Vastaanotettujen puheluiden maksuttomuus maksulliseksi

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja J.J-75, 6/3/08.

 1. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  http://www.digitoday.fi/mobiili/200...+maksuttomuus+vaakalaudalla/20086879/66?rss=6


  6.3. klo 16:18 EU-komission tilaama tutkimus haluaisi vauhdittaa seuraavan sukupolven verkkojen käyttöönottoa tekemällä puheluiden vastaanottamisesta maksullista.

  Vastaanotetuista puheluista maksaminen on erottanut eurooppalaisia ja yhdysvaltalaisia pitkään. Yhdysvalloissa ja Kanadassa kun myös puhelun vastaanottamisesta maksetaan minuuttitaksaa.

  Eurooppalaisten kännykkäkäyttäjien vastaanottamien puheluiden maksuttomuus on kuitenkin vaarassa, mikäli EU-komissio päättää noudattaa tilaamansa selvityksen suosituksia, verkkolehti Ars Technica kertoo.

  Saksalaisen Wissenschaftliches Institut für Kommunikationsdiensten -tutkimuslaitoksen ryhmä ehdottaa, että eurooppalaisten operaattoreiden pitäisi ryhtyä rahastamaan myös vastaanotetuista puheluista.

  Tutkimusryhmän mukaan nykyinen laskutusmalli hidastaa seuraavan sukupolven verkkoihin siirtymistä.

  Saksalaisryhmä huomauttaa, että Euroopassa soittaja kantaa koko taakan kustannuksista, joita hänen operaattorilleen koituu, kun tämä yhdistää puhelun kilpailevan operaattorin verkkoon.

  Saksalaisryhmän mukaan talousteoriat osoittavat, että operaattorit haluaisivat tehdä näistä yhdistämismaksuista mahdollisimman korkeita. Siksi esimerkiksi EU joutuu sääntelemään niitä, etteivät puheluiden hinnat nouse kohtuuttomiksi.

  Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Singaporessa operaattorit sen sijaan neuvottelevat yhdistämismaksuista vapaasti.

  Operaattorit kuitenkin velvoitetaan yhdistämään puhelu kilpailevaan verkkoon minuuttihinnalla, joka on molemmille osapuolille sama. Tällaisessa mallissa operaattorit päätyvätkin usein pitämään yhdistämismaksun nollassa.

  Puheluiden osalta toiminut malli ei kuitenkaan välttämättä toimi nettiajalla. Internet-yhteyksissähän sekä vastaanottaja että lähettäjä maksavat verkon käytöstä.

  IP-pohjaisiin verkkoihin siirryttäessä eurooppalainen malli ei tule toimimaan, tutkimusryhmä katsoo. Pahimmillaan se saattaa hidastaa IP-verkkojen yleistymistä.

  – Jos yhdistämiskustannukset pysyvät nykyisillä tasoilla, odotamme, että useat kännykkä- ja jotkut lankaliittymäoperaattorit saattavat hylätä suunnitelmat verkkojensa siirtämisestä IP-pohjaisiksi, selvityksessä sanotaan.

  Liikenne- ja viestintäministeriön viestintäverkkoyksikön päällikkö Juhapekka Ristola sanoo, että ajatus maksutaakan jakamisesta molempien osapuolien kesken nousee aina säännöllisin väliajoin esiin.

  Suomessa ei ole kuitenkaan tällä hetkellä käynnissä lainsäädännöllisellä tasolla hankkeita, joiden tarkoituksena olisi laskumallien muuttaminen.

  – Pidän kuitenkin hyvänä, että pohditaan, mitä kaikkea ip-verkkoihin siirtyminen tuo tullessaan, Ristola sanoo.

  (Juttua päivitetty LVM:n kommenteilla.)  Voe voe voe... Tää se nyt tästä vielä puuttuu. Se voi olla että kikkailu erilaisilla asioilla, saattaa tulla takasin. Nyt jos vastaanotettu puhelukin maksaisi, se tietäisi taatusti tuplakokoisempia laskuja. Ehkä emme halua nopeammin uutta tekniikkaa? EU:han on puuttunu jättilaskuihin, mutta eipä paljon silti hotsita koko homma. Euroopassa on kuitenkin ryöstöoperaattoreita. Veikkaan, että Suomessa tulevat vielä olemaan kahdessa leirissä... jotku pitää vanhempaa ja halvempaa GSM:ää mielummin taskussaan.
   
