Taloyhtiöliittymä laajakaistaliittymästä WLAN jaolla

Keskustelu osiossa 'Datatuotteet', aloittaja J2EE, 1/3/05.

 1. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  Onko kellään kokemusta näistä taloyhtiöliittymistä.

  Tarkoitan että tarjollahan on ottaa joku adsl piuha 4/4 Mb ja jakaa se sitten taloyhtiössä vaikka homePNA:lla mutta mielestäni tuollainen on huono jos käyttäjien lkm ylittää 20.

  Eli teoriassa mietin, että voiko taloyhtiössä pari henkilöä ottaa nopean vaikkapa 8/1Mbps adsl:n ja laittaa liittymän jakoon WLAN:illa. Millaiset juridiset seikat tuossa pitäisi ottaa huomioon, eli voiko yksityishenkilö edelleenvuokrata omaa laajakaistaansa sovittua hintaa vastaan kolmannelle osapuolelle joka on yksityishenkilö. Ja mites sitten verotus.
  (yksi vaihtoehto on että piuhan jakaa muttei kerro siitä kellekkään).

  Toinen kysymykseni on että onko joku perehtynyt miten tämä vuokraaja voisi sitten rajoittaa WLAN verkkonsa bittivirtaa? Eli ettei naapuri kaappaa koko linjaa itselleen?

  Periaatteessa jos taloyhtiössä siis olisi pari henkilöä jotka ottaa tuon laajakaistan ja jakaa sitä halukkaiden kesken säästyttäisiin keskittimen yms. hankintakustannuksilta.

  Tietty yksi vaihtoehto voisi olla se, että ottaa taloyhtiön nimiin pari liittymää joihinkin osoitteisiin ja laittaa sisäpihalle sitten antennin ikkunalaudalle. Tässä skenessähän ei liene mitään kieltoja - eli kaippa taloyhtiön nimissä olevaa liittymää voi jakaa asukkaiden kesken?
   
 2. Masteri Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/8/03
  Viestit:
  4574
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  iphone4 16GB Black
  Yleensä toimitusehdoissa lukee/on määritelty ehdot mitä liittymällä saa/ei saa tehdä...
   
 3. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  No satutko muistamaan niitä ettei laiskan tartteisi lähteä kaivelemaan papereita.
   
 4. arivi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/7/02
  Viestit:
  7875
  Tykkäykset:
  7
  Puhelinmalli:
  Mate 7 / Mate 8
  Tiedän noita "kimppa"-yhteyksiä olevan, ja tuskin siinä mitään juridista ongelmaa tulee kunhan vain maksut hoidetaan sopimuksen mukaan. Tuskinpa palveluntarjoajaa kiinnostaa kuka verkkoa käyttää, kunhan vain maksun siitä saavat. Verkon käytölle on sitten omat rajoituksensa, jotka koskevat kaikkia linjaa käyttäviä, ja liittymän haltija on tietenkin vastuussa siitä.

  Ainakaan verkkoon liitettävien koneiden määrää ei ole mitenkään rajoitettu (Elisa).
   
 5. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Sopimusehdot tuon usein kieltävät, mutta toinen asia voidaanko sitä kieltää. Mutta turha naapurin on kuitenkaan operaattorin aspaan soitella ja kysellä apuja.

  Toinen rajoittava tekijä on se montako IPtä operaattori jakaa, sitä voi ja kannattaa kiertää NATilla, tämäkään ei aina auta.

  hyvä vaihtoehto.

  Halvin tapa on sopia käyttäjien kesken pelisäännöistä ja esim asentaa kullekkin käyttäjälle liikenettä rajoittava softa.

  Jos jakamaan lähtee niin sitten sillä periaatteella että jaetaan tuttujen kesken, ei vieraille, on kuitenkin muistettava että sen verran pienistä rahoista kyse ettei kannata kerätä ongelmia.

  Tilanne muuttuu aika paljon, nimen omaan juridisesti. ja ei ole useinkaan kovin järkevää nykyhinnoilla.
  Eli ongelmia.
  - Kuorman jakaminen
  - Vastuu , eli silloin taloyhtiö on jo paljon enemmän vastuussa kuin kavereiden kimppa hommassa.
  - Tietosuoja, eli nykyään on aika rankat vaatimukset jo tuossakin.

