VTT:n radiomodeemi tekee umtsista mopon

Jussi

Vuoden Foorumilainen 2004
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
18.6.2002
Viestit
12218
Reaktiopisteet
20
Puhelinmalli
Xperia Z3
Kotimaa (30.08.2002 klo 16:46) Tomi Savolainen

Valtion tekninen tutkimuskeskus kehitti langattomaan tiedonsiirtoon tarkoitetun tekniikan, joka on sata kertaa umts- ja 5 000 kertaa gsm-tekniikkaa nopeampi. VTT aikoo standardoida yhdeksän eurooppalaisen yrityksen ja yliopiston kanssa tekemänsä kehitystyön tuloksen.
200 megabittiä sekunnissa välittävä radiomodeemitekniikka on tarkoitettu sisätilojen langattomiin verkkoihin. Parin tunnin elokuvan latausajaksi VTT lupaa muutamaa minuuttia, kun wlan-tekniikalla vastaavaan kuluu tunti. Blootoothkin jää selkeästi jalkoihin, VTT ylpeilee.

Tukiasemia ei tarvita

VTT:n mukaan radiomodeemi on energiapihi, sillä se haistelee yhteyden kapasiteettivaatimuksia. Tekniikka ei vaadi etukäteen asennettavia tukiasemia, vaan laitteet voivat kommunikoida keskenään ilman ulkoista linkkiä. Käytännössä verkon käyttöönotto on siten halvempaa ja nopeampaa kuin linkillisissä tekniikoissa, VTT kehuu. Tekniikka käyttää 17 gigahertsin taajuutta.

VTT:n lisäksi projektissa oli mukana yrityksiä ja yliopistoja Espanjasta, Italiasta, Kreikasta, Puolasta ja Saksasta.
Lähde: Tietoviikko online

Aika kova homma toteutuessaan. Tosin todennäköisesti siirrettäväksi tarvittavan datan määräkin on moninkertaistunut. Tekstissä hauska kirjoitusvirhe: Blootooth kun ilmeisesti haettiin Bluetoothia.
 

Katti

Tunnettu jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
26.6.2002
Viestit
1553
Reaktiopisteet
61
Puhelinmalli
Nokia 5, Nokia 6.1, Honor9
Eikös UMTS ja tämä VTT:n juttu ole ihan eri käyttöön.
 

veppis

Supermoderaattori
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
18.6.2002
Viestit
9918
Reaktiopisteet
754
Jos kerta tukiasemiakaan ei tarvita, niin olis kiva tietää pisin mahdollinen matka kahden kommunikoivan laitteen välillä. Se ei kyllä voi olla mikään kovin pitkä, tai sitten laitteetkaan eivät ole kovin pieniä.

Kyllä tuo radiomodeemi kilpailee enemmän Wlanin ja BT:n kanssa, kuin UTMS:n. Ainakin käytännön sovelluksissa, tekniikkaan en ole niin tarkaan perehtynyt tässä tapauksessa.
 

Tumppu

Tunnettu jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
18.6.2002
Viestit
1716
Reaktiopisteet
851
Puhelinmalli
6150
veppis sanoi:
...pisin mahdollinen matka kahden kommunikoivan laitteen välillä. Se ei kyllä voi olla mikään kovin pitkä...

Jos laitteiden koko halutaan pitää "mukavana" eikä näinollen kasvateta kokoa niin ei tuo kahden laitteen välinen matka voi todellakaan kovin pitkä olla. Kyse kun on 17 gigan taajuudesta...
Nykyisellä wlanin 2,4 gigaisellakin tuntuu olevan joskus kantavuusongelmia, tosin kyse on ajoittain mm. läheinen mikroaaltouunin ja/tai esimerkiksi langattoman näppäimistön ja hiiren käyttö.
 
Top Bottom