Verkot tökkii, siksi etuoikeuksiako?

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja Kiju, 25/7/10.

 1. Kiju

  Kiju Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/12/05
  Viestit:
  932
  Tykkäykset:
  26
  Joko kohta alkaa operaattorit ns. "halppis rajattomia" karsia, joilla esim. joku suurkäyttäjä nuori imuttaa leffoja, kuuntelee nettiradioo, käyttää palvelimia ja tiedostojakoja ym.

  Lainaus:

  "Elisa ja Dna harkitsevat etuoikeuksien myymistä ahtaisiin tukiasemiin 3g-verkon ylikuormitus tuo paineita nostaa hintoja

  Kaikki kolme kotimaista 3g-verkon operaattoria, eli Telia-Sonera, Elisa ja Dna, kiistävät 3g-verkon tukkeutumisen, mutta ne kertovat, että nettitikkuhinnoitteluun on tulossa muutoksia.

  Telia-Soneran mukaan datansiirrosta laskutetaan tulevaisuudessa käytön ja nopeuden mukaan.

  – Tilanne on silloin reilu, sillä valtaosa käytetystä kapasiteetista menee pieneen osaan liittymiä, kaupallinen johtaja Sakari Forslund Telia-Sonerasta toteaa.

  Elisa ja Dna kertovat pohtivansa prioriteettihinnoittelua. Käytännössä asiakas voi ostaa ruuhkaisien tukiasemien alueella oikeuden täyteen siirtonopeuteen.

  – Prioriteettimalliin on olemassa tekniset edellytykset, mutta varsinaisia suunnitelmia ei vielä ole, osastopäällikkö Eetu Prieur Elisasta painottaa."

  Koko artikkeli:
  Turun Sanomat

  Hitaasti on ainakin lähtenyt 4G-verkkojen rakentaminen operaattoreilla, jossa jaossa olisi enemmän kapasiteettia. Itse epäilen, että yrittävät tuohon hommaan rahaa nyt saada ja ovat juuri siksi iskeneet katsetta näihin 3G-verkon suurkäyttäjiin. Kait kohta joku myy "turbo nappia", kuten Saunis aikanaan?
   
 2. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Niin pitkään kun pakettidataa on myyty on tuota hinnoittelumallia tarjottu ja pitkään osa toimijoista on myös priorisointia markkinoinut, toinen asia sitten kuinka toimivasti.

  Operaattorit ovat tavallaan rakentaneet LTE verkkoa ja rakentavat parhaillaan, sillä mainospuheiden mukaan LTE tuellista kamaa rahdataan maastoon.

  LTE peiton valmiiksitekemistä niiden tuksin kannattaa hoppuilla, päätelaite tarjontaa ei ole, ja investoinneille ei siis kulutusta ja odottamalla kustannukset laskee, paljon tärkeämpää on tehdä siten 3G verkkoa ja valmiuksia 4Glle. taajamissa haaste enemminkin se miten tehdä perus 3G peitto, siihen ei ns. 4G tajuusluvat tuo apua, mutta aikanaan siinäkin voidaan käyttää "vahoja" 2G taajuuksia. ja uusia alle 1Ghz taajuuksia mobiili.

  Hyvä että pilotoivat LTEtä.
   
 3. Kiju

  Kiju Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/12/05
  Viestit:
  932
  Tykkäykset:
  26
  Juuh, on helteillä mökillä laiturin nokassa ja uimarannalla monet ihmetelleet mikä ihme 3G ja oikein viestintäviraston kertoma 1 Megan muka minimi "yhteys", kun ei näy miniläppärissä tai älykännyssä netti oikein millään...
   
 4. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Nuo ovat aivan eriasioita.

  Tosin nykyään mökki peitto on aika kiva ja monella mökillä 3Gtä loytyy
   
 5. Ewert Oktan

  Ewert Oktan Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/7/02
  Viestit:
  4502
  Tykkäykset:
  113
  Suomessa erillinen vain kännykkää varten hankittu data-lisäpalvelu on edelleen aika harvinainen koko väestöä katsottaessa. Yleensä sillä pyritään korvaamaan kiinteä nettiyhteys, jossa uskoakseni on suurempi kate operaattorille riippuen vähän siitä, riittääkö nykyinen verkko miten pitkälle vai vaaditaanko uusia investointeja.
   
