Yleistä keskustelua Huaweista yrityksenä

amdnow

Vuoden foorumilainen 2016/2017/2020
Supermoderaattori
Palaute - 100%
187   0   0
Liittynyt
24.11.2002
Viestit
14444
Reaktiopisteet
29269
Puhelinmalli
Fiskarssin 10
Ajattelin perustaa myös Huaweille oman ketjunsa missä voi keskustella Huaweista yleisesti valmistajana. Risut ja ruusut.

Kuten alaa seuranneet varmaan tietävät, on Huawei noussut yhdeksi Suomen suosituimmista, ellei suosituimmaksi, valmistajaksi ja nousu on tapahtunut suhteellisen pienessä ajassa.
Huawei on onnistunut tässä erityisesti julkaisemalla suositun Honor brandin ja Honor merkin alla onkin monta suosikkimallia, kuten esim. Honor 5x, Honor 6, Honor 6 Plus, Honor 7, Honor 7 lite, Honor 8, Honor 8 Note jne. Ja oikeastaan tästä pääsenkin aasinsiltaa käyttäen omaan huolenaiheeseen :)

Huawei julkaisee maailmassa varmasti eniten puhelinmalleja. Sielä löytyy Honor brändi, P-Brändi, Nova-brändi, G-brändi ja Mate-brändi.
Näiden brändien alle julkaistaan useita malleja ja vielä omat versiot Kiinaan ja Eurooppaan.
Nopeasti laskien eri puhelinmalleja eri brändien alla samaan aikaan myynnissä on useita kymmeniä.

Kun ajatellaan kuinka vahvasti kustomoitu Huawein käyttämä EMUI on verrattuna "puhtaaseen" Androidiin, niin ohjelmistokehityksen, testauksen ja tuettavien puhelinmallien määrän vuoksi ohjelmistotyö on tähtitieteellinen.

Koska näitä tuettavia puhelinmalleja on aivan huikea määrä niin jossain vaiheessa tulee kyllä väistämättä eteen tilanne että aika ei vain riitä tukemaan kaikkia. Ja sitten aletaan tekemään priorisointia ensin markkinoista ja sen jälkeen varmasti priorisoidaan tuoteet vielä myyntimäärien mukaan.
Eniten myytyjä tuotteita tuetaan paremmin koska siellä on eniten asiakkaita. Ja tästä syystä sitten vähemmän myytyjä tuotteita tuetaan taas vähemmän.

Vien ajatusta eteenpäin.
Voidaan kuvitella että vähiten myytyjä tuotteita on kalliimmat tuotteet ja tuotesarjat. Esim. P9Plus ja Mate S olivat tuotteita joilla oli hyvin korkea hintalappu myyntiin tullessaan. Myös Mate-sarja on hintavalla lapulla varustettu sarja, puhumattakaan tulevasta "Porsche" designistä. Se on sitten jo sikakallis.

Itse olen huomannut miten Huawein tuki on heikkoa nimenomaan näille kalliimmille puhelimille. Esim. Huawei P9 Plus malli veteli joulukuuhun asti kesäkuun tietoturvaversiolla. Siis 6kk Googlea perässä.
Ja nytkin uusimmassa päivityksessä tuli vasta Elokuun tietoturvapäivitys.
Samaan aikaan esim. Samsung on päivitellyt mielestäni ihan kiitettävällä ripeydellä S7 perheen tietoturvaa ja siellä mennään jo Marraskuun tietoturvaversiossa.

Vaikkakin sieltä on tulossa Nougat päivitykset tietyille Huawein malleille, niin nopeat tietoturvapäivitykset taitaa olla siltikin vain unelma, niille jotka niitä odottavat.
Lisäksi näen suurena riskinä että Huawein kasvava halu kaapata markkinoita uusilla malleilla kostautuu lopulta suurena päivitysongelmana. Aivan liikaa tuettavia malleja ja kaikkia ei ehditä tukemaan.

Näen siis tämän riskinä kalliin Huawein lippulaivan ostajalle. Todennäköisesti myynti on näille premium-tuotteille paljon heikompaa kuin vaikka 300€ hintalapulla varustetuille malleille ja tästä syystä päivitykset saattavat loppua muutaman "ensipaikon" jälkeen.

Omasta mielestäni Huawei tekee rautamielessä parhaimpia Android-laitteita mutta softapuoli ontuu pahasti. Lisäksi eri malleja tuupataan markkinoille niin paljon että niiden softatuki tulee vielä osoittautumaan todella pahaksi akilleen kantapääksi. Tuntuu vähän että Huawei yrittää nyt tehdä kaikkensa saadakseen Applelta markkinoiden kakkossijan, mutta se tehdään väärällä tavalla. Tunkemalla markkinat täyteen eri malleja jotka ovat hienosti tehtyjä rautamielessä, mutta joiden softatuki tulee todennäköisesti rajoittumaan pariin päivitykseen, jos sitäkään.