 2. samumanu Vieras

  0   0   0

  Jännää kun vertavat Jenkkilään jossa verkko on tuskin 2g tasolla, siellähän toi vastaanoton maksullisuuskin on todettu tuovan uutta tekniikkaa;)

  Jos tomonen tulis ni jäis se 1/3 puheluista vastaamatta, nykyään ehkä ton verran vastailen. Kyllä se pitää olla niin että soittaja vastaa kuluista!
   
 3. Panda Vieras

  0   0   0

  Kaikki luurit ja liittymät lentää roskiin jos tuollainen tulee.
   
 4. JPW™ Vieras

  0   0   0

  Joo, voi olla et tulis mietitty pari kertaa, et viitsiikö juuri tuolle vastata tällä kertaa tai tuntemattomille numeroille ei ainakaan tulisi vastattua(tosin en tälläkään hetkellä aina vastaa kaikille).
   
 5. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Wimaxia rakkennetaa kovalla tohinalla, 850/1900 Mhz 3Gtä tehty jo hyvinkin pitkään jne, taisivat jokunenvuosi sitten ottaa kunnolla vauhtia.
  Euroopassa Elisa vasta tehnyt pari 900Mhz tukiasemaa Alaskan leveysasteille.

  Mutta, yleisesti tähän asti on pidetty vastaanottomaksua Jenkeissa kehityksen rajoitteena suojettujen verkkojen lisäksi.

  Tosin toi voisi tuoda uudentyyppisia liittymiä, esim liittymän missä saisi soitetuista puheluista hyvitystä minuuttien mukaan.

  Joku ilkieä voisi ajatella että nyt on jokin puhelinmyynti firma lobannut oikein kunnolla.
   
 6. lemon Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  1477
  Tykkäykset:
  0
  Jep. Varmaan liittymämäärä putoaa Suomessa nykyisestä 6 miljoonasta sinne alle 2 miljoonaan. Jatkossa sitten viestettely netin suljetuissa verkoissa, sähköpostilla, bongorummuilla ja savumerkeillä. Eli siirrytään tälläkin tekniikan alueella vähiintään 100 vuotta ajassa takaisin.
   
 7. lemon Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  1477
  Tykkäykset:
  0
  Varmaan taas tämä iki-ihana Wilskan konttori laittaa tälle liittymälle stopin.

  Uskoisin että telefirmat haluavat lisää liksaa ja luulevat saavansaa tällä lisää. Samalla nämä telemyyjät ovat ihan varmaan juonessa mukana, jotta lasku alenisi. Mites sitten myydään, jos puhelimia ei ole ja kukaan ei suostu vastaamaan? Kuoleena syntynyt idea, ainakin vielä.
   
 8. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Vastaamattomuuteen on yksinkertainen lääke. A-tilaajan ID poistetaan käytöstä turhana ja tuloja vähentävänä toiminteena. ;)
   
 9. apache

  apache Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  13   0   0

  Liittynyt:
  22/4/03
  Viestit:
  7462
  Tykkäykset:
  518
  Tuli tuossa loistava idea:

  Vastaanotetuille puheluille puhelupaketti. Sen voisi mitoittaa eri kokoiseksi kuin lähtevän liikenteen puhelupaketin. Ja sosiaalisille ihmisille joille tuttavat paljon soittavat niin Totaali 3-liittymä, 3000min kuussa vastaanotettuja puheluita/videopuheluita. Tätä vastaanotettujen puheluiden pakettia ei saisi kuin määräaikaisena.
   
 10. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Amerikan malliin....
   
 11. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Käytän ainakin GSM:ää niin kauan kun se on, ihan sama vaikka olisi teknisesti parempia vehkeitä luvassa. Mulle on tärkeintä se, että saan soittaa nyt ja laittaa viestin. Mun rahojen osalta jäävät nuolemaan näppejään. Suomalaisia verotetaan jo muutenkin liikaa, vielä tässä lisää laskua kaivattiinkin...
   
 12. Jupex Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  23/9/02
  Viestit:
  2965
  Tykkäykset:
  28
  Puhelinmalli:
  Joku nokia
  Jos tommonen tulis niin lopettasin soittelun tyystin =D huudattaisin aina vaan skypee missä se on mahdollista.

  Tässä puhutaan investoinneista jne.

  a) sitä kuluu ei jaettais molempien kesken, vaan vastaanottaja maksais lisää

  b) sitä saatua rahaa ei käytettäis verkon parantamiseen vaan osakkeenomistajat sais isomman palan kakkua.
   
 13. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Skypessähän vastaanottaja maksaa vastaanottamisesta omanpään yhteyskulut.
   
 14. lemon Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  1477
  Tykkäykset:
  0
  Onko tämä maksu sitten sidottu puhuttuihin minuutteihin?
  Poistuuko jatkossa liittymien kuukausimaksut? Entä montako minnuttia kuukausimaksu pitäisi sisällään vastaanotettuja puheluita? Mikäli en käytä kaikkia minuutteja, niin mihin muuhun tuota maksua voisi sitten käyttää?
   
 15. Jupex Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  23/9/02
  Viestit:
  2965
  Tykkäykset:
  28
  Puhelinmalli:
  Joku nokia
  Tämä lähtee siitä oletuksesta että kaikilla on netti :D ja jos ei ole niin se on voi voi :)

  voi tulla aika hiljasta puherintamalla jos tommosii alkaa tulemaan. Sitten on aina näitä operaattoreita jotka siitä ei veloita ts. joku kerää kaikki järkevät asiakkaat omaan verkkoonsa.
   
 16. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Niin, veikkaan minäkin... hiljasta on. Tekstiviestiä paukutetaan senki edestä ja jotku ostaa pmr:iä ;) kaikenmaailman wimaxit boikottiin vaan. Yhtykää kuoroon, emme osta!
   
 17. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  (Puhutaan Skypen käyttäjä tarvitsemien yhteyksien kustannuksista)
  Riippuu ihan yhteydestä, yhteys ei yleensä ota kantaa siihen mitä sillä teet. Yleensä veloitetaan aikapohjaisesti, kk, tunti, päivä, kerta jne. tai bitti määrä pohjaisesti.
  Jos hypättiin Skypestä takaisin verkkoihin, niin en usko että KK maskut katoavat, vaan monet uskovat että painopiste siirtyy nimenomaan kk maksuihin.
  Nyt vähän hyppii ajatus, jos siis kk maksut poistuisivat, niin ehkä nolla maksu ei sillä paljoa minuutteja.
  Jos kk maksu isompi, niin varmaan kattaa suuremman osan liikenteestä.

  Jotkut näkevät että siirrytään kohtirajatonta, toisaalta kiinteälläkin puolella ollaan tuomassa rajattomiin yhteyksiin GB rajoja / hintoja.

  Ajattelet nyt kovasti minuutteja, kovasti kuitenkin puhutaan että siirrytään bittiputkiin, jolloin yksikkönä minuuttien merkitys vähenee.

  Perinteisesti amerikassa myydään puhepaketteja, kuten meilläkin nykyään, vastaanottaminen ymmärtääkseni monesti käyttää normaalia "paikallis" puhe pakettia.
   
 18. kimmo Vieras

  0   0   0

  Aika paljon saa kyllä tapahtua maassamme, että tämä menisi läpi. Nyt on käytössä ulkomailla ollessa vastaava systeemi. Jokainen kaverini(?) jolle olen soittanut, on sanonut että maksaa, jutellaan myöhemmin. Miten ihmeessä tällainen saataisiin sopimaan meille. Kaverisi päättää rimpauttaa sinulle ja sanoo alussa, että "päätin soittaa, kun minulla on tämä soneran euron sunnuntai..ei mitään asiaa, mutta kun halpaa on"..kauanko jaksat sitä itse kuunnella, jos maksat siitä vaikkapa 0,10€/minuutti. Entäpä lehtikauppiaat?
  Omasta mielestäni on nyt kyllä jollakin todella pallo hukassa, enkä mitenkään käsitä miten tämä joidenkin uusien palvelujen käyttöönottoa helpottaisi.
  Se ihminen joka numerosi vääntää, maksakoon puhelun, siitä on lähdettävä.
  En väitä kuitenkaan etteikö tätäkin saataisi menemään läpi jos direktiivi tulisi koska monelle mpuhelin on pakollinen, mutta en ole yhtään varma että operaattorien kassaan enempi rahaa tulisi mitä tällä vissiin ajetaan.
  PS missään en ole nähnyt/kuullut hintaa, mitä vastaanotettu puhelu maksaisi.
   
 19. Kotkis Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/7/02
  Viestit:
  11124
  Tykkäykset:
  18
  Puhelinmalli:
  IPhone 5S
  Aika erikoiselta ehdotukselta kyllä kuulostaa. En kyllä ihan heti usko läpi menevän.

  ps. Ehdotan otsikon muuttamista: Ei-soitettujen puheluiden maksuttomuus maksulliseksi. ;)
   
 20. espenleka

  espenleka Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/12/04
  Viestit:
  3304
  Tykkäykset:
  0
  Lähde: http://www.digitoday.fi/mobiili/200...u+ei+haittaisi+komissaaria/200816269/66?rss=6

  On kivaa että Suomikin aikoinaan liittyi EU:n talutusnuoraan, kohta on taas yksi syy lisää katua sitä...
   

Jaa tämä viestiketju