Teleoperaattorit tekevät bisnestä rikostutkinnalla

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja muokkedee, 21/11/02.

 1. m

  muokkedee Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  5615
  Tykkäykset:
  1
  Rikoksia selvittävät poliisit joutuvat maksamaan vuosittain runsaat 1,5 miljoona euroa teleoperaattoreille.

  Poliisi pitää operaattorien toimintaa "rasvaisena bisneksenä".

  Teleoperaattorit laskuttavat poliisia telekuuntelusta ja tunnistetiedoista, joita tarvitaan vakavien rikosten selvittämisessä. Tarkkaa tietoa summan suuruudesta ei ole, sillä jokainen poliisipiiri maksaa laskunsa itse. Arvio perustuu sisäministeriön ja keskusrikospoliisin laskelmiin.

  Helsingin rikospoliisille kertyi pelkästään Lahden taksimurhan selvittämisestä 5 000 euron kustannukset.

  -Monella on se käsitys, että poliisi saa teletunnistetiedot ilmaiseksi. Me kuitenkin maksamme ihan kaikesta. Kyllä nuo laskut ovat rasvaisia, murhatutkimuksia johtanut rikosylikomisario Juha Rautaheimo sanoo.


  Monen epäillyn alibi selvisi
  Tutkiessaan vuosi sitten Lahden taksimurhaa Helsingin rikospoliisi pyysi teletunnistetietoja Soneralta, Radiolinjalta, Telialta ja DNA:lta. Poliisi halusi selvittää, minkä numeroiset matkapuhelimet olivat olleet tiettyjen tukiasemien kautta yhteydessä johonkin toiseen puhelinliittymään.

  Poliisi oletti, että murhaaja oli tuon 130 kilometrin matkan aikana Helsingistä Lahteen ollut yhteydessä johonkin tai että häneen olisi oltu yhteydessä. Poliisi halusi ns. puhelinluettelotiedot, joiden perusteella olisi voitu haarukoida mahdollista murhaajaa.

  Tukiasemien tiedoista ei kuitenkaan ollut apua taksimurhaajan löytymisessä. Thaimaahan paenneen miehen jäljelle päästiin hänestä tehdyn katoamisilmoituksen perusteella.

  -Emmehän me tutkimusten alussa sitä voineet tietää. Noilla tiedoilla oli kuitenkin iso merkitys, sillä niiden avulla voitiin vähentää pakkokeinoja monen epäillyn osalta. Moni alibi pystyttiin selvittämään, kun epäillyt eivät itse pystyneet kertomaan, missä he olivat olleet murhan tekoaikana, Rautaheimo kertoo.


  Loistavaa bisnestä
  Poliisin ja pelastusviranomaisten tunnistepyynnöistä on tullut teleoperaattoreille bisnes, jonka perusteista saati summista ei kerrota.

  Pakkokeinolain mukaan operaattorit ovat oikeutettuja saamaan korvauksen niistä välittömistä kustannuksista, joita viranomaispyynnöt niille aiheuttavat. Poliisi kuitenkin katsoo, että ne ovat tehneet tuosta rikostutkinnan välineestä itselleen loistavan bisneksen.

  -Emme me noita tietoja ilmaiseksi halua, mutta summat ovat kyllä liian suuria. Tässä on bisneksen makua, sanoo ylikomisario Risto Karhunen sisäasiainministeriön poliisiosastolta.

  Karhusen mukaan operaattorien hinnoitteluissa on hyvinkin suuria eroja. Laskutusperusteita pyritäänkin nyt yhdenmukaistamaan.

  -Asiaa on selvitetty yhdessä liikenneministeriön kanssa, hän kertoo.


  Operaattorit kiistävät
  Operaattorit puolestaan kiistävät, että kyse olisi mistään rahastuksesta.

  -Hinnoittelu on kustannusvastaavaa, mutta ei julkista, toteaa Jyrki Karasvirta Soneran konserniviestinnästä.

  Radiolinjan mukaan kyse on "lakisääteisestä hallintotoimikorvauksesta" jota haetaan poliisilta "välittömistä kustannuksista". Yhtiö ei kuitenkaan suostu paljastamaan, paljonko se vuositasolla noita korvauksia poliisilta hakee.

  -Se on viranomaisten ja meidän välinen asia, toteaa Kristiina Klemetti Radiolinjan viestintäosastolta.


  RISTO KUNNAS
  risto.kunnas@iltalehti.fi

  Lähde: Iltalehti Online
  -------------------------

  Aika kallista hommaa. Lakiin pitäisi saada nopeasti pykälä, joka velvottaisi operaattoreiden antamaan nuo tiedot maksutta. Jos nuo olisivat poliisille maksuttomia (tai edes puolet tuosta hinnasta) käytettäisiin tuota enemmän ja mahdollisesti rikoksentekijöitä saataisiin enemmän kiinni.
   
 2. Jollemi

  Jollemi Aktiivinen jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  13/8/02
  Viestit:
  10518
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Kaikenlaisia kapuloita
  Jep. Samaa mieltä...
   
 3. k

  kellotin Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/9/02
  Viestit:
  1718
  Tykkäykset:
  0
  Onhan tuo 1,5milj. ecua iso raha. Tuolla rahalla pystyisi kouluttamaan uusia rikostutkijoita, palkkaamaan lisää henkilöstöä jne. Mutta kuka maksaa esim. polisiien kännykkä laskut(työ puhelut), valtio ---> veronmaksajat =).
   