  Eli jos taloyhtiö lähtee hommaan niin pyytä tarjoukset operaattoreilta sopivasta liittymä vaihtoehdosta (ei kuluttaja tuotteita)

  Tekee sopimuksen jonkin IT firman kanssa joka ottaa hoitaakseen taloverkon toteutuksen ja ylläpidon, tähän kannattaa tuorvautua siinakin vaihtoehdossa vaikka talosta sattuisi löytyyn joku osaava harrastaja.

  Suurilla ISPillä ei taida nykyään olla järkeviä taloverkko kokonaispakettaja olla tarjolla, joten se vaihtoehto kannattaa yleensä sulkea pois.

  Parin perheen paritalot ovat sitten vähän eriasia ja niissä kimppa liittymä varmaan omiaan. kustannusten jaossa huomioitava pari seikkaa.

  - Liittymän ottaja kantaa vastuun -> kohtuullista että huomioidaan osituskessa.
  - Liittymiin kuuluu usein muitakin palveluita kuin pelkkä nettiputki ja näihin palveluihin tarvittavia tunnuksia ei kannata jakaa edes hyvälle naapurille -> jolloin kohtuullista että tämä huomioidaan kustannsuten jaossa, eli aika fifty/fifty

  Käyvät pelisäännöt muutenkin kannattaa sopia. eli

  Eli onko naapuri orja, eli päättääkö liittymän haltija nopeusvalinnoista/liittymä valinnoista suht itsenäisesti vai kimpassa naapurin kanssa.

  Ja yleensä kannattaa asennoitua siten että naapuri voi luopua kimpasta hetken varoitus ajalla, eikä naapuri päivystä reittimen ärellä jos se jostain syystä kaatuu tai muuten sekoilee.

  Naapurilta rahat laskutus kauden alussa tai viimeistään puolessa välissä, jos ei näy niin piuha irti. ei kannata sopua tämän takia rikko,siksi sopia tiukat säännöt j apitää niistä kiinni.
   
 6. Bustis Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  681
  Tykkäykset:
  0
  Vastikkeettomasti taloyhtiö saa jakaa yhteyttä kuin yhteyttä mutta huolta on pidettävä lähinnä siitä, että mihinkään laittomaan sitä ei käytetä. Autentikoinnilla homma pysyy hallussa. Kannattanee vilkaista uutisryhmän sfnet.tietoliikenne postit aiheesta esim. kohta 4.
   
 7. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  Käytännössä kun pari tyyppiä vaan haluiasi tuollaista liittymää taloyhtiöön ja itselläni on jo nopea ADSL ja WLAN tukiasema/kytkin jossa käytössä MAC filtterointi autentikointi suojana niin mietin että ei taloyhtiön kannattaisi välttämättä tuhlata paljon rahaa jonkin homePNA verkon pystyttämiseen kun käyttäjiä olisi noin vähän.

  Toisaalta jos siis tuota oikein kunnolla viilaisi, niin voisinhan ottaa vaikka toisen piuhan omalle y-tunnukselle ja toimia itse paikallisena verkko/palveluoperaattorina (eikös olisi kiva jos voisi kutsua itseään operaattoriksi :).

  Hyvällä tsäkällä kun taloyhtiössä on kuitenkin melkein 200 asukasta niin hintojen ollessa tarpeeksi alhaiset voisi onnistua saamaan joka kuukausi pienen voiton tuosta. Tuossa vaihtoehdossa vaan sitten pitäisi oikein alkaa pitää kirjanpitoa yms jos liikevaihto ylittää 8500€ vuodessa. Eli ALV velvollisuusraja tulisi vastaan.

  Kokemukseni mukaan WLAN liittymä on aika idioottivarmakin ratkaisu. Antaa tukiasemille buutin viikon välein niin ei ongelmia pitäisi olla. Pitäisi nyt varmaan ensin vaan kokeilla tuota yhteyden toimivuutta omalla nykyisella tukiasemalla kytkemällä siihen vielä erillinen ulkoinen antenni -> voisin koittaa lähettää sitten signaalia sisäpihan toiselle puolelle.

