oikein ole, että työnantaja haluaa selvityksen hakijan taustoista, mutta onko teillä ehdottaa parempaa ratkaisua. CV:hen harva tulee luetelleeksi omia törttöilyjään, eikä Googlekaan kaikkea löydä.

  Huvittaa hieman, kun toisessa viestiketjussa halutaan pysyttäytyä tavallisessa etanapostissa, johon on käytännössä pääsy kellä tahansa. Tai toisaalta haluttaisiin laajentaa sähköisten osoitetietojen jakamista julkisempaan suuntaan, mutta samaan aikaan tehdään suuri ongelma viranomaisen ja työnantajan edustajan tarkistaessa, onko itse tullut rötösteltyä.

  Mikäli omien tietojen puolesta pelkää laajemmassa mittakaavassa, voi aina turvautua teippaamaan ikkunat jätesäkillä ja istua katsomassa sammutettua televisiota foliohattu päässä. ;P
   
 17. Kerppis Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/12/09
  Viestit:
  313
  Tykkäykset:
  43
  Varmaan tässä vaiheessa kuulostaa jälkiviisastelulta, mutta taisi ko. asia olla tiedossa jo siinä vaiheessa kun vaadittiin parempaa irtisanomisturvaa. Ala oli jo hiipumassa ja haluttiin vain repiä irti mitä oli vielä revittävissä = ei ollut mitään hävittävää. Mutuilua.
   
 18. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
 19. Qwertyi

  Qwertyi Vuoden foorumilainen 2010, VIP vuodesta 2016

  Palaute - 100%
  26   0   0

  Liittynyt:
  7/12/05
  Viestit:
  29303
  Tykkäykset:
  7559
  Puhelinmalli:
  Sony Xperia XZ1
  Siis mitä? Missä on kirjesalaisuus? Aivan hullua touhua jos tuollaista aletaan toohottamaan.
   
 20. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Lähettäjä (jos muu asia ei estä) voi käsitellä lähetyspäässä kirjettään haluamalla tavalla, esim ulkoistaa postittamisen. Vastaanottaja voi kai tehdä samoin, eli voi ulkoistaa avaamisen jopa kirjeiden lukemisen, niin on tehty jo kauan ennen näitä scannaus ideoita.

  Tässä tapauksessa postia ei varsinaisesti lueta, vaan tehdään media muutos, jossa tosin voi sisältö joutua työtä tekevän silmiin.

  Lähettäjät, jos haluavat korostaa luottamuksellisuutta, ovat käyttäneet kirjeen päällä erilaisia mainintoja, sitä en teidä voiko tuossa palvelukokeilussa asiakas valita toimintavaihtoehtoja, jos palvelua aijotaan tuotteistaa pitemmälle, niin silloin ainakin pitäisi olla valittavissa ehdot mitkä postista käsitellään ja mitkä toimitetaan käsittelemättä. Käsitteliät pitäisi ehkä myös valita niin että ovat mahdollisimman kaukaa asiakkaista.

  Mutta miten silloin jos sisältö on salaista, jota vastaanottaja ei omalla päätöksellä saa luovuttaa muille, no sellaista tietoa ei kai lähetetä mainospostin seassa, vaan vähintään kirjattuna.
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju