Täydellinen mysteeri

Keskustelu osiossa 'Nokia ja Microsoft', aloittaja Esmi79, 24/2/07.

 1. Esmi79

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/2/07
  Viestit:
  11
  Tykkäykset:
  0
  Seuraava tarina on pitkä ja ensi kertaa kuultuna täysin hämmentävä, mutta taatusti totta. Kukaan ei vielä ole esittänyt järjellistä ratkaisua puheli(me/mie)ni käytökselle, joten kirjoitan viimeisenä oljenkortena tänne. Tarina etenee suurin piirtein kronologisessa järjestyksessä:

  Viime syksynä kännykkäni (Nokia 3210) alkoi sammua itsestään ja hävittää numeroita muististaan. Oletin tietysti että puhelin on rikki ja menin paikalliseen mustaan pörssiin josta mukaani tarttui uusi Nokian malli, 6070. Puhelimen sammuminen ja siihen yhdistyvä numeronkadottelu ei kuitenkaan poistunut uuden puhelimenkaan myötä, joten seuraava oletus oli tietysti viallinen SIM-kortti. (Tällä välin muutin toiselle paikkakunnalle, Ouluun.) Kävin hakemassa uuden kortin Saunalahdelta ja pari päivää puhelin toimi taas kuten pitääkin. Mutta sammuminen ja numeronkadottelu alkoi alusta niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

  Kaiken järjen mukaan puhelimen ja kortin vaihdon olisi pitänyt ratkaista ongelman, joten olin hieman ymmälläni. Soitin operaattorille ja kysyin voivatko he tarjota mitään selitystä puhelimen omituiselle käytökselle. Vastaus oli kieltävä, mikä ei sinänsä yllättänyt minua.

  Seuraava toimenpide oli operaattorin vaihto, eli vaihdoin Saunalahden DNA:han. (Tämä tietenkin tarkoitti uutta SIM-korttia, joka jo kolmas.) Nyt puhelin toimi sammumatta vajaan viikon ajan, mikä oli kuitenkin pidempään kuin aiemmin. Mutta TAAS ongelma palasi, yhtä raivostuttavana kuin aiemminkin.

  Lähipiiri oli tietysti yhtä ymmällään kuin minäkin. Vaihdoin kokeilumielessä puhelinta anoppini kanssa, koska ajattelin että puhelimessa oleva vika täytyy voida sulkea vielä varmuudella pois. Eli vaihdoimme puhelimia keskenämme, eli sain tilalle erään vanhemman nokian mallin (en muista tarkkaa mallia eikä se ole olennaista jatkon kannalta). Ja arvaatte varmaan seuraukset. Kokeilu kesti vain viikon, jonka aikana häneltä lainattu puhelin sammui kahdesti ja hävitti taas numeroita, kun taas oma kännykkäni pelasi hänellä ILMAN ONGELMIA. Vaihdoimme taas omat puhelimemme takaisin, eikä varmaan tarvitse kertoa palasiko sama vanha ongelma takaisin minulle.

  Soitin vielä kerran DNA:lle ja siellä vastannut asiakaspalveluhenkilö soitti tekniselle puolelle, jossa kukaan ei ollut kuullutkaan mistään vastaavasta ongelmasta. Virkailija oli pahoillaan, mutta kehotti vaihtamaan korttia vielä kerran. Kävin DNA-liikkeessä jossa kortti vaihdettiin ja yhtä laihoin tuloksin kuin ennenkin.

  Kärsin siis samasta ongelmasta edelleen.

  Lyhyesti sanottuna tähän mennessä on tehty seuraavat toimenpiteet: Olen vaihtanut/kokeillut

  - neljää eri SIM-korttia
  - kahta eri operaattoria (Saunalahti ja DNA)
  - kolmea eri puhelinta.

  Ongelma on esiintynyt samanlaisena jokaisessa. Selitykseksi on tarjoiltu mm. seuraavia vaihtoehtoja:

  - viallinen puhelin
  - viallinen SIM-kortti
  - energiansäästölamput
  - asunnossa olevat heikot kentät
  - virus
  - operaattorista johtuva vika

  Viallinen puhelin ei oikein kelpaa, sillä minulla temppuillut puhelin toimi toisella aivan mainiosti. Viallinen SIM-kortti on myös neljän testatun kortin perusteella suljettu aika luotettavasti pois. Joku väitti että energiansäästölamput voivat aiheuttaa häiriöitä, mutta teoriaa vastaan sotii se ikävä seikka, ettei asunnossani ole ainoattakaan energiansäästölamppua. Asunnossani on kyllä muutamia kohtia jossa on huono kuuluvuus, mutta tämän ei (minun ymmärtääkseni) pitäisi aiheuttaa kuvaamiani oireita.

  Mitä virusteoriaan tulee, niin se kyllä tuntuisi joiltain osin selittävän puhelimen oudon käytöksen. Toisaalta tätä virusteoriaa vastaan taas sotii sama seikka kuin viallista puhelintakin, eli luulisi sen viruksen tarttuvan siihen toiseenkin puhelimeen (jossa minun SIM-korttini on käynyt), kun taas MINUN puhelimeni toimii toisen henkilön omistamalla SIM-kortilla/liittymällä aivan mainiosti. (Lisäksi oli vielä yksi virusteorian puolesta puhuva omituisuus: puhelimeeni tuli joulu/tammikuun aikana päivittäin outoja soittoja tuntemattomasta numerosta, joiden kesto oli noin 2-15 sekuntia. Ehdin vastata tällaiseen soittoon vain yhden ainoan kerran, eikä toisesta päästä kuulunut kerrassaan mitään. Operaattorinvaihdon jälkeen nämä soitot loppuivat. Kerron näistä soitoista vasta tämän virusspekulaation yhteydessä, sillä en halunnut sekoittaa epäilemättä ymmällään olevaa lukijaa tällä tarpeettomasti.)

  Operaattorin osuudesta puhelimen temppuiluun en taas osaa sanoa juuta enkä jaata.

  Ja sanon vielä loppuun pari puhelimen temppuiluun liittyvää yleistä seikkaa: Kännykkä ei ole esimerkiksi koskaan sammunut kesken puhelun, eikä siinä ole mitään havaittavaa ajallista tai paikkaan liittyvää kaavaa. Ongelma esiintyy niin reissussa kuin kotonakin, kellonajasta riippumatta. Mitä taas noihin katoaviin numeroihin tulee, niin jotkut numerot katoavat aina, toiset eivät koskaan. Oma puhelinnumeroni on ollut yksi ja sama, en tiedä olisiko sen vaihtamisesta mitään hyötyä. (Olettavasti ei.)

  Jos joku on törmännyt samankaltaiseen ongelmaan, niin kertokoon minulle. (Tähän mennessä jokainen on ollut aivan ymmällään ongelman edessä.) Ainoa kokeilematta oleva vaihtoehto on enää se, että sanon liittymäni irti ja myyn puhelimeni. Sitten hommaisin tilalle jonkun halvan käytetyn (mutta taatusti toimivan) puhelimen ja siirtyisin käyttämään prepaid-liittymää.

  Mutta näin pitkälle en vielä haluaisi mennä.
   
 2. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  Kuulostaa todella oudolta tapaukselta. Virusteorian kyllä voi sulkea heti kättelyssä pois, mutta mysteeriltä tuo tuntuu joka tapauksessa.
   
 3. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Voimakas magneetti, sähkömagneettinen säteily tai muu säteilylaji kuulostaa mahdolliselta. Mieti joudutko (tai oikeammin puhelimesi) töissä tai päivittäisessä elämässäsi tällaisen lähteen lähtettyville. Häiriön lähde voi olla esimerkiksi naapurissa seinän takana.
   
 4. Esmi79

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/2/07
  Viestit:
  11
  Tykkäykset:
  0
  Outoa on, todellakin.

  Mutta millä perusteella sanoisit ettei kysymyksessä ole virus? Oulun puhelimella sanoivat että suomessa olisi 2 paikkaa jossa virusoletusta voisi testata, molemmat kuulemma jossain etelä-suomessa. Tehdasasetukset em. firmassa olisi voitu palauttaa, mutta hintaa moisesta olisi nyhdetty peräti 29€, eikä opiskelubudjetti oikein salli tuollaisia menoeriä.. tai no, jos luvattaisiin 100% takuu sille, että puhelin tulee sillä kuntoon, niin voisin tietysti investoida tuon summan, mutta toistaiseksi säästän rahani, koska kuntoontulemisesta ei ole mitään takeita. (Ainakin kaiken aikaisemman perusteella liialliseen optimismiin ei ole syytä.)