 4. V

  Ville Korhonen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/8/02
  Viestit:
  346
  Tykkäykset:
  0
  Pitäishän poliisin ne tiedot ilmaiseksi saada, kun saa soneran työntekijät (J. Miettinen & co. ;)
   
 5. m

  muokkedee Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  5615
  Tykkäykset:
  1
  Kyllähän me veronmaksajat voitaisiin nuo työpuheluiden laskut maksaa ja niistä tietenkin operaattorin pitää periä poliisilta lasku, mutta noista teletunnistetiedoista ei pitäisi periä mielestäni tai alentaa ainakin puoleen maksua.

  Jos 5000 euroa (30 000 markkaa!) maksoi jonkun taksimurhaajan jäljittäminen ja se ei auttanut mitään, niin huh huh (toisin sitä ei etukäteen ikinä tiedä, onko teletunnisteista tai puhelun kuuntelemisesta apua).
   
 6. s

  sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Millä perustelet että tuo on kallista?
  Maalikkona ajatellen keskimäärin operaattoria kohden 1250e on aika suhteellinen käsite onko se kallista. Oleellista varmaan montakokertaa kysytty, ja monestako käyttäjästä ja millä aikataululla, niin en minä ainakaan osaa sanoa noilla lähdetiedoilla onko se kallista, ja kun kyseessä oli kuitenkin käyttäjän liikkumista koskevia tietoja, ei pelkkää puhelu listaa, niin riippuu kovasti kuinka helppo järjestelmästä ne on ulos saada oikeaa-kohteeseen yhdistettynä, ja vois olettaa että kovin monella ei ole tuohon oikeuksia. Jos kiireellä virkaajan ulkopuolella niin sanoisin että edukasta. Vertaa vaikka monen ison IT-talon hintoihin jos sieltä tilaa jotain spesiaali tietokanta vedoksia monista eri järjestelmistä. taikka jonkin ITnörtin tuntilaskutus hintaan.
  Eri operaattoreiden mahdolliset suuret hintaerot kyllä ihmetyttävät.
  Ja tuolla vuosiliikevaihdolla ei kyllä ylläpidetä viranomaisten vaatimaa tallennus velvoitetta, että joka tapauksessa asiakkaat sitä jo nyt maksavat, ja joutuvat maksamaan entistä enemmän kun säilytysvelvollisuus nähdäkseni kasavaa.
  Siis en väittänyt kustannuksia kalliiksi/halvaksi, en vaan näillä lähdetiedoilla voi sitä päätellä.
  No tuskin yhtään palkattas lisää/koulutettas.
  Poliisien työ puhelut maksaa tietenkin poliisi (paitsi hätänumeroihin)
  Tässä maassa on ihan tarpeeksi piiloveroja, enkä niitä kaipaa lisää.
  Kustannukset on se sitten hyvänasianpuolesta tai ei, niin se pitää kohdistua oikeaan kustannus paikkaan. Samalla logiikalla monesta muustakin paikasta pitäisi tiedot saada sitten ilmaisiksi.
  Hinta ei saa olla perustelu kuuntelulle. Jos puuttuu määrärahoja niin niitä pitää antaa lisää, ja ko instanssi vois tehostaa toimintaansa ennenkuin alkaa sitä muilta vaatiin määrärahojen uupimisella perusteltuna.

  En hyväksy operaattorien ylihinnoittelua.
   
 7. n

  nhk_ Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  2682
  Tykkäykset:
  0
  Puuttumatta siihen, että miten poliisi käyttää rahansa, niin silti väitän suurella äänellä, että poliisin määrärahat ovat tällä hetkellä kertakaikkiaan riittämättömät.

  Sinänsä ihan mielenkiintoinen juttu oli tuossa taannoin poliisi&oikeus-lehdessä (muistaakseni) tuosta virve-verkosta ja sen kustannuksista.. Ihmettelen vain miksi sellaista ei ole jo aikaisemmin puuhailtu...
   
 8. s

  sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Kantani perustin taannoiseen tutkimukseen jossa todettiin että ko instanssin oleva todella tehoton rahallisiin resursseihin nähden, niin on vaikea hyväksyä lisärahan lykkäämistä ilman tehostamis vaatimuksia.

  Olen siinä samaa miletä että kansalaisilla pitää olla poliisi turvana jolla resurssit (rahaa ja lainsäädäntö) hoitaa tehtävänsä, myös ne pienet. Että Mökki-, auto-, ym murrot tutkitaan eikä vain kirjata.
  Ja että sitä työtekevillä on riittävä toimeentulo turvaamaan heidän riippumattomuus.
  En tiedä mitä tarkoitit sen kustannuksilla, ainakin sitä on kalliiksi hakuttu, mutta ymmärtääkseni kokonaisuutena ei??
  Teknisesti tuohon ei kai olis oikein ollut kovinpaljoa aikaisemmin järkeviä mahdollisuuksia.
   
 9. d

  dr650

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/9/02
  Viestit:
  209
  Tykkäykset:
  0
  Tämä ongelmahan voitaisiin ratkaista niin, että velvoitettaisiin operaattorit toimittamaan krp:n tiloihin n kappaletta päätteitä, joista epäiltyjen liikkeitä voitaisiin sitten seurata vaikka reaaliajassa. Olemmehan tietoyhteiskunnan edelläkävijämaa, joten velvollisuutemme on hoitaa Orwellin visiot kerralla kuntoon.

  -dr
   

Jaa tämä viestiketju