Teletunnisteiden tallennuspakko tulee.

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja J.J-75, 5/5/07.

 1. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/...uspakko+tulossa+Suomeen/1135227043908?ref=rss

  Julkaistu: 21:40

  Jukka Harju

  helsingin sanomat

  Todennäköisesti ensi vuoden alusta alkaen teleoperaattorit Suomessa joutuvat tallettamaan asiakkaidensa kaiken sähköisen viestinnän tunnistetiedot ja pitämään ne tallessa vuoden ajan.

  Taustalla on EU:n direktiivi, jonka eduskunta saa alkusyksystä käsittelyynsä. Lakia on perusteltu järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismin torjunnalla, ja se on syntynyt puhtaasti viranomaisten tarpeesta.

  Laki velvoittaa teleyritykset panemaan vuodeksi talteen asiakkaidensa kaiken sähköisen viestinnän.

  Näin poliisi tai muut rikoksia selvittävät viranomaiset voivat halutessaan ja lain edellytysten täyttyessä tutkia muun muassa, mistä puhelinnumeroista on soitettu mihinkin numeroihin, milloin ja kuinka kauan.

  Sama koskee sähköpostiviestintää ja tekstiviestejä. Myös osa kännyköiden paikannustiedoista tallennetaan.

  Sen sijaan viestin sisältöä eli sitä, mitä puhelimessa on sanottu tai sähköpostissa kirjoitettu, ei määrätä talletettavaksi.

  --------------------------------------------------------------------


  Tuo olikin uutta mulle ainoastaan, että vuodeksi, kun aikasemmin puolivuotta ja tukiasematietoja myös.
   
 2. espenleka

  espenleka Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/12/04
  Viestit:
  3304
  Tykkäykset:
  0
  Melkoiseksi Big Brother -meiningiksi alkaa mennä. Toisaalta erittäin positiivista, jos tällä edesautetaan edes jossain määrin rikollisten kiinnijäämisriskin kasvua. Lantilla on kaksi puolta...
   
 3. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Jutusta ei käy ilmi miten on rajattu ne rikokset, joiden tutkinnassa tietoja saa käyttää, mutta jos (kuten oletan ja muistelen) rajaus on järkevästi tehty eikä laki näinollen koske mitään "arkipäiväisiä" rikkomuksia, pidän ihan positiivisenä asiana.
   
 4. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  mmmniii.. Tuli vaan mieleen, että kyllä täälä Suomessa kuuntelua ja muuta on tehty jo vuosia muutenkin, nythän nää operaattorit velvotetaan tekemään tää homma puolestaan. Tulipa vaan mieleen sekin lausahdun kun BB:stä oli puhetta, että poliisilla on aina sama vastaus kaikkeen.

  "Eihän kellään mitään hätää ja muuta pitäs olla, jos ei ole mitään salattavaa".

  Heidän mielestään myös tunnisteet ja kaikki sirut kropassa olis vaan se hyvä juttu, kun ei ole mitään salattavaa.

  Kansalainen on erimieltä herkästi. Sen kyllä ymmärrän. Ei se siitä ole kiinni kansalaiselle. Se on se juttu, en osaa selittää, mutta mulla tuntuis ainakin että se yksityisyys ois sillon mennyttä.

  Haluaisin kuitenkin tietää ne rajaukset sun muut mihin poliisi saa käyttää teletunnistetietoja.
   
 5. SYS 49152 Vieras

  0   0   0

  Eipä kyse olekaan siitä että kenelläkään tavallisella ihmisellä olisi jotain salattavaa tai olis hätää, vaan siitä että periaatteesta tuntuu inhottavalta että teoriassa joku voisi kuunnella sinunkin puheluitasi lemmityllesi. Siis se että on juuri ne korvat vaikka ne kuulisi vain sen "i love you" tunnustuksen.
   
 6. Masteri Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/8/03
  Viestit:
  4574
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  iphone4 16GB Black
  Kyllä. Epäilen, että kyseisellä toimenpiteellä ei ole suurtakaan vaikutusta rikollisuuden vähentämiseksi. Tästä aiheutuu vain ylimääräistä työtä ja kuluja operaattoreille. Joissain tapauksissa voi olla hyötyä, mutta kokonaisuutena enemmän haittaa kuin saavutettavia etuja.
   
 7. Siniviiva

  Siniviiva Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/1/05
  Viestit:
  3037
  Tykkäykset:
  109
  Teletunnistetietojen tallentaminen ei ole yhtäkuin puhelujen kuuntelu. Teletunnisteissa käsitellään numeraalista tietoa, mihin numeroon soitettiin ja mitkä tukiasemat olivat kyseessä, puhelun kesto yms. Kuuntelulupa on haettava aina erikseen jos kyseessä on vakava rikosepäily.
   
 8. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  No eipä tällä varmaan mitään suoraa vaikutusta rikollisuuteen haetakaan, vaan halutaan tehostaa mm. rikosten selvitysprosessia ja hakea uusia keinoja näiden selvittämiseen. Teletunnistetietoja on ollut olemassa niin pitkään kun on ollut olemassa teleliikennettä ja viranomaiset ovat voineet näitä tietoja virallisesti pyytämällä voineet saada haltuunsa operaattorilta. Kuka näitä on mitenkin säilyttänyt ja millaisella ajanjaksolla, lienee vaihdellut jopa operaattorin sisälläkin, mutta tällä lakimuutoksella haluttaneen taata se että ns. tapausten kannalta tuore tieto olisi jatkossa viranomaisten saatavilla ja kattaisi muutakin liikennettä kuin puhelutiedot, siis myös mm. sähköpostit. Ihan ok pelisääntöjen täsmentäminen mielestäni, vaikkakin täytyy ottaa huomioon että rikolliset tuskin mitään operaattorin tarjoamia sähköpostilaatikoita käyttävät toimissaan, eiköhän enemmänkin ole käytössä näitä ulkomaisilta palveluntarjoajilta anonyymisti rekisteröitäviä palveluita.

  Kuten todettiin, niin liikenteen sisällön kannaltahan tällä ei ole mitään tekemistä vaan kyse on siitä kuka soitti/lähetti, kenelle soitti/lähetti, mihin aikaan, minkäpituisen puhelun -tyyppisistä tiedoista. Edelleen jää viranomaisten muilla keinoin ratkaistavaksi tietää mitä viestintä on sisältänyt. Kuitenkin nyt heillä on esittää faktaa kytköksistä kenties eri tekijöiden välillä ja ohjata tutkimuksia tiettyyn suuntaan. Vahvasti lisääntyvä teleliikenne esim. huumausainekaupan aikoihin - ei varmasti ole kovin vaikeaa matematiikkaa lähteä olettamaan että ehkä näillä puheluilla ja puheluiden vastaanottajilla olisi myös jotain tekemistä asian kanssa.
   
 9. aimo Vieras

  0   0   0

  Operaattorit eivät joudu maksumiehiksi. Lystin maksaa viime kädessä sisäministeriö.
   
 10. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Käytännössähän teleoperaattorit ovat nyt siis velvollisia säilyttämään puheluerittelyn, joka on kutakuinkin sama kuin se mitä esim. Saunalahden asiakkaat näkevät omasta Saunalahdesta (toki ilman viimeisten numerojen peittoa) Tämä tuskin edes tuottaa operaattorille juurikaan kustannuksia. Eiköhän noita tietoja säilytetä tuonaikaa jo nyt, ei Elisakaan tyhjästä repäissyt esim. erittelyjä näistä jälkikäteen laskutettavista puheluista.

  Paikannustietojakin tallennetaan käsittääkseni jo ainakin jotain, käsittääkseni esim. kadonneista ihmisistä on tutkittu mihin tukiasemaan kännykkä oli viimeksi yhteydssä? Korjatkaa jos olen väärässä.

  Mitä tulee siihen että "jollakin on mahdollista seurata minuakin" niin on toki, aivan kuten tähänkin asti, ja aivan kuten tähänkin asti se on myös laitonta. Tottakai kaikki seurantatietosi on voitu tähänkin asti toimittaa Supolle, jos lähdetään siitä oletuksesta etteivät viranomaiset noudata tähänkin oikeuteen liittyviä rajoituksia.

  Tietoturva ei siis muutu mihinkään, Pertti Peruskonstaapeli ei tietoja saa laillisesti tämänkään jälkeen, ja laittomasti operaattorin toimiessa yhteistyössä saa nytkin.
   
 11. arivi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/7/02
  Viestit:
  7875
  Tykkäykset:
  7
  Puhelinmalli:
  Mate 7 / Mate 8
  Eli viimekäden viimekädessä me veronmaksajat.
   
 12. tonttu

  tonttu Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  2/4/04
  Viestit:
  16616
  Tykkäykset:
  4851
  Puhelinmalli:
  Apple iPhone 8+ ja Apple iPhone 7
  Kerropas lisää.
   
 13. nuudeli Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/11/02
  Viestit:
  82
  Tykkäykset:
  3
  Asiassa on tosiaan kaksi puolta ja kaksi ongelmaa miksi homma ei toimi kuten lain säätäjät uskottelevat.

  1. Kun on yleisessä tiedossa mitä operaattorit tallentavat tietävät rikolliset varoa tätä
  2. Tallennus on liian helppo ohittaa.