 6. Kiju

  Kiju Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/12/05
  Viestit:
  932
  Tykkäykset:
  26
  Juu tiedän serkulla ei löydy yhtään 3G:tä millään ja minulla 30 km päässä mökillä kaikkien 3G. Otti sitten selvää millä hinnalla saisi sen 1 Megan ihan kaapelilla paikallisoperaattorilta ja kahvi läikähti.
  Nyt on ehkäpä alasajossa myös 450 Mhz verkko "Digitan 450-lopetus pelottaa Soneraa" ->
  IT-viikko, voih, voih "korpimökkejä"..

  Kyllä muuten yllättävän monet tavikset "käsittää" tuon 1 Megan valtiovalta linjauksen, että sellainen tosiaan kohtuu hintaan olisi saatavissa heh.. jopa saaristoon pikku saareen.
   
 7. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Mun mielestä on naamatonta, että ihminen jos maksaa vesilaskun 15€ per kuukausi per asukas ja, ei saisikaan käyttää koko määrää vettä. Vesi tulee samasta vesijohdosta kaikille.

  Mun mielestä on naurettavaa vaatia, että ihmisten pitäs sen takia säännöstellä vettä, että muillekin riittäisi, vaikka kyse olisi selvästi kapasiteetti ongelmista, joita voi ja pystyy parantamaan.

  Mun mielestä olisi oikeudenmukaista, että maksetaan sitten kulutuksen mukaan.

  - henkilöt a ja b on maksaneet 15€ tietystä määrästä vettä vaikkapa 4000 litraa.
  - henkilö a saa vettä 2000 litraa, maksaa silloin puolet
  - henkilö b saa vettä 4000 litraa, maksaa sen mikä on hinnastossakin.

  Jos aletaan määrittämään käyttöoikeuksien mukaan, se on merkki siitä, että kapasiteettia olisikin yllättäen ja jonku kohdalla "venttiiliä" vain kiristetään tahallaan. Ettei taas ois Elisalla sormet pelissä mukana? Eipä olisi ensimmäinen kerta ja hommahan olisi hyvin helposti järjestettävissä. Vanhan kelanauhurinki sai aikanaan vouvaamaan kun vähän ruuvia käänsi. Sitten se olikin annettava jonkun korjata ja voi voi kyllä sitä kehuttiin. On se hyvä kun on noin fiksuja olemassa.
   
 8. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1818
  Tykkäykset:
  315
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  Saunalahti laski hintojaan äskettäin 1.7. ja dna:kin on muutaman kuukauden tykittänyt tarjousta tarjouksen perään. Nyt jokin ei täsmää lehtiartikkelin otsikon 3g-verkon ylikuormitus tuo paineita nostaa hintoja kanssa.
   
 9. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Pankaa siis jokainen oma lähde omiin väittämiinsä. Toimittajalle mailia ja kysymys miksi tämmönen uutinen jne..
   
 10. smrk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/4/03
  Viestit:
  1446
  Tykkäykset:
  44
  On olemassa ihmisiä, jotka kokevat maksavansa tuollaisessa laskutuksessa liikaa ja siksi valuttavat vettä aivan turhaan viemäriin? Onko tähänkin mielestäsi oikeus, kun kerran määrää ei ole rajoitettu?


  Vesi on hieman erilainen resurssi kuin laajakaistayhteys. Vesi on tuote, jolle on selkeä hankinta- tai tuotantokustannus. Laajakaistassa kyse on rajallisen resurssin jakamisesta niin, että kaikille riittää.

  Minä olen aikani käyttänyt erilaisia määrään perustuvia dataveloituksia, enkä halua niitä takaisin. Selkeä kiinteä hinta on selkein tapa veloittaa.
   
