Viron verkkojen kuuluvuus

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja oh2glg, 8/7/02.

 1. oh2glg

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  131
  Tykkäykset:
  1
  Viron GSM-verkkojen kuuluvuus nousi sunnuntaina MTV3:n uutiskynnyksen yli, koska Suomenlahdella on havaittu Viron matkapuhelinoperaattoreiden kuuluvuuden parantuneen.

  Parantuneesta kuuluvuudesta johtuen saattaa olla mahdollista että puhelin valitsee Virolaisen operaattorin verkon jolloin tehdyt puhelut laskutetaan ulkomaanpuheluina.

  Itse kummastelin samaa Virolaisten verkkojen parantunutta kuuluvuutta viime lauantaina ollessani Helsingin Lauttasaaren ja Ruoholahden välisellä sillalla. Sillalla puhelin kuulee kotimaisten verkkojen (Telin, 2G, Sonera, Finnet, RL ja FI 07 - Nokian testiverkko, otaksun?) lisäksi seuraavat etelänaapurin verkot: EE EMT, EE RLE, TELE2.

  Onko Viron rannikkosaaristoon rakennettu uusia tukiasemia hiljattain tai suunnattu niiden antenneja paremmin, mikä mahdollistaisi niiden näkymisen puhelimen verkkolistassa jopa Helsingin rannalla?

  Olisiko kyse vain ilmakehän radiokeliin vaikuttavasta epänormaalista tilasta? Ei ole mitenkään mahdotonta, että hyvällä "radiokelillä" verkkojen kuuluvuus saattaa olla tavanomaista parempi.

  Toisaalla on mahdollista että Virolaiset operaattorit ovat tehostaneet verkkojensa kuuluvuutta Suomenlahden alueella, mutta normaalitilanteessa niiden ei sentään pitäisi kuulua rannikolle saakka.

  Uutisoinnissa mainittiin että esimerkiksi itärajalla on tapahtunut useita tapauksia, jossa fyysisesti Suomen puolella ollut puhelin on huomaamatta kytkeytynyt Venäläisen operaattorin verkkoon ja tapahtuneet puhelut ovat laskutettu kalliilla hinnalla. Uutisoinnissa ei mainittu, onko Suomenlahdella tapahtunut vastaavia vahinkoja tai ja kuinka kaukana Suomen/Viron rannikoista tuo "vaaravyöhyke" alkaa.

  Suomenlahdella ollessa on ulkomaisen operaattorin verkon käyttäminen onnistuu, mutta vain silloin kun ollaan riittävän lähellä Viron rannikkoa. GSM-verkon tukiaseman ja GSM-puhelimen suurin toimintaetäisyys on määritetty muistaakseni noin 30 kilometriin, jota kauemmaksi toiminnan ei pitäisi olla mahdollista vaikka kuuluvuutta riittäisikin kentänvoimakkuuden puolesta.

  Tämä toimintaetäisyyden rajoitus johtuu siitä, että liian pitkä välimatka kasvattaa liikaa radiosignaalin kulkuviiveen mukaan säätyvää ajoitusennakkoa: Tämän ajoitusennakon suurin sallittu arvo rajoittaa tukiaseman ja matkapuhelimen suurimmaksi toimintaetäisyydeksi siten n. 30 kilometriä.

  Siten Viron ja Suomen välisellä merialueella pitäisi olla nk. tyhjä alue, jossa kummankin maan operaattoreiden tukiasemat kyllä näkyvät puhelimen verkkovalikossa, mutta minkään verkon käyttäminen ei pitäisi olla mahdollista liian suuresta etäisyydestä johten.

  Onko muilla tämän palstan käyttäjillä kokemiksia aiheeseen liittyen?
   
 2. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Kokeilitko valita noita virolaisia verkkoja? Täytyypä huomenna mennä töihin ruoholahden kautta ja kokeilla tuolla alueella verkon hakua.

  FI 07 on Nokian oma verkko, löytyy mm. Espoosta Nokian toimitilojen läheisyydessä ja Salossa.
   
 3. Tumppu Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  1131
  Tykkäykset:
  37
  Puhelinmalli:
  6110
  viron verkot

  Kyllä noita virolaisia verkkoja on löytynyt jo useamman vuoden ajan ainakin suomenlinnan kallioilla löhöillessä. Walhallan kesäterassilta (muistaakseni ;) ) saa signaalia paremmin, onhan paikka muuta maastoa hieman korkeammalla. Parhaat kentät on bongattu SH888;lla.
   
 4. puh Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  3702
  Tykkäykset:
  38
  Puhelinmalli:
  LG G4
  Lauttasaaressa ei ole mitenkään harvinaista saada viron operaattoreita verkkohaulla, kytkeytyminen onkin sitten toinen juttu.
  Mistäköhän johtui että moet eri uutisvälineet juuri samaan aikaan tekivät asiasta jutun, onhan ongelma ollut aina olemassa. Lisäksi jollain sivulla(yle?) mainittu asia toimivasta yhteydestä yli 100km etäisyydellä olevaan mastoon on aika huttua.
   
 5. oh2glg

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  131
  Tykkäykset:
  1
  Jaa.. En kyllä ollut koskaan aiemmin vielä huomannut että virolaisten operaattoreiden verkot ovat tänne asti kuuluneet..

  Tänään tuli tutkittua tuota hieman ja totesin, että verkkojen näkyminen on näemmä parhaimmillaan juurikin siihen aikaan, kun aurinko on kaakon ja lounaan välillä.. Tällöin saatavissa oleva kentänvoimakkuus on jopa 2-3 tolppaa (T68:n viidestä), joten on kyllä todella voimakkaat kentät, etten sanoisi!

  Koetin kunkin verkon valitsemista, ja hetken etsittyään tuli teksti "Ei pääsyä" ainakin EE EMT- ja EE RLE-verkon kanssa, kullakin sama kentänvoimakkuustaso. TELE2-verkon voimakkuus ei riittänyt edes valinnan yrittämiseen..

  Huomiona: En ole mitenkään varma oliko havaitut kentänvoimakkuudet todellisia tai että pystyikö puhelin kommunikoimaan mainittujen verkkojen kanssa, tosin tuo teksti "Ei pääsyä" viittaisi siihen että signaalinvoimakkuuden osalta yhteys toimisi, mutta verkko ei anna käyttöoikeutta. Vähän samaan tapaan kuin sellainen radiovikainen kännykkäkin tekisi, kun tulee liikaa virheitä lähetteeseen..

  Sitten taas illalla klo 18 aikaan ei etelänaapurin verkoista näkynyt enää vilaustakaan samasta paikasta testattuna jossa päivällä sai suhteellisen kovia kentänvoimakkuuksia. Tämä viittaisi kyllä siihen, että kyseessä olisi vain erityisen "hyvä radiokeli" jonka myötä jopa 900 MHz taajuuskaistalla on tunnetusti mahdollista saada tavanomaista pidempiä yhteyksiä. Radioamatööritoimintaa harrastavat tuntenevat aiheen paremmin? Onko teitä täällä?

  Kytkeytymisen ei pitäisikään olla mahdollista (kuten testissä havaittu), juurikin alunperäisessä tekstissäni mainitun liian pitkän etäisyyden vuoksi.

  Epäilemättä, sillä tuota noin 30 km etäisyysrajoitusta ei taida tavalliset puhelimenkäyttäjät tietääkään. Sen sijaan useimmat tämän palstan kirjoittajista ja lukijoista on varmaan kuulleet tuosta aiemminkin.. ;)
   
 6. rainman

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/6/02
  Viestit:
  249
  Tykkäykset:
  0
  Siitä, että STT, jonka asiakkaana käytännössä jokainen suomalainen tiedotusväline aivan pienimpiä paikallislehtiä lukuunottamatta on, teki aiheesta uutispätkän uutisköyhänä lauantaina. :)
   
 7. Bird Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  4233
  Tykkäykset:
  0
  Mulla on aikoinaan käynyt puhelin Turun ja Maarianhaminan välisellä laivamatkalla Radiolinja Eestin verkossa, se vasta kummalliselta tuntuikin.. Matkaa kyseiseltä väylältä Viron rannikolle on kuitenkin huomattavasti enemmän kuin jostain Helsingin edustalta.
   
 8. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Kävimme eilen Suomenlinnassa ja kustaanmiekassa löytyi kaikki suomalaiset ja virolaiset verkot. Yritin valita kaikkia virolaisia verkkoja, mutta teksti "lähetän pyyntöä", vain pysyi ruudulla eikä se antanut verkkoa valita, puhelimena oli Nokia 6310i.

  Itsellänikin kävi turku-tukholman laivareitillä kerran niin, että puhelin löysi Suomen (Sonera), Viron (EMT, RLE) Latvian (LMT ja TELE2 Latvia) ja Puolan (ERA) verkkoja, joka on todella erikoista. Tuota puolaa en kyllä oikein meinaa uskoa itsekään, mutta sitä se puhelin vaan näytti.
   
 9. lemon Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  1486
  Tykkäykset:
  1
  Itselläni eilen puhelin löysi ihan nojatuolissa löhöillessäni Viron verkkoja kuuden kotimaisen lisäksi, välillä se kuudes aina häviää ja toisen kotimaisen 1800. Todettakoon että paikka ei ole aivan veden lähistöllä ellei pieniä kuralätäkköjä ja ojaa lasketa tähän kastiin vesijohdon oheessa.

  Voisi sitä vaikka alkaa kaivamaan ongelmia ja testailla miten se systeemi toimii Lauttasaaren sillalla, luonnollisesti iso jakoavain takataskussa. Toinen paikka sitten voisi olla Suomenlinnan eteläosa. Aluksi täytyy vain odotella mattopiiskaa saippuakotelooni saapuvan vaikka kuuluvuus on muutenkin jo aivan omaa luokkaa.
   
 10. J3ke

  0   0   0

  Liittynyt:
  7/8/04
  Viestit:
  496
  Tykkäykset:
  0
  Olin 2km venäjän rajalta niin yllätysyllätys, txt tuli ja welcome BEELINE Russia GSM. Sitten luki Saunalahti eka ja sit BEELine
   
 11. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9665
  Tykkäykset:
  433
  Ilmeisesti virolaiset operaattorit ovat vääntäneet Suomenlahden saarilla olevien tukiasemiensa tehot kaakkoon markkinointimielessä (verkot näkyvät kauaksi) ja liiketoimintamielessä eli matkaajien puhelin yleensä kirjautuu ensimmäiseen havaitsemaansa (tarpeeksi voimakkaaseen) verkkoon kotiverkon ulkopuolella.
   
 12. IFF

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/7/02
  Viestit:
  129
  Tykkäykset:
  0
  Veneellä ei tarvitse olla kun 6-8km Helsingin eteläpuolella ja saa olla tarkkana että puhelin ei kytkeytyisi Viron verkkoon.
  Viikonloppuna kävi tuttu Pietarista ja kas kumma, hänen SKY LINK 3G toimii Helsingin keskustassa ja vielä ppm:n hinnalla. Tiedoksi vielä että, SKY LINK (Delta Telecom) pitäisi operaattorin mukaan toimia vaan Pietarissa ja välittömässä läheisyydessä.
  Linkki: http://www.3g.co.uk/PR/December2002/4614.htm
   
 13. consult

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/5/03
  Viestit:
  68
  Tykkäykset:
  0
  Tallinnan TV-mastosta on jo vuosikaudet "luukutettu" extended cell- toiminteella Suomenlahdelle. Tuolla tavalla saadaan mukavasti lisää roamaajia verkkoon, kun kahdella aikavälillä yltää kivasti Suomen rannikolle.

  Noita rajaselkkauksia tai "taajuussotia" on aika-ajoin milloin missäkin päin maailmaa. Toimiluvat kun käsittävät maantieteellisen alueen ja rajavyöhykettä ei radioaallot saisi ylittää. Sitä kun on mahdotonta tehdä niin aina jollekkin operaattorille tulee rajanpinnassa kiusaus vähän tykitellä liian innokkaasti :)
   
 14. Pakana Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  554
  Tykkäykset:
  0
  Eiköhän tuo syy tuohon pitkään kantamaan ole juuri tuo mainittu, eli operaattorit haluavat saada sen turistin omaan verkkoonsa, loppupeleissä, harva mattimeikäläinen muuttaa sitä luurin automaattista verkkovalintaa yhtään mihinkään, joten ensin ehtinyt operaattori saa pitää turistin rahat.

  Ilmeisesti soitteleminen tuosta hesan edustalta virolaisissa verkoissa ei ole mahdollista, mutta tekstiviestit kyllä kulkevat. Kuulinpa tässä jotain kk sitten jutun: Rakennusduunarilla oli keikka suomenlinnassa. Luuri nappasi virolaien verkon, ja operaattri lähetti sen "tervetuloa tallinnaan plaaplaa" viestin. Duunari pääsee kotio, ja avaa oluen, ja hetkenkuluttua muija on vauhkoamassa että äijä on taas käynyt tallinnassa huorissa - toinen yrittää vakuutella että on ollut duunissa koko päivän, ja muija hosuu kännykän tekstiviestiä, tervetuloa tallinnaan. :)
   
 15. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Mitä ihemettä se muijalle kuuluu mitä viestejä äijjän luurissa on. tuskin kovin monella on yhteinen luuri.
   
 16. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Ei puhelin suostu vielä suomenlinnassa Viron verkkoon menemään. Kyseessä on teoreettisen pieni todennäköisyys, että niin kävisi. Muutama kilometri suokista etelään ja tilanne on jo ihan toinen.
   
 17. lemon Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  1486
  Tykkäykset:
  1
  Ongelmavuonna onnistuin pakottamaan puhelimen Kustaanmiekassa virolaiseen verkkoon ja sain tehtyä vielä hälärinkin toiseen numeroon.
   
 18. Safiiri

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  222
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Nokia N9
  Oliko käytössä joku GSM-monitaajuus puhelin, sillä noiden sivujen perusteella Delta Telecom käyttää Lucentin CDMA2000-verkkoa 450 MHz taajuudella.

  Olisiko joku sellainen Hesan keskustassa???
   
 19. IFF

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/7/02
  Viestit:
  129
  Tykkäykset:
  0
  Mielestäni puhelinmerkki oli joku Hyndai… tjsp. Tulee parin viikon kuluttua taas käymään, perehdyn silloin vähän tarkemmin asiaan.
  Viimeksi oli muita virikkeitä…:)

  ???
   
 20. SV-3310 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/7/03
  Viestit:
  2353
  Tykkäykset:
  29
  Onpa teillä toisenlaisia kokemuksia kuin minulla, hain viikko sitten verkot Hki-Tal matkan noin puolivälissä (ajallisesti) ja löytyi vain kolme suomalaista. Tulomatkalla sama juttu, Viron verkoista näkyi enää kaksi mutta kumpaankaan ei päässyt, ehkä jopa hieman ennen puolimatkaa. No ehkä se purtilon runko siinä ympärillä vaikuttaa.
   

Jaa tämä viestiketju