tutkimus: terminointihinnoittelu vääristynyttä

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja Pappa-Smurffi, 14/3/05.

 1. Pappa-Smurffi

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/1/04
  Viestit:
  338
  Tykkäykset:
  0
  http://www.digitoday.fi/showPage.php?page_id=12&news_id=41810

  Taannoin joku valitti liiasta kilpailusta, ja hintasääntelystä... Taitaa kyseisen puljun miehet nyt repiä housunsa, kun viranomaiset miettivät uusia keinoja alentaa hintoja entisestään!
   
 2. polle

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/1/05
  Viestit:
  555
  Tykkäykset:
  0
  Ihmettelen tätä haloota matkapuheluiden terminointihinnoittelusta. Oletuksena voitaneen pitää, että keskimäärin verkoista toisiin soitetaan yhtä paljon minuutteja(jos näin ei voi olettaa, joku joku varmaan perustelee mielipiteensä). Tällöinhän terminointiveloituksella ei ole mitään merkitystä, sillä ne kumoaisivat toisensa tilanteessa, jossa ne olisivat yhtä suuret kaikilla. Nythän esim Finnetin terminointimaksu on 12 senttiä minuutti ja Soneran 8,3 senttiä. Muut ovat tältä väliltä. Nykytilanteessa Sonera kärsii vuosittain noin 30 milj. euroa lähinnä Finnetin ja Saunan hyväksi matalemmasta terminointimaksustaan, koska on kansallinen regulaattori näin on tahtonut. Tarkoituksena on ollut ilmeisesti tasoittaa kilpailua.
   
 3. aimo Vieras

  0   0   0

  Ei tarvinne kauas Suomesta mennä, kun terminointimaksut ovat kaikilla operaattoreilla samat. Tuntuu oudolta, että toiset saavat pitää paljon korkeampaa taksaa. Finnetillä (DNA) on terminointimaksu vieläkin korkeampi kuin Saunalahdella, vaikka Saunalahti on pienempi liittymämäärältään. Miten DNA:n korkeat terminointimaksut oikein on perusteltavissa?
   
 4. Flyer Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/6/02
  Viestit:
  1180
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  N97
  Omalla verkolla???
   
 5. Pappa-Smurffi

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/1/04
  Viestit:
  338
  Tykkäykset:
  0
  Olettaa toki voidaan, mutta uskoisin peiniä eroja (alle 10%) syntyvän, koska esim. Saunalahden ja Soneran keskimääräisten asiakkaiden välillä on todellisia eroja liittymien käytössä, kuten täällä on aiemmin kerrottu. Saunalahtelaiset tekstaavat keskimäärin enemmän, kun Soneralla on soitellaan enemmän.
   
 6. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Kuulisin mielelläni mihin perustuu väitteesi että keskimäärin soitot olisivat samat?

  Ihan mielenkiinntosta, onko tuo 30milj faktaa?
   
 7. Celleri

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/8/04
  Viestit:
  903
  Tykkäykset:
  5
  Haastattelussa eräs Soneralainen näin lausui.
   
 8. aimo Vieras

  0   0   0

  No, minä en ymmärrä miten ne voisivat olla erilaisia. Eiköhän ne käytännössä ole yksi yhteen.

  Minä muistelisin että summa olisi ollut jopa 40 miljoonaa euroa, mutta voi olla että muistan väärin. Joka tapauksessa aikamoisen siivun Sonera maksaa tukea muille operaattoreille, etenkin DNA:lle.
   
 9. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  En minä tiedä mitä ovat, mutta voin keksiä syitä mikseivät olisi.
  Operaattorit jotka joutuvat maksamaan huomattavasti vähemmän uloispäin menevästä liikenteestä voivat toki hinnoitella tuotteensa edullisemmaksi muihin verkkoihin soitettaessa, jonka taasen kuvittelisi vaikuttavan liikenne määriin.

  Operaattoreilla on erinlaisia asiakaskuntia, kahdella isolla isoja firmoja ja muita yhteisöjä, jonka voisi kuvitella vaikuttavan liikenne suuntiin ja määriin.

  Paikallisverkkopuollellakin oli menneisyydessä puhetta että joihinkin verkkoihin päin oli suhteessa enemmän liikennettä kuin toisiin, niin miksei mobiilipuolellakin.

  Samoista asioista postikin itkee kansainvälisessä liikenteessää jne.

  Allekirjoittaneen on jotekin vaikea uskoa että DNAlla, Soneralla olisivat samanlaiset asiakkaat.


  No joka tapauksessa ovatko terminointi maksut vapaat tai säännöstellyt ja riippumatta siitä miten ovat säännöstellyt on se aina jossain mielessä epäoikeuden mukainen.

  Nyt tilanne on vähän semmoinen kuin joissain puoliamattilais mottiriurheilu luokissa, joissa lisätään voitajalle lisää painoa. Onko se sitten oikein vai väärin riippuu varmaan kovasti mitä halutaan.

  Tosin tuntuu vähän oudolta että tuossa ensimmäisen viestin laiantussa jutussa laitetaan samalle viivalle virtuaali operaattorille vuokrattu kapasiteeti laskevanliikenteen kanssa.

  Allekirjoittanut toki kanattaa läpinäkyvyyttä ja sitä että asiakas maksaa siitä mitä ostaa, etteikä siitä että oletetaan että hänelle soitetaan muistaverkosita ja sitä vastaan sitten saa alennuksella minuttihintaa vieraisiin verkkoihin.
   
 10. David

  0   0   0

  Liittynyt:
  11/5/03
  Viestit:
  306
  Tykkäykset:
  0
  Sonera kärsii seuraavasti: Elisa -1.6snt/min
  Saunalahti -2.6snt/min
  Finnet -3.6snt/min

  Liittymämäärillä painotettuna Sonera Mobile Networks häviää jokaisesta toiseen verkkoon laskevasta minuutista n. 2.2snt. Jos keskimääräisiä puheluminuutteja on n. 170, liittymiä 2.3miljoonaa ja puheluminuuteista 30% menee verkosta ulos niin saadaan noin 30miljoonaa euroa negatiivista tuottoa.
   
 11. polle

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/1/05
  Viestit:
  555
  Tykkäykset:
  0
  Minun mielestä kysymys kuuluu, miksi ne olisivat erilaiset? Miksi esim. Soneran asiakas soittaisi enemmän Saunalahteen kuin Saunalahden asiakas Soneraan? Vaikka eri operaattoreiden asiakaskunnan poikkeavat toisistaan jonkin verran käyttäytymisellään, niin erot ovat hyvin pieniä. Esim. tekstiviestejähän ei tarvitse tässä terminointiasiassa huomioida, koska niistä ei makseta terminointikorvauksia. Faktahan on, että jokaisella puhelulla on vastaanottoja :). Joko mobiili- tai kiinteäliittymä. Lisäksi kaikkien operaattoreiden nousevat minuutit/ liittymä ovat lähellä toisiaan siinä kahden sadan pinnassa. Nousevien puheluiden suhteet ovat kutakuinkin markkinaosuuksien mukaiset ehkä hieman oman operaattorin verkon sisäisiä puheluita painottaen (tämä vielä tasaa eroja terminointimaksuissa). Ihan normaalilla todennäköisyyslaskulla voi todeta, että terminointavien minuuttien erotus eri operaattoreiden välillä on oltava lähellä nollaa. Lähes viisi miljoonaan liittymään tasaa tehokkaasti yksittäisten käyttäjien eroja.

  Luku on Soneran johtajien suusta. Julkaistu ainakin Kauppalehdessä ja Hesarissa.
   
 12. polle

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/1/05
  Viestit:
  555
  Tykkäykset:
  0
  Nykyäänhän valtaosa liittymistä on tasahintaisia, joten kuvattu vaikutus ei liene voimakas.
  Yritysasiakkaissakin on suuria eroja. Vertaa esim. pääasiassa puheluihin vastaava kiinteistövälittäjä (eräs tuttuni ainakin) ja lähes ainoastaan soittava puhelinmarkkinoija. Kasaantuessaan nämä erot laimenevat tehokkaasti.
  Soitetut minuuttiamäärät ovat melko lähellä toisiaan. Nehän ratkaisevat tämä terminointiminuuttiasian. DNA ei tosin ole julkaisut tuoreita lukuja.
   
 13. aimo Vieras

  0   0   0

  Minkä suuruisia ovet terminointihinnat kansainvälisessä liikenteessä? Esimerkiksi soitettaessa Espanjasta Telefónican liittymästä Soneran liittymään Suomessa? Ymmärtääkseni terminointitaksa on määritelty näiden operaattoreiden roaming-sopimuksessa?
   
 14. telco manager

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/12/03
  Viestit:
  473
  Tykkäykset:
  0
  lueskelin äsken läpi tuon LVM:n tilaaman tutkimuksen, ja kyllähän ainakin sen perusteella tuo terminointihinnoittelu vääristää markkinatilannetta aika huomattavasti. eli aika mukavastihan nuo hinnat subventoivat DNA:n toimintaa, ja ainakin allekirjoittanut toivoo, että tähän tilanteeseen saataisiin pikaisesti jotain muutosta. parasta olisi, että kaikilla verkoilla olisi sama hinta laskevalle liikenteelle.
   
 15. Masteri Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/8/03
  Viestit:
  4574
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  iphone4 16GB Black
  Nostetaanpa ajankohtainen ketju henkiin, ensi vuoden puolella rupeaa tapahtumaan. Veikkauksia? Itse veikkaan DNA:lle vaikeuksia, kun "ovat niskuroineet" jo pitkään Elisaa sekä Soneraa vastaan, jotka ovat jo sopineet keskinäisistä hintojen alennuksista. Toivottavasti menee sopimalla DNA:kin kohdalla, ettei Viestintäviraston tarvitse jälleen puuttua peliin mukaan.
   
 16. aimo Vieras

  0   0   0

  Menee sopimalla, muutoinhan tilanne on DNA:lle vieläkin tukalampi.
   
 17. jake79 Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/3/03
  Viestit:
  1995
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  Galaxy S4 Active ja DNA
  näin ja tuskin tulee mitään vaikeuksia.
   
 18. Celleri

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/8/04
  Viestit:
  903
  Tykkäykset:
  5
  En oikein usko että Elisa ja Sonera haluaa enää sopia DNA:n kanssa maksuista.

  Ficoran mukaanhaan mennään näillä:"Mikäli yritykset tekevät sopimuksen yhdysliikenteen hinnoista Elisan ja TeliaSonera Finlandin jo aiemman neuvottelutuloksen perusteella, vuoden 2007 korkein sallittu hinta on 8,2 senttiä minuutilta ja alin 6,5 senttiä. Mikäli yritysten keskinäisissä neuvotteluissa ei saavuteta yhteisymmärrystä, alhaisempaan hintatasoon tulee siirtyä nopeammin, jolloin vuoden 2007 hintojen yläraja on 6,5 senttiä ja alaraja 5 senttiä. Vuonna 2009 yläraja on 4 senttiä minuutissa ja alaraja 3,5 senttiä minuutissa. Hinnat laskevat ja operaattoreiden väliset hintaerot pienenevät merkittävästi."

  Mikäli sopimukseen ei päästä on se E:n ja S:n kannalta parempi.
   

Jaa tämä viestiketju