  Perinteisesti rikolliset ovat olleet tyhmiä, mutta käsittääksen tätäkin lakia on perusteltu terrorismin vastaisella toiminnalla. Terroristit taasen eivät ole tyhmiä ja heidän toimintansa on hyvin koordinoitua, joten tällaisen lain vaikutukset heidän toiminnassaan on helppo ottaa huomioon.

  Tallennuksen ulkopuolelle jääminen on helppoa. Vai kuinka operaattori tallentaa webbikäyttöliittymällä lähetetyn sähköpostin saatika tiedot jos käytän esim. Tor- verkkoa välissä. Pikaviestimet ja nettipuhelut voidaan halutessaan myös salata helpposti riittävän hyvin ettei muut kuin vastaanottaja ja kohde tiedä mitä lähetettiin ja kenelle. Prepaid liittymät ja varastetut Ratkaisuja on useita ja kun useammat ihmiset alkavat käyttämään näitä salauksia tulevat työkalut yhä helpommiksi käyttää ja tietoisuus leviää.

  IMO moinen lakia ei toimi siinä missä sitä on perusteltu vaan kunhan homma saadan toimimaan voidaan alkaa lipsumaan tapauksissa joissa sitä käytetään ja päädytään lopulta tavallisten kansalaisten valvontaa.
   
 14. aimo Vieras

  0   0   0

  Lue Hesarista.

  Helsingin Sanomien mukaan näin ei ole (säilytysaika pitenisi).
   
 15. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Totta.

  Ymmärtääkseni kovinkaan pitkää eivät ole tietoja saaneet, tai no aika kuluu nopeasti :)

  Ongelma on siinä että näihin tietoihin luotetaan, ja ei välttämättä aina jakseta selvittää totuutta.

  Toinen ongelma on että nyt velvoitetaan säilyttämään entistä enemmän ja pidempään tietoja kaikkista kansalaisista.

  Samalla on oletettavaa että tämäntyyppisten tietojen käyttäminen lisääntyy entistä pienemmissä asioissa ja että entistä useammin tutkitaan ulkopuolisten asioita.

  Amattilaiset, Kettutytöt ja muu hyvin organisoitu rikollisuus osaa välttää nämä sudenkuopat tai jopa käyttää hyväkseen.

  Lähestymis tapa on usein tuo, se ei kuitenkaan kerro vastaanottajasta mitään, eikä siitä miten vastaanottoja liittyy asiaan. Syytetyn asema on "väärinkäsitys" tilanteessa heikko, hän ei juurikaan saa puolustaakseen itseään mainittuja datoja. Sähköiseen dataan, syyttäjän esittämänä, lähtökohtaisesti luotetaan täysin.
   
 16. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Suomessa on syytetty, teknisen kuuntelu, ja lievempien toimien perusteella ihmisiä rikoksista joihin ei olisi ikinä saatu lupia. Esim epäillään huumausaine rikoksesta -> saadaan lupa seurailla, ei löydy näyttöä, mutta saadaan näyttöä jostain pienestä.

  Tai seuraillaan jotain epäiltyä ja sitä kautta saadaan tietoja sadoista muista.

  Teletunnistetietoja voidaan käyttää varsin "pienissä" asioissa, ja joissain tilanteissa ne ovat äärettömän hyödyllisiä, toisissa tilanteissa ne vain helpottavat työtä.
   
 17. espenleka

  espenleka Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/12/04
  Viestit:
  3304
  Tykkäykset:
  0
  No huh huh ... nyt alkaa kuulostaa jo maisterimaiselta lobbaukselta :D

  Itseäni ihmetyttää, miksi väännetään tällainen laki ja kuitenkin sallitaan prepaidien myyminen ilman rekisteröintiä? Toki ei prepaid-liittymänkään seuraaminen mahdotonta ole, mutta antaa rikollisille tahoille paljon paremmat mahdollisuudet "kadota" viranomaisten seurannan alta ja uskoisin, että rikolliset tahot kyllä osaavat hyödyntää enemmän kuin hyvin tällaiset mahdollisuudet.
   
 18. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Prepaid liittymien olemassaolo on erittäin tärkeää.
  On tosiaan harhakuvitelma että ei valvoa pystyisi, ongelma on lähinnä siinä että se lisää jonkinverran työtä.
   
 19. tonttu

  tonttu Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  2/4/04
  Viestit:
  16616
  Tykkäykset:
  4851
  Puhelinmalli:
  Apple iPhone 8+ ja Apple iPhone 7
  Mistähän niistä pitäisi alkaa selailemaan?
   
 20. Siniviiva

  Siniviiva Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/1/05
  Viestit:
  3037
  Tykkäykset:
  109
  Tuo avausviestin linkki ei puhunut tuosta asiasta tavuakaan...
   

Jaa tämä viestiketju