Mobiili.fi Tarkempi katsaus: tällainen on iPhonen uusi kaksoiskamera – hyöty irti kahdella tavalla

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 8/9/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2184
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]
  iPhone 7 Plussan kaksi 12 megapikselin kameraa sekä uusi neljän LEDin kuvausvalo.


  Applen uusien iPhone 7 -puhelinten merkittävimmät tekniset uudistukset liittyvät kameroihin. Erityinen huomio kiinnittyy uuteen iPhone 7 Plussaan, joka kaksikosta saa uuden kaksoiskameran.

  iPhone 7 Plussassa on kaksi 12 megapikselin kameraa.

  Kaksoiskameroita on jo aiemmin nähty monissakin Android-puhelimissa, mutta Apple hyödyntää omaa kaksoiskameraansa optisen zoomin luomiseen. iPhone 7 Plussan kameroista toinen onkin normaali laajakulmakamera (28 mm) aivan kuten yleensä älypuhelimissa, varustettuna f/1,8-aukolla. Toinen puolestaan on teleobjektiivilla (56 mm) varustettu, aukon koon ollessa f/2,8. Näiden avulla Apple luo 2x optisen zoomin kameraa vaihtamalla. Lisäksi digitaalisesti zoomaamista voi vielä jatkaa 10x tasolle eli selvästi aiempaa lähemmäs kuin nyt, kun lähtökohta on optisen zoomin myötä jo ”puolimatkassa”. Videon digizoomaus onnistuu enintään 6x tasolla.

  iPhone 7 -takakameroiden linssit koostuvat kuudesta elementistä aiemman viiden sijaan.

  [​IMG]
  Applen kaksoiskamerassa on laajakulma- ja teleobjektiivit.

  [​IMG]
  iPhone 7 Plussassa on 2x optinen zoom – tässä zoomauksessa ollaan jo digitaalisen zoomin puolella.


  Vastaavaa kaksoiskameran optisen zoomin ratkaisua ei löydy kilpailijoista. Esimerkiksi Huawei P9:n ja Honor 8:n kaksoiskameratoteutus eroaa Applesta – niistä löytyy normaali värikamera sekä mustavalkokamera, jota hyödynnetään ensi sijassa hämäräkuvauksen parantamiseen sekä yleiseen kuvanlaadun parantamiseen lisävalomäärän taltioimisella. LG:n G5:ssä sen kameroista puolestaan toinen on laaja 135 asteen 8 megapikselin kamera 16-megapikselisen, 78 asteen pääkameran rinnalle.

  Myös Apple hyödyntää iPhone 7 Plussan kaksoiskameraa Huawein tavoin syväterävyystehosteen eli niin sanotun bokeh-efektin luomiseen. Se mahdollistaa kuvassa etualalla olevan kohteen pitämisen tarkkana ja taustan tyylikkään sumentamisen. Applen mukaan iPhone 7 Plussalla kuvaa otettaessa ”järjestelmä käyttää molempia kameroita ja edistyksellistä koneoppimista. Se tekee kuvauskohteesta tarkan ja luo samalla epäterävän taustan eli bokeh-tehosteen, joka oli aiemmin mahdollista vain järjestelmäkameroilla. Kamera-sovellus on saamassa uuden oman kuvaustilansa tälle toiminnolle.

  Varsin mielenkiintoisesti ja myös todella yllättäen tämä syväterävyystehoste on tulossa iPhone 7 Plussalle päivityksenä vasta myöhemmin eli syystä tai toisesta se ei ole mukana vielä toimitettavissa puhelimissa suoraan myyntipakkauksesta.

  [​IMG]
  Kamera-sovellus saa uuden kuvaustilan bokeh-efektiä varten.

  [​IMG]
  Applen iPhone 7 Plussalla kuvattu esimerkkikuva bokeh-efektistä.


  Sekä kaksoiskamerallinen iPhone 7 Plus että vain yhdellä 12 megapikselin takakameralla varustettu iPhone 7 sisältävät optisen kuvanvakaimen sekä uudistuneen kuvausvalon, joka koostuu nyt yhteensä neljästä LEDistä. Kameroiden linssit koostuvat nyt kuudesta elementistä.

  Optisen kuvanvakaimen löytyminen myös kaksoiskamerasta on ilahduttavaa. Huawei P9:stä ja Honor 8:sta optista kuvanvakainta, jonka toteuttaminen kaksoiskameraan on luonnollisesti vain yhtä kameraa haastavampaa, ei löydy.

  Applen mukaan iPhone 7 -kamerat tallentavat aiempaa laajemman väriavaruuden tuella nyt myös DCI-P3:lle. Kuviin tallentuu näin aiempaa ”syvempiä” värejä, jotka uudistettu näyttö pystyy myös toistamaan. Applen uusi A10 Fusion -järjestelmäpiirin osaksi integroitu kuvankäsittelysuoritin tuo mukanaan myös nopeamman tarkennuksen sekä parannetun sävyntoiston sekä valkotasapainon.

  Kamerat ovat Applen mukaan iPhone 7 -malleissa 60 prosenttia aiempaa nopeammat.

  Sovelluskehittäjille Apple avaa myös uuden kameransa mahdollisuuksia. Perusasetuksena kuvauksessa hyödynnetään kahta kameraa, mutta mahdollista on luoda sovellukseen myös vain kameroista toista käyttäviä toimintoja. Lisäksi kameraa voidaan käyttää myös RAW-kuvien ottamiseen.

  iOS 10:ssä myös Live Photos API -rajapinta avautuu kehittäjille, mikä mahdollistaa tuttujen ennen ja jälkeen varsinaista valokuvaa liikkuvaa kuvaa tallentavien live-kuvien hyödyntämisen.

  Molemmissa uusissa iPhone 7 -malleissa on myös aiempaa parempi, nyt 7 megapikselin etukamera.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju