Viestintäministeriö: Verkkomaksut vääristävät hintakilpaa.

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja Anonymous, 9/4/03.

 1. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Onko tämä nyt sitten loppujen lopuksi hyvä vai huono asia, se jää nähtäväksi.
   
 2. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Eli vapaasti tulkittuna ns. vastaanottomaksua ei voisi periä "laskeutuvasta puhelusta"? Laittaisi varmaan muutamien uusien palveluoperaattoreiden laskelmat uusiksi.
   
 3. O.J. Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9496
  Tykkäykset:
  130
  Onhan lankapuhelimellakin kalliimpaa soittaa toiseen verkkoryhmään.

  Tuossahan olis nyt mainospaikka hyvään saumaan RL:llä Ainan takia ja dna:lla Vakion takia.
   
 4. Trex

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/6/02
  Viestit:
  913
  Tykkäykset:
  0
  Jos tuo toteutuisi, voisi siitä olla haittaa kuluttajillekin. Nimittäin tuon hintojen yhtenäistämisen voi hoitaa monella tapaa:

  - lasketaan toisen operaattorien verkkoon menevien puheluiden hintoja
  - korotetaan omaan verkkoon menevien puheluiden hintoja
  - molemmat edelliset yhdessä
   
 5. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Se kait on tavoitteena että verkon ulkopuolelle suuntautuneista puheluista ei saa kohtuuttomasti "rangaista", eli edelleen oli hyväksyttyä eri hintatasot. Esi DNA maratonia ei haluta kieltää, vaan ulkoverkkoon soittamisen suhteeton kalleus vs. sisäisiin puheluihin. Se mikä olisi lankaverkkoon soittamisen hinta esim. DNA maratonilla, olisko se normaalin lankaverkon kaukopuhelun verran?
  Kuten Jussi sanoi ko tiukentaminen tasapuolisesti tarkoittaa juuri pienten operaattorien suunnitelmiin muutoksia. Mutta tiukimmin puututaan määräävässä markkina-asemassa olevaan operaattoriin ja sen lähimpiin kilpailijoihin. Ja pienille sallitaan vähän löysempi ote.
   
 6. lemon Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  1486
  Tykkäykset:
  1
  Sinäällänsä hyvään pyrkivät, kun eräissä liittymissä soittaminen määrättyihin aikoihin on pöyristyttävällä tasolla. Onneksi eräät ovat jo ymmärtäneet yskän, mutta lopputuloksena saattaa kuitenkin olla se, että kuluttaja loppujen lopuksi häviää, kuten on käynnyt lankaverkossa. Pelon seassa odotan että markkinoille tulee viranomaisen siunaamat 30 snt/min flatrateliittymät. Kuka voitti? Ainoastaan jotkut historiallisen liittymän omistajat. Voi.....!
   
 7. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Ja miten mahtaa käydä kiinteä hintaisten liittymien, Dna Maraton, RL Aina Favorite, RL Aina Yö jne.?

  Katoaako ne ministeriön typerien määräysten vuoksi? Tiedän että ministeriö ajaa sinänsä hyvää asiaa mutta...onko sittenkään parempi että poistetaan verkon sisäisten puheluiden "alennukset" ja kohotetaan kaikkien liittymien puheluhintaa niin että kohta käy kuten lemon kirjoitti, eihän se ole kilpailua jos LVM määrää hinnat. Toivottavasti tuo uhkakuva ei tule koskaan toteutumaan. Ja..täytyyhän se operaattoreidenkin jostain leipänsä ja tulonsa saada, vai mitä?
   
 8. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Siis tarkoitushan nimenomaan lienee helpottaa operaattori-riippumatonta hinnoittelua eikä hävittää aina-tyyppisiä liittymiä.
   
 9. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Tässä nyt näitä räikeimpiä hinta-eroja:

  Telia Liittymä+ ja Telia City slim

  Lähialueelta omaan verkkoon*: 8cent/min
  Lähialueelta muihin verkkoihin: 20cent/min

  Ero: 12cent.

  Sonera Privat Duo:

  Päivisin omaan verkkoon: 17cent/min
  Päivisin muihin verkkoihin: 26cent/min

  Ero: 9cent.

  Radiolinja Tandem:

  Päivisin omaan verkkoon: 12cent/min
  Päivisin muihin verkkoihin: 26cent/min

  Ero: 14cent.

  Dna perusliittymä:

  Päivisin omaan verkkoon*: 13cent
  Päivisin muihin verkkoihin: 22cent

  Ero: 9cent

  *= Myös lankaverkkoon.
   
 10. lemon Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  1486
  Tykkäykset:
  1
  Toinen ääripää on pakottaa kaikki operaattorit kiinteähintaisiin liittymiin ja vielä samalla hinnalla. Tällekkin on jo olemassa tuttu sana, kartelli. Tätäkö vuranomaiset haluavat? Millä sitten kilpaillaan? Ei muulla kuin verkon laadulla, joillakin lisäpalveluilla ja kvasilla. Verkon laadulla ei voi oikein kilpailla, sillä jo juridisesti kaikki ei ole samalla viivalla, kiitos siitä pitkitetyn kolmannelle luvalle ja siitä johtuville alueellisille 900 verkon duopolille. Verkkopuolella taitaa olla myös muitakin kiusaa, mutta ei siitä enempää.
   
 11. Pakana Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  554
  Tykkäykset:
  0
  Sonera Classic

  Päivisin omaan verkkoon: 17snt/min
  Päivisin muihin verkkoihin: 0,32snt/min

  Ero: 15snt

  Jippii CDF Mobile

  Päivisin omaan- ja lankaverkkoon: 10snt/min
  Päivisin muihin verkkoihin: 28snt/min

  Ero: 18snt/min

  RSLCom Dual GSM Office

  Päivisin omaan verkkoon 10snt/min
  Päivisin muihin operaattoreihin 31snt/min

  Ero: 21snt/min

  Sonera Privat Duo
  Yksitaajuuspuhelimella

  Päivisin omaan verkkoon 17snt/min
  Päivisin muihin verkkoihin: 0,41snt/min

  Ero: 24snt/min

  Tämä viimeisin taitaa olla kaikkein törkein, tai vastaava pelkkä Privat, jonka myynti on jo lopetettu oli sentin verran pienempi ero.
   
 12. smrk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/4/03
  Viestit:
  1454
  Tykkäykset:
  45
  Ei kännykkäliittymiä voi verrata lankaliittymiin, koska kännyköissä on kilpailua. Ei ole mitään syytä olettaa että nykyiset Aina tyyppiset liittymät kallistuisivat 16-17 sentistä. Itseasiassa olettaisi, että ne halpenisivat, jos muissa liittymissä muille operaattreille soittaminen halpenisi. Esim. Jos Tandemissa vieraaseen verkkoon soittaminen putoaisi n. 17 senttiin,
  täytyisi Tandem Aina:n hinnan pudota n. 14 senttiin tai ei sitä kukaan ostaisi.

  Miksi muille operaattoreille soittamisen pitäisi olla kalliimpaa? Kummassakin tapauksessa käytetään kahta radioyhteyttä. On peraattoreiden asia sumpia miten tämä tehdään järkevästi, ei siitä pidä käyttäjää rangaista.

  Toinen seikka mihin voisi puuttua on soittaminen langasta kännykkään. Miksi se on kalliimpaa kuin toisinpäin? (Enkä tässä puhu pvm:stä). Tähän ei ilmeisesti kilpailu pure, kun kuka kännykän käyttäjä on kiinnostunut siitä mitä tollainen soitto maksaa.

  Osmo
   
 13. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Koska terminointi maksut ovat erioperaattoreilla eri hintaisia. Ja eri operaattoreilla on erillaiset verkot, jolloin omakustannushinta on erillainen, ja samoin operaattorit voivat tappiolla myydä omille asiakkaille sisäverkkoaikaa, mutta eivät ymmärettävästi halua sitä sisääntulevelille puheluille tarjota siihen hintaan.
  Ja ymmärettävästi omassa verkossa puhelun välittäminen on edukkaampaa kuin sen ohjaaminen toiseen verkkoon, vaikkakin "samanhintaiseen".

