Tukiasemista kysymyksiä

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja noirfi, 12/8/05.

 1. noirfi Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  18/6/03
  Viestit:
  350
  Tykkäykset:
  3
  Pari päivää on tullut tutkittua verkon ominaisuuksia Netmonitorilla/ Field Test Displaylla ja heräsi muutama kysymys, josko viksummat tietäis vastaukset??

  Montako kanavaa yleensä on/ voi olla yhdessä tukiasemassa vai onko yksi kanava=tukiasema?

  Kuinka monta puhelua voi olla yhtäaikaa käynnissä yhdellä kanavalla? Kuinka paljon kapasiteettia voi kasvattaa taajuushyppelyllä vai vaikuttaako se asiaan ollenkaan? Entä aikavälit?

  Kuinka "hyvä" voi signaali olla? Paras lukema mitä sain on tähän mennessä -49dBm, aivan toistimen/vahvistimen vieressä.

  Vastaavasti kuinka huonolla signaalilla saa yhteyden muodostettua? Ja kuinka huonolla signaalilla yhteyden saa pidettyä yllä? Ja jopa välitettyä puhetta?

  Vaikuttaisi että Soneran verkossa uutta kanavaa aletaan hakea -95dBm:ssä ja Elisalla -102dBm:ssä. Onko tämä tukiasemakohtainen? Tarkoittaako tämä sitä, että Elisan verkossa "roikutaan" kauemmin saman tukiaseman varassa?

  Mistä tietää, että tukiasema pyytää puhelinta käyttämään suurempaa lähetystehoa? Puhelimesta ei ilmeisesti voi itse kuitenkaan määrittää käytettäväksi suurempaa lähetystehoa mitenkään? Millä perusteella tukiasema pyytää lähetystehon kasvatusta? Tietty dBm raja? Onko tämä tukiasemakohtainen?Mistä johtuu, että välillä kun saa yhteyden muodostettua huonossa kentässä, puhelin näyttää lähes täysiä kuuluvuuspykäliä, mutta kun puhelu lopetetaan ja luuri palaa valmiustilaan, pykälät putoilevat alas ja yhteys verkkoon jopa katkeaa? Onko mahdollista (jos ei niin miksi ei) näin älypuhelinten aikakautena tehdä ohjelmaa, joka käskettää puhelimen radioyksikköä muuttamaan lähetystehoa manuaalisesti esim. täysille tai vaikka sammuttamaan radioyksikön ->Flight mode? Tämmöselle voisi olla kysyntää..

  Voiko valmiustilassa luuria pyytää roikkumaan verkossa viimeiseen asti, koska kuuluvuutta on "nipinnapin", mutta yhteys häviää koska puhelin yrittää hakeaa tietoa muista verkoista, joskus jopa löytäen toisen verkon. Tähän ei ole vaikutusta manuualisella verkonvalinnalla, koska testialueella on Soneran verkko minkä puhelin aina välillä löytää, mutta ei pääse siihen kirjautumaan manuaalivalinnan vuoksi ja siksi että käytössä on Elisan verkko. Tiedot Soneran verkosta kuitenkin näkyy, ilmeisestikin hätäpuhelujen vuoksi. Puhelin näyttää jonkin aikaa Soneran kanavan tietoja ja yleensä hetkisen päästä taas hakee Elisan takaisin.

  Mistä johtuu se, että välillä huonossa kentässä puhelimen ollessa valmiustilassa, ensin katoaa kentät kokonaan ja sitten yhtäkkiä tauluun tulee parhaimmillaan jopa täydet pykälät jotka sitten pikkuhiljaa tipahtelevat pois jopa kokonaan tai sitten jää pykälä tai pari?

  Ja sitten ohimennen: Vieläkö jossain on myynnissä kännyköihin lisäantenneja? Mihin malleihin näitä voi liittää ns. ostopalikoilla? Paljonko lisäantennilla voi parantaa kuuluvuutta? Tietenkin antennista riippuen, mutta yleisesti?

  Semmottia, jatkaen kokeellista vysiikkaa. Testivälineenä N6670+Ftd+SL@Elisa, välillä myös TeleFinland.

  P.S Onko Netmonitor sovelluksia saatavissa muilla merkeillä, kotikonstein?
   
 2. lemon Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  1477
  Tykkäykset:
  0
  Olen ymmärtänyt että yhdellä kanavalla voi olla opa 16 yhtäaikaista puhelua HR -koodekilla. Taas EFR:llä niitä on 8. Käytettäessä laajennettua solua kahdella kanavalla yhteiskapasiteetti pudonnee 8 puheluun 16/32 -sijaan. Tällöin kantomatka aikaisemman täällä mainitun tiedon mukaan kaksinkertaistuu.
   
 3. noirfi Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  18/6/03
  Viestit:
  350
  Tykkäykset:
  3
  Tästä on siis helppo laskeskella alueella olevan verkon kapasiteetti..? Soneralla on käytettävissä kolme kanavaa, myös HR:llä -> maksimissaan 48 puhelua, Elisalla yksi kanava, nipinnapin 2, ei HR:ää -> maksimissaan 16 puhelua.

  Ja Saunalahti vielä uskottelee että Elisan verkko on likipitäen yhtä kattava kuin Soneran.. Ei läheskään, ainakaan täällä! :)
   
 4. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  hmmm... hieman näyttäisi siltä, että jatkossa Saunalahden selitysautomaatille taitaa olla tulossa hikisemmät ajat. Ei saa esittää ilkeitä kysymyksiä radioverkoista, Panulle menee vihanneksia nenuun...

  toinen kiva tieto olisi tuo tukiasemien kokonaismäärä/operaattori. Sitten voisikin tehdä kivoja ja ja vähemmän kivoja teoreettisia laskelmia.
  Lisäksi Elisan yhteydessä on tätänykyä huomioitava aika yullättävä käyttäjämäärän kasvu paikallisesti. Saunishan näyttää tehneen noita optimointeja pikemminkin liittymä, kuin paikkakunta, kohtaisesti... ja se tarkoitaa vain sitä, että joillain paikkakunnilla/tukiasema-alueella liittymien lisäys voi olla yllättävänkin suurta.
   
 5. aimo Vieras

  0   0   0

  Nuo ovat saatavilla operaattoreiden verkoista vastaavilta yrityksiltä, mm. Ecositelta (Elisa) ja Unibaselta (Sonera). Keskimäärin voidaan havaita, että Soneralla on hieman tiheämmässä tukiasemia kuin Elisalla, mutta ero ei ole kovin merkittävä. Finnetillä (DNA) on selvästi edellämainittuja harvempi tukiasemaverkosto.
   
 6. yellow Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/8/02
  Viestit:
  2919
  Tykkäykset:
  0
  Valmistajasta riippuen GSM tukiasemassa voi olla 1-48 TRX:ää. Kutsutaan niitä nyt vaikka kanaviksi. Kanava (TRX) sisältää 8 timeslottia eli käytännössä kahdeksan puhelua. Puhdas arvaus on, että keskimääräisessä tukiasemassa suomessa on noin viisi TRX:ää. Kaupungeissa enemmän ja maalla sitten vähemmän.


  Käyttäjille ei yleisesti haluta tämmöistä palvelua tarjota. Taitamaton käyttäjä voisi vahingossa jättää puhelin esim maksimiteholle ja sitten ihmettelisi akun kestävyyttä tai sitten minimiteholle ja ihmettelisi huonoa kuuluvuutta.
   
 7. polle

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/1/05
  Viestit:
  555
  Tykkäykset:
  0
  Jossain lehdessä (olisiko ollut hesari) oli keväällä juttu, jonka mukaan Soneralla oli noin 6000-6500 tukiasemaa ja Elisalla 5000-5500.
   
 8. noirfi Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  18/6/03
  Viestit:
  350
  Tykkäykset:
  3
  Niinpä se. Ohjelmassahan voisi olla ominaisuus, että se palauttaa oletusarvot ohjelmasta poistuttaessa kun S60 kuitenkin antaa mahdollisuuden halutessa jättää ohjelma taustalle. Tehon säädöllä tai ilman niin Flight modelle kuitenkin lienee kysyntää. Jos ei nokia tarjoa niin toivottavasti joku HaXor Über- koodari tai muuten vaan taitava vääntää em. tyypisen ohjelman.. :)

  Toisaalta riittävillä käyttöohjeilla en usko taitamattomuuden olevan este. Nimittäin minä uskalsin vasta nyt perehtyä kunnolla Netmonitorin käyttöön kun netistä tarttui mukaan "kunnollinen" ohje ohjelman käyttöön, ~130 sivua ja pidän itseäni kuitenkin amatöörinä. Ohjenivaskasta jokatapauksessa löytyi sen verran hyvin tietoa, että nyt tietää jo mitä lukuja "kannattaa" seurata. Eikä pelkästään akun lämpötilaa, mikä sinänsä oli ihan mukava jippo aikanaan 8210:lla.
   
 9. T P

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/7/05
  Viestit:
  196
  Tykkäykset:
  0
  Johtuuko tuo kuten jossain on uumoiltu että Elisalla ja Soneralla olisi suurinpiirtein yhtä paljon tukaisemia harvemmin asutuilla alueilla mutta keskuksissa Elisa käyttäisi vain hyvin niukalti 1800MHz tukiasemia antamaan lisäkapasiteettia verrattuna Soneraan?

  Tuolla tuskin selitettäneen noin 1000 aseman eroa eli ilmeisesti myös maaseudulla Elisan solukoko on suurempi?

  Vai onko eroa sektoroitujen solujen määrässä? Ainakin tuolla ulkomailla käyttävät sekä sektoroituja tukiasemia (esim. antennit kolmeen, viiteen, kuuteen tms. suuntaan sektoreina) ja toisaalta maaseudulla myös yhden lähettimen/vastaanottimen tasaissti ympärisäteileviä tukiasemia kun kapasiteettia ei juuri tarvita. En tiedä sitten lasketaanko tukiasemaksi tuo kokonaisuus vai esim yhden maston sektorit erikseen vai miten...
   
 10. sane Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/5/03
  Viestit:
  1761
  Tykkäykset:
  13
  mistä muuten löytää tuollaisen ohjelman s60 puhelimille?
   
 11. noirfi Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  18/6/03
  Viestit:
  350
  Tykkäykset:
  3
 12. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  jaa'a, tuskin ainakaan nollaa enempää :). Toistimen vieressä ei välttämättä suurimpia kenttävoimakkuuksia ole.
  Ei kai tuollaista absoluuttista arvoa olekkaan.

  Ymmärtääkseni kenttävoimakkuus ei ole ainoa tekijä.

  Eiköhän tuolla ole indikaattorit jotka ketovat tehon, Tukiasema maalaisjärjen mukaan pyytää lisää potkua jos sinne ei tule tarpeeksi voimakasta singnaali, ilmeisesti se myös huomio sen ettei häiritä muita soluja.

  Luurinlähetys tehon nostamisesta tarvetta suuremmaksi ei ole mitään hyötyä, se ei auta kuuluvuuteen.

  Kenttävoimakkuus vaihtelee erittäin voimakkaasti monista tekijöistä johtuen, ja niistä antenitolppiin ei kannata aivan liikaa kiinittää huomioita, ne saattavat kertoa muutakin kuin kenttävoimakkuuttaa, ja huonoissa oloissa puhelun aikana saattaa luuri olla aivan eriasemassa suhteessa verkkoon kuin puhelun loputtua, jopa eri "mastossa" tai eri taajuusalueella, ja niitä tolppien juoksemista on vaimenetty ja valmiustilassa pivitellään harvakseltaan, kuten myös kuunnellaan harvakseltaan.

  Eiköhän ne yritä pysyä viimeiseen asti.
  Tosin tilanne on vähän hankala, jos kuvitellaan että sijaintipaikalla olisi vain yksi "kanava" tarjolla, olisi luurin kannalta tietenkin tippumistapauksissa optimaalista että se kuuntelisi vain sitä, käytännössä tuollainen luuri olisi kuitenkin käyttökelvoton.

  Muistaakseni "Netmonitorilla" voi laitteen lukita tiettyyn paikkaan.

  Virransäästö ominaisuuksissa on eroja, ns. aktiivinen kone joka verkonhukattua hakisi kokoajan verkkoa toisi parhaan tavoitettavuuden, mutta tarkottaisi sitä että luurista olisi katveessa akkutyhjä tunnissa parissa.

  Vaikea sanoa kun en tunne olojasi.
  Voisiko olla selalinen paikka johon "kuuluu" kaukaisia tukiasemia eri suunnista? ja että kaukaisilla tukiasemilla olisi reilut lähetystehot.

  Ns. pitkillä etäisyyksillä mittarit voivat olla sopivassa tilanteessa varsinkorkealla, mutta pienikin asia voi romahduttaa ne. ns. solujen rajalla tilanne voi olla että luuri pomppii solusta toiseen, eikä oikein kumpikaan parempi.
   
 13. noirfi Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  18/6/03
  Viestit:
  350
  Tykkäykset:
  3
  Jos luurin lähetystehon nosto ei vaikuta kuuluvuuteen, niin mihin se vaikuttaa? Mitä sitä muuten tyhjää huudattamaan lähetintä täysillä? Mistä tietää onko tukiasema ohjannut luurin lähettimen tarpeeksi suurelle teholle? Kun käytän puhelinta heikossa kentässä haluaisin sen ymmärtävän että tukiaseman löytyessä siitä on pidettävä kynsin ja hampain kiinni eikä yritetä hakea muita verkkoja / tukiasemia. Lisäksi haluaisin, että luuri tietäisi heti kun otan yhteyttä, että syytä on olla täysillä. Ei varmasti tarpeettomasta ylisuuresta lähetystehosta ole hyötyä, mutta olisiko ohjelmallisesti mahdollista varmistaa että kaikki pavut on pelissä?

  Tiedän että tolpat ei kerro absoluuttista totuutta, mutta en jaksanut alkaa kirjoittaamaan tyyliin ensin -60dBm sitten -90 dBm sitten -105 dBm ja sitten ei yhteyttä verkkoon.

  Tämä yhtäkkinen tolppien nousu ja lasku tuli ilmi, kun olin Ftd:llä nimenomaan ottanut yhden kanavan seurantaan. Tällöinhän luurilla oli nimenomaan yksi kanava seurattavanaan, mutta siitä huolimatta se käytti välillä toisen operaattorin verkon tietoja hetken ajan ennen kuin taas jatkoi kuuntelua "määrätyllä kanavalla". Tai sitten muuten vain dBm alas ja sitten taas ylös ja kuuluvuus nollaan. Vaikka puhelin makasi paikallaan pöydällä, kuuluvuus ylös->alas->ylös->alas

  Tolppien nousua ja tuhoa on kyllä todistettu monesti normaalikäytössäkin, mutta uteliaisuus heräsi nimenomaan nyt kun oli "monitorointi" käytössä.

  Ja Field test displaylla tutkiessa havaitsin, että itseasiassa tolppien vaihtelu seuraa aika tarkasti dBm lukeman muutoksia, aivan sekunnin parin viiveellä maksimissaan.

  Yleisesti yhdellä kanavalla roikkuminenhan olisi turhaa, mutta nyt siihen olisi tarve, kun paikalla ei kuulu kuin se yksi.. Ei tarvitsisi kuluttaa puhelimen virtaa tyhjää paremman ja olemattoman kuuluvuuden etsimiseen. Puhelun jälkeen ei siis ole käytössä muita kanavia tms.
   
 14. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Jos minä en kuule kunolla kaveri, mutta kaveri kuulee kyllä minut ihan hyvin, niin ei kai minun kuulemiseen vaikuta se että minä huudan lujempaan.

  Jos olisit sellaisessa paikkaa missä ei olisi kuin yksi tarjokas, ja et laitetta muualla käyttäisi niin aivan ymmärettävää. muutoin ei.

  Oleellista on että luuri "kuuleekutsun" ja kykenee siihen vastaan niin että "tukiasemakin sen kuulee"

  Matkapuhelin verkossa ei olla yksin, olisi varmaan varsin haitallista jos muutamakymmen päätelaitetta posottas täydellä teholla piensolualueella, ilman mitään hyötyä.

  Jos tehoissa on ongelmia on silloin vikaa jossain.

  Lurinpaikallaan olessa kenttävoimakkuus voi nousta välillä moninkertaiseksi ja jälleen pudota murto-osaan.
  Tosin minua vähän ihmetyttää miksi luuri kuitenkin verkossa olessaan hakisi toista verkkoa?

  Miten olit ottanut yhdenkanvan nimenomaan seurantaa, ymmärtääkseni normaalisti tuolla voi seurata niitä mitä laite seuraa (ellei ole lukittunut tietylle, jolloin ymmärtääkseni luuri ei sitten poukkoile)

  (en siis ole alan asiantuntija, joskus jotain lueskellut)
   
 15. noirfi Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  18/6/03
  Viestit:
  350
  Tykkäykset:
  3
  No joo, ihan päisevä esimerkki, mitäpä sitä siis tyhjää huutamaan..

  Nimenomaan kun ei ole kuin yksi tarjokas, joka antaa "pykäliä" Muut näkyy listassa, mutta luurin pavut ei riitä yhteydenottoon. Siksipä olisi tarpeen saada puhelin takertumaan tukiasemaan kuin hukkuva viimeiseen oljenkorteen, esim. ohjelmallisesti tarpeen mukaan säätämällä.

  Niinpä, se minuakin ihmetyttää että vieras verkko kiinnostaa vaikka omakin on tarjolla!!

  Seurannan otin BTS testillä jolla valitsin / lukitsin tietyn, juuri sen kuuluvan kanavan, jolloin muita ei pitäisi seurata, mutta siitä huolimatta "pykälät" välillä häipyi ja puhelin alkoi näyttää kilpailevan verkon tietoja. Luuri paikallaan ja kentänvoimakkuus ylös ja nollaan -> naapuriverkko kiinnosti heti luuria..

  Johtuneeko sitten siitä hätäpuhelumäärityksistä, että seurataan myös muita verkkoja, "varalta"..
   
 16. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Ymmärän toki tilanteesi, mutta ymmärrät varmaan ettei tuollaista ominaisuutta voitaisi kuitenkaan laittaa luureihin, siitä seuraisi vain ongelmia käyttäjien kannalta ja verkon kannalta. sinun kaltaiset melkein teoreettiset tilanteet ovat kuitenkin verkoissa harvinaisia.

  Voipi olla että tuollainen on tuohon kuitenkin jätetty.
   
 17. noirfi Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  18/6/03
  Viestit:
  350
  Tykkäykset:
  3
  Osatappa koodata, niin olisi ominaisuus jo käytössä! :D
   
 18. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Niin no, käyttäjän asenettavilla softilla ei pitäisi päästä aivan niin paljoa säätämään luuria, edes Symbian koneissa. ja olemeassaolevatkin rajapinnat ovat vähän piiloteltuja.
   
 19. noirfi Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  18/6/03
  Viestit:
  350
  Tykkäykset:
  3
  Ei pitäisi, don't know.. Ajatushan tuli, kun kuitenkin Field test displayn kautta / vanhan netmonitorin kautta voi kuitenkin lukittua tietyllä kanavalle -> miksipä ei voisi säädellä radio-osaa muutenkin.
   
 20. puh Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  3697
  Tykkäykset:
  38
  Puhelinmalli:
  LG G4
  Mä olen saanut +6db Nokia 6150:lla kun oli kiinni eräässä autohallissa olevassa vuonna -95 valmistuneessa tukarissa.
   

Jaa tämä viestiketju