Tässä taas oma "lyhyt" ajatus yhdestä valmistajasta. Tällä kertaa ei Applesta :)

Keskustelu avattu.
 

jhietala

Bannattu
Bannattu tunnus
Palaute - 100%
4   0   0
Liittynyt
22.1.2008
Viestit
11625
Reaktiopisteet
9878
Puhelinmalli
OP6
HUawei tulee tekemään Samsungit tai on jo jossain määrin tehnyt. Puhelimalleja on paljon/liikaa ja sitten unohtuu päivitykset tai ei unohdu, mutta tulee sitten joskus, jos tulee. En tiedä Samsungin nykytilannetta kun päätin, että enää en Samsungeihin Note 3:n jälkeen koske tuon päivitystahdin takia. Jos on nykyään petrannut asian suhteen niin hyvä niin, mutta onko tuo vain uusimmille ja lippulaivoille kohdennettu. Eli kuten totesin niin Huawei tekee Samsungit jossain vaiheessa tuolla tahdilla.
 

amdnow

Vuoden foorumilainen 2016/2017/2020
Supermoderaattori
Palaute - 100%
187   0   0
Liittynyt
24.11.2002
Viestit
14444
Reaktiopisteet
29269
Puhelinmalli
Fiskarssin 10
Samsung on kyllä selvästi petrannut päivitysten suhteen ja ainakin on parempi että 700e puhelimeensa sijoittavat saavat päivityksiä tasaisesti.

Huaweilla 700e puhelimeensa sijoittavat saattavat sitten taas jäädä muiden jalkoihin ja se ei ole kyllä millään mittarilla hyvä juttu.

Mutta jos Huawei saisi ohjelmistopuolensa kuosiin yhtä hyvin kuin heiltä taipuu rautapuoli, niin todennäköisesti olisivat jo uhkaamassa Samsungia.
Esim. Mate 9 puhtaalla Androidilla ja Googlen päivityksillä olisi kyllä melkoinen paketti.
 

krossi

Tunnettu jäsen
Palaute - 100%
77   0   0
Liittynyt
15.6.2014
Viestit
3602
Reaktiopisteet
3961
Puhelinmalli
Iphone
Aloin vaan pohtia, että voisiko tuo Huawei taktiikka tuoda useita malleja markkinoille, että saadaan nopeasti jalansijaa markkinoilta ja jokaiselle tarjolla jotakin. Sitten kun on varmistettu tukeva asema, voisivat kenties vähän supistaa ja keskittää. Nopeastihan tuo Huawei Suomessakin sai jalansijaa, kun malleja löytyy jokaiselle :)
 

Qwertyi

Vuoden foorumilainen 2010, VIP vuodesta 2016
Palaute - 100%
30   0   0
Liittynyt
7.12.2005
Viestit
39406
Reaktiopisteet
20309
Puhelinmalli
Samsung Galaxy S10e + Note 8
Nopeastihan tuo Huawei Suomessakin sai jalansijaa
Tuossa varmaan auttoi se Nokian / Microsoftin "Tulin, kävin ja hävisin" leikki. Huawei toi sitten jotain tilalle.
 

stunned

Tunnettu jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
12.12.2010
Viestit
3677
Reaktiopisteet
1164
Puhelinmalli
Poco X3 Pro, Mipad 4, Samsung TabLiteA7
Tuossa varmaan auttoi se Nokian / Microsoftin "Tulin, kävin ja hävisin" leikki. Huawei toi sitten jotain tilalle.
Lisäksi WP:stä siirryttäessä ei varmaan EMUI tunnu niin paskalta mitä se tekee normaaliin Androidiin tottuneilla.
 

jsalmika

Tunnettu jäsen
Palaute - 100%
1   0   0
Liittynyt
7.2.2014
Viestit
1387
Reaktiopisteet
773
Puhelinmalli
Pikkulippulaiva
^ Kun tuossa ei ollut sarkasmi- tms. hymiötä tulee mieleen tunnetko kaikki kolme käyttistä ja tiedät että EMUI:n ja WP:n käyttölogiikassa on yhtäläisyyksiä? Vai viittaatko siihen, että vielä paskemmasta siirtyminen EMUI:hin ei tunnu pahalta kun suunta on kuitenkin parempaan päin? ;)
 
