Mobiili.fi Varo: huono USB Type-C -johto voi hetkessä tuhota puhelimesi tai tietokoneesi

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 5/2/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2083
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]
  Tältä näyttävää johtoa myydään muun muassa Amazonissa useilla eri nimillä. Niitä kaikkia kannattaa välttää.


  USB Type-C on kohtuullisen tuore liitäntä, joka on vähitellen saanut jalansijaa uusissa älypuhelimissa ja tietokoneissa. Liitäntä löytyy muun muassa viimeisimmistä Nexus-puhelimista, Lumia 950- ja 950 XL -malleista sekä esimerkiksi Applen MacBookista. Kyseessä on USB-liitäntä, joka on suunniteltu liikuttamaan enemmän dataa ja virtaa kuin aiemmat USB-liitännät. Liitäntään sisältyy kuitenkin riskinsä, sillä epämääräinen tarvikejohto voi hetkessä aiheuttaa mittavat vahingot.

  [​IMG]
  Vasemmalla USB Type-C, oikealla USB Type-A


  Muun muassa Gizmodo kertoo USB Type-C -johtoihin liittyvistä ongelmista. Googlen Pixel-laitteiden suunnittelussakin mukana ollut Benson Leung on testannut useita USB Type-C -liitännällä varustettuja johtoja ja onnistui testaillessaan tuhoamaan 1500 dollarin arvoisen kannettavan tietokoneensa. Ongelmana ovat epämääräiset tarvikejohdot, jotka eivät hallitse johdon läpi kulkevan virran määrää. Ongelma koskee johtoja, joiden toisessa päässä on perinteinen USB Type-A -liitäntä ja toisessa päässä uudentyyppinen, pieni USB Type-C -liitäntä. Vanhanmallista liitäntää ei ole suunniteltu liikuttamaan kolmen ampeerin virtaa, jolle uusi liitintyyppi on suunniteltu, eikä vanhanmallista liitäntää myöskään ole suunniteltu säännöstelemään sen läpi kulkevaa virtaa samoin kuin uusi liitäntä säännöstelee. Ongelmaa ei ilmene, jos johdon molemmissa päissä on uudentyyppinen liitin.

  Leungin testaamissa halvoissa tarvikejohdoissa ilmeni vääriä kytkentöjä ja osa johdon sisällä kulkevista johtimista saattoi puuttua kokonaan. Hyviä ja huonoja johtoja on vaikea päällisin puolin tunnistaa, mutta Leung antoi suosituksen välttää yhtä johtotyyppiä, jota ainakin Amazonissa ja Ebayssä myydään useilla eri merkeillä:

  • iKNOWTECH
  • NXET
  • SurjTech
  • TRADERPLUS
  • SAWAKE

  Kaikissa tapauksissa johto näytti kuvassa samalta. Jos laitteesi siis käyttää USB Type-C -liitäntää, kannattaa johtoja hankkiessa varmistua niiden laadusta ja myyjän luotettavuudesta, ettei laitteesi pääse kärähtämään.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju