Warettaminen loppuu? Lataaminen kriminalisoidaan.

Keskustelu osiossa 'Asian vierestä', aloittaja Jupex, 8/10/04.

 1. Jupex Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  23/9/02
  Viestit:
  2965
  Tykkäykset:
  28
  Puhelinmalli:
  Joku nokia
  Netti-imurointi muuttuu lainvastaiseksi

  Tässä jutussa myös:
  Yli 50 000 imuttajaa

  Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä lakiuudistus, joka kriminalisoisi internetissä laittomasti saatavilla olevien elokuvien lataamisen. Rangaistavaksi teoksi lataamista ei kuitenkaan laskettaisi.

  Laittomien kopioiden tarjoaminen internetissä muiden ladattavaksi on sekä uuden että vanhan lain mukaan rangaistavaa. Uusi laki tiukkenee tämän suhteen entisestään, sillä se pitää ilman ansiotarkoitustakin tapahtuvaa levitystä tekijänoikeusrikoksena. Eduskunnan käsittelyssä oleva laki on tulossa voimaan aikaisintaan ensi vuoden alkupuolella.

  Lainsäätäjille jatkuvasti kehittyvä tekniikka on hankala pala. Internetin käytön vapautta ei haluta rajoittaa liikaa, mutta elokuva- ja musiikkiteollisuuden etuja on huomioitava. Vaikka uusi laki ei teekään imuroimisesta rangaistavaa, uskotaan sen hillitsevän lataushaluja.

  - Ei se ole aivan hampaaton laki, sillä suomalaiset ovat lainkuuliaista porukkaa. Meille tulee paljon soittoja, joissa kysytään, onko netistä kopioiminen laillista. Joudumme vielä vastaamaan myöntävästi, kertoo tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen internettarkastaja Ilkka Vuorenmaa.

  Yli 50 000 imuttajaa
  Elokuvia jaetaan useimmiten ns. vertaisverkoissa, joissa käyttäjät laittavat oman tietokoneensa sisällön jakoon ja imuroivat toisten tiedostoja itselleen.

  Vertaisverkoista kyselyn tehneen Jarmo Mäkelän mukaan suomalaisia käyttäjiä on jopa 52 000. Yhdysvaltain elokuvateollisuus on arvioinut, että päivittäin internetistä ladataan jopa puoli miljoonaa laittomasti jaossa olevaa elokuvaa.

  Mäkelän internetkyselyyn vastasi tänä kesänä lähes kolme tuhatta suomalaista. Kolme neljäsosaa vastaajista kertoi imuroinnin vähentävän tuotteiden ostamista kaupasta.

  Suurin syy internetistä lataamisen suosioon on laajakaistaliittymien yleistyminen. Koska netistä maksetaan vain kiinteä kuukausimaksu, sitä voidaan pitää päällä käytännössä koko ajan. Tietokoneen voi helposti ohjelmoida lataamaan nipun elokuvia yön aikana.

  Internetissä liikkuvat elokuvat on useimmiten pakattu tiiviiseen muotoon, jolloin yksi elokuva mahtuu 700 megatavun kokoiselle cd-levylle. Näin omien elokuvakokoelmien muodostaminen sujuu vaivattomasti.

  Suosituimpia latausohjelmia ovat Kazaa, DirectConnect, eMule ja Overnet. Lainvalvojien on vaikea rajoittaa vertaisverkoissa tapahtuvaa toimintaa, koska datavirta kulkee suoraan yhden käyttäjän koneelta toiselle. Olemassa ei siis ole mitään pääjakajaa, joka voitaisiin saada vastuuseen toiminnasta.

  iltalheti kertoo näin. Loppuuko warettaminen?
   
 2. muokkedee Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  5615
  Tykkäykset:
  1
  Ei.
   
 3. Leicola Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  425
  Tykkäykset:
  3
  Puhelinmalli:
  6s
  Paskanmarjat waretus mihinkään lopu, ainakaan meikäläisellä! Kyllä kanavat aina löytyy.
   
 4. kenopaeaenaali

  kenopaeaenaali Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/6/03
  Viestit:
  4610
  Tykkäykset:
  1
  Eiköhän se liikenne muutu jossain vaiheessa kryptatuksi.
  --kpn
   
 5. Jollemi

  Jollemi Aktiivinen jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  13/8/02
  Viestit:
  10518
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Kaikenlaisia kapuloita
  Ei lopu, kun ei rangaistusta tule lataamisesta. Eihän tää käytännös muuta asioita mitenkään.
   
 6. paul_a Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  1310
  Tykkäykset:
  0
  On jo.

  Tulee olemaan mielenkiintoista seuraamaan tuota keskustelua, miten termit pysyy hallussa. Eli monesti 'nettipiratismissä' "varastetaan" tavaraa. Minun ymmärtääkseni "varastamisesta" aiheutuu taloudellista tappiota jollekin, esim. jos pöllin levyn anttilasta niin anttilalle tulee tappiota levyn sisäänostohinnan verran. Jos lataisin tavaraa netistä niin kenelle sitä tappiota tulee? Tottakai tulee "tappiota" siinä mielessä että minä en luultavasti osta levyä kaupasta, mutta tässä tapauksessahan esim. artisti voi syyttää toista artistia "varkaudesta" kun kerran vie sen rahat (olettaen että minulla on varaa ostaa vain 1 levy). Oikea termi on englanniksi "Copyright infrigment", en tiedä mikä on suomeksi.

  Yleensä myös puhutaan siitä kuinka piratismillä tienataan rahaa ja kuinka sitä sitten käytetään huumekauppaan ja prostituutioon. Tiedän pari hemmoa jotka olisivat aivan sairaan rikkaita jos biisienlataamisesta saisi rahaa, ehkä ne tosiaan vetelee kokaa ja kaikkea kun tuntuu olevan melko pennittömiä.

  Arvion mukaan tiedostonjakajia on joku 50 000 000 kpl, ja syytteitä on nostettu 5 000. Eli todennäköisyys saada syyte on 1 : 10 000. Vuoden alussa tiedostonjakajia oli 35 milj, nyt tosiaankin 50 milj. Hmm, kuinkahan käy? Radiosta soivien biisien nauhoittaminen kasetille onkait myös kiellettyä, tuota tein 20v sitten joten kävi aika onni kun poliisisetä ei bustannut.

  Pahin uhkakuva tässä musiikkiteollisuudelle on tosiaankin tuo että levy-yhtiöt poistuvat välistä, ihmiset ostaisivat musiikkia suoraan tekijältä. Esim applen 99 senttiä / biisi menee: 80 senttiä levy-yhtiö, 9½ senttiä apple (joka myy ja toimittaa sulle sen biisin) ja 9½ senttiä jaetan biisin esittäjän ja kirjoittajan välillä.
   
 7. paul_a Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  1310
  Tykkäykset:
  0
  Poliisin isoin ongelma on tällä hetkellä se että dynaamisen ip-osoitteen haltijaa ei saa selville jossei häntä uhkaa vähintään 2v kakku. Biisien jaosta ei taida saada vielä yli 2v vankituomioita, niin vaikka poliisi näkee että joku jakelee biisejä niin sille ei voida mitään.

  Käsittääkseni tuo uusi laki antaisi mahdollisuuden saada selville ip-osoiteen haltijan, vaikka häntä ei uhkaa 2v vankituomiota eli voidaan syyttää pienemmistäkin rikoksista (kuten mp3:sen levittämisestä).

  Huom: resursseista en nyt puhunut mitään.
   
 8. juhilus

  juhilus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/6/03
  Viestit:
  2417
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SE K750i ja SE P800
  Siis mitä helkkarin pelleilyä tämä on? On laitonta, mutta ei rangaista. Anteeksi, mutta en nyt oikein ymmärrä miksi kyseistä laki on edes säädetty saatika, että sitä kukaan valvoisi kun ei rangaistuksiakaan jaella. Tällaiset pelleilyt vain murentavat koko oikeusjärjestelmämme uskottavuutta.
  Ei tosiaankaan. Korkeintaa tulee kasvuun pieni notkahdus, kun joku hiukan pelästyy.
  Aivan. Levy-yhtiöt ovat vielä kaiken lisäksi koko nettilevittämisestä edelleenkin aivan pihalla ja jumittuneet omiin poteroihinsa. Saavatkin ajautua konkurssiin, kun ovat noin onnettomasti bisneksensä hoitaneet. Hyvin asiaa kuvaa esim. rakkaan Teostomme uudet ja täysin älyttömät taksat nettilevitykseen. Sitten ihmetellään huuli pyöreänä: Miksi waretetaan? Kun ei edes ole laillisia vaihtoehtoja.
   
 9. paul_a Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  1310
  Tykkäykset:
  0
  No eihän tämä mitenkään eroa jo hyväksi havaitusta Polkupyöräkypäräpakosta, eli kypärä on pakko pitää poljettaessa pyörällä mutta sitä ei rangaista.

  Itse tsiigailin tuota biisi.fi:tä - eihän se vaadi kuin että vaihtaisin pankkia. Ja sitten kätevä lisä tuo 50 senttiä/biisi, aka 1,49€/biisi. Onko kellään tietoa milloin itunes saapuu suomeen?

  Nim. Maksava asiakas odottaa.
   
 10. juhilus

  juhilus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/6/03
  Viestit:
  2417
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SE K750i ja SE P800
  Joo, nyt on pikkuhiljaa iTunesin asiosta alkanut tulla laillisiakin vaihtoehtoja. Tämän olisi pitänyt vain tapahtua jo 5-10 vuotta sitten, jos levy-yhtiöt olisivat halunneet oikeasti jotenkin estää tai edes hidastaa waretuksen yleistymistä. Nyt kaikkii tietävät mistä warea saa ja miten helppoa se on, joten homma on helkkarin paljon vaikeampaa.

  Tuossakin biisi.fi:ssä taitaa olla joku oma tiedostomuota, eikä mp3. Ei ainakaan vois suoraan latailla mp3-soittimeen, vaan pitää soittaa lafkan omassa soittimessa tai polttaa cd:lle. Ei hyvä ei, sillä waretuksessa saa parempaa kamaa ja ilmaiseksi. Valikoimatkin vielä aika suppea.
   
 11. rutina

  rutina Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  21/11/02
  Viestit:
  1226
  Tykkäykset:
  4
  Puhelinmalli:
  Sony Xperia Z1 Compact
  iTunesia minäkin tässä odottelen.. Applelle jopa voisin maksaa sen 1€(?) mitä ne kappaleelta maksaa.. Itsekkin waretan ja se on lisääntynyt nyt kovasti Helsinkiin muuton jälkeen, kun yhteysnopeus kuusikertaistui..:)
   
 12. niskalaukaus Aktiivinen jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  1/9/02
  Viestit:
  1160
  Tykkäykset:
  0
  Harva warettaja on säästynyt jakamiselta. Ja kun jakaminen on laitonta ja sitä tehdään, niin mikei laataamista tehtäisi vaikka se olisi laitonta ja rangaistavaa.
   
 13. Sunny boy

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  875
  Tykkäykset:
  0
  Minkätasoisia nuo kappaleet on mitä lataa esim. biisi.fi:stä?
  Että onko laatu parempi kuin p2p mp3:sissa ?
   
 14. Guest Vieras

  0   0   0

  Minä olen sen verran juntti että ostan mp3-soittimen vasta kun saan kunnollisen mahdollisuuden täyttää sen laillisesti. Jos erehtyy cd:n ostamaan niin sitähän voi sitten kuunnella himassa mutta mp3-soittimeen ne biisit täytyy kuitenkin warettaa joten miksi turhaan sitä rampautettua lättyäkään ostamaan.

  E: Lauseenpituudessa tehdään ennätyksiä...
   
 15. Guest Vieras

  0   0   0

  No senhän voi ihan itse päättää mitä sieltä p2p-tsydeemistä lataa joten..?
   
 16. Hiisty

  Hiisty Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/9/02
  Viestit:
  1495
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Nokia 9500 Saunalahti
  olenko mä missannut jotain, vai joko omaan käyttöön kopiominenkin on laitonta?
   
 17. paul_a Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  1310
  Tykkäykset:
  0
  Biisi.fi tietää UKK:ssa: "Yksittäisen biisin koko on noin 8 megatavua" - eli DRM:ienkin jälkeen pitäisi jäädä aika hyvälaatuinen biisi. p2p:stä kait saa mitä tilaa ;)

  Itse ostin autoon "kunnon" Pioneerin cd-soittimen, joka valitettavasti tukee myös mp3:sia - hintaa soittimella oli karvan alle 600€. Harva kaupasta ostettu levy toimii siinä johtuen kaikenmaailman kopiosuojauksista ynnä muista, vähän lämmittää mieltä kun Anttilan myyjä sanoo että "on varmaan joku halpasoitin, kyllä pitäisi toimia". Ja xboxi (kotiviihdekeskus) tykkää kans noista levyistä tosi paljon.
   
 18. Frank

  Frank Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/10/02
  Viestit:
  1586
  Tykkäykset:
  29
  Puhelinmalli:
  Samppa S7 Duos
  Noni, eli on pakko warettaa. Kiitos levyteollisuuden.

  nimim. laillinen kopio on iloinen asia
   
 19. WonderC

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/8/03
  Viestit:
  447
  Tykkäykset:
  0
  Eiköhän tuo piratismi ole kuin oikeus. Se toteutuu aina.
  Joo levy- ja leffateollisuus heräsi tähän asiaan liian myöhään, myöhästä itkeä kun tuutti on jo housussa. Mielestäni 30€ on muovinpalasta hieman liikaa pyydetty, varsinkin kuin ottaa huomioon sen että jo leffalipuista tulee voittoa.
   
 20. Kerppis Vieras

  0   0   0

  Et ole missannut mitään. Kyllä omista CD:stä saa tehdä MP3:a, mutta niitä et kyllä saa jaella eteenpäin (paitsi, jos nämä omat CD:t ovat esim. oman bändin tuotoksia ;).
   

Jaa tämä viestiketju