Tuleeko Nokialta ikinä Androidipuhelinta?

Keskustelu osiossa 'Nokia ja Microsoft', aloittaja Streamer76, 13/8/10.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Streamer76 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/7/10
  Viestit:
  1614
  Tykkäykset:
  96
  Mitäs luulette, kääntääkö Nokia joskus kelkkansa ja puskee ulos Androidiluureja? Mun mielestä pahin virhe mitä ne on tehneet strategiassaan on se, että eivät ole lähteneet mukaan Android-markkinoille. Androidista on tulossa tänä vuonna maailman suurin älypuhelinten käyttöjärjestelmä ja ihan varmasti sovellusten määrä tulee myös kasvamaan edelleen marketissa ja uusia malleja tulee paljon. Nokialta puskee hirmuinen määrä eri malleja pihalle, miksei sinne sopisi Androidluureja myös, varmasti piristäisi Nokian myyntiä.
   
 2. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Näillä näkyminen ei.
  Android tuotteiden markkinoille tuomiselle ei Nokialle olisi ideaa. Jotkut on pohtinut että sillä voisi Jenkki markkinoilla hakea hyväksyntää nimelle, mutta sekin ehkä aika kaukaa haeuttu ajatus että liimalailisi johonkin tilattuun Android koneeseen Nokian tarroja ja yrittäisi niitä myydä operaattoreille...

  Se söisi siltikin rerusseja, jotka kannattaa panostaa omiin tuotteisiin.

  No ei kai ihan vielä tänävuonna.

  Android on saanut osuutta siksi että Microsoftin mobiilialustat ovat murroksessa ja valmistajat ovat korvanneet sitä Androidilla, WP 7:n ja WinMobilen seuraajan onnistuminen ja pääseminen valmistajien valikoimiin ja vahvaan myyntiin ei ole itsestään selvää.

  Myös Symbian on murroksessa ja uudistus vaiheessa ja sekin tehnyt tilaa, ollen tällähetkellä vahvasti valikoimissa vain Nokialla ja Japanilaisilla. ja ensivuonna vasta alkaa sen paikan haku.

  Samsung on ollut marginaali älypuhelin valmistaja ja pyrkii niille markkinoilla jossa käyttänyt vauhdittajana Androidia, mutta jatkossa sillä muutakin mielessä.
  Niin no, olisiko suurta merkitystä ? ja ehkä kirstunvertijoita kiinnostaa enemmän olisiko taloudellista ideaa.

  Laitteita voi tilata, no eihan tähän hätään, mutta tuskin ne olisi myyviä, karkkia päälle voi tilata, mutta aika irralliseksi jäisi ne koneet ja sen päälle Nokia on vaikea rakentaa pidemäntähtäimen linjoja.
   
 3. stanner

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/8/09
  Viestit:
  37
  Tykkäykset:
  0
  Joku nokian päällikkö sanoi tuossa jonkin aikaa sitten haastettalussa, etteivät mene android kelkkaan mukaan, koska eivät halua olla riippuvaisia googlen tekemisistä. Sinällään täysin ymmärrettävää. Varsinkin, jos pystyy vain tuomaan markkinoille hyvän vaihtoehdon. Symbianista siihen ei ole. Meego jää nähtäväksi.

  Mitä olen maemoon tutustunut ja meegosta lukenut, niin siinä on potentiaalia minusta paljon enemmän mitä androidissa. Kyse on nyt siitä mihin suuntaan kehitystä viedään ja kämmitäänkö projekti vai ei. Se mistä itse erityisesti maemossa pidin oli, että alla oli vähemmän säädetty ja lukittu linux mitä androidissa tuntuisi olevan. Linuxohjelmien kääntäminen maemolle oli helpompaa ja komentoriviin/roottiin pääsi käsiksi suoraan ilman erillistä roottaamisen tarvetta. Meegoon pitäisi tulla mahdollisuus ajaa symbian sovelluksia sen päällä. Sitten jos saa helpommin käännettyä linux softaa siihen suoraan niin softatarjonta tulisi heittämällä olemaan jo kohtalaisen hyvä.
   
 4. Streamer76 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/7/10
  Viestit:
  1614
  Tykkäykset:
  96
  Miksei olisi ideaa? Eikai se olisi hyväksynnän hakemista vaan tuomista sellaisia tuotteita markkinoille, joita kuluttajat haluavat? Onhan se oma tuote edelleen vaikka siinä Android on käyttöjärjestelmänä, tota viimeistä lausetta en siis ymmärrä?


