Tietosuoja ja henkilöturvatunnuksella tarkistus -valitus ratkennut

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja J.J-75, 11/11/09.

 1. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Viite Sähköpostinne 27.10.2009


  Teleyritykset ja asiakkaiden tunnistaminen


  Olette lähettänyt tietosuojavaltuutetun toimistoon sähköpostiviestin, jossa toteatte, että DNA, Sonera ja Elisa ym. operaattorit käyttävät tunnistamisen ainoana välineenä henkilöturvatunnusta asiakaspalveluun soitettaessa.

  Tuotte myös esille, että asiakas joutuu lisäksi joskus vastailemaan, mikä on hänen nimensä ja osoitteensa ja sen sellaista henkilöturvatunnuksen lisäksi. Kirjoitatte, ettei edes julkinen liikenneväline tms. ole sopiva syy siihen, ettei tarvitse henkilöturvatunnustaan kertoa. Kysytte, kuinka laillista ja tuomittavaa asia on, ja voidaanko siihen vihdoin puuttua?


  Henkilötietolain (523/1999) 38.1. §:n mukaan tietosuojavaltuutettu antaa henkilötietojen käsittelyä koskevaa ohjausta ja neuvontaa sekä valvoo henkilötietojen käsittelyä tämän lain tavoitteiden toteuttamiseksi ja käyttää päätösvaltaa siten kuin tässä laissa säädetään. Rekisterinpitäjän, kuten teleyrityksen, tulee pyrkiä tunnistamaan riittävällä tavalla ne
  henkilöt, jotka asioivat sen kanssa puhelimitse esim. olemassa olevaan asiakkuuteen tai uusien sopimusten solmimiseen liittyvissä asioissa.

  Teleyrityksellä on oikeus käsitellä asiakkaansa henkilötunnusta henkilötietolain 13 §:ssä säädetyin edellytyksin eli mm. silloin, kun kuluttaja-asiakas on solminut sopimuksen, jossa yrityksen tarjoamista palveluista laskutetaan jälkikäteen eli osapuolten välille muodostuu luottosuhde. Yksinomaan henkilötunnusta ei tule käyttää henkilöiden tunnistamiseen etäasiointitilanteissa, koska henkilötunnus saattaa olla muunkin, kuin pelkästään asianomaisen henkilön tiedossa. Tietojeni mukaan teleyritykset menettelevät puhelimitse asioivien kuluttaja-asiakkaiden tunnistamisessa mm. siten, että asiakkaalta tiedustellaan puhelinkeskustelun aikana erilaisia häntä koskevia yksilöintitietoja, joista henkilötunnus on yksi tietotyyppi.
  Henkilötietolaki ei kiellä kysymästä henkilötunnusta puhelimitse. Olennaista on, että teleyrityksen suorittamalle henkilötunnuksen kysymiselle on olemassa asiallinen peruste ja tarve. Kansalaisen oman harkinnan varassa on, hoitaako hän asioitaan puhelimitse esim. julkisella paikalla ollessaan.

  Teletoimialalla toimii tietosuojaryhmä, jonka toiminnassa tietosuojavaltuutettu on mukana ja jonka kokoonpanoon kuuluvat mm. mainitsemanne kolme teleyritystä. Tämän ryhmän puitteissa on käsitelty mm. asiakkaiden tunnistamiseen liittyviä menettelytapakysymyksiä. Olen ohjannut teleyrityksiä mm. siinä, ettei asiakkaiden tunnistamista tule suorittaa pelkästään henkilötunnusta kysymällä. Tulen seuraamaan tunnistamiseen liittyviä käytäntöjä ja tarvittaessa ohjeistamaan yleisesti esim. teletoimialaa. Mahdollista on, että tunnistamiseen liittyvät menettelyt tulevat jatkossa muuttumaan vahvaan sähköiseen tunnistamiseen liittyvien uusien palveluiden myötä.


  Lisätietoja tietosuojasta on saatavissa internet-sivustolta www.tietosuoja.fi sekä tarvittaessa puhelimitse ylitarkastaja Hanna Lankiselta, p. 010 3666 741. Ajantasainen lainsäädäntö on löydettävissä esim. Finlex säädöstietopankista, www.finlex.fi.

  Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio  Vastaus tuli ja yllätti nopeudellaan, ilmeisesti aikaisemmin ilmoitettiin jo kuittausviastissä kestävän 9,7kk käsittelyajaksi.

  Jokatapauksessa seuraavat nyt tilannetta taas... Ja ohjeistavat tarkemmin miten käytännössä pitää toimia. Muutoksiakin on luvassa. Aihetta siis valitukseen oli ja meni niinkuin arvelinkin. Heitin tuon kysymyksen heille esimerkkinä jos esimerkiksi on bussillakin menossa jne... että missä on järkevää edes tätä henkilöturvatunnusta kysyä ja tarvitaanko sitä aina kysyä. Eli jos he eivät saisi sitä tietoa sillähetkellä, se jäänee ainoaksi keinoksi tunnistaa.

  Ja olkaa hyvä, väittelijät. Muutoksia tulee. Joskos valititte puolestaan Arvo liittymästä? Jos ette, oisko asialla kannattanu tehdä jotain jo vai odotetaanko kuinkakin kauan vielä?

  http://www.matkapuhelininfo.com/keskustelu/showthread.php?t=36438&page=129
   
 2. Siniviiva

  Siniviiva Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/1/05
  Viestit:
  3035
  Tykkäykset:
  108
  No mikä tuossa nyt yllättää...
   
 3. sipuli Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/8/04
  Viestit:
  575
  Tykkäykset:
  8
  mistäs kohtaa päättelit että kysymyksesi muutti mitään? mielestäni kuvaa yleisesti toimintaansa, ilman että kysymyksesi vaikuttaa toimintatapoihin.
   
 4. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  No ei siinä varsinaisesti... vaan nopeus millä asia hoidettiin.

  Muutti mitään... no kyllä ne sen asian joutuu virkansa puolesta jälleen kerran muistuttamaan ja syynäämään lisää. Se että ovat miettineet kuinka hoitaa asia sähköisesti, tulee olemaan varmasti se muuttuva tekijä. En ole väittänyt muutettavan lausuntojeni pohjalta toimintatapoja, mutta varmasti käyvät läpi asiaa. Ja tuli selväksi sekin, ettei pelkkää hetua saa käyttää tunnistamisen välineenä. Edelleenkään ei tiedetä lasketaanko se tunnistamisen välineeksi, jos sitä ei luovuta ollenkaan sillä kerralla kun matkustaa vaikkapa julkisilla liikennevälineillä ja ei saa tietoja. Mutta ilmeisesti silloin kun soittaa, pitää olla valmis vastaamaan kysymyksiin... Että komsii komsaa... Tarkotuksena oli selvittää kuinka he toimivat ja toimivatko oikein. Eivät ilmeisesti jos Aarnion on pitäny tästä aikasemmin ohjeistaa.
   
 5. Testailija

  Testailija Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/12/04
  Viestit:
  1553
  Tykkäykset:
  62
  Puhelinmalli:
  Lumia 950


  Hassu sana tuo "henkilöturvatunnus". Siinä lienet yhdistänyt sanat "sosiaaliturvatunnus" ja "henkilötunnus", joista jälkimmäinen olisi se oikea.

  Alun perin tunnuksen nimi oli työeläkekortin numero ja sen antoi vuosina 1962-1972 Eläketurvakeskus (ETK). Tunnus otettiin laajamittaiseen käyttöön lakisääteisen sairausvakuutuksen käyttöönoton yhteydessä 1.4.1964. Myöhemmin, vuosina 1964-1970, tunnuksia antoi myös Kansaneläkelaitos (KELA) ja nimi muuttui sosiaaliturvatunnukseksi (sotu). Vuoden 1971 alusta, kun Väestörekisterikeskus (VRK) siirtyi atk-pohjaiseen väestörekisteriin, tunnuksen nimi on ollut henkilötunnus. Nykyisin Väestörekisterikeskus on ainoa tunnuksen myöntävä taho.
   
 6. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Hassua... minäkin löysin saman sivuston mitä ilmeisimmin ja sanasta sanaan höpinää "Jake" nimimerkiltä 5/6/2008. Samojen asioiden pyörittely ei tuo kuitenkaan lopputulokseen nähden mitään uutta tai selvyyttä asioille. Lasken sen saamaan sarjaa kuin "olenko minä maija 14 vee lihava painan 65 ja olen 155 pitkä..." jutut jammu-sedän palstoilla.

  http://www.aasiakas.net/index.php/2008/se-ei-ole-henkilotunnus-paivan-uutispommi/

  Koita nyt vaan kestää... ja hus.. sinne ihmettelemään ;)
   
 7. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Olis JJ:n kannattanut kysellä prepaidliittymien osalta tuota asiaa, jos siis olisi kiikun kaakun kohtia halunnut kaivella.

  Tai kysyä saako henkilötunnuksen valehdella.

  Mutta kiitän aloittajaa että postaisi vastauksen tänne, selventää mahdollisesti jonkin muun epätietosuutta asiasta.
   
 8. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Ok.. voin kysellä... tehkää luonnos tähän ketjuun niin postaan sen Aarniolle.
   
 9. Testailija

  Testailija Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/12/04
  Viestit:
  1553
  Tykkäykset:
  62
  Puhelinmalli:
  Lumia 950
  1) Henkilötunnuksen käyttö ainoana tunnistetietona.
  Ainakin minulta on kyselty myös nimeä, osoitetta ja puhelinnumeroa. Nimen ole usein sanonut puhelun alussa, joten silloin sen voi laskea jo yhdeksi tunnistetiedoksi. Puhelinnumeroa on kysytty joskus, vaikka se varmaan näkyy siellä aspan näytölläkin, kun en ole sitä salannut. En muista, että kertaakaan henkilötunnus olisi jäänyt ainoaksi tunnistetiedoksi.

  2) Prepaid ja henkilötunnus
  Mitä epäselvää tässä on? Asiakkaan oman valinnan varassa on, haluaako hän rekisteröidä liittymänsä ja luovuttaa henkilötunnuksensa. Dna Arvo luettaneen sopimusliittymäksi, johon puheaikaa ladataan etukäteen.

  3) Tulevat toimintatapojen muutokset
  Veikkaukseni on, että operaattorit siirtyvät samankaltaiseen systeemiin tunnistamisessa kuin mitä esim. pankit käyttävät puhelimessa. Ei siksi, että henkilötunnuksen kysyminen loukkaisi tietosuojaa, vaan siksi, että tunnistaminen olisi varmempi.
   
 10. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Siis se toisaalta on ainoa tunnistetieto, ilman sitä ei muilla tunnisteilla ole mitään virkaa. Saatko palvelua? Et. Eli periaatteessa muillakaan kysymyksillä ei ole mitään virkaa. Tämän ymmärtäminen tekee asian hyvin ärsyttäväksi. Teetätetään asiakkaalle turhaa työtä ja vaivaa. Kysytään vain lämmitelyn vuoksi ja sitten se ratkaiseva kysymys, hetu. Aarnio sanoi tämän olevan okei, JOS se ei ole ainoa tunnistetieto vaan muiden tunnistetietojen lomassa kysyttävää tietoa. Jos tätä tunnistetietoa ei saada, pitäskö sen olla ratkaiseva tekijäkään. Asiallinen peruste ja tarve. Siitä tässä on kysymys. Jos saadaan muutakin tietoa, tarvetta ei tule tietää hetua... Näin ollen bussissakin tai julkisilla paikoilla voisi hoitaa asiansa. Yleensä luuri kääntyy kiinni puolelle melko nopeasti aspan puolesta. Jonottamiseen ehtii kulua joskus niin kauan aikaa, että pari bussivuoroa menee. Tämmönen on jo kohtuuton haitta vaikkakin esimerkki mihin ihminen voi törmätä tuiki tavallisia asioita hoitaessaan.

  Nää on hankalia siksikin, koska heillä on oikeus se kysyä, mutta toimivat kuitenkin väärin asian suhteen. Koska he kysyvät muitakin tietoja, asiaan ei varmaankaan puututa. Suomen laki ei tunnista esim. ironiaa ja sarkasmia puheesta mitenkään. Tai eivät käy erottelemaan, mikä on tosipuheessa totta. Nauhottaa pitäs varmaan puhelu seuraavaksi ja käyttää tätä aseena. Ratkaisevan tekijän pulma.

  Luottosuhde? Onko sillä jotain virkaa asiassa? Mun mielestä te voisitte tehdä sen luonnostelman, en jaksa nyt ajatella tuota asiaa. Mutta voin viedä asian eteenpäin, muidenkin olisi syytä lähteä viemään asioita eteenpäin kun vain minun. Tehkää luonnos, niin hoidan homman.
   
 11. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Kysymyksiä nuo ovat herättäneet sentakia että hyvin yleisesti, myös aloittuspostauksessa, henkilötunnusta oikeus käsitellä silloin kun syntyy myydään velaksi.

  Prepaid liittymissä ei myydä velaksi, tehtiin sopimus, reksiteröitiin tai ei.

