Viite/suositushinnat nettikaupoissa

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja Juzt, 8/6/04.

 1. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Huomasin tuossa pienoista hintavertailua tehdessä että suositushinnat vaihtelevat aika selvästi liikkeiden välillä, ja syy moiseen ihmetyttää. Eikös noiden pitäisi olla ihan valtakunnallisia Nokian ilmoittamia hintoja, eikä kauppiaan hatusta vetämiä "noin suurinpiirtein" arvoja

  Esimerkiksi 6600 kirjoitushetkellä viite/suositushinta on idesanin mukaan 610€, GSM Maailman mielestä 660€ ja Puhelinkioskissa 540€
  Vastaavasti 6100: Idesan: 370€ GSM Maailma: 260€ ja Kioskissa myös 260€

  Erityisen mielenkiintoiseksi tämän tekee se että esim. 6100 ei maksa luultavasti missään enään yli 300€, saati sitten 370€, ja liikkeen myyntihintaahan ei saa verrata ovh:hon jos muutkaan liikkeet eivät tuotetta ovh:lla myy, ja varsin harvoin tuntuu matkapuhelimissa ovh:lla olevan mitään tekemistä todellisen markkinahinnan kanssa. Kuitenkin vähintään jokatoinen nettiliike tuntuu juuri näihin ylikorkeisiin ovh-hintoihin omiaan vertaavan.
   
 2. arivi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/7/02
  Viestit:
  7875
  Tykkäykset:
  7
  Puhelinmalli:
  Mate 7 / Mate 8
  Tuo svh "valuu" alaspäin aikaa myöten, eli valmistaja pudottaa tuotteen svh-hintaa alaspäin. Sillä ei periaatteessa ole mitään merkitystä paljonko se on. Useimmiten olisi parempi, ettei sitä edes mainittaisi mainostamisen yhteydessä, koska kuluttaja saattaa kuvitella saavansa huomattavankin alennuksen, vaikka maksaa raskaasti ylihintaa muihin kauppoihin nähden.

  Puhelinkioskin kommentoinnin näet tuolta.
   
 3. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Toki shv/ovh:kin tippuu, mutta luulisi hinnastokin päivittyvän, jos kerran tuo viitehintakin on näyttää päätettetty.
  Kyllähän tuo vertailuhinta olisi ihan hyödyllinen, jos se olisi edes suurinpiirtein paikkansapitävä.
  Kuitenkin jos tilanne on se että viitehinta päivitetään kun viitsitään (jos viitsitään) ja jos ajantasallakin oleva hinta on mahdollisesti kaukana todellisesta "yleisestä hintatasosta" on tuo paitsi hyödytön, niin myös harmillinen. Minä ainakin tunnen ihmisiä joiden voisin kuvitella katsovan että "onpas halpa kun viitehinta on tuplaten myyntihinta, ostetaanpa tuollainen". Tätä kai tuolla ilmoittelulla haetaankin, mutta kovin ihaksuttava menettelytapa tämä ei ole.

  Tuolta löytyy kuluttajaviraston juttua asiasta, kohdasta "Yleiseen hintatasoon vertaaminen" http://tinyurl.com/35gyz
   
 4. arivi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/7/02
  Viestit:
  7875
  Tykkäykset:
  7
  Puhelinmalli:
  Mate 7 / Mate 8
  Matkapuhelimien ollessa kyseessä osa liikkeistä myy aina svh:lla tuotteen tullessa myyntiin, osa taas pudottaa suoraan hinnan omien katteittensa mukaiseksi. Hintatietoinen kuluttaja ei kyllä maksa koskaan tuota valmistajan ohjehintaa siinä olevan "ilman" vuoksi (siis mistään tuotteesta).
  Monet liikkeet jättävät myös vanhat svh:t hintalappuihin, ja tarjoavat sitten "huikeita" alennuksia tai vaihtohyvityksiä. Näistä on aika surkeitakin esimerkkejä tullut kohdattua.
   
