Tekstiviestin muokkaus (rikosasiaa)

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja BlackFriday, 8/2/07.

 1. BlackFriday

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/2/07
  Viestit:
  38
  Tykkäykset:
  0
  Tuota tuota, miten tän nyt selittäisi...

  Eräälle henkilölle lähettämääni tekstiviestiä käytetään todisteena eräässä rikosasiassa. Viestiä on kuitenkin muokattu niin, että sen perusteella joutuu syytön ihminen tuomituksi, jos ei pystytä todistamaan, että tekstiviestiä voi muokata lähettäjätiedot säilyttäen. Omalla kännyllä (Siemens CF jotain) ei kyllä pysty tekstiviestiä muokkaamaan lähettäjätietojen häviämättä. Onnistuukohan se jollan sim-kortinlukijalla? Ja voiko sen jälkeenpäin todeta, että jotain viestiä on jälkeenpäin muokattu?

  Meinaan, että jos noin vaan voi tekstiviestejä muokata ilman että sitä voi jotenkin todeta muokatuksi, niin voisinhan sitten mäkin syyllistää jonkun vaikka Kekkosen murhaajaksi, kun vähän muokkaisin sen lähettämää tekstiviestiä... (No joo, Kennedyn sen oikeasti pitäisi olla, mutta Kekkonen kuulosti paremmalta :D )...
   
 2. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  Kyllä viestejä pystyy muokkaamaan. En silti tiedä yhtään puhelinta, jolla suoraan pystyisi.
  Jos tekstiviestien käytössä on puhelimen oma muisti, niin viestejä voi muokata kätevästi esim. Nokialaisissa tekemällä varmuuskopion musitikortille. Tämän jälkeen voi muokata niitä vaikka PC:llä ja palauttaa sitten takaisin puhelimeen.
  SIM-kortilla olevia viestejä pystyy tietääkseni sopivilla välineillä lisäämään/poistamaan/muokkaamaan ihan miten haluaa (kuten puhelinkin ne sinne tuuppaa ja poistaa).
  Mitään suojausta ei noiden osalta ole (SIM-kortin kanssa tietysti tarvitaan PIN-koodi - välttämättä ei sitäkään viestien ja numeroiden kanssa), mikä estäisi viestien käsittelyn tai kellonaikojen muokkaamisen.
   
 3. BlackFriday

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/2/07
  Viestit:
  38
  Tykkäykset:
  0
  Juu niin arvelinkin, että se kortinlukijan kautta onnistuisi. Vielä kun siitä saisi sitten irti tiedon, että milloin se on muokattu ja tallennettu uudestaan, niin homma olisi selvä. Mutta kyllä tämäkin tieto jo pystyy kyseenalaistamaan ko. "todistusaineiston". Eli ei voida olla varmoja, etteikö sitä olisi muokattu. Tuossa nimittäin juuri poliisin kuulustelukertomuksessa sanottiin, ettei tekstiviestiä pysty muuttamaan lähettäjätietoja säilyttäen, mutta se on nyt kumottu. Kiitos.
   
 4. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  Ainoa luotetteva lähde lähettäjätietoihin on operaattorin lokitiedot, mutta itse viestin sisältöä tuskin operaattorillakaan on tallessa.

  Lisäys: ja tosiaan... Internetissähän on vaikka kuinka runsaasti sivustoja, joilta voi lähetää (ilmaisia) tekstiviestejä ja joissain palveluissa voi myös lähettäjän numeron vaihtaa omaksi numerokseen (tai miksi tahansa muuksi), jotta vastaanottaja voisi vastata helposti suoraan lähettäjän kännykkään.
   
 5. BlackFriday

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/2/07
  Viestit:
  38
  Tykkäykset:
  0
  Juu ei ole. Sieltä kyllä näkyi, että mun numerosta on lähetetty viesti vastaanottajan numeroon just silloin, mutta sisältöä siitä ei selvinnyt. Sittenhän tää oiskin ollut ihan liian helppo juttu :)
   
 6. BlackFriday

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/2/07
  Viestit:
  38
  Tykkäykset:
  0
  Ja tuli vielä mieleen, että mahtaakohan tekstiviesteillä olla samanlaiset tiedostoattribuutit kuin esim. tietokoneen tiedostoilla? Eli että siitä selviäisi, milloin ko. tekstiviesti on viimeksi tallennettu. Sitten tää olisikin helppo juttu, kännykkä takavarikkoon ja SIM-kortti tutkintaan.