 11. smrk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/4/03
  Viestit:
  1446
  Tykkäykset:
  44
  Ideahan on juuri, että hinnanalennuksilla hankitaan paljon asiakkaita ja sitten asiakasmäärää voidaan käyttää perusteena hintojen nostamiseen. Kun asiakkaat ovat jo tottuneet palveluun, he eivät niin helpolla lopeta.

  Muistaako porukka vielä, mitä dna teki rajoittamattoman GPRS:nsä kanssa viitisen vuotta sitten.
   
 12. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  On toki, voihan sitä järkeään käyttää kuitenkin. Ei itelläkään houkuttas valuttaa viemäriin loppuja 300 litraa kuun viiminen päivä vaikkapa.

  Onhan se tuotteena erilainen, suorastaan konkreettinen elementti... Vai onko tuossa yhteydessä teennäisestä rajallisuudesta kyse? Mistä sen tiedät sanoa? Lopullista faktaa ei ole käytettävissä. Operaattoreiden horinat onkin aivan eri juttu. Olisivat sitten myyneet vain sen verran, että kaikille riittää tasapuolisesti kellon ympäri..

  Mä puolestaan haluaisin... raja kulkisi samassa ylittymättä kuitenkaan hinnoittelun osalta kuin on aikasemminkin. Sen minkä on saanu verkosta, saa myös sillä hinnalla erotuksena käyttämättä jääneestä. Käänsit asian tarkoittamaan pelkkään datamärää koskien. Puolestani tarkoitin esimerkillä muuten kiinteää summaa, mutta erotuksena vähennetään se mikä on käyttämättä jäänyt. Miksi pitäs maksaa enempää, kun ei ole mahdollista saada. Itselläni jäi useana kuukautena aivan murto-osaan käyttö. DNA:n yhteyksillä mielestäni sopiva summa olisi ollut 10 senttiä/kk.
   
 13. Rompe

  Rompe Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  10/5/03
  Viestit:
  1344
  Tykkäykset:
  33
  Puhelinmalli:
  Sony Xperia Z1 Compact
  Olisko ihan tarkoitushakuista keskustelua?
  Tätä puhetta kun vähän aikaan käydään, niin operaattorit "keksii" paremman vaihtohdon.
  Eli kun joku tietty siirtomäärä täytyy, niin yhteyden nopeus tippuu olemattomiin. Siis ei katkaise yhteyttä vaan rajoittaa.
  Eikö muulla maailmassa harrasteta juuri sitä? (ja taitaa Soneralla ainakin lukea liittymän käyttöehdoissa)
   
 14. Kiju

  Kiju Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/12/05
  Viestit:
  932
  Tykkäykset:
  26
  Just, just "Rompe" samaa hömpsöttämistä on Elisa Panu pitänyt. Yrittävät vaan vedättää mobiilinetin käyttäjiä ja saada keskustelun pois verkon tukkoisuudesta, kapasiteetin -, aluepeiton lisäämisestä ja uuden 4G verkon käyttöönotosta.
   
 15. Rompe

  Rompe Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  10/5/03
  Viestit:
  1344
  Tykkäykset:
  33
  Puhelinmalli:
  Sony Xperia Z1 Compact
  Tarkioitin kyllä että keskustelulla ohjataan mielipiteitä, jotta käyttörajoitusten tulemiseen liittymiin olisi helpompaa.
   
 16. smrk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/4/03
  Viestit:
  1446
  Tykkäykset:
  44
  Haluaisin että perustelet tuon jotenkin? Miten ihmeessä selkeä väärinkäyttö olisi oikeutettua?


  Miten tuo lasketaan? Lähdetään siitä, että linja on kokoajan kuumana? Olennaistahan operaattorille on, että se saa riittävän tuoton. Jos malliisi lähdetään, niin oletan, että se kiinteä hinta olisi kovin korkea.

  Jos dataa käyttää vähän voi toki käyttää megatavupohjaista laskutusta.
   
