Vastine - Navicore Personal 2005

Keskustelu osiossa 'Nokia ja Microsoft', aloittaja Niko Haatainen, 11/8/05.

 1. Niko Haatainen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/9/04
  Viestit:
  27
  Tykkäykset:
  0
  Navicore Oy on vastaanottanut asiakaspalvelun ja Internetin keskustelupalstojen kautta kyselyjä ja palautetta koskien Navicore Personal GPS-navigaattorin päivityksiä. Pyrimme vastaamaan alla olevalla mahdollisimman kattavasti näihin kyselyihin.

  Navicore Oy pyrkii tuottamaan vuoden aikana pääsääntöisesti yhden tai kaksi uutta versiota navigaattoriohjelmistostaan, toisen syksyllä, toisen keväällä. Uusissa versioissa on saatavilla päivitetty karttamateriaali sekä uusia ominaisuuksia. Uudet versiot ovat saatavilla sekä uusina tuotepaketteina uusille asiakkaille että maksullisina päivityspaketteina Navicoren tuotteen aiemmin ostaneille.

  Uusia ominaisuuksia ei julkaista erillään uudesta karttamateriaalista. Paitsi, että karttamateriaalin ja toiminnallisuuksien erottaminen olisi kuluttajille monessa tapauksessa sekoittavaa, se olisi myös toiminnallisesti mahdotonta. Useat uusista kehitettävistä ominaisuuksista ovat riippuvaisia kartasta. Sähköiset kartat kehittyvät jatkuvasti sisältämänsä tiedon osalta. Uusien karttojen myötä myös ohjelmistoon voidaan siksi kehittää toiminnallisuuksia, jotka eivät vanhemman karttamateriaalin kanssa olisi mahdollisia.

  Jos uusia ominaisuuksista julkaistaisiin erillään kartasta, se johtaisi lukemattomiin vaihtoehtoisiin ohjelmistoversioihin ja vaikeuksiin vaikkapa käyttöohjeiden osalta ("voit käyttää tätä toiminnallisuutta vain jos tuotteessasi oli mukana kartta versiota xx.yy"). Tämä tekisi tuotteiden myymisen kuluttajalle selkeissä tuotepaketeissa mahdottomaksi. Uusi kartta puolestaan kannattaa aina sisällyttää uuteen versioon. Vaikka digitaalisissa kartoissa on väistämättä aina joitain virheitä, joiden määrä riippuu maakohtaisista karttojen ylläpitokäytännöistä, karttojen päivitykset sisältävät kuitenkin aina uudistettua dataa, joka hyödyttää suurta osaa käyttäjistä.

  Navicore tukee vanhoja ja uusia versioita tuotteistaan ohjelmistoalalle vakiintunein käytännöin. Tämä tarkoittaa korjausten tuottamista julkaistuihin versioihin mikäli niiden toiminta on virheellistä. Toisin kuin joillakin keskustelupalstoilla on tulkittu, ainakaan Navicoren tietojen mukaan kukaan vastaavalla tekniikalla tuotteita tarjoavista kilpailijoista ei tarjoa verkosta jaeltavien tai muuten ilmaisten päivityspakettien myötä uusia ominaisuuksia. Vastaava tekniikka tarkoittaa tässä tapauksessa muistikortilla toimitettavia ohjelmia ja karttoja, ei verkon yli käytettäviä on-line karttapalvelimia. Tuotteiden ns. päivityspaketit sisältävät korjauksia jo julkaistuihin ohjelmiston ominaisuuksiin, eivät uutta toiminnallisuutta, uusia karttoja tai karttakorjauksia. Tämän käytännön osalta Navicoren tukipolitiikka on yhteneväinen kilpailijoiden kanssa. Mikäli jossakin julkaistussa ohjelmistoversiossa on virheitä, jotka olennaisesti hankaloittavat tai estävät ohjelmiston alkuperäisten ominaisuuksien käyttämistä, siihen pyritään tuottamaan korjauspaketti mahdollisimman pikaisesti. Nämä korjauspaketit ovat saatavilla ilmaiseksi Navicoren verkkosivustolta. Korjaus, joka korjaa olemassaolevaa toiminnallisuutta, on siis maksuton. Päivitys, joka lisää ohjelmiston toiminnallisuutta tai sisältää uutta karttamateriaalia, on maksullinen.

  Navicore Oy julkisti uuden version Navicore Personal 2005 tuotteestaan heinäkuussa 2005. Uuden version myötä päivitettiin paitsi navigaattorin kartat useille Euroopan alueille, myös matkapuhelimen ohjelmisto versioon 1.2. Uusi ohjelmistoversio 1.2 sisältää mm. aiempaa tehokkaammat hakutoiminnallisuudet sekä mahdollisuuden käyttää Extension Editor PC-ohjelmistoa. Extension Editor mahdollistaa omien POI-tietojen lisäämisen navigaattorin tietokantaan. Nyt saatavilla oleva Extension Editor on yhteensopiva Navicore Personalin ohjelmistoversioiden 1.1 ja 1.2 kanssa. Koska kyseessä on ensimmäinen Navicore Personal -tuotteen osa joka toimii PC:ssä eikä matkapuhelimessa, ja koska sitä jaellaan tämän vuoksi verkosta eikä muistikortilla, käytäntö on herättänyt epäselvyyttä käyttäjien keskuudessa.

  Extension Editor on Navicore Personal 2005 version 1.2 ominaisuus, joka jaellaan verkkosivuston tai kartta-DVD:n kautta, ei suinkaan uusi päivitys vanhempiin ohjelmistoversioihin. Jakelu tehdään verkkosivuilla ja DVD:llä, koska se on PC:hen käytännöllisempi tapa kuin matkapuhelimeen tarkoitettu muistikortti. Toisin kuin joillakin verkkosivustoilla on tulkittu, Extension Editor -ohjelmiston jakelu ei siksi ole merkki siitä vanhemmat Navicore Personal -ohjelmiston versiot eivät olisi päivitettävissä. Vanhemmat versiot voi edelleen päivittää uudempiin ostamalla tähän tarvittavan päivityspaketin. Päivitystä ei voi tehdä lataamalla Navicoren verkkosivuilta Extension Editor -paketin, koska kuten todettua Extension Editor ei ole päivitys vaan tiettyyn
  ohjelmistoversioon sidottu PC-ohjelmisto.

  Extension Editor -ohjelmiston suosio on ollut suurempaa kuin osasimme kuvitella ja olemme vastaanottaneet siitä lukemattomia kyselyjä. Viestintä ohjelmiston saatavuudesta ja yhteensopivuudesta on kuitenkin ollut puutteellista samalla kun uudet versiot eivät ole päivittyneet kaikissa myyntipisteissä. Vaikka Navicore pyrkii kauppiaiden kanssa päivittämään myynnissä olevat tuotteet mahdollisimman pikaisesti versiovaihdosten yhteydessä, tuotteiden vaihtuminen on viimekädessä kiinni kauppiaiden aktiivisuudesta. Siksi kaupan on edelleen ollut tuotteita, joiden versio on vanhempi kuin 1.2 ja joiden versiomerkinnät ovat olleet osittain puutteellisia. Tämän johdosta, toisin kuin tämän vastineen kolmannessa kappaleessa on kuvattu, Navicore Oy tulee poikkeuksellisesti julkaisemaan ohjelmistoversioon 1.0 yhteensopivan päivityspaketin, jolla Extension Editor -ohjelmiston saa toimimaan myös version 1.0 kanssa.

  Päivitys tulee olemaan saatavilla maksutta Navicoren verkkosivuilta ennen joulua 2005. Päivitys ei sisällä mitään muita uusia ominaisuuksia kuin yhteensopivuuden Extension Editor -ohjelmistoon. Päivityksen yhteydessä ei myöskään toimiteta uutta käyttöopasta versioon 1.0 tai vastaavaa muuta tukimateriaalia.

  Toivomme, että tämän vastineen myötä suurin osa päivityksiin liittyvistä epäselvyyksistä selkenee. Pyrimme myös edelleen parantamaan tuotteiden versiomerkintöjä, jotta mahdollisia epäselvyyksiä ei tulevaisuudessa esiintyisi. Mikäli käyttäjillä on edelleen kysyttävää päivitysversioista, vastaamme niihin mielellämme.

  Parhain terveisin,

  Navicore Oy
   
 2. rbrbrb

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/6/04
  Viestit:
  887
  Tykkäykset:
  0
  Tuossahan kaikki oleellinen on. Näin toimivat kaikki muutkin.
   
 3. sane Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/5/03
  Viestit:
  1761
  Tykkäykset:
  13
  niin ja jos muut toimivat niin miksi ite tehdä paremmin? en käsitä minkä takia navicoreen ei voi hakea verkon kautta uutta karttamateriaalia sekä ohjelmistoja, tuskin muutoksetkaan niin valtavia ovat uuden ja vanhan kartan välillä että latauskoosta tulisi aivan kohtuuttoman iso?
   