Viimeksi muokattu:

iNdo

Tunnettu jäsen
Palaute - 100%
2   0   0
Liittynyt
11.9.2002
Viestit
1358
Reaktiopisteet
454
Puhelinmalli
Samsung Galaxy S9+
Eiköhän lähinnä EMUI:n yksinkertaisuutta ja karkkivärejä, easy-landing muokattavuuteen tottumattomille ex-WP:läisille.
 

jsalmika

Tunnettu jäsen
Palaute - 100%
1   0   0
Liittynyt
7.2.2014
Viestit
1387
Reaktiopisteet
773
Puhelinmalli
Pikkulippulaiva
OK. Eikös EMUI kuitenkin mukailekin enemmän Applen mobiilikäyttistä, jolla puolestaan ei taida olla kovinkaan paljon yhteistä Windows Phonen kanssa (?).
 
4

49741

Oon aaämdeen kanssa aika samoilla linjoilla paitsi että toi päivitystuki ei ole pelkästään Wääwein tai Samsungin ongelma vaan oikeastaan kaikkien valmistajien, jotka käyttävät omaa muokattua Androidiaan.

Noita päivitysjuttuja ei pitäisi kommentoida pelkästään sillä "no kyllä ne kalleimmat lippulaivat saavat ihan kivasti päivityksiä" -tyylillä koska jokainen valmistaja tukee niitä lippulaivoja. Alkuun. Sitten ~puolen vuoden kohdalla alkaa tahdi hidastua kun seuraavan mallin julkistusta aletaan valmistella ja vuoden kohdalla puhutaankin sitten helposti kuukausien odottamisesta melkeinpä huolimatta valmistajasta.

Tällä foralla toi unohtuu monesti/helposti kun käyttäjillä vaihtuu luuri ennen puolta vuotta (jos menee puolta viikkoakaan joillain :D ) mutta suurin osa puhelinten omistajista kuitenkin tuolla ulkomaailmassa käyttää niitä pitkän aikaa jolloin sillä alkaa olla merkitystä.

OnePlussan päivityksissä kestää koska pieni tiimi. Wääwein ja Sampan päivityksissä kestää koska omat viritelmät, Knoxit ja viisituhatta mallia per vuosineljännes. HTC:n päivityksissä kestää koska... HTC. Motorolan päivityksissä kestää koska Motorolan entiset softakehittäjät potkittiin pois eikä Lenovoa kiinnosta. LG on varmaan nopein päivityksissä kolmannen osapuolen valmistajista mutta silläkin tahti hidastuu kun seuraavan vuoden malli julkistetaan. Kaikkia yhdistää se että ensimmäiset kuukaudet ehkä sinne puoleen vuoteen asti päivitykset ja tietoturvajutut tulevat nopeasti ja vain vähän Googlea perässä. Ja kaikkia yhdistää se että tahti hidastuu kun uutta mallia pukkaa.

Toisekseen sitä ulkomaailman suurta massaa kiinnostaa päivityksiä enemmän hinta-laatusuhde sekä se että niitä voi huollattaa Suomessa ilman englanninkielistä kikkailua. Huawei tarjoaa varsin hyvää hinta-laatusuhdetta ja se on merkkinä muista tuotteista paljon tunnetumpi Suomessa kuin vaikkapa OnePlus. Siksipä sen suosio on noussut. Ei noita peruspenttejä ja liisamummoja kiinnosta tuleeko ensi vuoden Android O puhelimeensa vaan se että sillä voi käyttää Whatsappia ja Facebookia. Tiedänpä henkilökohtaisesti yhden sellaisenkin tapauksen joka varmaan puoli vuotta lykkäsi Android luurinsa päivitystä koska "ärsyttävä ilmoitus tuli aina tielle kun avasin puhelimen selfietä varten".

Tuosta aiheesta valmistajat eivät tule saamaan oikein minkäänlaista myynnin menetystä vain koska jollain teknologiasivuilla vierailevat ja tekniikasta kiinnostuneet vaativat päivityksiä.
 

JariJiiL

Tunnettu jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
22.1.2009
Viestit
121
Reaktiopisteet
42
Olisi kiva nähdä aiheesta ihan raakaa tilastodataa muutamalta viime vuodelta. Vaikka viiden suurimman valmistajan malleista. Sitten voisi ottaa kantaa, onko joku tosiaan selvästi muita kehnompi. Ihmettelisin jos tällaista dataa ei olisi koostettuna jossain.
 
7

702

Olisi kiva nähdä aiheesta ihan raakaa tilastodataa muutamalta viime vuodelta. Vaikka viiden suurimman valmistajan malleista. Sitten voisi ottaa kantaa, onko joku tosiaan selvästi muita kehnompi. Ihmettelisin jos tällaista dataa ei olisi koostettuna jossain.

No eiköhän noita malleja ole ihan liikaa että tuollaista jaksaisi kukaan ylläpitää. Mutta fakta on kuitenkin se että Huawei on edelleen yksi surkeimmistä firmoista mitä tulee laitteiden softapäivityksiin (ainakin näin Euroopassa). Jopa Motorola/Lenovo on edelleen valovuoden edessä, ja onkin yleensä ensimmäisten joukossa tarjoamassa Moto -sarjalle uusimpia päivityksiä, kuten myös Android N:n osalta joka on jo jaossa ainakin Moto Z:lle.
 

JariJiiL

Tunnettu jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
22.1.2009
Viestit
121
Reaktiopisteet
42
No eiköhän noita malleja ole ihan liikaa että tuollaista jaksaisi kukaan ylläpitää. Mutta fakta on kuitenkin se että Huawei on edelleen yksi surkeimmistä firmoista mitä tulee laitteiden softapäivityksiin (ainakin näin Euroopassa). Jopa Motorola/Lenovo on edelleen valovuoden edessä, ja onkin yleensä ensimmäisten joukossa tarjoamassa Moto -sarjalle uusimpia päivityksiä, kuten myös Android N:n osalta joka on jo jaossa ainakin Moto Z:lle.

Jos se on fakta, niin olisi kiinnostavaa kuulla Huawein virallista kommenttia asiaan. Edes Suomen edustajilta. Kuka kysyy?

Harmillista, jos tällaisia tilastoja ei ole edes lippulaivamallien kohdalta. Tällä pallolla on monenlaista harrastajaa ja tilastonpitäjää, luulisi jonkun tästäkin aiheesta innostuvan.
 
7

702

Jos se on fakta, niin olisi kiinnostavaa kuulla Huawein virallista kommenttia asiaan. Edes Suomen edustajilta. Kuka kysyy?

Harmillista, jos tällaisia tilastoja ei ole edes lippulaivamallien kohdalta. Tällä pallolla on monenlaista harrastajaa ja tilastonpitäjää, luulisi jonkun tästäkin aiheesta innostuvan.
Johan Huawei sitä joskus kommentoi että design ja ominaisuudet menee tieturvan ja päivitysten edelle...ainakin tällä hetkellä.

Honor 8 yhteydessähän lupasivat että tuovat päivityksiä alussa nopealla tahdilla mutta montako niitä on oikeasti tullut?
 

JariJiiL

Tunnettu jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
22.1.2009
Viestit
121
Reaktiopisteet
42
Johan Huawei sitä joskus kommentoi että design ja ominaisuudet menee tieturvan ja päivitysten edelle...ainakin tällä hetkellä.

Honor 8 yhteydessähän lupasivat että tuovat päivityksiä alussa nopealla tahdilla mutta montako niitä on oikeasti tullut?

Kiintoisaa - onko tuohon lausuntoon linkkiä? Olisi kiva lukea tästä.
 

JariJiiL

Tunnettu jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
22.1.2009
Viestit
121
Reaktiopisteet
42
Minä luin tuon linkatun tekstin niin, että uusia ominaisuuksia tulisi parin vuoden ajan ja senkin jälkeen tietoturvapäivityksiä:

"Beyond this period we will continue to provide updates in response to any threats to user safety and security."

Tuollainen päivitysvauhti riittäisi itselleni hyvin. On minulla ollut erään toisenkin merkkinen Android-puhelin suurelta valmistajalta ja päivitystä siihen sai odottaa pienen ikuisuuden. Oleellisimpia ovat tietty käyttöjärjestelmäpäivitykset ja tietoturvauhkien torppaaminen. Eipä silti, Mate 7:n käyttispäivitys, oliko se nyt Lollipoppiin, kesti aikas pitkään kieltämättä... Mutta Marshmallow-update tavallaan palautti uskon (en edes odottanut, että olisivat siihen enää päivittäneet :D).

Mitä nämä uhat muuten käytännössä ovat olleet? Millaisia uhkia Android-puhelimeen kohdistuu, jos ei asentele sovelluksia mistään hämäristä paikoista? Voiko puhelin saada näppyjä ihan vaan jollain hämärällä sivustolla surffatessa, ilman mitään asennuksia? Chromehan ainakin päivittyy tiuhaan. Tämä on ihan vilpitön kysymys, olisi kiva tietää.
 
Top Bottom