  Eli pitää nyt ensin lähteä vaikka "harrastelijapohjalta" tarjoamaan yhteyttä parille tyypille ja jos kysyntää on ottaa lisää kaistaa. Olettaisin ainakin että kaistaa saisi otettua jonnekkin muihinkin tiloihin joissa vaan on puhelinpistoke kuin omaan huoneistooni.

  Helpommalla varmaan pääsee jos ottaa parit piuhat taloyhtiön nimiin jolloin ei itse tartte tehdä mitää kirjanpitoja ja sitten tarjoaa vaikka itse verkon asennuksen ja palveluoperoinnin. Käytännössähän silloin minun vastuulleni jäisi ainoastaan se, että WLAN tukiasemat pysyy pystyssä ja uusien MAC osoitteiden konffaaminen tukiasemille.
   
 8. ebo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  1500
  Tykkäykset:
  0
  Viestintäviraston kanta on muistaakseni se, ettei operaattori voi kieltää kuluttaja-asiakasta jakamasta liittymää esmes viiden kotikoneen ja naapurin koneiden kesken.

  Tilanne kuitenkin muuttuu, jos jakaminen tapahtuu taloyhtiön (=asunto-osakeyhtiön) toimesta ja taloyhtiö perii palvelusta maksun. Silloinhan on kyse jo siitä, että yritys (asinto-osakeyhtiö) jälleenmyy palvelua osakkaille (eli asukkaille). Tällöin on kyse yritysten välisestä kaupasta, enkä usko Viestintäviraston rajoittavan jälleenmyynnin kieltoja.

  Tulkinnanvaraista on, että jos liittymä on kuluttaja-asiakkaan nimissä ja tämä myy sitä naapureilleen, onko kyse jälleenmyynnistä. Entä meinaako kuluttaja maksaa verot vai myydä pimeästi?

  t. tero
   
 9. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Kuten jo on todettukin, niin en kyllä itsekään näe miksi ISP haluaisi kiusallaan kieltää jakamasta yhteyttä naapurinkin kanssa; toisaalta mistä operaattori voi tuota edes tietää, onko yhteys jaettu saman talouden koneiden kesken vai käytetäänkö sitä talon toisesta huoneistosta.

  Eri asia on sitten asiakkaiden vikatilanteet ja tuskin ISP kuitenkaan teknistä tukea tälle jakamiselle lähtee tarjoamaan.
   
 10. Tumppu Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  1081
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  6110
  Ei siinä mistään kiusasta (tietenkään) ole kyse, jokainen
  naapurin kaistan kautta nettiin menevä on operaattorille
  mahdollinen menetetty asiakas.
  Mahdollinen siksi että sopimusta ei ole solmittu joten tämä
  ilmaissurffaaja voi tehdä sopimuksen vaikka kilpailijan kanssa.
  Jos tekee...

  Ja mitä tukeen tulee niin eiköhän se ole jo alunperin
  selvillä ilmaiskaistalaiselle että korkeintaan tukea
  kysellään siltä naapurilta joka kaistaa jakaa.
   
 11. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Se mitä mailmaa olen seurannut, niin epäilen ettei ole alkuunkaan selvää.
   
 12. Tumppu Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  1081
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  6110
  Käsi ylös kaikilla jotka ovat saaneet naapurin tukiaseman
  dns;n, salausavaimen ja kenties vielä suusanalliset ohjeet
  kaistan määrästä.. Tai antaa olla, noita taitaa olla aika lailla
  tässä maassa enkä kuitenkaan pysty monitorin takaa käsiä laskea ;)

  Jos noista muutamasta asiasta ei olla sovittu niin sehän tarkoittaa
  alunperin retuperällä olevaa mm. wlan-tukiaseman hallinnointia jolloin
  kuka vaan pääsee naapurin kautta nettiin.

  Ebo kuitenkin tiivisti aika lailla nykyisen lainsäädännön ja samalla
  omatkin ajatukseni viestissään.
   
 13. Ewert Oktan

  Ewert Oktan Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/7/02
  Viestit:
  4502
  Tykkäykset:
  113
  Kuten Tumppu mainitsi, yksi syy on tuotto.

  Kuvitellaan taloyhtiöliittymän maksavan x eur/kk/käyttäjä
  norm. yhteys esim. 2x eur/kk/kpl

  10 käyttäjää tuottaa tarjoajalle:
  taloyhtiöliittymä 10*x eur/kk = 10x eur/kk
  norm. yhteys (jaettuna 10 asukkaalle) 1*2x eur/kk = 2x eur/kk
  Eli tässä esimerkissä palvelun tarjoajan tulos tippuu viidennekseen (20%).

  Toisaalta kuten mainitsit, periaatteessa ei ole juurikaan eroa, ovatko koneet yhdessä asunnossa vai käsitelläänkö taloa yhtenä verkkona.
  Teknisissä ratkaisuissa nämäkin on kuitenkin otettava huomioon.
   
 14. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Jep, mutta homma ei käytännön tasolla toimi näin; jos kerran käyttäjille olisi riittänyt 4 mbps putki riittänyt yhteensäkin, niin tuskin kukaan innostuu tilaamaan 256 yhteyttä kummallisempaa linjaa sitten henkilökohtaisena - käyttäjäprofiili vaikuttaisi mielestäni sellaiselle että joku jopa saattaisi jättää koko kaistan hankkimatta.

  Sen sijaan, kun käyttäjät käyttelevät tuota jaettua yhteyttä, niin se voi herättää mielumminkin lisää potentiaalia sen suhteen että aikaa myöden käyttäjä saattaa "päästä sisään" laajakaistailuun ja alkaa suunnitella oman jakamattoman yhteyden hankkimista.

  Lisäksi asiakkaan kannalta kyllä näen ihan fiksuna, jos on osaavaa porukkaa ja halukkuutta jakaa tuota kaistaa niin esim. 8/1 ADSL voi olla oikein hyvä monenkin huoneiston käyttöön, jos ei nyt mitään warez-hörhöjä tuossa jaossa ole mukana. ISP:n näkökulmasta on vain yksi linja ylläpidettävänä ja todennäköisesti sitä ylläpitää taloyhtiön puolesta henkilö joka ymmärtää vähän enemmänkin laajakaistasta kuin tavallinen Teppo Tallaaja ja osaa neuvoa käyttäjiä ja saattaa huolehtia virusturvastakin koko porukalle.
   
 15. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Tai enemmänkin liikevaihto.
  Niin no, ja ISP myy yhden oikein putken vs, että myy 10 ADSLää, niin liikevaihtoon voi tulla toki eroa, mutta kustannukset langavuokrineen ja asennuksineen ja lisäksi vielä asiakkaan hoitokulut kyllä pienentää tuota tuotto eroa aika paljon, alkuun melkein käänteiseksi.

  Toisaalta operaattorit kyllä mielellään ottavat asiakkaat hoitaakseen, myöhempää ajatellen.

  Nykyhinnoilla ja vaatimuksilla pitää taloyhtiössä olla jonkinverran kokoa että yleensäkkään kanattaa lähteä kilpaileen alantoimijoiden kanssa, ainakaan isoissa kaupungeissa. Syrjemmässä saattaa ainoa tapa saada laajakaistaa asukkaille.
   
 16. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Se mitä
  olen nähnyt
  kaikelman
  säätäjiä,
  niin jos
  netti ei
  toimi ja
  Pekka ei
  vastaa
  niin jo
  ollaan ottamassa
  yhteyttä
  ties mihin.
  vaikka
  mitä
  olisi
  sovittu.
   
 17. Tumppu Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  1081
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  6110
  Jatkan kanssasi off topiccia; onneksi ei itseäni henkilökohtaisesti
  haittaa nuo jaetun kaistan muuallesoittelut, se vähä mitä olen omaa
  (wlan)kaistaa jakanut niin harvat ongelmat olen pystynyt hoitamaan
  niiden kanssa joille tuota kaistaa olen jakanut ilman että heidän olisi
  tarvinnut muualle soitella.

  Kukin vetäköön tästä omat johtopäätöksensä, oma periaatteeni on; jos
  jaan, teen sen niin ettei ongelmia synny. Muuten niitä ongelmia on pian
  itselläni...
   
 18. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  1. Mites sitten jos otan operaattorilta tuon piuhan y-tunnuksen alle ja myyn sitten y-tunnukseni alla (alle 8500€ liikevaihto per vuosi) wlan yhteyttä (en siis vivin määrittelemään "laajakaistaa joka on 256 kbps) muille taloyhtiön asukkaille. En siis takaa yhteydelle mitään nopeutta. Enkä myöskään takaa sitä, että palvelu olisi 24/7 päällä, vaikka tietenkin siitä lähdetään että on, mutta jos olen vaikka pari viikkoa etelän lämmössä ja tukiasema menee pimeeksi niin minkäs voit. (Porukka soittelee kännyyn, mutta vastaajassa viestinä vaan että palataan parin viikon kuluttua).

  2. Jos asukkaita tulisi paljon mukaan ei 8/1 M riitä. Toisaalta sopimusehdoissa pitää sanoa että waretukseen tätä ei ole tarkoitettu ja warettajien sopimukset voidaan purkaa (itsehän voin monitoroida liikennettä ja siirrettyä data määrää eli jos vaikka data määrä ylittää gigan kuussa voi alkaa miettiä että mitäs siellä tehdään).

  3. Teen sopimukset asukkaiden kanssa siten, että ainut tukinumero on omani ja he eivät siis saa soitella muualle. En takaa virusturvaa yms. mutta voin vaikka asukkaille asennuspalvelun jostain shareware tai freeware virus piiskasta myydä.

  4. Eli periaatteessa toimisin taloyhtiön operaattorina siten, että otan asukkailta rahat suoraan itselleni.

  5. Teoriassa siis 8/1M piuha itselle 50e ja sitten vaikka aluksi 10e /kk yhteys niin 5 käyttäjää riittäisi kattamaan oman nettisurffailuni. Lisäksi jos porukka on tarpeeksi osaamatonta niin asennuspalveluistahan voi laskuttaa myös. Kyllähän tällä koulutuksella nyt voi vähän asennuspalkkaakin ottaa :). Jos käyttäjiä olisi vaikkapa 20 huoneistoa niin siihen varmaan vielä voisi tuo 8 M piuha taipua koska eihän kaikki ole kiinni samaan aikaan. Siinä vaiheessahan hintaakin voisi jo tiputtaa inhimillisemmäksi jolloin tuo 20 huoneistoa käyttäjänä olisi ihan mahdollinen,

  Mutta kysymyksenihän oli kohdassa 1. Että jos joku juridiikan spesialisti tuon keksisi. Voisin myös ottaa jonkun web hostingin 3€ /kk ja tarjota lisäarvopalveluina 1€ per nuppi sähköpostia ja taloyhtiön yhteistä kotisivua. Silloinhan homma olisi aika pro-tasolla. Käyttäjien aloitussivuksi tuo taloyhtiön sivu niin johan porukka luulisi maksavansa premium tason jutusta.
   
 19. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Sopimus suhde operaattoriin B2B, eli ei paljon kuluttaja säädökset koske.

  Jälleenmyymäsi palvelut ovat kuluttajasuojan alaista kauppaa, eli tuolloin olet melkein samassa asemassa kuin mikä tahansa nettiyhteyksiä kuluttajalle myymä firma. sopimus ehdoilla ei voi kiertää kaikkea ja joku asiakkaista voi jakaa kaistaa wlanilla naapureille :)


  Palvelun tarjoaja ei voi mielin määrin asettaa ehtoja käyttötarkoituskesta.

  Liikenteen seuraamisen ja yleensäkiin lokia tekevien laitteiden suhteen on aika tiukat määrykset ja kirjanpito vaatimukset, myös siis lokeja on pidettävä ja säilytettävä turvallisesti tietty aika jne.

  Toki, ja sinun on hoidettava, toinen asia että asiakkaat eivät sitä kuitenkaan tajua jos et heti vastaa.


  Kavereiden kesken noin, busineksena kaukana tuosta.
  Tuolla hinnoitelu mallilla pääsisi helpomalla ja halvemmalla jos antaisi ilman.
   
 20. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  No mitenkähän tarkasti monissa taloyhtiöissä käytössä olevat yhteydet on sitten lokitettu. Epäilen suuresti, että vivillä on resursseja valvoa kenenkään muun kuin valtakunnallisten operaattoreiden toimintaa. No pitää vaan koittaa jakaa yhteyttä ensin parille tyypille ja laajentaa reviiriä jos palvelu kelpaa.
   

Jaa tämä viestiketju