Uber paljasti lukuja tilanteestaan: loka-joulukuussakin lähes miljardin tappiot

Tila
Ei auki vastauksille.

Uutissyöte

Tunnettu jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
28.6.2015
Viestit
15359
Reaktiopisteet
103
Kyytipalvelu Uber on paljastanut ensi kertaa laajemmin itse virallisesti taloudellisia lukuja toiminnastaan Bloomberg-uutistoimiston kautta. Vielä yksityisenä yhtiönä Uberilla ei ollut velvoitetta tiedottaa tuloksestaan.

Yhteensä viime vuonna Uberin bruttomyynti tuplaantui yli 20 miljardiin dollariin. Tämä luku kuvaa käytännössä asiakkaiden kyytipalveluista maksamia korvauksia. Uberin liikevaihto kasvoi 6,5 miljardiin dollariin. Merkittävä enemmistö asikkaiden kyytimaksuista päätyy Uber-kyytejä ajaville kuskeille.

Uberin koko vuoden 2016 nettotappio oli 2,8 miljardia dollaria, kun jätetään huomioimatta Kiinan bisnes, jonka Uber myi Didille viime vuoden aikana. Uber sai Didistä vastineena 17,7 prosentin omistusosuuden.

Uber kertoi nyt erikseen myös viime vuoden viimeisen neljänneksen sujumisesta. Loka-joulukuussa Uberin bruttomyynti kasvoi 28 prosentilla vuotta aiemmasta 6,9 miljardiin dollariin ja liikevaihto 2,9 miljardiin dollariin, 74 prosenttia. Tappiot kasvoivat vain 6,1 prosentilla 991 miljoonaan dollariin.

Uberin talouslukujen tulkintaa hankaloittavat sen kirjanpitokäytännöt: tavallisista kyydeistä liikevaihtoon kirjautuu vain Uberin osuus, mutta UberPool-kimppakyydeistä koko asiakkaan maksama maksu. Tämän takia liikevaihto kasvaa nyt bruttomyyntiä huomattavasti vauhdikkaammin eikä Uberin liikevaihdo suhde bruttomyyntiin kerro enää, kuinka suuri osa kyytimaksuista päätyy kuskeille. Lisäksi esitetyt tulosnumerot eivät sisällä osakeperustaisen palkitsemisen, tiettyjen kiinteistösijoitusten sekä autohankintojen vaikutusta. Todellisuudessa Uberin raportoidut tappiot olisivat todennäköisesti huomattavasti syvempiä.

Uberin mukaan huomattavasti liikevaihtoa hitaammin kasvavat tappiot kertovat sen terveestä liiketoiminnan tilanteesta. Uber on luonnollisesti tehnyt valtavia etupainotteisia satsauksia kasvuun sekä muun muassa uuden teknologian kehittämiseen. Ajatus on, että kasvava liiketoiminta tulee ajan myötä kattamaan hitaammin kasvavat kulut ja jättämään viivan alle myös reipasta tulosta.

Jo 75 maassa toimiva Uber on arvostettu 69 miljardin dollarin arvoiseksi yritykseksi viimeisimmällä rahoituskierroksellaan. Uberin ulostulo talousnumeroiden kanssa tapahtui nyt todennäköisesti tavoitteena kertoa liiketoiminnan etenemisestä aikana, jolloin Uber on loputtomalta tuntuvien skandaalien keskellä. Julkisuuteen ovat nousseet väitteet seksuaalisesta häirinnästä Uber-johtajien toimesta, minkä lisäksi Uberin viime syksynä ostama itseajavia rekkoja kehittänyt Otto on ajanut jopa Uberin koko tulevaisuuden kyseenalaiseksi: Googlen autoprojekti, nykyisin oma Waymo-tytäryhtiönsä Googlen rinnalla, syyttää Otton perustajaa Anthony Levandowskia tietovarkaudesta ja itseajavissa autoissa tärkeää Uberin lidar-teknologiaa Googlelta varastetuksi.

Kiinassa Uber ehti kerätä viime vuonna miljardin tappiot edellä mainitun muiden maiden 2,8 miljardin tappioiden lisäksi. Uber kirjasi Kiinan toimintansa myynnin yhteydessä kuitenkin myös erittäin merkittävän myyntivoiton, jonka jälkeen nettotulos oli ”vain” 1,2 miljardia tappiolla.

Vuonna 2009 perustettu Uber on Bloombergin mukaan käyttänyt vähintään 8 miljardia dollaria vuosien aikana rahoituksestaan. Uberin taloudellinen asema on kuitenkin vahva: sen kassavarat ovat 7 miljardia dollaria, minkä lisäksi sillä on 2,3 miljardin dollarin käyttämätön valmiusluotto.

Jatka lukemista...
 
Tila
Ei auki vastauksille.
Top Bottom