Mobiili.fi Uber teki yhä jättitappiot – ainakin 1,27 miljardia dollaria alkuvuonna

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 25/8/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2142
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]Uber teki suuret tappiot alkuvuonna tammi-kesäkuussa 2016, kertoo uutistoimisto Bloomberg lähteisiinsä perustuen.

  Tammi-maaliskuussa Uberin käyttökate eli tulos ennen rahoituseriä, veroja, poistoja ja arvonalentumisia oli noin 520 miljoonaa dollaria tappiollinen. Lisäksi toisella neljänneksellä huhti-kesäkuussa käyttökate oli yli 750 miljoonaa dollaria tappiollinen.

  Näin ollen vuoden alkupuoliskolla Uberin tappiot käyttökatetasolla olivat ainakin 1,27 miljardia dollaria. Tämän jälkeen ennen varsinaista nettotulosta tappioita ovat voineet vielä syventää muun muassa korko- ja muut rahoituskulut, verot sekä poistot ja arvonalentumiset.

  Uber raportoi yhtiötä omistaville sijoittajille konferenssipuhelussa vuosineljänneksittäin tuloksestaan, vaikkei se vielä julkisesti listattu yhtiö olekaan.

  Yhdysvalloissa Uberin toiminta oli hetken aikaa jo plussan puolella, mutta kääntyi jälleen huhti-kesäkuussa noin 100 miljoonaa dollaria tappiolliseksi hinnanalennusten jälkeen. Uberin mukaan sillä on 84-87 prosentin markkinaosuus Yhdysvalloissa. Toinen merkittävä toimija Yhdysvalloissa on selvästi pienempi Lyft, joka toimii vain kotimaassaan.

  Uberin liiketoimintamalli on hyvin yksinkertainen: se toimii kyytien välittäjänä, ottaa perinteisesti noin viidenneksen kyytimaksuista itselleen ja tilittää loput kyytejä palvelun kautta tarjoaville kuskeille. Suuria tappioita Uberille kuitenkin aiheuttaa se, että tiukassa kilpailutilanteessa ja kasvupyrkimyksissään se subventoi kyytimaksuja – käytännössä kuskeille maksetaan monissa tapauksissa jopa enemmän kuin itse asiakas kyydistä maksaa.

  Uberin kasvu on yhä vauhdikasta. Tammi-maaliskuussa Uber kirjasi yli 3,8 miljardin dollarin tilaukset ja huhti-kesäkuussa jo yli 5 miljardin. Uberin nettoliikevaihto nousi neljännesten välillä 18 prosenttia, 960 miljoonasta alkuvuonna 1,1 miljardiin toisella neljänneksellä. Tosin osa liikevaihdon kasvusta johtui UberPool-kimppakyytien liikevaihdoksi kirjaamistavan muutoksesta. Uber karkeasti tuplannee tänä vuonna liikevaihtonsa viime vuodesta.

  Uber häviää nyt enemmän rahaa kehittyvillä markkinoilla ja maissa, joissa se on toiminut vasta vähemmän aikaa.

  Elokuun alussa kerrottiin Uberin myyvän Kiinan-yhtiönsä Uber Chinan paikalliselle Didi Chuxingille. Uber China vaihtui 20 prosentin omistuosuuteen Didissä, josta Uberille itselleen jäi 17,7 prosenttia. Kiinassa Uber teki tappiota kovassa kilpailussa Didin kanssa jopa yli miljardi dollaria vuositasolla ja käytti Kiinassa yhteensä yli kaksi miljardia.

  Viime vuonna 2015 Uberin käyttökate oli kaksi miljardia dollaria tappiolla. Yhteensä seitsemänvuotias Uber on tehnyt tappiota historiansa aikana jo ainakin neljä miljardia dollaria.

  [​IMG]
  Uber alkaa tarjoamaan kyytejä jo itseajavalla Volvollaan.


  Vetäytyminen Kiinasta kuitenkin vähentää Uberin tappioita tästä eteenpäin.

  Yhteensä Uber on nostanut osake- ja velkamuotoista rahoitusta jo yli 16 miljardia dollaria ja viimeisimmällä rahoituskierroksellaan sen arvoksi laskettiin 69 miljardia dollaria. Uberin kassassa kerrotaan olevan kahdeksan miljardia ja miljardin dollarin sijoitusta Didiltä odotetaan maksettavaksi pian, joten rahasta ei Uberilla ole pulaa tappioistaan huolimatta.

  Uberin tavoitteena on saavuttaa suuri koko ja sen myötä skaalaetuja kyytimarkkinoilla. Tässä onnistuessaan se voisi myös saada käännettyä tappionsa tulevaisuudessa voitoiksi. Lisäksi markkina voi muuttua tulevina vuosina täysin, jos ja kun itseajavat autot poistavat tarpeen maksaa kuskeille.

  Lisäksi kyytien ohella Uber on laajentunut ruoan toimittamiseen UberEATS-palvelulla ja kaupunkien sisäisiin toimituksiin jo valituissa kaupungeissa ympäri maailmaa sekä tähtää myös pidemmän matkan logistiikkayhtiöksi. Tässä avittaa Uberin kesän aikana tekemä Otto-yritysosto. Otto kehittää maanteillä itseajavia rekkoja.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju