Taajuushuutokauppa: tyhmyydellä ei rajoja

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja SYS 49152, 31/8/07.

 1. SYS 49152 Vieras

  0   0   0

  Suomi aikoo olla eturintamassa kauppaamassa taajuuksia:

  http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=31196&tyyppi=1

  Tuo tietää suomalaisille operaattoreille uhkia, jos isot ulkomaiset rynnivät ostamaan taajuudet suomalaisten nokan edestä tai mikäli hinnat liian korkeita suomalaisille.

  Lisäksi tuo ei vaikuta vain puhelimiin vaan kaikkeen mikä liikkuu radioaalloilla, GSM/3G, langattomat netit, radio, tv...

  Täytyy vaan sanoa että jos päättäjämme todella tuota ajaa aktviisesti niin ei ole tyhmyydellä rajoja. Eivät tajua mihin paskaan kätensä työntävät (ja anteeksi raju kielenkäyttö mutta pakko korostaa voimasanoilla tuota).

  Onneksi en äänestänyt kyseisiä herroja ja rouvia päättämään meidän asioista. Äänestin kyllä mutta ehdokkaani ei päässyt hallitukseen.
   
 2. pellavalaavu

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/9/02
  Viestit:
  278
  Tykkäykset:
  0
  Onneksi potentiaalinen ostaja löytyy läheltä, kunhan hinta vain kipuaa tarpeeksi korkealle, astuu sonera kuvioon ja tekee kaupat saksan malliin, sitten vain huudetaan omistajia apuun ja taas mennään tukka putkella kohti uusia pettymyksiä.
   
 3. mk123

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/5/06
  Viestit:
  134
  Tykkäykset:
  0
  En nyt kyllä ymmärtänyt mikä on huono juttu jos tänne tulisi ulkomaalaisia operaattoreita yms.? Hyvähän se olisi jos esim tulisi kilpailijoita lisää markkinoille ja pakottaisi suomalaiset operaattorit tekemään jotain uuttakin välillä. Hyvä ehdotus ja toivottavasti pian toteutukseen.
   
 4. Eehoo

  Eehoo Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  68   0   0

  Liittynyt:
  1/1/03
  Viestit:
  6891
  Tykkäykset:
  378
  Puhelinmalli:
  Lumia , Elisa , Helsinki
  Juu. sehän olisi varmaan hyvä juttu:( Käyppä kurkkimassa ulkomaisen operaattoreiden puhelunhintoja. Ne ei suinkaan ole niin edulliset kuin meillä. Vieläkun taajuushuutokaupassa nostetaan hinnat ylös ei operaattorit voi halvalla tarjota palvelujaan.
   
 5. Kotkis Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/7/02
  Viestit:
  11124
  Tykkäykset:
  18
  Puhelinmalli:
  IPhone 5S
  Jep, mutta valtiolle tulee sitten rahaa ovista ja ikkunoista, jonka ansiosta voidaan veroja tiputtaa ja palveluja parantaa ja... :p
   
 6. espenleka

  espenleka Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/12/04
  Viestit:
  3304
  Tykkäykset:
  0
  Lisää voi lukea vajaa vuosi sitten ilmestyneestä Tietokone.fi:n nettiartikkelista:

  Lähde: http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=28181


  Ei näemmä todellakaan suomalaiset oppineet mitään Soneran sekoiluista näissä huutokaupoissa. Taas mennään lujaa samaan suohon vielä suuremmalla joukolla...
   
 7. Eehoo

  Eehoo Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  68   0   0

  Liittynyt:
  1/1/03
  Viestit:
  6891
  Tykkäykset:
  378
  Puhelinmalli:
  Lumia , Elisa , Helsinki
  Lue > voidaan antaa hyvätuloisille kakkosasunnon veroalennusta ja myydä valtionyhtiöitä ilman tarjouskilpailuja kavereille.
   
 8. muumi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/5/04
  Viestit:
  365
  Tykkäykset:
  19
  Se onkin ketjun aloittaja, jonka tyhmyydellä ja tietämättömyydellä ei näytä olevan rajoja. Kuvittelet, että kuten 7v sitten, nytkin taajuuksien hinnat karkaavat pilviin, ja että operaattorien täytyy välttämättä maksaa itsensä kipeiksi.

  Herätys, tilanne on muuttunut! Nokian ja Soneran osakkeet eivät enää liitele taivaissa, eivätkä sijoittajat jonota epätoivon vimmalla ostamaan teknonakkikiskojen osakkeita. Ja kuten omasta pelästyneestä reaktiostasi voisit päätellä, he eivät tule tekemään sama virhettä ihan heti uudestaan.

  Näin ollen ei ole mitään syytä olettaa, että operaattorit tai mitkään muutkaan tahot innostuisivat tänä päivänä maksamaan "ilmasta" järjettömiä summia. Päinvastoin, ilman hörhösijoittajien mukanaoloa voidaan olettaa, että mahdollisessa huutokaupassa taajuuksista maksettavat summat jäävät tasolle, joka jotakuinkin vastaa niistä tulevaisuudessa saatavaa taloudellista hyötyä.

  Huutokauppa ja toimivat jälkimarkkinat on tässäkin tapauksessa paras keino varmistaa, että myytävät resurssit (=taajuudet) päätyvät oikeisiin käsiin. Siis niille joilla on taajuuksille eniten käyttöä eli eniten asiakkaita joille palveluja tarjota. Luonnollisesti Suomen ilmatilalle on eniten käyttöä kotimaisilla operaattoreilla, joten heillä on parhaat mahdollisuudet pärjätä huutokaupassa.

  Sitäpaitsi vuonna 2000 taajuuksien myyminen oli erittäin kannattavaa siihen ryhtyneille valtioille. Sen sijaan ostaminen oli mitä suurinta typeryyttä, mutta tästä on kiittäminen vain ostajafirmoja ja heidän omistajiaan. Huutokaupassahan kenenkään ei ole mikään pakko ostaa.
   
 9. mk123

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/5/06
  Viestit:
  134
  Tykkäykset:
  0
  Ja kun ulkomaalainen operaattori tulee tänne esimerkiksi kaksinkertaisilla hinnoillaan niin kaikki suomalaiset siirtyvät sinne heti? Tai kaikki suomalaiset operaattorit lopettavat hintakilpailun ja nostavat hinnat samalle tasolle?

  Aika outoa, että joku on sitten vielä esim. dna:n asiakas kun Soneralta saisi kalliimmalla puheluita.

  Ulkomaalaiset operaattorit joko tulisivat tänne samalla hinnalla kuin mitä täällä on jo hinnat tai sitten tulisivat tänne jollain muulla valtilla - paremmat palvelut tms. Esimerkiksi T-Mobilella Saksassa oli Tunnari-palvelu (ringbacktone) paljon aikaisemmin kuin mitä se tuli Suomen markkinoille - ihmiset jotka eivät haluakaan vain halvinta puhelu/data/SMS-hintaa vaan esim palveluita voisivat löytää uuden operaattorin ehkä jonkin verran kalliimmasta operaattorista mutta joka tarjoaisi uusia palveluita ensimmäisenä Suomessa.

  Tai voisihan sieltä tulla joku operaattori, joka on laskenut asian niin että ostamalla taajuudet täältä mutta sitten polkemalla hintoja oikein urakalla saakin napattua puolet Suomen kuluttajista omiksi asiakkaikseen nykyisiltä operaattoreilta.

  Ihan varmasti kukaan ei tänne tule jos näkevät tilanteen toivottomana ja eivät näe hyötyä maksaa lisensseistä samaan aikaan jos eivät näe mahdollisuutta saada hyötyä. Tällöin huutokauppa päättyisi myymättä mitään tai suomalaisten operaattorien ostaessa lisää taajuuksia.
   
 10. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  Paitsi että Nokian osake on nostanut arvoaan vuodessa n. 50 % ja kahdessa vuodessa n. 80 %.
   
 11. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  EIköhän huoli ollut lähinnä siinä, että jos taajuuksia lähdetään kauppaamaan todellakin kerralla koko EU:hun, ei siellä paljoa Suomalaiset pikkuoperaattorit juhli. Suomalaiset operaattorit lopettavat varmasti hintakilpailun, jos heillä ei ole taajuuksia joilla kaupata palveluitaan.
  Tämähän koskenee lähinnä toki tulevaisuutta ja uusia matkapuhelintekniikoita joita tullaan ottamaan käyttöön, mutta siitähän tästä kokoajan onkin puhuttu.

  Toki on mahdollista että Vodafone luokan operaattorien sijasta taajuuksia ostavat jotkut välikäsi sijoituspuljut jotka sitten myyvät omasta kakustaan niitä kansallisille operaattoreille, mutta ylimääräinen välikäsi euroja lypsämässä edistää myöskin kaikkea muuta kuin hintakilpailua ja markkinoiden tehokkuutta.
   
 12. mk123

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/5/06
  Viestit:
  134
  Tykkäykset:
  0
  Toisaalta, jos jokin megaoperaattori ostaa koko EU:n laajuisen taajuuden niin selkeästi heillä on tahto tulla jokaiseen maahan mistä ovat taajuuden ostaneet - ja varmasti tuossakin käytetään samoja sääntöjä kuin aikaisemmin eli taajuuksia ei voi ostaa varastoon vaan ne on tietyn ajan kuluessa laitettava käyttöön. Megaoperaattori tietenkin analysoi ennen huutokauppaa kaikki markkinat ja miettii onko sen huutokaupan arvoista saapua jokaikiseen maahan vai jättääkö väliin koko huutokaupan (mikäli huutokauppa on EU:n laajuinen siten, että voittaja saa taajuuden haltuunsa jokaikisessä maassa).

  Sitten kun megaoperaattori saapuu tänne niin toki joutuvat miettimään strategiansa - joko pitävät korkeaa hintalinjaa ja kilpailevat esim. eri teknologialla ja palveluilla tai sitten lähtevät mukaan hintakilpaan.

  Tuokin mahdollisuus on olemassa - ja silloin asia ei mitenkään oikeastaan eroa siitä nykyisestä mallista lukuunottamatta, että taajuuden hinnaksi tulee korkeampi kuin nykyään (toisinaan). Toki kotimaiset operaattorit voivat jättää ostamatta ja jos kukaan ei osta taajuutta niin jää sitten välittäjän käsiin (josta voi olla oikeudellisia seuraamuksia jos huutokaupan ehdoissa on ottaa taajuus käyttöön esim tietyn ajan sisällä). Lopputuloksena voi olla jopa se, että huonosti kaupaksi menneet alueet tuo välittäjä joutuu myymään alennuksella, joten kotimaiset operaattorit voivat jopa saada halvemmalla taajuuksia jos osaavat pelata peliä oikein eikä pokerinaama petä.
   
 13. SV-3310 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/7/03
  Viestit:
  2345
  Tykkäykset:
  24
  Nyt tulee lievästi OT :)

  Mutta kurssi on heilunut voimakkaasti, loppuvuodesta 2002 on jo oltu 20 euron paikkeilla kun lähes viisi vuotta myöhemmin eli tänään hinta oli n. 24 euroa. Tarkemmin kurssia voi analysoida http://www.kauppalehti.fi/4/i/porssi/osake/index.jsp?klid=1050&days=1825
   

Jaa tämä viestiketju