 5. muokkedee Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  5615
  Tykkäykset:
  1
  Suositushinnat elävät kanssa jatkuvasti ja kaikki ovat olleet varmaan oikeat suositushinnat joskus. Tällä hetkellä 6600 suositushinta on 540 e ja 6100 suositushinta 260 euroa. Eli tästä näkee, ketkä ovat päivittäneet sivujaan ja ketkä eivät.
   
 6. Esa Sakkinen

  Esa Sakkinen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  870
  Tykkäykset:
  0
  Ehkä ei kuitenkaan. Isopahkalan Esa oli välillä sitä mieltä, ettei suositushintoja kannata päivittää ollenkaan. IDEsanilla on alusta asti ollut ideana esittää jokin viitehinta, jolla kilpailija tai IDEsan aikaisemmin on myynyt tuotetta. Joskus ihan mielenkiinnosta jätetään alkuperäisiä markkinoilletulon aikaisia suositushintoja viitehinnoiksi. Viihdearvoahan noilla pitkälle on. Tosin nuo mainitut Nokian mallit on sellaisia, joiden hinnat ovat pudonneet useamman kerran joten laitoin viitehinnaksi nykyisen Nokian ilmoittaman suositushinnan.
   
 7. muokkedee Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  5615
  Tykkäykset:
  1
  Mutta eikö tuo ole hieman Kuluttajaviraston vastaista, koska mikäli suositushinta on muuttunut monta kertaa ja mikään kauppa ei myy enään kyseistä puhelinta sillä aivan ensimmäisellä suositushinnalla? Näin ainakin tajusin tuosta alemmasta lainauksesta.

  Edit: Kirjoitusvirhe korjattu
   
 8. Esa Sakkinen

  Esa Sakkinen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  870
  Tykkäykset:
  0
  Oikeassa olet - tosin tuo vastaus on annettu aktiiviseen markkinointiin liittyen. Jos hintakehityksen esillepanolla on lähinnä viihteellinen tarkoitus, ei mielestäni aina olla aktiivisesti markkinoimassa hintaedulla enää. Tosin tarkkana saa olla, ettei johda harhaan... Hmm - täytynee paneutua asiaan vielä.

  Meille ei kyllä ole tullut yhtään ostotilannetta, jossa nuo viite-/suositushinnat olisivat näytelleet mitään roolia.
   
 9. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Mistä tuon voi tietää, tuskin kuitenkaan jokainen teiltä ostava kommentoi tilauksen yhteydessä minkä takia päätyi ostamaan teiltä, tai ostamaan yleensäkään, mahdotontahan on sanoa onko viitehinta näytellyt roolia joissain ostopäätöksissä, ja jos on niin kuinka monessa.

  Toki veikkaisin että Idesanin asiakaskunta on keskimäärin valveutuneempaa todellisen hintatason suhteen kuin esim. kivijalkaliikkeissä. Vaikutusta tuolla viitehinnalla lienee nimenomaan asiakkailla joilla ei ole käsitystä siitä onko puhelinmallin X sopiva hinta 100€, 300€ vai 500€, näitäkin on.
   
 10. Esa Isopahkala

  Esa Isopahkala Ylläpitäjä

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  8060
  Tykkäykset:
  2013
  Puhelinmalli:
  Nexus 5x (Android 8.1.0)
  Useimmiten eri merkkien ja mallien suositushinnat ovat aivan samat tukusta riippumatta, näin erityisesti Nokian ja Siemensin kohdalla. Joskus on kuitenkin poikkeamia, esim. tällä hetkellä Samsungin mallien suositushinnoissa on jonkin verran eroja tukkujen välillä.

  En ole tuollaista sanonut, vaan että suositushintojen esilläolo on jokseenkin turhaa. Jos suositushintoja pidetään esillä, niiden on tietysti oltava viimeisimpiä suositushintoja. Paljon näkee käytettävän vanhentuneita suositushintoja enkä usko ensisijaiseksi syyksi huolimattomuutta, vaan kysymys on tahallisesta harhaanjohtamisesta edullisemman hintamielikuvan luomiseksi.
   

Jaa tämä viestiketju