Mobiili.fi Tässä ensikokemukset iPhone 7:stä: edelleen iPhone, edelleen hyvä – ja parempi

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 16/9/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2120
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]
  iPhone 7:stä on myöhemmin luvassa vielä laajempi arvostelu Mobiili.fissä.


  Applen iPhone 7 ja iPhone 7 Plus saapuivat tänään myyntiin ja toimitukset käynnistyivät ensimmäisissä maissa, mukaan lukien Suomessa.

  Musta on musta

  Tänne saapui lopulta iPhone 7 uutena mustana värivaihtoehtona.

  Kaikki iPhone 7 Plussat ja kiiltävä peilimusta värin myös iPhone 7:stä on loppuunmyyty. Peilimustan lisäksi toinen tämän vuoden uusi värivaihtoehto iPhonessa on tämä mattapintainen musta.

  [​IMG]
  Musta mattaväri sopii hyvin iPhoneen. Erityisesti mustissa värivaihtoehdoissa antennijuovat ovat nyt jo lähes huomaamattomat.


  Musta on mustaa ja usein tyylikästä – niin myös iPhone 7:n tapauksessa. iPhone 7:ssä on muutenkin vähemmän antennijuovia kuin edeltäjissään, mutta lisäksi mustassa mallissa laitteen sivuja leikkaavat ja ylä- ja alareunoille takana kaartuvat antennijuovat ovat lähes täysin huomaamattomat muussa kuin erityisessä lähemmässä tarkastelussa.

  Muuten kuin väriltään iPhone 7:n alumiinirakenteinen design on tuttu jo iPhone 6s:stä ja tuntuma kädessä näin luonnollisesti aivan vastaavalla tavalla laadukas.

  Älypuhelinten ulkonäkökysymykset ovat makuasioita ja omaankin makuun markkinoilta löytyy jo paremman näköisiä puhelimia, kuten vaikkapa sininen Honor 8. Myös musta iPhone 7 on kuitenkin hillityn tyylikäs.

  Liikkumattomaan kotipainikkeeseen tottui hetkessä

  [​IMG]
  iPhone 7:ssä on uudenlainen kotipainike.


  Ennakkoon julkistustilaisuuden ja ulkomaisten ensiarvioiden perusteella pelkäsin hieman iPhone 7:n sisältämää uutta kotipainiketta, joka ei varsinaisesti enää painike olekaan. Se ei enää liiku lainkaan fyysisesti, vaan vaste kosketuspinnan painalluksesta luodaan iPhonen Taptic Engine -värinämoottorilla.

  Värinävasteen voimakkuuden saa iPhonen käyttöönoton yhteydessä valita kolmesta eri voimakkuusvaihtoehdosta, joista itse päädyin voimakkaimpaan.

  On totta, että uuden kotipainikkeen tuntuma ei muistuta lainkaan normaalia painiketta ja aluksi sen toiminta tuntuukin erittäin oudolta. Kotipainikkeeseen kuitenkin tottuu oitis – tai ainakin itselleni kävi niin. Uudesta kotipainikkeesta pitämiseen voi vaikuttaa tapa painaa sitä. Itselleni on syntynyt jo aiemmin taipumus painaa sitä iPhonessa ikään kuin vauhdin ja voiman kanssa – peukaloa useamman sentin päästä lähtevällä liikkeellä liikuttaen. Jos aiemmin on tottunut varovaisempiin painalluksiin, voi uudistunut kotipainike vaatia enemmän totuttautumista.

  Itse en vasta muutaman tunnin käytön jälkeenkään haluaisi enää vaihtaa uutta vanhaan.

  Näytön paremmuutta ei itsenäisesti erota

  Applen mukaan iPhone 7:n näyttö on 625 nitin enimmäiskirkkaudellaan 25 prosenttia aiempaa kirkkaampi, minkä lisäksi se tukee laajempaa väriskaalaa (DCI-P3:tä normaalin sGRB:n ohella).

  Ilman rinnakkain vertailua iPhone 6s:n kanssa näyttöjen välistä eroa olisi lähes mahdotonta huomata. Lisäksi uudet laajemmat värit toimivat täysin vasta, kun myös näytöllä esitettävä sisältö on uutta laajempaa väriskaalaa.

  [​IMG]
  iPhone 7:n näyttö toistaa aiempaa laajemmin värejä, mikä näkyy testikuvan iPhone 6s:llä piiloon jäävien yksityiskohtien erottumisena.


  Ainakin oma iPhone 7 -yksilöni tuntuisi toistavan värisävyt lämpimämpinä kuin iPhone 6s normaalissa valaistusolosuhteissa, vaikka kaikki näyttöasetukset puhelimissa ovat samat. Pimeässä huoneessa ero näyttöjen välillä vaikuttaisi pienenevän. Samoin kirkkaassa auringonpaisteessa eroa ei huomaa.

  Stereokaiuttimet tuovat reilusti lisäpotkua

  iPhone 7 tuo iPhoneen myös stereokaiuttimet. Vertailu iPhone 6s:ään kertoo iPhone 7:n kaiuttimista löytyvän ääntä selvästi aiempaa enemmän. Käytännössä, jos aiemmin iPhone 6s:llä tarvitsi täyttä volyymia voi nyt iPhone 7:ssä käyttää muutamaa pykälää pienempää äänenvoimakkuusasetusta.

  Toinen iPhone 7:n kaiuttimista löytyy pohjasta ja toinen näytön yläpuolelta puhelinkuulokkeen yhteydestä.

  Optisella kuvanvakaimella merkitystä kameran käytettävyydelle

  [​IMG]
  Kamera ulkonee edelleen reilusti laitteesta, mutta kohouma on nyt iPhone 7:ssä osa runkoa.


  iPhone 7:llä on helpompi saada hyviä kuvia kuin iPhone 6s:llä – kiitos optisen kuvanvakaimen, jonka myötä nopeasti napatut kuvat ovat aiempaa tarkempia. Tämä on normaalissa käytössä suurin parannus puhelinten kameroiden välillä.

  Kirkkaassa päivänvalossa harkiten otetuissa kuvissa ei iPhone 7:n ja iPhone 6s:n välillä toisaalta ole juurikaan eroa. Uuden kamerat muut parannukset (suurempi aukko, uusi kuvausvalo) yhdessä optisen kuvanvakaimen kanssa tuovat huomattavasti paremmat lähtökohdat heikommassa valaistuksessa kuvaamiseen, jonka testaamisen aika on vasta myöhemmin hämärän laskeuduttua.

  iPhone 7:n kameran pitäisi olla myös aiempaa nopeampi ottamaan kuvia, mutta käytännössä jo iPhone 6s:n kamera on sen verran nopea, että mahdollinen nopeushyöty jää vain teoreettiselle tasolle. Todellista eroa on vaikea edes rinnakkain vertaillen huomata.

  Edelleen iPhone, edelleen hyvä – ja parempi

  [​IMG]
  Mustan iPhone 7:n myyntipakkaus.


  Jos iPhone 7 Plussan uusi kaksoiskamera jätetään laskuista, ei tämän vuoden iPhone-uudistus ole mullistava mutta jälleen kerran erittäin usealla tavalla parempi. Ainoa heikennyskään, 3,5 millimetrin kuulokeliitännän katoaminen, ei ole kovin suuri harmi, jos on jo siirtynyt langattomiin kuulokkeisiin.

  Laatutuntuma on designin ja rakenteen säilyttyä ennallaan edelleen iPhone 7:ssä erinomainen. Uusi musta väri on tyylikäs – varsinkin antennijuovien sulautuessa sen tummuuteen.

  Kamera on parempi ja tuloksena sillä kuvatessa on luotettavammin hyviä kuvia. Suorituskykyä on enemmän. Ja iPhone on nyt myös vedenkestävyydessä käytännössä samalla tasolla kuin parhaimmat muutkin älypuhelimet. Akunkestonkin pitäisi olla parantunut.

  iPhone 6s:n omistajille iPhone 7 ei välttämättä tarjoa vielä riittävästi syitä tänä vuonna päivittämiselle, mutta vuotta aiemmasta iPhone 6:sta hyppäys eteenpäin on jo merkittävä – muun muassa 3D Touchin, paremman suorituskyvyn sekä kameroiden myötä.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju