Väitös: Kännykkäkameran käyttäjän taidot loppuvat kuvan ottamiseen

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja J.J-75, 13/2/09.

 1. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/...ppuvat+kuvan+ottamiseen/1135243489430?ref=rss


  Satun tietämään miten asioita on tutkittu, kun Heli istui siinä sermin takana muutaman kuukauden. Juteltiin niitä näitä asioista. Kyllä hän tuntuu tietävän asioista ja tutkivan paljonkin. Japania myöden seilasi. Autoin alkuvaiheessa eräällä tavalla kertomalla esim. herutuskuvien ideaa ja jonkun verran tekniikkaa käytiin läpi ja muutama saitti. Pari ajatusta tuli hänen työlleen siis. Mun mielestä periaatteessa itsestään selviä asioita, en sitä kiellä, mutta se joka ne pukee sanoiksi, onkin eri juttu. Monikaan ei oikeasti tunnu tajuavan kuinka vähän ihmiset kännykkäkuvia käyttää. Itse en tunne ketään 150 nimen puhelinluettolosta joka olisi edes yrittäny lähettää vuoden aikana kännykällä kuvan kuvaa. Kyllä se on hyvinkin tiukka marginaaliryhmä jotka käyttää ylipäätään. Nuoret varmasti enemmän, mutta vanhemmiten se jää kun tulee vaikkapa töitä jo niin paljon ettei ehdi.

  Yksi syy siihen on esim. vaikeus ja huono kuvanlaatu. Silloin kun juttua aloiteltiin, valtaosalla oli paskoja kamerakännyjä. On osa paljonkin parantunut, mutta ei kyllä niin paljon ole, että hurraamaan pääsisi. Itseasiassa pelkällä kameralla pääsee helpommalla ja saa laadukkaampaa kamaa. Puhelin ei myöskään ole hyvä säilönnän väline. Sen tiltatessa monilla jää kuvat silläkertaa koneeseen ja Nokia ajaa tyhjäksi kaiken. Muutenkin hajotessa monet ei osaa napata kuvia pois. Saati naiset. Täsmälleen oon samaa mieltä siitä miten naiset varsinkin käyttävät puhelimia ym. Työkokemustakin on. Nykyisin tietty on erilaisia kortteja ja noin, mutta silti.

  Eräs LKV alan yritys kuvasi kamerakännyköillä, 6630 joskus kohteita ja sille tielle jäivät kuvat, yksikään ei niitä ulos saanut. Liian hankalasta luovuttiin. Sanotaan näin, ettei se ollutkaan ihan helpolla sieltä otettavissa vaikka oli mullakin kaapeli ja suite. Paskat vehkeet ei tunnista toisiaan jne...5min. homma olikin miltei tunnin työn takana.

  Kuvien käsittely onkin sitten jo toinen juttu. Tähän loppui taidot varmasti 95 prosentilla käyttäjistä. Julkaisukelpoista saa todella harva aikaan tai edes tietää mitä sana tarkoittaa ja mihin tarkoitukseen mitäkin pitäs olla. Moni sitä toivoo esim. sais ammattilaisten työkalun, vaikka photarin käyttöön. No ei osata käyttää. On kokeiltu monellakin ihmisellä. Eivät osaa välttämättä saada kuin kuvan työpöydälle ja ehkä tallentaa välttävästi. Tallennus jo tietää ongelmia kun ei tiedetä minkä kokoinen pitää kuvan olla, montako pikseliä riittää ja mikä on vaikka kännykkäruudun koko jne...

  Uskon että fooruminkäyttäjät varmaan osaakin jotain, mutta kyl se käytännössä on ihan muuta.

  Nyt kun tarkemmin ajattelen, on muuan kaveri joka laittaa mesen yli kuvia kännykällään, missä milloinki ajelee. Mutta ei kännykästä kännykkään. Paljon on palveluita joita ei käytetä. Ei ole vain aikaa yksinkertaisesti. Käytetään niitä mitä kulloinkin työssään kukin tarvitsee.
   
 2. Siniviiva

  Siniviiva Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/1/05
  Viestit:
  3037
  Tykkäykset:
  109
  Artikkelin jälkeen on esitetty lukijakommentti:

  "Tällainenko ihan oikeasti menee läpi väitöskirjana? Lähinnä tuo kuulostaa ammattikorkeakoulun opinnäytetyötä kvalitatiivisine tutkimusasetelmineen. Olen kyllä tietoinen, että Taideteollisessa menee väikkärinä ja graduna kaikenlainen tuuba, mutta tuo kuulostaa kyllä todelliselta pohjanoteeraukselta. Toivottavasti yhdistyminen Teknillisen- ja kauppakorkeakoulun kanssa tuo jotain rotia näihin "tutkimuksiin".

  Naiset ovat miehiä huonompia siirtämään kuvia kännykkäkamerasta. Voi itku :-D"

  En ole itse tuota kirjoittanut mutta olen kyllä täysin samaa mieltä kommentoijan kanssa. Kaikenlaista huuhaa-tutkimusta sitten tehdään väitöskirjana...
   
 3. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Eriasia on siis sisältö tossakin tutkimuksessa. Eli kuten jo kerran kirjotin, todistaa, ettei tekniikasta ole ja ominaisuuksista pätkän vertaa hyötyä jos niitä ei kukaan käytä niiden vaikeuden tai jonkun muun syyn vuoksi. Itsestäänselvyyden esiintuomisella voisi pyrkiä laajempaan reaktioon. Nythän pelkällä foorumihaukkumisella ei ole mitään virkaa ollut. Kysyisin nyt perään, että tarvitaanko ylipäätään tohtoreita Suomessa mihinkään? Tai että onko suomalaiset niin luupäitä, etteivät tajua kuin auktoriteetin ja tittelin päälle ennenkuin omat toimintatavat muuttuu? Muuttuuko globaalisti ajatellen mikään?
   
 4. Qwertyi

  Qwertyi Vuoden foorumilainen 2010, VIP vuodesta 2016

  Palaute - 100%
  26   0   0

  Liittynyt:
  7/12/05
  Viestit:
  29296
  Tykkäykset:
  7551
  Puhelinmalli:
  Sony Xperia XZ1
  On se upeata että tällaisiakin asioita tutkitaan. Kuinka moni tekstiviestin lähettäjä hallitsee tekstinkäsittelyn ;) No ehkä vähän huono vertauskuva.

  Kuinkahan monen sellaisen jotka Hobby Hallista ovat tilanneet sen 99,- pokkarin tietotaidot kuvankäsittelyn ja tallentamisen alalla olisi vähänkään ammattimaista. Kamera kännykässä taitaa suurimmalle osalle kuitenkin olla vain se mukava lisä kännykkään ja näin olle myös sen käyttöön ja ominaisuuksiin ei niinkään perehdytä. Napsitaan mukavia tilannekuvia ja sitten sitä kameran näytöltä näytellään ja voivoitellaan kun sen saisi paperille/tietokoneelle ja hetken päästä kuvan olemassaolo unohtuu.

  Lainaus HS.fi:n verkkosivuilta:
  Enpä tiedä onko se nyt niin ylitsepääsemättömän vaikeaa. Onkohan tuon kirjoittaja vain kysellyt eläkeläisikäisiltä katugalluppina. Onkohan omaa kokemusta aiheesta kuinka paljon. Ehkäpä se yksinkertaisin tapa siirtää kuvia kännykästä tietokoneelle on muistikortin avulla. Aivan kuten digikameroissakin. Digikameran yhdistäminen johtoineen, ohjelmistoineen on yleensä yhtä hankalaa kuin kännykän yhdistäminen johdon taikka bluetoothtekniikan avulla. Myös muistikortin (niin kameran kuin kännykän) voi liittää osaan tulostinmalleista suoraan ja sieltä sitten tulostimen manuaalin ja ohjeiden mukaisesti tulostaa suoraan paperille. Eli käytettävyydessä ei tuo kamerakännykkä mielestäni tuossa kuvien siirtämisessä häviä digikameralle ollenkaan. Tietenkään tuhansien eurojen ammattikameroista ei kokemusta ole joten siitä en tiedä minkälaista algebraa se on normi käyttäjälle, mutta ilmeisesti tutkimus / väitös on tehty silmälläpitäen keskivertokastia.

  Hienoa että joku on näinkin tärkeään asiaan panostanut aikaansa.
   
 5. Eki79

  Eki79 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/3/04
  Viestit:
  2060
  Tykkäykset:
  84
  Puhelinmalli:
  Galaxy S6 (SM-G920F)
  Se tuossa jutussa pitää kyllä paikkansa, että monet ei edes yritä siirtää niitä kuvia kun se on joskus aiemmin ollu niin vaikeeta.

  Ite oon harrastanu sitä että jos joku pyytää siirtämään kuvia, niin opettaa siinä samalla sen tyypin ite tekemään sen...
   
 6. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Totta, aivan päinvastoin, kännykällä voi niitä kuvia jakaa, MMS, Email, Web (Flicker , Ovi tyyppiset palvelut) ilman minkäänlaista tietokonetta.

  Känykän eroa jakamisessa myös siinä että se on aina mukana, ja niitä kuvia jaetaan (näytetään) nimenomaan sillä kännykällä.


  Totta että vartavasten digipokkarin ostanut voi ehkä vähän enemmän panostaa aikaa kuvien siirtämiseen, koska onhan nimenomaan hankkinut sen laitteen sitä varten. mutta onhan noita jotka sen digipokkatin ovat ostaneet, mutta ei tietokonetta, sen kanssa kuitenkin kehtaavat mennä liikkeeseen ja tilata kortilta kuvat, kännykkän kanssa kaikki eivät mene sinne pilkattavaksi ja taasen kännykkä myymälöissä on harvoin apuja tulostamiseen.
   
 7. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Aivan, silloin ei joudu itse aina auttajan asemaan pikkuasioissakin. Ratkaistaan ongelma opettamalla.
   
 8. Eki79

  Eki79 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/3/04
  Viestit:
  2060
  Tykkäykset:
  84
  Puhelinmalli:
  Galaxy S6 (SM-G920F)
  Meikäläisellä homma toimii näin:

  Kännykkä (SE Z710i) johdolla kiinni koneeseen --> Valitaan massamuisti -tila --> Win Exploderissa valitaan kuvat ja kopioidaan koneelle.

  Kamera (Sony W55 pokkari) johdolla kiinni koneeseen --> Win Exploderissa valitaan kuvat ja kopioidaan koneelle.

  Onhan tuossa kännykän kanssa yks vaihe enemmän, ja Sonyyn on saatavillla ohjelmisto mikä imasee kuvat napin painalluksella kun kameran kytkee koneeseen... eli asiaan täysin perehtymättömälle kamerasta saa hitusen helpommin kuvat koneelle.
  Puhumattakaan sitten niistä ketkä käyttävät kännyköiden PC Suiteja (niiden suhteen oon tosin itekin syyllistynyt siihen että hylkäsin ne kun olivat aikanaan niin sekavia ja syvältä. :D), niissä kai vieläkin tarttee useemman mutkan kautta klikkailla että saa kuvia johonkin päin konetta?

  P.S. Ite tosin käytän nykyään muistikortinlukijaa sekä kännyn että kameran kanssa. :)
   
 9. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  No mutta eikö eläkeläiset sitte olekaan kohderyhmää? Mielestäni Nokia ainakin olisi aikasemmin voinut yläikärajan asettaa laitteidensa käytölle ja koulutuksesta puhumattakaan.

  Tätä just asialla ajettiin, miksi USB muistin takia tarttee mitään sen kummemmin olla, miksi sekin on joissakin malleissa tehty huonosti. Totuus on se, että moni heittää hanskat tiskiin kun kokee homman hankalaksi. Meillehän on helppoa asiat, mutta ei välttämättä jo 4 kymppiselle, semmonen saattaa olla yllättävän käsi kaikessa mitä ei ole koskaan käyttänyt. Tästä on ollut puhetta aiemminkin. Tasoerot on tietokoneenkin käytöllä valtavat. Toiset juuri mesettää osaa vaikka eivät osaa asentaa, kun toiset hakkaa miljoonia kuukaudessa. Mihin ryhmiin ihmiset yleensä kuuluvat? Aivan, keskikastiin... taso ei ole välttämättä hyvä "keskikastissa" edes. Sanoisin ennemmin hyvin heikko, riippuu mihin vertaa.

  Tänäpäivänäkin olisi kiva kuulla kun esitätte vaikkapa vanhemmillenne ikäluokka 40vee ylöspäin, että

  mikä on .jpg? entä gif? Miten ne eroavat toisistaan?

  entäs... julkaisukelpoisen kuvan pikselimäärä netissä? Miten teette kännykällenne täsmälleen sopivan taustakuvan?

  mitä on flash?

  Miten viedään video nettiin kännykästä ja missä muodossa olisi järkevintä ja millä käyttää?

  Kokeilkaapa huviksenne mitä vastaavat... meillehän nää on helppoja arkipäivän asioita.
   
 10. Qwertyi

  Qwertyi Vuoden foorumilainen 2010, VIP vuodesta 2016

  Palaute - 100%
  26   0   0

  Liittynyt:
  7/12/05
  Viestit:
  29296
  Tykkäykset:
  7551
  Puhelinmalli:
  Sony Xperia XZ1
  Sitä en tarkoittanut vaan missään ei mainittu miten on tutkittu. Se vie tuoltakin uutisoinnilta vähän pohjaa pois. Onko siis väitöskirjaa tehdessä tutkittu kamerakäyttjiä ikähaarukalla 0 - 100 vai onko ollut jokin tietty kohderyhmä kuten vanhemmat (seniorit) tekniikan käyttäjät joille osalle jopa pankkiautomaatissa on liian monta liikkuvaa osaa.
   
 11. MGM

  MGM dıʌ

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  17/11/08
  Viestit:
  16217
  Tykkäykset:
  5161
  Puhelinmalli:
  OnePlus 5 Black
  Nokialla ainakin minun mielestäni tehty aika helpoksi kuvien siirtäminen koneelle. (Pois luetaan nyt ne pc-suiten asennukset ym.) Eli käytännössä kytketään puhelin piuhalla koneeseen, avataan pc-suite, valitaan sieltä "tallenna kuvia". Siellä tietysti on ensimmäisellä kerralla pientä säätämistä asetuksien kanssa, mutta jokainen, joka osaa lukea, niin on ne sen verran hyvin selitetty, että tyhmempikin luulisi osaavan. Saa asetuksista myös laitettua vaikka, että joka kerta, kun puhelin kytketään koneeseen pc-suitella, niin ohjelma autom. tallentaa kaikki kuvat koneelle. Eli kunhan asetukset ensin on saanut kuntoon, ei käyttäjän tarvitse käytännössä tehdä muuta, kuin kytkeä puhelin koneeseen ja se on siinä (joissain tapauksissa täytyy erikseen avata pc-suite itse).
   
 12. kimmo Vieras

  0   0   0

  Tää on taas hupaisa ketju ja tarkoituksena lienee se, että JJ pääsee kehumaan istuneensa sermin takana, kun joku "neverheard"-tutkija tekee "tärkeää" työtään. JJn ja kaltaistensa vuoksi radiossakin meni aikoinaan "olen melkeen sukua julkkikselle"-ohjelma.

  Mitä sitten tulee asioiden helppouteen, niin tämä sama >40nen, joka ei tiedä montako pikseliä tarvii olla julkaisumateriaalia varten, voi sitten pestä sinulla lattiaa jonkun toisen asian kanssa, josta itselläsi ei ole mitään tajua. Eiköhän me kaikki olla melko "käsiä" sellaisten asioiden kanssa mitä emme ole koskaan tehneet. Toki toiset oppivat jotain helpommin kuin toiset, mutta välttämättä kaikista ei tule esmes aivokirurgia ikinä, vaikka miten kävisi koulua.

  Puuttumatta nyt siihen mikä on oman tietämykseni taso, niin tulee helposti mieleen kysymyksistäsi, että "mitä sillä tiedolla tekisin?"
  Ei esim. itseäni välttämättä kiinnosta kuinka ja millä sivut koodattu, pääasia että toimivat jos/kun niitä haluan käyttää.
  Puhelin ja kamera ovat usealle vain apuvälineitä, niiden toiminnan syvempi ymmärtäminen tahi nippelitasoinen pohdiskelu lienee näille sitten "ei kiinnosta pätkääkään"-tasolla.
  Kuvat koneeseen, joko kamerasta tahi puhelimesta saa toki jokainen joka sitä todella haluaa..sen verta helppoa se tänä päivänä on. Ja aina on mahdollisuus viedä nokialainen kuvaliikkeeseen ja teettää paperikuvat, kuten tehtiin ennenkin. Ei silloinkaan ihmisen pitänyt osata itsensä kehittää kuvia.
  Jotakinhan tämäkin "tutkimus" maksaa ja ihmettelen mistä näihin tällaisiin rahat tulevat..oisko eu-tukia anottu.
   
 13. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Nyt putosin kärryiltä, miten 4 kymmpiselle asiat on erityisen ongelmallisia ? omalla mututuntumalla aivan kakaroita lukuunottamatta luurin tehokäyttäjiä löytyy joka ikäryhmästä, samoin joka ikäryhmästä löytyy niitä täysiä tumpeloita, sillä erolla että vanhempi väki ehkä uskaltaa kysyä, tai jopa tietävät mutta eivät väitä tietävänsä.

  Tuskin, tai siis jos joku kysyisi noita asioita jossain ketjussa (Vakavissaan) niin oikeaa yksimielistä vastausta ei täältä löytyisi.

  Tosin käyttäjälle ei kovin oleellisia asioita, siis sellaiselle käyttäjälle joka kuvailee kameralla ja niitä esim netissä jakaa, jolloin tärkeintä on se miten hän jakoaan hallitsee (kuka näkee mitä) ja miten hän ne sinne helposti ja nopeasti saa (*. heti senjälkeen on hyvä oppia se että osaa tilata niistä paperiversiota, jos tuolle tasolle on päässyt niin ehkä jopa alkaa oleen aika kuvankäsittelyyn, eli punasilmäisyyden poisto, ja rajaukset. Tuossa vaiheessa on jo hyvällä mallilla. mm eläkelläisiltä tuo sujuu.

  Kännykällä otetun kuva saaminen taustakuvaksi on suhteellisen helppoa, vähän alustasta riippuen "käytä taustakuvana" valinalla.


  (* ja oppii sen että ei poista mitään, varmuuskopion tekeminen medista on haastavaa, jos ei sovelluksessa siihen valintaa, joten alkuun pitää lähteä siitä että kuvat on nettipalvelussa ja fyysisellä medialla, jo kun kortti tulee täyteen ostetaan uusikortti. (kunnes oppii polttaan CDtä ja muuten hajasijoittaa datan luotettavasti ja hyvin)
   
 14. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Aivan liian hankalaa... PC suitenkaan asentaminen ei luonnistu monelta. Jos jotain haluttas kehittää, ois palvelu. Nykytekniikalla olisi aivan mahdollista kehittää niin, että kuva kun on otettu, se "lentää" suoraan vaikka ircgalleriaan ilman mitään sen kummempaa vekslaamista. Semmosta palvelu konseptia ois helppo myydä/tarjota suoraan esim. ii2.org, kuvake.net jne. Taikka sitte se yksinkertasesti menee kansioon koneellesi, josta se on muokattavissa kun koneen avaat. Itsestään päivittyviä dropbox tyylisiä automaattisesti synkronoituja kansioita jotka on jaettu jne... Dropboxia käytän itse jo nykyisin työssäni. Tiedonsiirto on salaista ja turvallista, eikä kenenkään tartte tehdä mitään. Ns. pilvipalveluita... paikka on pilven avulla merkityksetön.

  Nykyinen systeemi pistää kyllä hetkessä ostamaan suoraan kameran. Ihminen on toisinsanoen valmis maksamaan 300e kamerasta mielummin. Joten mitä se maksaisi tollasesta palvelusta... Tarpeeksi. Pitäs vaa intergroida kännyköihin ja kameroihin eikä se ole mikään vaikea juttu. Jos jotain halutaan kehittää, niin on lähdettävä ihan omia uria ajattelemaan. Tarkotuksena on itse olla mukana kehittelemässä myös kännyköihin kuluvana vuonna 2010 tulevia globaaleja palveluita. Riippuu hiukan vaan siitä mikä asioista innostaa, niin mukana ollaan.
   
 15. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Niin, kyllä mä veikkaan että jos ei ole todennäköisin tumpelo, niin jättää ainakin tekemättä ja käyttämättä palveluita. Useimmilla on varaa ostaa kamera kuitenkin.
   
 16. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Just, oliko muuta?

  Saakai sitä kysyä, jos ei tiedä niin ei tarvitse suuttua sentään. Vai onko niin että jos ei suutu niin sitte kysytään mielummin, "mitä sillä tiedolla tekisin?". Tai sitte van koitetaan kampittaa muutenvaan.  Mistään koodauksesta ei ollu kyse, vaan kuvan käsittelystä.

  Jos ei kiinnosta, niin ei voi mitään. Silloin on saatava palveluita ettei tartte tietää mitään. Eu-tuista voit kysyä asianomaisilta henkilöiltä itseltään, en ole siitä tietoinen. On sulla silti asioissa pointteja. Jotku vois tykätäkin paperikuvista.
   
 17. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Nyt en tajunnut ajatuksesi juoksua lainkaan ?
  Oli tumpelo tai ei niin tuskin se varallisuudesta kertoo, eikä estä palveluiden käyttöä, varsinkaan niiden ei tumpeloiden osalta.

  Tumpelolle hyväkamerapuhelin palveluilla on erityisen näppärä, riittää että myyjä laittaa asiat kuntoon. (ja mitään valmistelematta, jos vain muistikortti kiinni, niin aika tumpelokin osaa luurilla kuvia ottaa)
   
 18. MGM

  MGM dıʌ

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  17/11/08
  Viestit:
  16217
  Tykkäykset:
  5161
  Puhelinmalli:
  OnePlus 5 Black
  Sun elämäsihän olikin jo ennestään aika vaikeeta ja hankalaa, joten uskon ton sulta, että sä saat siitä tehtyä vaikka hankalan asian.
   
 19. Panda Vieras

  0   0   0

  Niin, mikähän sitten olisi JeeJeen mielestä helppoa tekniikkaa, ajatuksia lukeva joka toteuttaa ajatukset yhtä nappia painamalla?

  Karu totuus on että kaikki mitä käyttää vaatii jonkin verran perehtymistä. Jos ei viitsi/kiinnosta niin ei liene tekniikan syy.
   
 20. kimmo Vieras

  0   0   0

  En ole oikeastaan suuttunut, korkeintaan "huvittunut" näistä jutuistasi. Itsellesi saattaa olla helppoja jutut, joiden tajuamisesta jollakin toisella ei ole mitään käsitystä. Löytyy varmasti myös tilanteita jolloin asia on toisin päin.
  Olen aika varma että jos esim. joutuisit itse "kylmiltään" laittamaan koulumme kentän ja kaukalon luistelukuntoon/jäädyttämään lumisateisen yön jäljiltä, niin ihan aamusta ei luistelijoita siellä nähtäisi.
  Tämä oli "typerä" esimerkki, mutta esimerkki kuitenkin. Ei JJtä kiinnosta pätkän vertaa, koska ja miten talkkari on saanut kentän kuntoon, sitä kiinnostaa vaan se että se on kunnossa kun haluaa mennä luistelemaan.
  Samalviistee jotakuta senioria ei kiinnosta pätkän vertaa mikä on jpgn, tahi tiffin ero, tahi montako pikseliä on "riittävästi" nettikuvan kooksi. Pääasia on se, että homma toimii tarvittaessa.
  Itse suorituksella/työllä ei ole vatunkaan väliä. Sama esimerkki pätee lähes hommaan kuin hommaan. En usko että itseäsi kiinnostaa esim. kuinka lypsäminen teknisesti tapahtuu, sinua kiinnostaa saada se maitopurkki kaupasta, kun sitä olet sieltä menossa hakemaan.
  Alan vissiin pomppia tapani mukaan jo sivuraiteille, mutta yritän saada itseäsi käsittämään ettei jokaisen seniorin joka ei välttämättä "osaa" samoja asioita itsesi kanssa tarvitse olla seniili, vaan kysymys voi olla tietoisesta "minua ei kiinnosta miten, pääasia että toimii tarvitessa"-valinnasta ja resurssien käyttämisestä itselleen tärkeämpiin asioihin.
  Palveluita ei tarvittaisi, jos jokainen tekisi itse. Ymmärtääkseni se lopettaisi omatkin hommasi. Se ei ole järkevää..
  Kuka määrittelee että ihminen on "tyhmä", jos ei saa kuvia nettiin omin avuin. Melko rohkea veto joltakulta, joka ei välttämättä saa huopakattoa asennetuksi..homma kuitenkin itselleni melko helppo.
   

Jaa tämä viestiketju