  Hmm.. asunnossani ei pitäisi olla minkään sortin magneettikenttiä, eikä sen puoleen opiskelupaikassakaan.

  Tai ainakin siinä tapauksessa tyttöystäväni nokialaisenkin (N70) pitäisi oireilla. Opiskelupaikassa sama homma, sillä erotuksella että siellä kaikenlaisia puhelimia on vielä enemmän, eikä kenelläkään muulla ole ollut kerrassaan mitään ongelmia.
   
 5. Poka_

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/2/07
  Viestit:
  9
  Tykkäykset:
  0
  Voimakkaat staattisen sähkön purkaukset voisivat ehkä pahimmillaan saada puhelimen sammumaankin. Siinä tapauksessa puhelin sammuisi silloin, kun otat sen käteen.

  Sattui nimittäin vuosia sitten sellainen tapaus, että täkäläinen putkihommia tekevä yrittäjä hankki tietokoneen toimistoonsa, mutta koneen käyttö ei oikein tahtonut sujua. Aina kun hän tuli asiakkaan luota toimistolle, istui koneen ääreen ja aikoi kirjoittaa laskun, kone buuttasi itsensä. Asiaa pähkäiltiin pitkän aikaa, mutta lopuksi selvisi, että hänellä oli talviaikana putkitöissä kulkiessa turkishaalari päällä ja se sai kroppaan kertymään reippaan jännitteen. Tietokoneessa oli lisäksi huono maadoitus ja staattinen sähkö purkautui, kun hän laittoi kädet näppäimistölle. Ongelma katosi koneen maadoituksella ja pienen metalliliuskan laittamisella pöydän laitaan hipaistavaksi ennen koneen räpläämistä.

  Laitteita häiritsevän staattisen sähkön syntymiseen ei toki tarvita turkishaalaria; esimerkiksi nylonvaatteet ja erilaiset lattiapinnoitteet saavat tavallista suurempia varauksia aikaan.

  Tuo selittäisi ainakin sen, että anoppisi puhelin oikutteli sinulla ja omasi toimi moitteetta anopillasi.
   
 6. Imperial

  Imperial Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/11/05
  Viestit:
  864
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  iPhone 6
  Nyt lähtee hatusta seuraava arvaus. Olet vaihtanut SIM-korttia muutaman kerran, mutta oletko kopioinut vanhalta kortilta aina tiedot uudelle (esim. liikkeessä)? Jospa vaikka jokin mikä siirtyy korttien kopiomisessa aiheuttaisi moista. En kyllä tiedä miten moinen olisi mahdollista, mutta mikäpä nykyaikana ei olisi.

  Eipä tule mieleen ainuttakaan 3210:lle tai edes 6070:lle suunniteltua virusta. Eivätköhän ole ennemmin älypuhelinten riesa, tai edes noita älykkäämpien.
   
 7. kaapu

  kaapu

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/12/06
  Viestit:
  288
  Tykkäykset:
  0
  Mysteerin selviämistä hankaloittaa se jos tyttökaverisi puhelin toimii siis täysin moitteetta.
  Yksi vaihtoehto on tietenkin, että jotakin yliluonnollista on tekeillä=|
   
 8. Jagge

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/8/04
  Viestit:
  23
  Tykkäykset:
  0
  Kerran nousin autosta 9210 kädessä ja sain ovenkarmista sähköiskun, niin kommu buuttas sen sähköiskun voimasta :-/
   
 9. Esmi79

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/2/07
  Viestit:
  11
  Tykkäykset:
  0
  Mielenkiintoinen teoria, jota kukaan ei ole vielä tullut ajatelleeksi. Teorian puolesta puhuu se, että puhelin sammuu useimmiten silloin, kun säilytän sitä ulkoilutakin rintataskussa.. kaipa sinne voisi kertyä sellaisia varauksia jotka aiheuttavat sammumisen. Teoriaa vastaan puhuu taas se, että puhelin on sammunut eri puolilla taloa (ja muuallakin kuin kotona) oltuaan pöydillä tms, ilman että siihen on sen kummemmin koskettu.

  Tai sitten pitää lopettaa se nailonstringien käyttö x)

  Kun vaihdoin operaattoria, niin korttihan tuli kotiin postissa ja sitten vain käsin lisäsin numerot siihen yksi kerrallaan.. mutta kaksi muuta vaihtoa tehtiin kyllä liikkeessä tietokoneen avulla.

  Ja mitä viruksiin tulee, niin kaipa ne on jätettävä pois laskuista.

  Niinpä, sillä jos muiden puhelimet oikuttelisivat niin syy olisi paljon helpompi paikallistaa.

  Jokin tietenkin aiheuttaa nämä ongelmat minun puhelimeen, mutta toistaiseksi koko juttu on kuin salaisista kansioista. En sitten tiedä auttaisiko se, jos pappi kävisi pirskottelemassa vihkivettä puhelimen päälle ja suorittaisi jonkin sortin manausrituaalin (tai jos agentti Mulderin kutsuisi tutkimaan tilannetta), mutta sitä mukaa kun järkevät vaihtoehdot vähenevät, niin em. tulkinnat alkavat kuulostaa suorastaan houkuttelevilta :/

  Tosin vaikka nuo vaihtoehdot alkaisivatkin kuulostaa kokeilemisen arvoisilta, niin taidan kuitenkin kallistua ennemmin sen uuden toimivan puhelimen ja prepaid-liittymän kannalle ;)
   
 10. tonza19 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  6/9/03
  Viestit:
  2367
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  6S
  oletko varma ettei sinuun ole tietämättäsi asennettu jonkunlaista magneettia?
   
 11. simma Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/7/06
  Viestit:
  1121
  Tykkäykset:
  47
  Puhelinmalli:
  iPhone 6s 64Gt
  Mitäpä jos olet itse "sähkömagneettinen" ihminen :) Kokeile laittaa lusikoita ihollesi ja jos ne jää kiinni niin olet magneettinen :D Tai jos otat hehkulampun kannasta kiinni ja lamppu syyttyy :))

  Mutta, enpä ole aikaisemmin kuullut. Erikoinen tapaus, menee X-kansioihin :)
   
 12. Esmi79

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/2/07
  Viestit:
  11
  Tykkäykset:
  0
  Olen :D

  Pikaisen testin perusteella ainakin

  - näen itseni peilistä
  - peili huurtuu kun hengitän siihen
  - en ole herkistynyt valkosipulille ja/tai auringonvalolle
  - lusikat ym metalliesineet eivät takerru minuun kiinni
  - sähkölamput eivät räjähdä kun tartun niihin kannasta

  Leikki sikseen, mutta kyllä tämä on tosiaan kuin x-filesistä. Eräs kaverini kertoili eilen skypessä tällaisesta:

  [24.2.2007 12:00:23] N.N sanoo: Mullahan on esim. että yhdelle koulukaverille en jostakin syystä pysty lähettämään viestejä ollenkaan
  [24.2.2007 12:00:54] N.N sanoo: kaikille muille normaalisti mutta sille jos koitan niin ehkä 1/10 viestistä lähtee
  [24.2.2007 12:01:11] N.N sanoo: testattu kanssa varmaan kymmenisen kertaa ja kahdella eri puhelimella

  Eli tuntuu tämä teknologia todellakin helpottavan elämäämme..
   
 13. Peurasaari

  Peurasaari Aktiivinen jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  30/10/02
  Viestit:
  1033
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  iPhone 6+
  Sulla on kämpillä intiaanien hautumaa... olen kerran törmännyt wlan asennuksen suhteen samaan ongelmaan. Testattiin useita modeemeja, vastaanottimia ja kahta kannettavaakin mutta kantamamaksimissaan 10m. Muualla koneet ja modeemit toimivat täysin normaalisti. Syytä tähänkin haettiin ja lopulta paljastui syyksi jokin magneettikenttä häiriö. Kompassi veti rinkiä, kun testaili asunnossa.

  Jännä juttu kyllä... kerrohan jos keksit ratkaisun. Osta vaikka prepaid (älä sulje oikeaa numeroasi) testaile tekeekö se samaa...
   
 14. Esmi79

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/2/07
  Viestit:
  11
  Tykkäykset:
  0
  Kerron ehdottomasti kun/jos tämä mysteeri selviää. Pitänee hommata jostain kompassi ja testata sekoaako se täällä..

  BTW, jätin taas puhelimen pariksi tunniksi kaapin päälle ja eiköhän se ollut taas sammuksissa kun tulin noutamaan sitä.. tällä kertaa 5 numeroa hävisi jonnekin bittitaivaaseen. Jesh..
   
 15. Imperial

  Imperial Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/11/05
  Viestit:
  864
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  iPhone 6
  Onko sinulla jokin tietty paikka mihin jätät puhelimen aina? Jos vaikka sen lähellä on jokin sen toimintaa häiritsevä vekotin?
   
 16. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1819
  Tykkäykset:
  317
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  Tai tekemään jotakin muuta jäynää. Täällä pari Siemens M35:sta sekoilee talvisin. Joskus näytöltä häviää kaikki tekstit eikä näyttöön tule mitään ennen kuin sammuttaa puhelimen ja käynnistää uudelleen. Joskus taas näppäimistö tekee täydellisen tiltin - edes virtoja ei saa poikki. Tuolloin ei auta muu kuin ottaa akku irti ja laittaa takaisin.

  Näitä ei koskaan tapahdu kesäisin, joten epäilen staattista sähköä, joka nostaa päätään etenkin talvisin kun ilma on kuivaa.

  Viime viikolla sain kaverilla käydessä pöytäpuhelimesta kellon jymähtämään. Olin juuri laittanut takin päälleni ja nappasin pöydältä kännykkäni. Sormenpäistä tuli melkoinen jysäys pöytäliinaan (jonka langoissa lienee jonkin verran metallia). Nokia E70 ei ollut moksikaan, mutta pöytäpuhelimen kello pysähtyi ja vaati töpseli-irti resetin.

  Tuo talvitakki on melkoinen "sähkögeneraattori", sillä joka ikinen kerta kun nousen autosta ja alan laittamaan ovea lukkoon, avaimenkärjestä iskee kipinä lukkoon.
   
 17. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1819
  Tykkäykset:
  317
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  Mitä ainetta kaappi on? Jos jätät puhelimen metallisen pinnan päälle, saattaa käydä niin että se heijastaa puhelimen lähettämän radiosignaalin takaisin puhelimeen, joka ei välttämättä tykkää siitä.

  Meillä on käynyt niin että silityslaudalle jätetty puhelin on näyttänyt normaalisti operaattoritunnusta, mutta kun siihen on yrittänyt soittaa, puhelu ei ole tullut perille (ja tuolloin operaattoritunnuskin on lyhyeksi aikaa hävinnyt näytöltä).
   
 18. SE k500i

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/05
  Viestit:
  110
  Tykkäykset:
  0
  Pidätkö samassa taskussa kännykän kanssa jotakin muuta? Jos pidät, niin koeta pitää kännykkää esim vasemmassa taskussa ja muita oikeassa.
   
 19. HemppaP Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/7/04
  Viestit:
  453
  Tykkäykset:
  10
  Otahan se foliopipo pois päästä ja mee lääkäriltä pyytämään oikeat napit. Selvä trolli!
   
 20. Esmi79

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/2/07
  Viestit:
  11
  Tykkäykset:
  0
  Yleisimmät säilytyspaikat ovat ulkoilutakin rintatasku, olohuoneen pöytä sekä kirjahylly. Puhelin on sammunut jokaisessa näistä, ihan riippumatta siitä onko lähistöllä ollut mitään sähköä käyttävää vempelettä. "Lähellä" voisi tarkoittaa tässä tapauksessa vaikkapa alle metriä.

  Tuo ks. kaappi on ihan normaali lakkapintainen puukaappi. Eipä tässä asunnossa metallipintoja juurikaan ole, tiskipöytää lukuunottamatta.
   

Jaa tämä viestiketju