  Paitsi tietysti, jos väärentäjä olis ennakkoon hoksannu vaihtaa kännykkänsä ajan ja päivämäärän... Mutta tärkein, eli tekstiviestin muokattavuus lähettäjätiedot säilyttäen, on tullut jo todistettua.
   
 7. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  Ei SIM-kortilla mitään sellaista tiedostojärjestelmää ole, mihin mitään aikaleimoja jäisi. Tuon tekstiviestiin tulevan aikaleiman kännykkä kirjoittaa viestin yhteyteen ihan itse yleensä sen mukaan mitä verkko kertoo lähetysajaksi. Joskus tuokin voi olla pielessä riippuen vähän miten se kännykässä on toteutettu (esim. eri aikavyöhykkeiden huomaamioiminen oikein).
  Vastaanottajan operaattorilla tulisi kyllä olla tieto lokeissan, mistä (mikä operaattori) tiettyyn aikaan vastaanotettu viesti on vastaanotettu. Suomalaiset operaattorit eivät tietääkseni kovin helposti anna "väärentää" lähettäjän tietoja. Itsellä esimerkiksi töissä on intranetissa mahdollisuus lähettää tekstiviestejä oman kännykkänumeroni tiedoin. Ja vastaavalla tavallahan operaattoreidenkin sivuilta voi usein myös lähettää tekstiviestejä ilman kännykkää. Käyttäjätunnukset ja salasanathan tuolloin toki tarvitaan ja siten omaa numeroa ei voi "väärentää" kenenkään toiseksi. Ulkomaisissa palveluissa tuo toki voi olla helpompaa eikä sieltä saapuneiden viestien lähettäjätietoja mitenkään tarkisteta vaikka niissä oliskin vaikkapa Soneran numero.
   
 8. BlackFriday

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/2/07
  Viestit:
  38
  Tykkäykset:
  0
  Joo, operaattorin tiedoista todellakin on selvinnyt, että olen tiettyyn kellonaikaan lähettänyt viestin vastaanottajan numeroon. Tämä on mulle poliisilla näytetty. Tärkein asia tässä nyt olisi selvittää, että vastaanotettua viestiä pystyy muuttamaan alkuperäisen aikaleiman muuttumatta. Sillä todisteella tämä juttu kuivuisi kasaan ja syytön ei joutuisi tuomituksi...
   
 9. Samu Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/2/03
  Viestit:
  973
  Tykkäykset:
  267
  Puhelinmalli:
  Samsung Galaxy S2
  Hieman OT, mutta meillä on täällä joku 8.2 -07 rekisteröitynyt anonyymi henkilö jonka puheisiin perustuen "syytön joutuu tuomituksi ellei...".


  Eipä olisi eka kerta kun vastaavalla tavalla joku kusettaa itsensä vapaaksi jostain kyttäasiasta. Aikoinaan (90 -luvun puolella) newsgroupeissa tuli vastaan samanlainen tapaus, asiaa puitiin ainakin atk sekä lakiryhmissä.
   
 10. BlackFriday

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/2/07
  Viestit:
  38
  Tykkäykset:
  0
  No tässä tapauksessa on kuitenkin kyse ihan tosi tapauksesta. Eli syytön tulee joutumaan tuomituksi, jollei pystytä todistamaan, että tekstiviestiä pystytään väärentämään. Itselläni ei tässä tapauksessa olisi mitään hätää, muttas en halua, että syytön joutuu tuomituksi. Tää tekstiviestiasia ei suinkaan oo ainut asia, missä ko. henkilö on valehdellut, mutta olisi ehkä yksi helpoimmin selvitettävissä. (Että siis valehtelee)...
   
 11. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  Eipä siinä kai ole mitään vikaa, että tekniset asiat on kaikkien tiedossa oli sitten syytön tai syyllinen. Syytettykin on syytön kunnes toisin todistetaan ja on myös oikeutettu puolustukseen.
  Tekstiviestillä on ihan yhtä paljon todistusarvoa kuin tallennetulla sähköpostiviestillä. Tosin sähköpostiin normaalisti tarttuu enemmän tunnistetietoja matkan varrelta, joiden oikeellisuutta voi lähteä selvittämään - sähköpostin sisältöä ei silti kukaan pidä sellaisena täysin luotettavana dokumenttina.
   
 12. BlackFriday

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/2/07
  Viestit:
  38
  Tykkäykset:
  0
  Foliohattu päähän vaan. Jos olisin kysyny vaikka uuden Nokialaisen hintaa, olisit varmaan silloinkin päätynyt samanlaiseen salaliittoteoriaan...
   
 13. Qwertyi

  Qwertyi Vuoden foorumilainen 2010, VIP vuodesta 2016

  Palaute - 100%
  26   0   0

  Liittynyt:
  7/12/05
  Viestit:
  29310
  Tykkäykset:
  7566
  Puhelinmalli:
  Sony Xperia XZ1
  Syytöksistä sen enempää tietämättä voisin sanoa ettei yksi tekstiviesti voi olla ainut asia mikä tuomitsee ihmisen.

  Aika hataralla pohjalla on puolustus jos yksi tekstari saa kaverin puolustuksen tuhottua.
   
 14. BlackFriday

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/2/07
  Viestit:
  38
  Tykkäykset:
  0
  Juu ei todellakaan. Ko. tekstiviesti vaan sattuu olemaan ko. henkilön vahvin "todiste" asiassa.
   
 15. kimmo Vieras

  0   0   0

  Tätä itsekin pohdin ja en voi sille mitään, että uteliaisuuteni heräsi..eli millaisesta asiasta kyse, miten vakavasta rikoksesta, miten tekstiviestin perusteella voi tuomita ihmisen jnejne. Epäilen että jäämme ilman vastauksia, mielellään kuitenkin kuulisin millanen tuomio odotettavissa syyttömälle, jos tekstiviestisi perusteella tuomitaan. Tai siis väärennetyn viestin perusteella...
   
 16. Qwertyi

  Qwertyi Vuoden foorumilainen 2010, VIP vuodesta 2016

  Palaute - 100%
  26   0   0

  Liittynyt:
  7/12/05
  Viestit:
  29310
  Tykkäykset:
  7566
  Puhelinmalli:
  Sony Xperia XZ1
  Onko silloin edes aihetta käräjille? Ja kuka syyttäjä edes haluaa noin hepposin perustein ketöön syyttää?
   
 17. BlackFriday

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/2/07
  Viestit:
  38
  Tykkäykset:
  0
  Enpä tiedä, tutkinta on joka tapauksessa nyt päättynyt ja asia etenee syyttäjälle. Mikä on sitten sen tulkinta asiassa, en tiedä... Olin nääs pyytänyt kaikki paperit mihin mulla on oikeus nähtäville ja poliisi sanoi, että ne saa sitten kun esitutkinta on valmis. Tänään ne sitten tuli postissa ja kyllä pisti vihaks...
   
 18. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Paljonko maksatte minulle todistajanpalkkiota...
   
 19. Mama

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/10/06
  Viestit:
  17
  Tykkäykset:
  0
  Nohnoh. Jos olet rekisteröitynyt pelkästään tätä asiaa kysyäksesi, niin eiköhän siinä ole kaikki oikeudet epäillä. Jos olisit ollut samalla nimimerkillä jo pitempään ts. sinulla olisi 'nimeä' ja luotettavuutta, olisit ehkä enemmän suojassa spekulaatioilta.

  Toisaalta voi olla myös niin että olet lähettänyt tekstiviestin, jota käytetään nyt oikeudessa sinua vastaan ja haluat kyseenalaistaa tämän viestin todistuarvon. Tai haluat itse luoda tekstiviestin tätä toista vastaan. Pointti on että mehän ei tiedetä, ja se sinun pitäisi myös ymmärtää.

  Jos tuo toinen on muuttanut tekstiviestiä, pitäisi hänen olla kai jo suhteellisen pätevä tekniikassa. Oikeus varmaankin osaa ottaa kantaa siihen, onko kyseinen henkilö teknisesti pätevä tekemään väärennöstä.
   
 20. BlackFriday

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/2/07
  Viestit:
  38
  Tykkäykset:
  0
  Varkaaksi tässä nyt syytöntä syytetään. Ja tälle "uhrille" lähettämääni tekstiviestiä on muokattu niin, että sen perusteella voi olettaa tämän syyttömän tehneen teon. Siis sakkorangaistuksesta ilmeisesti puhutaan. Mutta suurempi rangaistus tulee tälle "uhrille" perättömästä ilmiannosta ja todistusaineiston väärentämisestä ainakin. Jos siis oikeus lopulta voittaa.

  En nyt paljasta asiasta enempää, kun asia on vielä kesken, mutta tulen kyllä jossain vaiheessa ilmoittamaan lopputuloksen. Nyt oli vaan tärkein selvittää, että tekstiviestiä voi todella muokata muuttamatta lähettäjätietoja ja se taisi tulla selväksi.
   

Jaa tämä viestiketju