  Financial Times näin ennustelee, voihan se olla väärässä, mutta myös oikeassa.
   
 5. Streamer76 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/7/10
  Viestit:
  1614
  Tykkäykset:
  96
  Mutta esim. Microsoftin kelkkaan lähdetään :) Toki sinänsä hieman eri mittakaavan asia olisi käyttöjärjestelmä vs. muu softayhteistyö mutta luultavasti vain strategisia valintakysymyksiä, joku muu johtoporras olisi voinut tehdä toisia ratkaisuja, kenties?
   
 6. zipa

  zipa Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/7/10
  Viestit:
  2795
  Tykkäykset:
  711
  Puhelinmalli:
  iPhone 5, iPad 2
  Ei. Nokiaa ei kiinnosta lähteä LG:n, SE:n, Motorolan ja muiden bulkkivalmistajien linjalle jossa ainoa kilpailu on kuka tekee halvimman luurin tai kuka lyö suurimmat megahertsit prosessoriin. Nokia on jo pitkään ilmoittanut tavoitteekseen tulla merkittäväksi tekijäksi palvelubisneksen puolella, ja sitä se ei voi tehdä Android-luureilla.

  Ei, vaan Kauppalehden kirjoittajat ovat näköjään journalististen kykyjensä ohella hukanneet myös kielitaitonsa. FT kirjoittaa, että Android saattaa nousta toiseksi suurimmaksi käyttikseksi jo ehkä tämän vuoden puolella. Symbiania se ei toistaiseksi uhkaa, sillä sekin on kasvattanut markkinaosuuttaan tasaisesti viimeisen neljän kvartaalin ajan.

  Kyseessä on täysin eri asia. Mikkis-yhteistyöltä haetaan nimenomaan nostetta omalle portfoliolle sekä palveluille.
   
 7. Streamer76 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/7/10
  Viestit:
  1614
  Tykkäykset:
  96
  Se miten se palvelubisnes Nokialla toimii on kyllä jo nähty, ainakaan tällä konseptilla se ei toimi. Se jos yhtiö ei halua ottaa siivua tuosta nousevasta markkinasta on mun mielestä huono valinta bisnesmielessä.Kun miettii hieman nuita Nokian nykyisiä malleja, jos vaikka jossain X6:n tyylisessä puhelimessa olisi Android, se voisi olla menestystuote, tuolla hitaalla, surkealla symbianilla se on vain se mainitsemasi bulkkipuhelin.
   
 8. personaX

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/12/06
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  2
  Puhelinmalli:
  Xperia Z5 Compact
  Samalla tavalla Motosta piti tulla maailman suurin matkapuhelinvalmistaja hulluina RAZR-vuosina.....

  Ihmiset on nyt kovaa kyytiä hypänneet Android-kelkkaan, miksei sama voisi tapahtua MeeGon kohdalla? Ainakin tällä hetkellä innostus sitä kohtaan on suurta. Nokian tilanne ei näytä juuri tällä hetkellä kovin hyvältä, mutta siellä on kovia lupauksia paremmasta tulevaisuudesta. Aika näyttää miten käy.
   
 9. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Onko nähty ? ja mitä vikaa konseptissa on ?
  Nokia taitaa haluta siivua tuosta nousevasta markkinasta, Android ei tarjoa mitään siivua.
  Vertaatko X6ta nykyisiin Androidi malleihin, vai vajaa puolivuotta vanhoihin ?
  X6:ssa on valmistajan kannalta idea, toteutus sitten eri juttu, Androidina se ilmeisesti olisi ollut vieläkin huonompi idea Nokian kannalta.

  Motorola on ainoa joka tukeutuu vahvasti Androidiin, taustalla on se että sillä meni pakka totaalisesti sakaisin parivuotta sitten, se vähän aikaisemmin vaihtoi Symbianin Microsoftiin ja Linux pohjaiseen, oman suljetun lisäksi, halusiko ottaa irtiottoa Nokiasta, Trolltech lipsahti kuitenkin Nokialle, WinMobilesta ei ollut korvaajaksi, jolloin se tukeutui Androidiin, vaikka Jenkkiyhtiönä kotimarkkina etu niin vastassa kaukoidän HTC ja perästä Samsung jotka kummatkin operaattori mynteisinä olivat pahoja paloja. Pakkaa sekoitti nurkan takaa Jenkki yhitö Apple joka sai AT&T:ltä puristettu hyvän sopimuksen.

  Motorola on kuitenkin ilmassut että se haluaa jotain omaa.