  Velaksi myyminen on tietekin vain mm tilanne jossa sen käsittely on perusteltua.

  Mutta silti jää mieleen kysymys mihin operaattori tarvitsee henkilötunnusta prepaidliittymässä, pikaisesti ei tule mieleen muutakuin numeronsiirto (arvo), mutta mihin ihmeeseen sitä tarvitaan liittymässä jossa ei synny sellaista sopimusta että numeronsiirto olisi edes mahdollista.
   
 12. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Miltä operaattorilta olet saanut viimeisen vuodenaikana palvelu pelkällä hetulla, ilman nimeä tai muita yksilöintietoja ?

  Tyyliin soitto puhelinkopista,
  JJ: Täällä 112233-4567 hei, poistaisin aikuisviihdeeston. ja haluasiin PUK koodin
  Aspa: hetki, esto poistetu ja tässä PUK koodi 12345678.
  JJ: kitti
  Aspa: Kiitän ja toivotan viihtyisää iltaa.
   
 13. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  DNA

  Koppeja ei enään ole ;) harmi, siihenaikaan oli puhelinnumeroita kaupungin tärkeille tytöille "piilotettuna" tietona. Puhelinkopin koko idea on nyt hukassa. Moni nykyajan kersa ei edes tajuakaan mitä kaikkea tietoa puhelinkopeissa olikaan. Todella arvokasta.
   
 14. Testailija

  Testailija Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/12/04
  Viestit:
  1553
  Tykkäykset:
  62
  Puhelinmalli:
  Lumia 950
  Kyllä palvelu loppuu myös siihen jos ensin on kysytty henkilötunnusta ja jos aspa sen jälkeen vielä kysyy: "Ja mikä olikaan nimesi?", etkä vastaa siihen oikein tai jätät vastaamatta.
   
 15. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Samaa mieltä.

  Tosin tuossa JJ väitti että DNAlta saisi puk koodin ja viihde-eston pois pelkällä hetulla. Tosin ota tuosta sitten selvää, saatto siinä olla muitakin tunnisteita, mutta ei ehkä niitä itse huomannut.
   
 16. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  En ole väittänyt... Esimerkkisi ei ole sama asia kuin myöntäisin esimerkissä olevia asioita. DNA:lla ja Elisalla olen kaikkina vuosina onnistunut pelkällä hetulla myös asioimaan. Niihin on sen verran paljon rummutettu.

  Varmastikko, oletko kokeillut... mutta se onkin eri asia. Nyt oli pelkästä hetusta kysymys. Jos jätetään kysymättä nimi, sen saa kysyä kuka vain puhelun alkaessa ja vaatia kertomaan. Se ei ole mitenkään niin vahdittu asiakin kuin tunnuksen käyttö. Puhumme eriasioista ja eri laeista mitä sovelletaan nimeä kysyttäessä kuin hetua. Hetun käyttö on tarkimmin säädelty operaattorin kysymyksistä.
   
 17. Panda Vieras

  0   0   0

  Minulta on kai aina kysytty operaattorien asiakaspalvelussa henkilötunnusta ja katuosoitetta. Nimeni kerron yleisten käytöstapojen mukaan ihan kysymättä. Kyllä menisi hermo jos joku voisi säätää liittymiäni miten tahtoo ilman että tietää henkilötunnusta (JJ:n tavoite?). Nimen ja osoitteen voi varastaa vaikka paperinkeräyslootasta.
   
 18. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Otin asian selville, kun siitä ei ollut täyttä varmuutta kenelläkään. Nyt tiedetään kuinka kuuluu menetellä henkilötietoja käsitellessä.
   
 19. Testailija

  Testailija Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/12/04
  Viestit:
  1553
  Tykkäykset:
  62
  Puhelinmalli:
  Lumia 950
  Kyllä sen henkilötunnuksenkin aika monilta saa tietoonsa varsin helposti. Joskin on se vaikeampi saada juuri tietyltä henkilöltä, mutta muutenhan noita nyt näkee usein vaikka vakuutusyhtiön tiskillä, lääkärikeskuksen kassalla etc.
   
 20. Panda Vieras

  0   0   0

  En toki väittänytkään että henkilötunnuksen tietoonsa saaminen olisi mahdotonta tai edes erityisen hankalaa. Mutta eikö olisi huolestuttavaa jos edes sitä ei kysyttäisi? Sitä nyt sentään ei lue kestotilatun ja pois heitetyn 7-päivää lehden takana.
   

Jaa tämä viestiketju