WCDMAn ominaisuuksista

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja Litrahajua, 17/7/06.

 1. Litrahajua

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/2/05
  Viestit:
  28
  Tykkäykset:
  0
  3G kuuluvuusalueen rajoista

  Kun se olisikin niin helppoa että kartasta näkisi missä 3G-palveluita voi käyttää ja missä ei! Kuuluvuuskartoista näkee kuitenkin vain sen missä EI voi missään tapauksessa käyttää 3G:tä = valkoiset alueet. Eli Pihtiputaan mummo näkee että Pihtiputaan Variskylässä EI voi käyttää 3G:tä koska lähin tukiasema on Jyväskylässä.

  Mutta jos Jyväskylän Kypärämäessä on operaattorin karttojen mukaan 3G-peittoa, niin se ei automaattisesti merkitse että siellä toimii datasiirto 3G-nopeudella. Puhelun siellä saattaa pystyä 3G-tilassa ottamaan, mutta mitä enemmän dataa liikutellaan, sitä isompi dynamiikka lähetteeseen tarvitaan, ja mitä kauemmaksi tukiasemasta mennään - vaikka ollaan edelleen "3G peittoaluella" - sitä epätodennäköisempää on että vaaditun laatuinen yhteys saadaan 3G:n kautta pystyyn.

  Hyvin usein käy niin, että asiakas huomaa puhelimen näytöltä, että kappas vain, nyt ollaan 3G-kentässä, nytpä imutankin sen ison fileen netistä puhelimelleni niin se käy vikkelästi. Sitten kun asiakas alkaa surffata, puhelin loikkaakin GSM:n puolelle vaikka puhelin oli koko ajan samassa paikassa. Ja ihmetys on suuri.

  Moniko myyjä mainitsee 3G-kapulan ostajalle että 3G-datayhteyksien nopeus on kääntäen verrannollinen tukiaseman etäisyyden neliöön? Pelkäänpä että myyjissä on niitäkin jotka eivät sitä edes tiedä... :(
   
 2. kimmo Vieras

  0   0   0

  Re: 3G kuuluvuusalueen rajoista

  Ja kun omastakin koulunkäynnistä on jo kulunut hieman reilut vuosi tahi pari, niin ei tämä tehtävä aukea itsellenikään.
  Paljonko siis 3G-datayhteyden nopeus on, jos tukiasemaan on matkaa esim. 1,765km. Entäpä jos matkaa on vaikkapa 6,850km?
   
 3. macko

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/11/03
  Viestit:
  598
  Tykkäykset:
  3
  Puhelinmalli:
  Htc Legend - Saunalahti
  Re: 3G kuuluvuusalueen rajoista

  Tai jos Litrahajua heitti tässä pienimuotoisen vitsin?
   
 4. Bird Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  4233
  Tykkäykset:
  0
  Re: 3G kuuluvuusalueen rajoista

  No ei kai tuon periaatteen nyt pitäisi kovin vaikea olla ymmärtää, vaikka tietenkin tarkka laskeminen sitten eri asia. Ihan malliesimerkkinä vaikka, että jos 1 km päässä tukiasemasta 3G-datayhteyden nopeus on n, niin 5 kilometrin päässä nopeus olisi enää 1/25 tästä. Ja 10 kilometrin päässä enää 1/100. Kimmon kysymykseen taas voisi vastata, että tällä Litrahajuan kaavalla nopeus 6,85 kilometrin päässä on noin 15 kertaa heikompi kuin 1,765 kilometrin päässä tukiasemasta (eli erotuksen 6,85-1,765 neliö).

  Eli näistä luvuista voisi varmaankin päätellä sen, että 3G:llä ei pääse juuri minkäänlaisiin datasiirtonopeuksiin, jos ei asu aivan tukiaseman lähellä. Ja mitä kauemmas menee, niin sitä kovemmalla vauhdilla nopeus vaan laskee. Itse en ymmärrä pätkääkään 3G-tekniikasta, mutta matematiikan perusasioita sentään uskon osaavani. Joku tekniikasta tietävä varmaan osaa vastata, että oliko johtopäätökseni kaavasta oikea?
   
 5. tipok

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/7/06
  Viestit:
  36
  Tykkäykset:
  0
  Re: 3G kuuluvuusalueen rajoista

  3G tukiaseman kuuluvuussäde pienenee mitä enemmän siellä on kuormaa. Eli toimii ihan eri tavalla kuin muut tukiasemat. Täten 3G-verkon rakentaminen on kallimpaa koska tolppia pitää sijoittaa lähituntumaan toisistaan. Eli toisinsanoen voi olla, että 6,85km päästä et pääse tukiasemaan käsiksi jos tukiasemalla on suuri kuorma.

  3G:n nopeus on 384kbps, eli hieman nopeampi kuin 256 laajakaista.

  Kytkypuhelimien myynti edellyttää 3G-ominaisuutta puhelimissa, ei verkossa. Esimerkiksi DNA ei ole lähtenyt verkoittamaan koko Suomea heti vaan tarkkailevat onko jollain tietyillä alueilla käyttöä ja kysyntää ominaisuudelle. Tällä hetkellä käyttö on minimaalista alueilla mistä jo 3G-verkko löytyy (esim. Helsinki)
   
 6. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  Re: 3G kuuluvuusalueen rajoista

  Säde ei pienene, mutta nopeus luonnollisesti, koska useampi käyttäjä aiheuttaa enemmän kohinaa ja siten virheenkorjaukset (redundanssin lisäys ja uudelleenlähetykset) hidastavat nopeutta.
   
 7. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  Re: 3G kuuluvuusalueen rajoista

  Lähetystehoja säädetään aktiivisesti, joten ei se nopeus (kuuluvuus) ihan noin jyrkästi laske.
   
 8. caissa

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/10/04
  Viestit:
  34
  Tykkäykset:
  0
  Re: 3G kuuluvuusalueen rajoista

  Eniten 3G-tukiaseman kuuluvuusalueen kokoon GSM:ään verrattuna vaikuttaa käytetty taajuus. Jos joskus voidaan rakentaa 3G-verkkoa nykyisellä pää-GSM-taajuudella (900 MHz), 3G-tukiaseman kuuluvuusalueen koko kasvaa merkittävästi nykyistä suuremmaksi.

  384 kbps on perinteisen 3G-verkon maksiminopeus, itse asiassa se taitaa käytännössä olla melko lähellä arvoa 350 kbps. Maailmassa on kaupallisessa käytössä noin 50 3G-verkkoa, joihin on tehty HSDPA-päivitys. Suomessa toistaiseksi vain Elisan verkkoon on tehty HSDPA-päivitys ja se on tehty koko Elisan 3G-verkkoon. Elisan 3G-verkossa maksiminopeus on 1 Mbps. Sen saa HSDPA:ta tukevilla datakorteilla suunnilleen samoilla alueilla, missä perinteinen 3G toimii nopeudella 384 kbps. Kun siirrytään riittävän kauas tukiasemasta ja HSDPA:n nopeus alkaa pudota maksimistaan (1 Mbps), suunnilleen samassa kohdassa myös perinteisen 3G:n nopeus alkaa pudota maksimistaan (350 kbps). Käytännössä HSDPA:lla datanopeudet ovat lähes jatkuvasti noin 3 kertaa suuremmat kuin perinteisellä 3G:llä.
   
 9. tipok

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/7/06
  Viestit:
  36
  Tykkäykset:
  0
  Re: 3G kuuluvuusalueen rajoista

  Ja muuten varmasti pienenee ympärisäteily tukiasemalta.
   

Jaa tämä viestiketju