  Samsungin ideat ovat myös sen suuntaisia että se ei tyydy pelkäksä laitevalmistajaksi. Samsung on ollut marginaalinen älypuhelinvalmistaja kokoonsa nähden ja se haluaa nyt kasvattaa osuutta, mutta tuskin tyytyy Google pönkittään.

  HTC Microsoft firma, ja sen osalta ratkaisee paljon miten MS tulee jatkossa pärjään, ja se on perinteisesti hyvin operaatti joustava ja voi jatkaa omalla tiellään.

  isot markkinat, Kiina ja Intia eivät ole Androidille helppoja, Kiinassa viedään omaa Android projektia.

  (Google) Androidin tulevaisuus ei ole suoraviivainen, riippuu paljon Googlesta.

  Nokian surkeudesta pitää muistaa että se ei ole käytännössä pohjoisamerkin markkinoilla, jossa nyt iso älypuhelin buumi ja protektionismi. Sen on tilanteessa jossa malliston yhdestä segmentistä puuttuu käytännössä tuotteet ja sillä parivuotta kestänyt alustojen totaalinen uudistus ja pitempää väännetty palvelu konsepti. Näiden lisäksi Android on rynnistänyt noin vuoden ja viimeiset 2-3 neljännestä todella rajusti, siitä huolimatta Nokia on pitänyt älypuhelin markkinaosuuden ja syvin kuoppa ei ollut tänävuonna, vaan viimevuonna ja rupunen älypuhelin malli pärjännyt paremmin kuin koko Globaali osuus.

  Nokian pärjääminen ei ole lainkaa itsestään selvyys, sillä on joka markkinoilla haasteita, laman myötä isot maat ovat entistä kovemmin tukemassa omaa tuotantoa, niin Amerikassa kuin kaukoidässä. Vastassa ei enään valmistu tai operaattori, vaan pelissä mukana myös tarjottu sisältö, kuin myös käyttäjien yksityisyys ja valtioden uteliaisuus. Voi olla että mennään vuosia, vuosikymmeniä takaisin päin ja ei ole yhtä globaalia voittajaa.

  ***

  Mutta miksi Nokian kannattaisi hypätä Androidin selkään ? Kuullostaa idealta että Apple olisi alkanut aikoinaan tekemään ja myymään Windows tietokoneita.

  ***

  Muista myös kehittyvät markkinat, ja Nokian palvelu kuvio (asioita jokta eivät täällä näy ja kosketa), ja ehkä kannatta kokonaan unohtaa Yahoota, tosin ei sen varaan kannatta liikaa laskea.
   
 10. qualtch

  Palaute - 100%
  6   0   0

  Liittynyt:
  23/2/09
  Viestit:
  260
  Tykkäykset:
  11
  Puhelinmalli:
  iPhone 5S
  Tuossa Engadgetin haastattelussahan N-johtaja myös sanoi, että ei olisi järkeä tuottaa vain nopeasti markkinoille massatuotannolla muiden valmistajien sekaan toisistaan juuri paljonkaan eroavia puhelimia - kuluttajalle valinta kävisi vain vaikeaksi, eikä mitään uniikkia pääsisi syntymään.

  Käyttöjärjestelmää ei tehdä parissa vuodessa aivan ruohonjuuritasolta asti (kuten Symbian^4 kohdalla on monet asiat laitettu uusiksi). MeeGonkin kehittäminen täysiveriseksi puhelinkäyttikseksi vie aikaa. Vaikka kolmessa vuodessa asiat ehtivät muuttua paljon, niin näen enemmänkin positiivisena asiana sen, että MeeGon kehittämiseen on varattu kunnolla aikaa.

  Ensimmäiset luonnokset vaikuttivat hyvältä, mitkä nyt lipsahtivat julkisuuteen... :) Ovi-palveluakin ollaan uudistamassa Qt:ta varten, vaikka alku olikin jokseenkin käytettävyydeltään ja houkuttavuudeltaan kompuroiva.

  MeeGon ja Symbian^4:n kautta Nokialla on mahdollisuus tehdä nyt jotain uniikkia markkinoille kaiken massa-Android-hömpän ja iPhone-villityksen rinnalle. Symbian^3:een ja uuteen Ovi Storeen on vaan nyt ladattu todella paljon odotuksia, vaikka tiedetään että S^3 ei tule olemaan mullistava uudistus edellisestä 5th editionista...

  P.S. harvalla matkapuhelinvalmistajalla on resursseja ja kannattavuuspohjaa tehdä lähes nollasta Ovi:n tyyppinen palvelu parissa vuodessa, jolle vielä tulisi miljoonia käyttäjiä...
   
 11. jake45 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/8/09
  Viestit:
  1228
  Tykkäykset:
  45
  ymmärrän hyvin tuskallisen puuskahtelusi - on raskasta odottaa, että Nokia saa uudistettua SymbianinKIN - se kun vie odottajan toiveisiin nähden liian pitkän ajan, juu. Mutt jos jaksat odottaa, niin N8 on jo aivan toista maata kuin nuo ja tuo vanha tuote konsaan.
  Eikä käsittääkseni Symbianin kehittäminen edes lopu s^3:een, vaan sehän jatkuu... Numerot vaan vaihtuvat jatkossa - you know. Ens kesänä lie jo s^4 ulkona bitteinä tai peräti kapulana.

  Äläkä unohda loppuvuonna julkaistavaa MeeGO:kaan

  Voi, voi, kun tuo odottavan aika on piiiiiiiitkä ja tuskallinen. ...mutt toivoakin on...
   
 12. Streamer76 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/7/10
  Viestit:
  1614
  Tykkäykset:
  96
  Se massa taitaa olla kuitenkin jotain muuta kuin Android tai iPhone, massa on juuri se mitä Nokia tekee, hirveästi sitä samanlaista symbianmassaa, joka ei erotu toisistaan mitenkään :) Siellä tuotevalikoimassa kun ois jotain muutakin tällä hetkellä niin varmasti menisi firmalla paremmin. Sen sijaan, että tehdään kymmenittäin erilaisia symbianpuhelimia niin miksei voisi paukkuja laittaa siihen, että olisi vaikka joku Androidluurikin, tai vaikka Windows Mobile luuri :)

  En kyllä odottele Nokialta mitään pitkiin aikoihin.
   
 13. jaskavaan Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/11/05
  Viestit:
  971
  Tykkäykset:
  124
  Motorola ja SonyEricsson oli pakkoraossa ottaa Android, koska omat rahat ja kehitysvarat oli loppu. Nokialla ei ole sitä pelkoa - ainakaan vielä. Muutenkin Androidin myötä puhelinbusineksesta tulisi kuten PC business - pelkät raudan tekijät ei rahaa tule tekemään.. paitsi ehkä nyt alussa kun Android on nyt päivän kova sana. N8:a kokeilleena voin sanoa, että on aivan turha syyttää Symbiania huonoksi ja hitaaksi jos verrokkina on joku vuoden vanha N97 tai muu räpsy. Nokian julkistukset ylempään sarjaan on ollut todella (pelottavan) hiljaista jo kauan aikaa. Eikös Kallasvuo lupaillut lisää S^3 puhelimia jo syksyksi?
   
 14. kimmo

  kimmo Punainen matto, kiitos.

  Palaute - 100%
  16   0   0

  Liittynyt:
  25/1/10
  Viestit:
  5337
  Tykkäykset:
  964
  Puhelinmalli:
  Huawei P8 Lite
  Sillä on pärjännyt kuitenkin aika kivasti?
  Meinaat että annetaan kaikille, jess.
  Otettiin viime palaverissa tää esiin..todettiin, ett mitä sitte?
   
 15. Streamer76 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/7/10
  Viestit:
  1614
  Tykkäykset:
  96
  Samsungin, HTC:n, LG:n oli vissiin myös pakkorako ottaa Android? Se on vissiin Nokian insinööreille tahi faneille tahi osakkeen omistajille tosi kova pala, kun hakukoneyhtiö tulee ja tekee paremman mobiilialustan kuin mitä suuri ja kaunein Nokia on tehnyt.
   
 16. qualtch

  Palaute - 100%
  6   0   0

  Liittynyt:
  23/2/09
  Viestit:
  260
  Tykkäykset:
  11
  Puhelinmalli:
  iPhone 5S
  Jankkaan ehkä jo aiemmin sanomaani, mutta omasta näkökulmastani muut valmistajat ratsastavat Applen aloittaman trendin siivellä, eivätkä niinkään tee mitään omaperäistä ja uutta omien Sense UI:Den yms. lisäksi. Vaikka tämän aallonharja menisikin (tai junasta jääty kauas), niin kun käyttää aikaa oman uuden käyttiksen (MeeGo, Symbian^4) tekemiseen, voi taas aloittaa kokonaan uudenlaisen trendin eikä huku harmaaseen massaan seuraamaan vain muita. Ymmärrän hyvin tuon, ettei haluta olla "Googleriippuvaisia", vaan tehdään täysin oma näkemys mobiilikäyttöjärjestelmästä - minkä tekeminen ottaa todellakin aikansa. Rautaoptimoitua softaa ei tehdä tuommoisissa mittakaavoissa muutamassa kuukaudessa.

  Se, että tuomitsee koko markkinajohtajan yhden (tai ehkä parinkin...) takkuilleen S60v5 -järjestelmän, etuajassa vuotaneen protopuhelimen ja Ovi-palvelun alkukankeuden perusteella, on aika lyhytkatseista.

  Media vaan on oikea stressiorava, ja huutaa päivittäin yhä nopeampaan tahtiin muuttuvia markkinoiden liikkeitä. Asioita pitää tarkastella pitkällä aikavälillä - spekuloisinkin, että Androidin kehittämisen alkuvaiheet on aloitettu suljettujen ovien takana jo 2000-luvun alussa.

  Mutta tämähän on vapaan markkinatalouden ja kilpailun idea: ulkoiset paineet aiheuttavat muutosta toimintatapoihin ja tuotteisiin, eikä siten jämähdetä paikoilleen. On sopeuduttava uusiin tilanteisiin. Ja jos jämähdetään, niin muutoksia tapahtuu sitten vaikka kantapään kautta. :)

  Ja tästä voidaankin jatkaa taas siihen, että kuinka kauan lie Symbian^4 on todellisuudessa ollut jo suunnittelupöydällä...
   
 17. Streamer76 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/7/10
  Viestit:
  1614
  Tykkäykset:
  96
  Nokialla ei ole tullut omaperäistä ja uutta viime vuosina muutakuin N900, mutta siitäkään ei ole kaiken kansan puhelimeksi tai menestystuotteeksi. Ehkä Meegon myötä voi jotain omaa uutta tullakin mutta Symbianeillahan Nokia nimenomaan tulee perässä ja yrittää kuroa Androidin ja Iphonen etumatkaa käytettävyydessä kiinni. Mutta mun pointti edelleen oli, miksei voisi olla joku tuotelinja, jossa tehtäisiin Androidpuhelin myös nokialta. Kyllähän Samsungkin omaa Waweaan tekee Androidiluurien ohella. Adnroidin avulla olisi ehkä myös mahdollista tehdä himpun lippulaivamalleja edullisempia luureja myyntiin, jotka kuitenkin hakkaisivat ne Symbianluurit 100-0.
   
 18. Terro Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  25/6/02
  Viestit:
  919
  Tykkäykset:
  152
  SE, Motorola, Samsung, LG ja HTC ovat kaikki yrityksiä joilta puuttuu oma kunnollinen älypuhelin käyttöjärjestelmä. Eli kyllä, niiden on tietyssä mielessä ollut pakko ottaa Android. Ja mielestäni siinä ei ole mitään ihmeellistä, että yksi maailman suurimmista ohjelmakehitys- ja verkkoyrityksistä tekee hyvän mobiilikäyttöjärjestelmän.

  Mutta tosiaan, Nokian ei ole mitään järkeä toistaiseksi lähteä Androidiin mukaan vaan järkevämpää on kehittää omia olemassa oleviä käyttöjärjestelmiä. Sym^4 ja Meego (ja niitä yhdistävä Qt) ovat varsin pätevän oloisia käyttiksiä joiden päälle Nokian on hyvä jatkossa kehitystyö rakentaa.

  Nokian lähteminen Android kelkkaan olisi yhtä järkevää kuin Applen lähteminen Androidin kelkkaan. Eikös Applenkin nyt pitäisi kiireen vilkkaa vaihtaa Androidiin kun Androin on mennyt markkinaosuuksissa ohi?
   
 19. Streamer76 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/7/10
  Viestit:
  1614
  Tykkäykset:
  96
  Applen ei tartte, niillä on käytettävyydeltään hyvä alusta, Nokialta se ainakin vielä puuttuu. Edullisia androidluureja tulee varmasti tulevaisuudessa yhä enemmän markkinoille, silloin Nokia alkaa häviämään myös tuossa halvempien puhelimien kategoriassa, ei pelkästään kalliissa high-end älypuhelinmarkkinassa.
   
 20. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Samsungin oman alustan tekeminen oli pahasti vaiheessa.

  HTC:n on valmistanut vuosikausia puhelimia muille ja vasta hiljan aloittanut myynnin omalla nimellä, vahvana Microsoft käyttäjänä WinMobilen yskiminen vaati myös jotain kaveria. HTClle siis luonnolista toimintaa valmistaa tilaus luureja.
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju