Tupakka pois kaupoista?

Keskustelu osiossa 'Asian vierestä', aloittaja Nist, 12/12/06.

 1. Nist Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/11/04
  Viestit:
  2131
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  E90 ja Elisa, retroiluun 3310
 2. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Keskari-topicissa esitinkin jo mielipiteen että lakoholin ja tupakan jakelu voitaisiin hyvin siirtää saman jakeluorganisaation alle ja valvontaan. Näin tupakan jakelukin supistuisi selkeästi nykyisestä.

  Sama asia pätee molempiin nautintoaineisiin; helppo saatavuus lisää käyttöä ja saatavuuden rajoittaminen vähentää käyttöä. Näinhän se vain on.

  Tupakkatuotteiden myynnin kieltäminen kokonaan olisi turhan radikaali toimenpide; se olisi myös epäoikeudenmukaista tapatupakoivaa kohtaan.

  Toisaalta toivoisin myös sitten tiloja, kuten vaikkapa pubeja, joissa tupakointi olisi sallittua - vastaavalla tavalla kuin alkoholin nauttiminen.
   
 3. O.J. Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9496
  Tykkäykset:
  108
  Aika hiton radikaali ratkaisu ja muutaman vuoden aikavälillä ei varmaankaan tule totetutumaan.

  En vastustaisi.
   
 4. psymbiote

  psymbiote Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  8   0   0

  Liittynyt:
  29/2/04
  Viestit:
  2165
  Tykkäykset:
  18
  Ei se tupakka Suomesta häviä, vaikka se kaupoista poistuisikin, jos nyt vuonna 2040 tupakkaa on enää missään...Muutenkin mun mielestä vähän turhaa miettiä, että kiellettäisiinkö tupakka 34 vuoden päästä :/
   
 5. kenopaeaenaali

  kenopaeaenaali Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/6/03
  Viestit:
  4610
  Tykkäykset:
  1
  Tämähän ei tietenkään tule olemaan jatkoa tupakan hinnan nostolle, "puolet baarien pinta-alasta savuttomaksi", tupakoinnin kieltäminen baareissa, tupakoinnin kieltäminen parvekkeilla, tupakoinnin kieltäminen yksityiasunnoissa... Kyllä on tupakoijat kohta ahtaalla.

  En kannata tällaista vainoamista.
  --kpn
   
 6. mik-ko

  mik-ko Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/11/02
  Viestit:
  2870
  Tykkäykset:
  4
  Pois vaan myynnistä kokonaan. Ja polttaa ei sais enää kuin riittävän kaukana kaikista muista. Eli ei saisi enää bussipysäkeillä, omalla kerrostaloparvekkeella, ulkona ihmisjuokkiossa, eikä tietenkään missään sisätiloissa jne. Siitä ei ole kuin haittaa itsellensä ja muille.

  Sikarit voisi jättää myyntiin ja tarpeeksi korkealla hinnalla. Esim. vähintään 30e rasia. Niiden kulinaristista nautintoa voitasiin siten arvostaa.
   
 7. kenopaeaenaali

  kenopaeaenaali Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/6/03
  Viestit:
  4610
  Tykkäykset:
  1
  Kissat pois myynnistä. Ja kissoja ei sais pitää enää korkeintaan riittävän kaukana muista ihmisistä. Eli ei saisi enää bussipysäkeillä, omalla kerrostaloparvekkeella, ulkona ihmisjoukkiossa, eikä tietenkään sisätiloisa jne. Siitä ei ole kuin haittaa itsellensä ja muille.

  Koirat vois jättää, mutta ainoastaan poliisi- ja opaskoiratarkoituksiin, mutta näitä ei saisi missään nimessä pitää yksityisasunnoissa.
  --kpn
   
 8. O.J. Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9496
  Tykkäykset:
  108
  Kannatan. Kielletään samalla sosiaalidemokraatit.
   