  Ja edelleen tavoitteena ei ole tasahintaistaa puheluita, vaan korkeimmat "ylihinnoittelut" poistaa. Käytännössä muilla paitsi Soneralla tämä tarkoittaa että heidän pitää se menetetty raha kaivaa jostain muualta, asiakkailta, omistajilta tai kasvattaa katteellista liikevaihtoa muutoin.
   
 14. Trex

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/6/02
  Viestit:
  913
  Tykkäykset:
  0
  Duo-liittymät on tarkoitettu kaksitaajuus, ei yksitaajuuspuhelimille.
   
 15. smrk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/4/03
  Viestit:
  1454
  Tykkäykset:
  45
  Tietyti erot operaattorien verkoissa selittavät osan eroista, varsinkin kun järjestelmä, jossa hinta olisi jokaisen eri operaattorin verkkoon eri olisi kömpelö. Se ei kuitenkaan millään selitä suuria eroja.

  Puhelujen myynti oman verkon liittymiin tappiolla on hyvin kyseenalaista, varsinkin jos kyse on määräävässä markkina-asemassa olevasta operaattorista. Juuri tällaiseen pitääkin puuttua lainsäädännöllä. Tietysti tästä jotkut tulevat kärsimään mutta normalikäyttäjä hyötyy.

  Tietysti välittäminen omassa verkossa on halvempaa, mutta ei se ero niin merkittävä ole. Kallein resurssi käsittääkseni on juuri radioyhteys.

  Rahat voidaan saada järkeistämällä toimintaa sekä karsimalla liittymistarjouksia. Ei pidä surra sitä, että firmat pannaan kilpailemaan tehokkaammin keskenään.

  Sinänsä terminointimaksut voitaisiin kieltää kokonaan tai ainakin säädellä tiukasti. Jos operaattorit saisivat rahaa vain, jos heidän puhelimellaan soitetaan, heillä olisi intressi houkutella ihmiset soittamaan alhaisilla hinnoilla.
   
 16. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Kyllä, no tuota harrastavat kasvuahakevat operaattorit, ja ymmärtääkseni heille suodaan enemmän vapautta kuin suuremmille.
  Terminointimaksuihin on puututta aika tiukasti, ja tuntuisi aika mahdottomalta ajatukselta että niistä luovuttaisiinkokonaan, sehän tarkoittaisi verkkojen alas ajoa haja-astuslueilla. tai suuria kk maksuja ja vastaanottomaksut tyyliin USA. Ja ajatus että toinen voi käyttää ilmaiseksi toisen tuotetta tuntuu vähän huonolta. Eihän se näin toimi edes internetissä, vaikka läheltä liipataan.
   
 17. joggey Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  449
  Tykkäykset:
  4
  Duo-hinnoittelulla ja -alueilla pyrittiin Suomessa vähentämään GSM900-verkon ruuhkaa suurissa kaupungeissa ja vauhdittamaan kaksitaajuuspäätelaitteiden kauppaa. Nyt kun laitekanta on lähes kokonaan vaihtunut, en näe mitään järkevää syytä rankaista yksitaajuuslaitteiden käyttäjiä. Varsinkin kun suurimmassa osassa Duo-aluetta ei GSM1800-verkkoa ole, voisi myös hinnoittelusta unohtaa Duo-ajattelun.
   
 18. Trex

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/6/02
  Viestit:
  913
  Tykkäykset:
  0
  Olen ymmärtänyt, että Sonera käyttää nykyään Duo-nimitystä nimenomaan kaksitaajuuspuhelimille tarkoitetuista liittymistä. (Aiemmin Duo kyllä viittasi myös noihin lähialueisiin, mutta nyt Duo-liite viittaa vain mainitsemiini kaksitaajuuspuhelimiin.)
   

Jaa tämä viestiketju