 17. Kiju

  Kiju Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/12/05
  Viestit:
  932
  Tykkäykset:
  26
  Juu monet vaan tykkää kiinteestä tasahintaisesta rajattomasta, toki operaattorit hakevat lisäkapasiteetin maksajia ja uuden 4G tulevaa asiakaspohjaa. Toivon hyvää kilpailua monipuolisissa mobiilinetti vaihtoehdoissa.
   
 18. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230

  Mediahan tuota on lietsomalla kosinu piratismi -korttia käyttämällä, totuus on varmasti toinen. Aina muka laittomuus syynä, joka ikinen kerta. Mäkin olen koittanu katsoa mm. Ylen Elävää arkistoa, Ruutua, Yle Areenaa, ulkomaisia streameja tms. vastaavia palveluita, varmasti niinkuin ne sadat tuhannet muut ihmiset Youtubea, Videovattia tai pornoa jota on iso osa liikenteestä jne. Sekin syö kaistaa aivan yhtälailla kuin ne lukuisat nettipuhelut ja muu liikenne. Yhteistä kaikelle kaistarosvoukselle on ne taulukot ja muut mitä kukaan ei pääse tarkistamaan koskaan... Operaattoreita uskotaan kuten raamattua, sen on viiminen sana. Media mukana riitaa kylvämässä ja syyttelemässä aiheettomista.

  Loppujen lopuksi kun tarpeeksi iso mylläkkä on saatu aikaan, niin soitetaan ministeri mielipiteitä. Sellaset aivottamat saadaan vastaamaan jotka kovasti on itseään ammattilaiseksi tituleeraamassa, laukkaa Euroopassa puhumassa pehmeitä jne... Lindén on yksi heistä, juoksurattaan hamstereista, jotka kaiken kunnian on ahtamassa itseensä. Joka väittelyn hän on kuitenkin ammattilaisten kanssa hävinnyt. Se ei suostu tasamaalle millään missään asiassa ja vertaukset on hyvinkin ontuvia olleet kaikenaikaa.

  Tuossa viimevuonna kuluttajavirastolle asioista DNA:n suhteen olin yhteydessä. Ja sieltä tuli vastaus, se soitettiin erikseen. Myös kuluttajavirasto uskoo sokeasti operaattorin antamaan selvityksiin joita ei vahdi kukaan tai mikään taho. Kyseenalaistin kuluttajaviraston toiminan puutteen ja he eivät sitä kiistäneet, sanoivat sen olevan aivan totta. Kukaanhan ei lopultakaan tiedä miten paljon valehdellaan. Ei sen paremmin meille kuin heillekään. Kuluttajavirasto on lakipykälien kanssa leikkivä sätkynukke asiakkaan ja operaattorin välillä. Ne tutkii ainostaan laillisuutta, pyytää selvityksiä ja siinä kaikki. Velvottaa sitten toimimaan lainmukaan mutta pahottelee operaattorin kanssa jälkikäteen sekoista joista muut ei ole viitsineet valittaa. Pitkänkään kädenväännön jälkeen mitään konkreettista ei tapahdu. Ei edes korvauksia tule kuluttajille. Ei ole minulle tullut, eikä ole muillekaan. Ne pitää hakea erikseen ja tehdä uusi hakemus.. Vein asian niin pitkälle kuin se on mahdollista. Hyvä on vedota kapasiteettiongelmiin. Myydään liittymiä vaan järjettömästi. Sama kuin vedettäisiin ravintolat täyteen porukkaa tarjouksella ja tuntikausia joudut odottamaan ruokaa. Suuttuuhan ne ihmiset.

  Jos on väärin käyttää palveluita, niin kuinka väärin ihmiset voi tehdä.
   
 19. kratos Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/6/10
  Viestit:
  538
  Tykkäykset:
  13
  p2p käyttäjät saisi helposti kuriin.

  Perusyhteyteen auki vain muutama portti ja maksamalla saat lisää.
   
 20. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Aina löytyy vastakeino, mutta se ei kait kuulu tänne. Koitetaan pysyä asiassa.
   

Jaa tämä viestiketju