Viiden vuoden ennustus älypuhelinten käyttöjärjestelmämarkkinoista!

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja Richie_79, 21/6/10.

 1. Richie_79

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/8/05
  Viestit:
  107
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Räätälöity Samsung Galaxy s7
  Kirjoitin ennustukseni älypuhelinkäyttöjärjestelmien lähitulevaisuudesta ja tarkemmin ottaen maksimissaan viiden vuoden visiosta. Tarkistan sitten viimeistään viiden vuoden päästä miten oikeaan ennustukseni osui. En suinkaan halua suosia Windowsia ennustuksessani, vaan sen vahva vaikutus perustuu nykyiseen suosioon, markkinaosuuksiin ja käytännössä työasemissa muodostuneeseen de facto standardiin.

  Ennustan, että maksimissaan viiden vuoden päästä eli viimeistään vuonna 2015 tulee älypuhelinten käyttöjärjestelmissä tapahtumaan seuraavanlainen suuri murros. Lähestymme pian tapahtuvaa ns. "tapahtumahorisonttia" jossa älypuhelimet tullaan jakamaan kahteen leiriin ja voimme viitata "aikaan ennen Windows puhelimia". Laitteet tullaan jakamaan ns. ultra mobiileihin PC:hin joissa on puhelinominaisuudet ja jotka käyttävät pääosin täysveristä Windowsia sekä laitteisiin joissa on laitevalmistajien nykyiset johtavat älypuhelinkäyttöjärjestelmät (Symbian, Android, iOS sekä tuleva Meego). Peruspuhelimissa tullaan käyttämään edelleen laitevalmistajien omia suljettuja käyttöjärjestelmiä.

  Älypuhelinten kapasiteetit kirivät PC-työasemat kiinni maksimissaan viiden vuoden päästä ja suurin piirtein samoihin aikoihin Microsoft julkistaa uusimmasta Windowsistaan (nro. 9?) älypuhelimiin soveltuvan täysversion. Sen ydin on täsmälleen sama kuin PC-työasemissa mahdollistaen samojen sovellusten asentamisen älypuhelimiin sekä PC-koneisiin. Matkapuhelinlaitevalmistajat luovat Windowsista kuitenkin useita erilaisia käyttöliittymäversioita laitteisiinsa huomioiden pienten laitteiden heikomman käytettävyyden (mm. pienemmät ruudut ja näppäimistöt). Windowsin älypuhelinkäyttöliittymäversioissa tullaan soveltamaan mm. erilaisia zoomaus-tekniikoita käytettävyyden parantamiseksi. Myös älypuhelimiin integroidut videoprojektorit yleistyvät laitteissa viimeistään tässä vaiheessa helpottaen edelleen niiden käytettävyyttä. Nämä tekniikat luovat luonnollisesti suuria haasteita akkutekniikoille.

  Täysverisen Windowsin tuominen älypuhelinmarkkinoille tulee järkyttämään markkinoita rajusti. Konkreettiset seuraukset tosin näkyvät selkeästi vasta muutamien vuosien päästä julkistamisen jälkeen, koska vastaavat isotkin muutokset tapahtuvat aina hitaasti. Windows älypuhelinten myynti (B2B ja B2C) tulee olemaan huomattavasti helpompaa muihin älypuhelimiin verrattuna, koska kuluttajille ja organisaatioiden tietohallinnoille on helppoa myydä laitteita joissa on sama tuttu käyttöjärjestelmä ja sovellukset kuin perinteisissä työasemissa. Viimeistään tässä vaiheessa perinteisten matkapuhelinvalmistajien on herättävä ja lähdettävä Windows kelkkaan mukaan jos he haluavat jakaa ja säilyttää älypuhelinmarkkinaosuutensa.

  Älypuhelinkäyttöjärjestelmien nykyinen pirstoutunut ja laaja valikoima tulee pienenemään rajusti ja laitevalmistajien omille älypuhelinkäyttöjärjestelmille sekä erilaisille Linux distroille en ennusta täysveristen Windows puhelinten jälkeen hyvää. Vaikka fragmentoituminen älypuhelinkäyttöjärjestelmissä tulee pienemään, niin laitevalmistajien kirjo tulee sen sijaan kasvamaan. Perinteisten älypuhelinvalmistajien rinnalle ilmestyy perinteisiä PC-valmistajia kuten Dell, HP ja Fujitsu-Siemens jotka myyvät puheominaisuuksilla varustettuja ultramobiileja PCitä. Markkinoilta tulevat häviämään useat älypuhelinkäyttöjärjestelmät kuten Samsungin Bada, HPn WebOS sekä useat laitevalmistajien omat suljetut peruspuhelinten käyttöjärjestelmät (esim. Nokian s30 ja s40). Sen sijaan Windowsin tuominen älypuhelimiin tuo potkua tällä hetkellä heikosti pärjääville puhelinvalmistajille kuten Motorolalle ja Sony-Ericssonille. HTC ja Samsung tulevat olemaan aluksi markkinaosuuksiltaan suurimpia Windows puhelinten valmistajia, mutta perinteiset PC-valmistajat kirivät ne myöhemmin tulevaisuudessa kiinni. RIM:in kohtalo on siirtyä Windowsiin tai se tullaan ostamaan pois.

  Muista käyttöjärjestelmistä Symbian tulee säilyttämään johtavan asemansa vielä useita vuosia keskihintaisten ja halpojen laitteiden käyttöjärjestelmänä ja Nokia säilyttää asemansa suurimpana laitevalmistajana, mutta koskien ainoastaan halpoja ja keskihintaisia laitteita. Nokia tulee luopumaan s40:stä ja korvaamaan sen Symbianilla halvoissa ja keskihintaisissa laitteissa, koska usean käyttöjärjestelmän tukeminen syö liikaa resursseja. Meego tulee olemaan Nokian kalliiden älypuhelinten sekä Nokian ja Intelin kannettavien tietokoneiden ja Internet-tablettien käyttöjärjestelmä. Myös Acer sekä muut perinteiset PC-valmistajat tulevat myymään Meegoa laitteissaan Windowsin rinnalla. Meego ja Androidi tulevat vahvistamaan ja jakamaan osuuksiaan erilaisissa laitteissa vielä seuraavat viisi vuotta, mutta se ei riitä enää Windowsin julkistamisen jälkeen. Näiden molempien käyttöjärjestelmien markkinaosuus tulee laskemaan rajusti ja olemaan marginaalinen ns. "Windows ajan" jälkeen.

  Mobiililaitteiden kapasiteettien vastatessa työasemia Apple porttaa Mac OS Xn täysiverisenä iPhone älypuhelimiinsa ja myöhempiin Internet-tabletteihinsa. Tämä tulee tapahtumaan suurin piirtein samoihin aikoihin Windowsin kanssa. Se ei silti juuri auta Applea älypuhelinmarkkinoilla, sillä Mac OS X tulee viiden vuoden päästäkin olemaan edelleen marginaaliosassa verrattuna Windowsiin. Applen iPhone hype tulee pienenemään, mutta se ei katoa kokonaan sillä käyttäjien asenteet eivät muutu yhtä nopeasti teknologian kehittymisen myötä. Applen iPhonen saavutettu imago helppona ja käyttäjäystävällisenä älypuhelimena tulee kantamaan vielä useita vuosia, mutta käyttäjien löytäessä Windows puhelimet sen kohtalona on palata takaisin käytettävyydeltään laadukkaaksi joskin marginaaliseksi käyttöjärjestelmäksi. Myöhemmin tulevaisuudessa myös sen markkinaosuus pienenee entisestään käyttäjien huomatessa Windows älypuhelinten saumattoman toiminnallisuuden PC:n ja älypuhelinten välillä.
   
 2. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Väistämättä tuli mieleen kysymys että mistä noin kova usko Windowssiin, onko jotain vipua taustalla vai trolli.