 9. Tuamas

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  623
  Tykkäykset:
  0
  Suomessa tupakka on edelleen liian halpaa, ennen suoraa kieltämistä voisi tupakan hintaa nostaa vaikka samalle tasolle kuin täällä briteissä.
  Eli askin hinta on täällä lähtien 5 puntaa, eli n. 7 euroa. Kun suomessa askin hinta on vain hiukan rohkea kolme euroa.

  Eli kieltämiseen voisi ottaa ensiaskeleet korottamalla merkittävästi tupakkaveroa, siten että tupakan hinta nousee riittävän korkeaksi. Oikeana tasona vaikkapa se, että halvimmat askit olisivat siihen viiden euron pintaan, mieluummin tietysti enemmänkin.
   
 10. kenopaeaenaali

  kenopaeaenaali Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/6/03
  Viestit:
  4610
  Tykkäykset:
  1
  Eikös röökiaski (normaalikokoinen) maksa sen about 4e?
  Tarkoitatko, että pikkuaskin (halvin) pitäisi maksaa 5e?
  En ole vähään aikaan ostellut, joten en ole ihan perillä hinnoista; ei tule kassallakaan tuijoteltua niin tarkasti.
  --kpn
   
 11. Hapa

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/8/04
  Viestit:
  774
  Tykkäykset:
  0
  Malporo maksoi kolme vuotta sitten, kun vielä poltin säännöllisesti, 4,20€ askilta. Tämän hetken hintaa en tiedä, mutta ei se ainakaan laskenut ole.
   
 12. Tuamas

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  623
  Tykkäykset:
  0
  Siis nämä "lähtien"-askit ovat joku 3,3e, esimerkiksi 18 pöllin Smart-aski taitaa olla tuon hintainen.

  Eli nuo halvimmat tuohon hintaluokkaan ja loput sitten kalliimpia, täällä nimenomaan nuo halvimmat askit ovat 5 puntaa/7e, kun taas "paremmat merkit" ja isommat askit maksavat vielä enemmän.
   
 13. dille Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/1/03
  Viestit:
  2790
  Tykkäykset:
  1
  Sopii. Tai no miks ei nosteta tupakan verotusarvo jonnekkin toiseen universumiin, niin ne laiskimmat/rikkaimmat tupakkaveikot vielä maksaisivat jotain tavarastaan.

  Toisaalta itsekkin tilailen Sikareita Portugalista ja Saksasta, koska niistä pyydetään niin hirveästi Suomessa:) Tiedä sitten mitä tupakan kaupalle kävisi.
   
 14. Jollemi

  Jollemi Aktiivinen jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  13/8/02
  Viestit:
  10518
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Kaikenlaisia kapuloita
  Tupakan voisi pikkuhiljaa tehdä laittomaksi, niin kuin nykyinen trendi on. Rajoitetaan missä voidaan tupakoida ja korotetaan hintoja. Yritetään siten saada ihmiset lopettamaan. 2040 vuoteen on vielä pitkä matka, joten en pidä ollenkaan mahdottomana että nykyisen trendin jatkuessa olisi tuolloin tilanne edessä jolloin voitaisiin jopa lopettaa/kieltää tupakkatuotteiden myynti.
   
 15. Nist Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/11/04
  Viestit:
  2131
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  E90 ja Elisa, retroiluun 3310
  Kysyin mielipidettä ukoltani joka on tupakoinut reilut 20 vuotta. Hän oli sitä mieltä, että jos tupakan myynti kielletään, niin sou not, saahan sitä sitten laivalta ja ulkomailta - niinkuin nuuskaa tällä hetkellä. Jos se kiellettäisiin kokonaan, tai sen myynti tehtäisiin erityisen hankalaksi, niin sou not, sitten pitäisi vissiin lopettaa se tupakointi.

  Itse kun en polta, ja pohjimmiltani kun olen niin liberaali, niin tavallaan tahtoisin, että jos kerran kannabis on laiton, niin miksei sitten tupakka? Tai päinvastoin, jos tupakka on laillinen, miksei kannabis ole? Tupakointi on vain niin äärimmäisen turhaa. Myös tupakoivien mielestä. Sillä ei ole edes mitään merkittäviä myönteisiä terveysvaikutuksia. Aikoinaan kun juttelin tupakoinnin ravintolakiellosta kanssani samalla alalla olevan, tupakoimattoman kaverini kanssa, ( jonka mies omistaa perheineen puolet Helsingin ravintoloista,) niin sain kuulla hurjat sepostukset siitä, miten ravintolabisnes kuolee siihen kieltoon. No ei kuole, sen me jo tiedämmekin, kokemuksia on maailmalta. Kun kysyin samaan aikaan tupakoivien ystävieni mielipidettä, he kannattivat ravintoloiden tupakoinnin täyskieltoa. Ja onhan meillä nikotiinivalmisteet. Joku saattaa sanoa, että ei ole oikein kannattaa nikotiinivalmistefirmojen bisneksiä tuollaisella politiikalla, mutta vastakysymyksenä voisi heittää: onko parempi, että kannatetaan tupakkafirmojen bisneksiä? Tupakka kun sisältää niin paljon muitakin myrkkyjä: polloniumista arsenikkiin... Nikotiinivalmisteet taas ovat lääkelain piirissä, niiden tuotesisältö on tarkkaan valvottu.

  Ja, ehkä tärkein, subjektiivisin pointti: Olen äiti. Minulla on kaksi murrosikää lähestyvää lasta. En todellakaan halua, että he alkavat imeskellä röökiä muiden mukana siinä yläasteen koulun nurkalla siksi, kun se on niin "aikuista" ja "cuulia". En halua, että heillä on helppo saada tupakkaa joko itse ostamalla, tai pyytämällä kaverin isobroidia välittämään. Jos myynti kielletään Suomessa kokonaan, niin edellämainitut helpot hankintakeinot vähenevät. Plääh. Vaikea asia. Toisaalta niin moni iäkäs ihminen lähipiiristäni polttaa - onko reilua kieltää heiltä tämä ja vaikeuttaa heidän tupakin osteluaan? He kun ovat niin pitkään pössytelleet joka tapauksessa. Holhous on heidän kohdallaan suorastaan naurettavaa. Auttaisiko heillä kenties nikotiinikorvaustuotteiden veroale tuon tupakanmyyntikiellon lisukkeena? Aijjai, vaikeaa... :/
   
 16. Ewert Oktan

  Ewert Oktan Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/7/02
  Viestit:
  4502
  Tykkäykset:
  113
  Tässäpä se. Mikäli lapset ja nuoret saataisiin pidettyä erossa tupakasta, vähenisi se tulevaisuudessa merkittävästi. Vain aniharva aloittaa tupakoinnin aikuisiällä, sosiaalisen paineen ollessa huomattavasti pienempi kuin yläasteikäisillä.
  Nyt tupakoivat aikuiset kyllä sopeutuvat ajan mittaan.

  Harva 15-vuotias kiskan nurkalla voi todella sanoa nauttivansa tupakoinnista ja saavansa siitä jotain, siis nimenomaan tupakasta. Sen ympärillä pyörivät asiat ovat toinen juttu. Varttuneemmilla tupakointi on opittu tapa ja sillä on elämässä tietty paikka, jolloin siitä luopuminen voi olla hankalaa.
   
 17. aimo Vieras

  0   0   0

  Alkoholin ja tupakan voisi hyvin siirtää vahingollisina nautintoaineina yhteisen, valvotun jakeluorganisaation alle. Keskiolut on sensijaan virkistysjuoma ja se kuuluisi aikuisen ihmisen ravintoympyrään. Terveellisenä juomana sen saatavuutta tulee helpottaa (suositus on 1-2 tuopillista päivässä). Vai siirretäänkö mehutkin saman jakeluorganisaation alle?

  Heh heh, kyllä Jussi on huumorimiehiä. Turhan radikaali toimenpide oli kieltää huumeetkin, sehän oli epäoikeudenmukaista tapanarkkareita kohtaan.

  Tupakansavu häiritsee esim. oluiden maistelemista. Suotakoon savuttaminen siksi korkeintaan räkälöissä, joissa ei laatuoluita (tai muitakaan laadukkaita juomia) tunneta.
   
 18. Qwertyi

  Qwertyi Vuoden foorumilainen 2010, VIP vuodesta 2016

  Palaute - 100%
  26   0   0

  Liittynyt:
  7/12/05
  Viestit:
  29296
  Tykkäykset:
  7552
  Puhelinmalli:
  Sony Xperia XZ1
  Tupakan ja alkoholin käytön vähentämisestä on jo puhuttu kauan mutta entäs tuleva nykynuoriso ja nettiriippuvuus. Kielletään aluksi irc-galleria jonka jälkeen kielletään koko intternet. Aluksi tietenkin tietokoneisiin laitetaan varoitustarrat: "VAROITUS: Tietokone yhdistettynä intternettiin voi aiheuttaa nettiriippuvuutta."

  OT viesti, mutta alkaa pikkuhiljaa tuttamaan tämmöset jutut.

  Senhän takia ravintoloiden savuttomat puolet ovatkin täynä olut/viski-asiantuntijoita. Päätösvalta pitäisi tässä kohtaa antaa ravintoloitsijoille. Nykyään (jos vaan ravintoloitsija on satsannut) on ilmastointi ravintolasaleissa sen verran hyvää ettei työntekijän tarvitse altistua tupakansavulle jatkuvasti. Myrkyllisempää on kävellä suurempien kaupunkien keskustassa kello 16 ruuhkan aikaan, muttei siitä valiteta.
   
 19. jaska915

  jaska915 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  5   0   0

  Liittynyt:
  19/3/04
  Viestit:
  2172
  Tykkäykset:
  143
  Puhelinmalli:
  Z5C
  Ei sitten kannata unohtaa sitä reilua 500m€ mitkä valtio käärii vuosittain tupakkaverona... jos sen tulo loppuu niin jostain muualta se otetaan, vaikkapa nyt sitten autoilusta.
   
 20. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Tästä päästäänkin sitten tupakan terveysvaikutuksiin mm. Alzheimerin tautia ehkäiseviin vaikutuksiin joten kaipa se sitten tällä nojalla sallitaan kevytsavukkeiden myynti siinä vähäalkoholisten virvoitusjuomien vieressä.
  Ehkä joku muu tässä näkee eron.
  Siksi kannatankin pub-tyyppisiä tiloja tupakointia varten, esim. tupakkakerhoja. Savuttoman on turhaa tuhlata aikaansa tällaiseen pyrkimiseen vaan voi valita jonkin muun paikan jossa maistella vaikkapa terveellistä oluttaan. Huomaathan, että en ole ehdottanut että tupakka-pubeja yhdistettäisiin olutravintoloiden kanssa. Jos sitten tupakoimattomana välttämättä haluat tunkeutua tupakkapubiin, niin valinta on toki omasi ja urputtaminen omista huonoista valinnoista pitäisi kieltää tuossa samaisessa laissa. Jos kaverisi tykkäävät käydä tuollaisissa niin hanki uusia kavereita. Koska kannatat mietojen alkoholijuomien vapaampaa jakelua niin sinulla tuskin on mitään sitä vastaan jos näissä tupakkapubeissa tarjoillaan myös mm. olutta jos vaikka rööki-roope haluaisi nauttia sekä oluesta että savukkeesta.
  Näin asia on ja lisäkontrastia toki luo se, että kuitenkaan hoitokulut joita tupakka aiheuttaa, eivät salamana katoa mihinkään eivätkä välttämättä merkittävästi alkuun edes vähene joten kulut ovat kuitenkin hyvin lähellä nykytasoa. Lisäksi, tupakkatuloista ohjattava syöpätutkimus hyödyttää myös sellaisten syöpäsairauksien tutkimusta jotka eivät aiheudu tupakoinnista.
   

Jaa tämä viestiketju