 4. puusilmae

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/8/04
  Viestit:
  24
  Tykkäykset:
  0
  Mulla kyllä tämä luetun ymmärtäminen alkaa pätkimään tai sitten joku valehtelee härskisti. Tuossa vastineessa Navicore kirjoittaa pyrkivänsä tuottamaan vuodessa 1-2 versiota. Eli että olisi julkaistu aikanaan Navicore Personal 2005 ja nyt heinäkuussa uusi versio Euroopan karttoineen. Eli että olisi olemassa nyt kaksi eri versiota.

  Mutta kun minä väittäisin, että versioita on useampi. Ennen heinäkuuta ohjelmaan on varmasti tullut talven ja kevään mittaan sellaisia ominaisuuksia, joita ei löydy esim. minun maaliskuussa ostetusta versiosta. Myös karttoja on päivitetty aikaisemmin, mikä ilmenee tuolta Navicore-keskustelun puolelta. Olisi tuossa vastineessa muutakin kommentoitavaa, mutta lyhyesti sanottuna tämä kritiikki johtuu siitä, että nämä aikaisemmat versiot ennen heinäkuuta eivät tosiaan ole samanlaisia ominaisuuksiltaan ja kartoiltaan, vaikka sellainen kuva tässä ilmeisesti yritetään antaa.

  Eli porukka olisi pääosin tyytyväisiä, jos tosiaan olisi ne kaksi versiota, ennen ja jälkeen heinäkuuta ostetut.
   
 5. juzi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/10/03
  Viestit:
  1251
  Tykkäykset:
  180
  Jos joku pyrkii tekemään jotain, niin sehän ei käytännössä kerro mitään montako versiota on/tulisi olla.
   
 6. Pate

  Pate Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  45   0   0

  Liittynyt:
  10/7/03
  Viestit:
  1268
  Tykkäykset:
  49
  Puhelinmalli:
  Huawei P10
  Kun Navicorella on noin korkeat päivityshinnat niin minä ainakin kokeilen seuraavaksi TomTom Mobile 5 ohjelmaa.
  Senhän saa kutakuinkin samaan hintaan kuin Navicoren päivityksen.Ja taitaapa tulla uusi gps-mollukkakin samalla.
   
 7. puusilmae

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/8/04
  Viestit:
  24
  Tykkäykset:
  0
  No siinäpä se, on julkaistu Navicoren mukaan versio 1.1 ja 1.2. On pyritty tekemään 2 versiota. Mutta onko tosiaan vain kaksi, ei minun mielestä.
   
 8. Niko_H

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/11/04
  Viestit:
  50
  Tykkäykset:
  0
  Nyt on siis syksy. Maaliskuussa ostettu versio Scandinavia 2005 / S80 ja se on nyt kahden version takainen (vanhempi kuin 1.1). Mistään ei ollut nähtävissä tuotteen versio ja ei kai kuluttajalta voida edellyttää version tarkistamista. Nyt sitten pitäisi maksaa lähes uuden version hinta päivityksestä. Ei kiitos! Mitähän kuluttajaviranomaiset tästä tuumaisivat?
  Kun ko. kartassa ei ole edes ikivanhaa Helsingin messukeskuksen viereistä tietä, niin voi kai jo puhua tuotteen virheestä. Olisi kohtuullista päivittää edes nämä karttojen perusvirheet. Tulihan pääministerin Bemariinkin päivityksenä kartta mistä löytyi Turku
  Lisäksi te olette toimittaneet kauppoihin saman tuoteversion sisällä myös paketteja, jossa ko. katu on. Olette siis näin todenneet tuotteen olevan virheellinen.
  Kysehän on siitä, että kuluttajalla ei ole mitään mahdollisuutta ostovaiheessa tietää minkä version hän on ostamassa, koska paketeissa ei ole versiotietoja. POI tuli käsittääkseni myös versioon 1.1, joten päivittehän te vanhaa versiota.
  Karttojen virheet ovat tuotteen virheitä ja niistä vastaa toimittaja. Jos kartasta puuttuu ikivanha katu ja kun se korjataan uuteen versioon, niin se tulee korjata myös vanhaan versioon. Halutatteko, että tarkistetaan kuluttajaviranomaisten kanta asiaan?
  Ei näytä koskevan ainakaan karttoja.
  Päivityspolitiikka on tästä huolimatta sellainen, että ainakin eräs iso suomalainen firma on tästä syystä tutkimassa muita vaihtoehtoja. Päivityksen hinnoittelu on hanurista. Noilla päivityshinnoilla lataa kartat kyllä GPRS:n yli, kartat ovat ajan tasalla ja vielä jää voitollekin. Veikkaan että kuluttajaviranomaiset eivät edes antaisi käyttää termiä "päivitys" tässä tapauksessa, koska päivitys tulee kahdesti vuodessa ja sen hinta on lähellä uuden version hintaa.

  Onnea ja menestystä valitsemallenne tielle.

  terv. Kilpailevaa tuotetta tällä hetkellä testaava.
   
 9. puusilmae

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/8/04
  Viestit:
  24
  Tykkäykset:
  0
  Erittäin hyvä kirjoitus Niko_H:lta enkä tarkoita nyt Haataista... samat asiat oli mielessä, mutta kun en hallitse tätä monen kohdan lainausta, niin jäi kirjoittamatta.
   
 10. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  Ei niitä paperikarttojakaan koskaan ole saanut "päivitettyä" vaikkei neliömetri paperia paljoa maksakaan.
   
 11. Niko_H

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/11/04
  Viestit:
  50
  Tykkäykset:
  0
  Jos kartta oli täynnä virheitä, niin sait ainakin rahat takaisin.
   
 12. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Niin, ei aina.
  Nyt puhutaan biteistä, joiden monistaminen ei paljoa maksa, mediakin suht vähän.

  Jos ostat karttakirjan, niin siinä on merkittävä osuus mediaa, sisältö vähäismpää.
  On myös paperitoteuksia, jos ei kovin yleistä kartoissa, niin muilla asioissa joissa päivityksiä saa kohtuu rahaan, tai kuuluu tietyn ajan hintaan.

  On myös muistettava että nyt puhutaan muustakin kuin kartoista, kaikki ei haluakkaan uusikarttoja.

  Uusiakarttoja (alueita) voi ostaa, mutta nekin on hinnoiteltu aivan pihalle, varsinkin kun tietää mikä on päivitystuki.
   
 13. Niko Haatainen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/9/04
  Viestit:
  27
  Tykkäykset:
  0
  Käytännössä kaikki Suomessa ja muualla Euroopassa myynnissä olevat navigaatiotuotteet käyttävät joko TeleAtlaksen tai NavTeq:n karttoja. Jokaisessa aineistossa on aina joitakin puutteita riippumatta siitä kuka ohjelmistotoimittaja karttaa käyttää.

  Ainakaan vielä kuluttajansuojaviranomainen ei ole tehnyt päätöksiä joissa yksikään autonavigaattoreita muodossa tai toisessa valmistava yritys olisi velvollinen tarjoamaan viimeisimmän karttaversion kaikkiin koskaan myymiinsä ohjelmistoversioihin ilman korvausta. Kyseessä on samankaltainen tilanne kuin jos tietosanakirjojen kustantajat velvoitettaisiin päivittämään muuttuvat faktat kaikkiin myymiinsä tietosanakirjoihin ilmaiseksi.

  Niko Haatainen
  Navicore Oy
   
 14. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Tietosanakirjalla tuskin on mitään tekemistä tämän kanssa.

  Mutta markkinoilla on painettua "tietokirjallisuutta" joihin on saatavilla päivitys tukea, ilman että tarvitsee ostaa joka vuosi koko settiä. jopa usein kuuluu tietynajan päivitys.

  Ongelma on osittain se että jotkin tahot antoivat ruusuisen kuvan päivitystuesta jne. Ja moni valitse Navicoren tietyistä perus puutteista huolimatta uskoen päivitystukeen.

  Alkuaan kovimman kilpailijan tuote on päivittynyt joka suhteessa, ns. samaan hintaan vaikka tosin hinnoittelu politiikka on toisenlainen.
   
 15. Niko_H

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/11/04
  Viestit:
  50
  Tykkäykset:
  0
  Eikä varmasti edellytäkään.

  Pointti oli se, että ostaessasi tuotteen sinulla ei ole mitään mahdollisuutta tietää mikä versio kartasta on paketissa, kts aiempi viestini. Jos päivitätte tuotetta saman version sisällä, niin silloin kyseessä on minun tulkinnan mukaan teidän havaitsema virhe ja tuo virhe tulisi korjata takuuna myös vanhempiin versioihin.

  Toinen pointti on se, että karttojen ottaminen jatkuvan GPRS yhteyden kautta näyttäisi olevan merkittävästi edullisempaa kuin päivitysversioiden jatkuva osteleminen tai sitten näin "You simply choose what map area you wish to store in the phone, download it from MyWayfinder.com™, to your computer and than transfer it to your phone!"
   
 16. puusilmae

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/8/04
  Viestit:
  24
  Tykkäykset:
  0

  On sitten ylimielinen asenne tällä Navicoren edustajalla. Ostin aikanaan CD-Facta tietokirjaohjelman ja monen vuoden jälkeen siihen sai päivityksen noin 1/3-hinnalla uuteen verrattuna ja kyseessähän oli todella erilainen tuote vanhempaan versioon verrattuna. Nyt minun täytyisi maksaa melkein täyden hinnan, että saisin päivitettyä Navicoreen ominaisuuksia, joita löytyy jopa saman ohjelmistoversion sisällä.
   
 17. puusilmae

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/8/04
  Viestit:
  24
  Tykkäykset:
  0
  Ja onnistui vielä ärsyttämään vastauksillaan niin paljon, että laitetaanko asia kuluttajansuojaviranomaisille? Ja kysehän ei ole mistään kaikkiin koskaan myymistä, mulle riittää että laitetaan nämä Navicore Personal 2005 1.1:t ajan tasalle. Tietenkin myös nämä 2005-versiot, joissa ei ole edes 1.1 merkintää.
   
 18. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Millä perusteella viranomaisilta meinaat saada potkua asialle? Eurooppapakettien toimivuuden suhteen? Surkea toiminta ei ole välttämättä säädösten vastaista.
   
 19. Aslak

  Aslak

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/12/04
  Viestit:
  283
  Tykkäykset:
  1
  Soveliaan kanssa samaa mieltä. Turha näillä asioilla on vaivata kuluttajaviranomaisia. Niissä rattaissa asia pyörii kuukausikaupalla ja lopputulos on usein 0. Minä olen ainakin ottanut sellaisen kannan tähän asiaan että itse en enää ko. firmasta mitään hanki jos päivityspakettien hinnat ovat niin huimia vanhoille asiakkaille että on käytännössä sama ostaa uusi paketti. Lupaan kertoa kaikille ystäville, tutuille ja kylänmiehille ettei tätä tuotetta kannata hankkia ja vinkkaan mm. katsomaan tänne Matkapuhelinfoorumin sivuille - sana leviää yllättävän nopeasti myös englannin kielisillä sivustoilla.

  Eniten tuossa touhussa jurppii ylimielinen suhtautuminen vanhoihin asiakkaisiin. Ainakin s80 ohjelmien markkinoilla on ollut tapana että ohjelmia päivitetään kohtuullinen aika ja päivitysten yhteydessä tulee myös uusia ominaisuuksia sovelluksiin - ilmaiseksi. Ei siis pelkästään vanhojen bugien korjauksia.

  Tässä tapauksessa Navicoren edustajan kommenttien perusteella voi päätellä että he eivät tule tekemään mitään muuttaakseen politiikkaansa päivitysten suhteen. Yrityksessä mennään kahvihuoneeseen ja laitetaan silmät ja korvat kiinni ettei kuuluisi soraääniä ulkopuolelta. Sitten kun firma on kaatunut niin voidaan tulla sieltä kahvihuoneesta ulos...
   
 20. m0k0ttaja

  m0k0ttaja Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/7/04
  Viestit:
  3146
  Tykkäykset:
  255
  Puhelinmalli:
  OP3T
  Olen Soviliaan kanssa samoilla linjoilla.

  - Softapuolen ominaisuudet olisi hyvä saada päivitettyä erikseen huokeeseen hintaan, jos uusia kiinnostavia ominaisuuksia on tullut (esim. nyt tämä POI)

  - Ja vaikka Navicore ei lähtisikään erottelemaan kartta/softa-aineistoa keskenään, näkisin kyllä pitkäaikaista asiakassuhdetta silmällä pitäen tärkeäksi, että vielä kerran mietitte tuota päivityksen hintapolitiikkaa.

  Annan Navicorelle kuitenkin plussat nyt siitä, että ilmeisesti täälläkin käydyn keskustelun perusteella 1.0 käyttäjät tulevat saamaan POI -yhteensopivuuden. Toivottavasti lupaus pitää ja sen julkaisua ei tarkoituksella siirretä yli seuraavan tuotejulkistuksen (2006).
   

Jaa tämä viestiketju