  90 luvulta asti tilanne on kai ollut tuoe että älyluurit väännössä tulleet desktop puolta jäljessä, miksi niin ei olisi myös jatkossa ?

  Muutamat merkit viittaavat siihen että typöytäkoneisiin ja mobiililaitteisiin jatkossa voisi asentaa entistä enemmän samoja sovelluksia, mutta ehkä vähän eri syistä kuin sun veikkaus.

  Kuullostaa ihan kymmenen vuodentakaisilta Microsoft perusteluilta, sen jälkeen on paljon muuttunut ja enään edes työpöytä käytössä ei ole windows käyttäjärjestelmä välttämätön, sen välttämättömyys vähenee entisestään. Eli enen tuota ajatusta Microsftin pitäisi kääntää suunta työpöytä puolella.

  En pitäisi itsestään selvänä, totta että älypuhelimia on entistä helpompi valmistaa, joten marginaalisia toimijoita on jatkossakin.
  Jos tällähetkellä isoja tekijöijä on muutama, niin on vaikea nähdä että isojen tekijöiden määrä kasvaa (elää kylläkin).

  Samsungin Bada ei kai ole käyttäjärjestelmä, ja Samsung saattaa sen tunkea jonkin älypuhelin käyttöjärjestelmän päällä, tai sitten pitää sen vain oman OSn koristeena.
  Nokian OS (Series 40) ei ole älypuhelin käyttöjärjestelmä, näillä näkyminen sen uskotaan elävän mainitsemasi aika, halpaa tarvitaan, mutta kuten sanoit Symbiani sitä kai ensimmäine puristamassa pieneksi.

  HTC on perinteinen Windows mobile valmistaja, Samsung hyvin markinaalinen ollut koko älypuhelin segmentissä, mutta kasvaa kylläkin, en kuitenkaan aivan varauksetta usko että Samsung erityisesti himoitsisi suureksi Windows valmsitajaksi, sillä tavoitteet korkeammalla.

  S60:n on uskottu elävän niin pitkään kun Symbian ^x päälle Nokia saa kunnon näppis UI:n, kuulloistaisi nimenomaan pirstoutumiselta jos S60stä tunkisivat Symbian^x päälle.

  Siinä olen samaa mieltä että Symbian on tärkeässä roolissa älypuhelin markkinoilla ja hinta haarukka ulottuu alle sataan taalaan.

  Suurella osalla älypuhelin ostajia ei ole ollut eikä välttämättä tule olemaan työasemaa saatika windows työasemaa.

  Osalla on, mutta eihän toiminnallisuus työaseman ja luurin välillä ole enään ole mikään ihme ongelma ja tiedostot siirtyy ilman tukeakin. Synkroininti sun muu tapahtuu entistä vähemmän työaseman ja puhelimen välillä, vaan se tapahtuu niihin pilvipalveluihin, joten aivan sama mitä siellä työasemassa on.

  Eli suunta enemmänkin niin että puhelimessa käytettävät sovellukset eivät juttele työaseman kanssa.
   
 3. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  En kyllä jaksa hetkeäkään uskoa tähän ennustukseen, tällä hetkellä tuntuu että Windows luurien suunta on pikemminkin alaspäin.

  "Tuttuuden hyötyä" ei sitäkään oikein tulisi Windows puhelimissa, koska työpöytä UI puhelimessa ei toimi (joissain aikaisemmissa Windows luureissahan tämä nimenomaan oli ongelmana), joten käyttöliittymä vaihtuu jokatapauksessa. Ja se käyttöliittymähän on nimenomaan se, mikä sen tuttuuden tuo, käyttäjää ei voisi vähempää kiinnostaa millä tekniikalla ja arkkitehtuurilla se käyttis siellä konepellin alla hyrrää.

  Ne yhteydet joita työaseman ja puhelimen välille tarvitaan on jo pitkälle standardoitu, ja uskon että tulevaisuudessa tämä kehitys jatkuu edelleen.
   
 4. Richie_79

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/8/05
  Viestit:
  107
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Räätälöity Samsung Galaxy s7

Jaa tämä viestiketju