Mobiili.fi Tältä Sonyn uusi Xperia Z5 -mallisto näytti ja tuntui

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 4/9/15.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2083
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]
  Sony Xperia Z5


  Viime päivien IFA-uutisten joukossa nähtiin myös Sonyn uudet huippupuhelimet. Yhtiö esitteli menneenä keskiviikkona Xperia Z5:n, Xperia Z5 Compactin ja Xperia Z5 Premiumin. Mobiilin toimitus oli luonnollisesti paikalla Berliinissä kokeilemassa tulevia laitteita omin käsin.

  Xperia Z5

  [​IMG]
  Sony Xperia Z5 uusissa väreissä


  Joukkion perinteisempi lippulaiva on 5,2-tuumainen Xperia Z5. Sony-puhelinten tuttu muotokieli ja Xperia UI -käyttöliittymä ovat edelleen läsnä, mutta samalla uuteen Z5:een on tehty monia hyvältä vaikuttavia muutoksia.

  Aiemmin tänä vuonna julkaistun Xperia Z3+:n tapaan Z5:n kyljistä löytyy vain yksi suojaluukku, jonka alle korttipaikat piiloutuvat. Muilta osin vasen kylki on puhdas – Xperia-kaiverrusta lukuunottamatta. Luukku- ja liitäntäruuhkan vähentäminen tekee laitteesta hyvin tyylikkään ja seesteisen näköisen. Samoin uudet värivaihtoehdot miellyttävät.

  [​IMG]
  Seesteistä ja selkeää


  Oikealla kyljellä ovat fyysiset painikkeet, joiden asettelu ja toiminnot on uudistettu. Sony on vaihtanut tutun pyöreän virtapainikkeen kookkaampaan laitteen pinnan tasolla olevaan painikkeeseen, johon on sisällytetty sormenjälkitunnistin. Tunnistimen sijainti tuntuu omassa käytössäni parhaalta, mitä älypuhelimissa on nähty. Toki tärkeässä osassa on myös jäljen lukutarkkuus ja nopeus, jota en toistaiseksi ole päässyt kokeilemaan. Oikein toimiessaan kyljestä löytyvä sormenjälkitunnistin saa kuitenkin allekirjoittaneelta kaksi peukkua kahdesta.

  Uuden virtapainikkeen vuoksi äänenvoimakkuudensäädin on jouduttu pudottamaan erikoisen alas. Sijainti vaatinee tottumista, mutta ilman pidempää kokemusta on vaikea sanoa, aiheutuuko uudistuksesta ongelmia. Veikkaisin kuitenkin, että kyseessä ei ole kriittinen murhe.

  [​IMG]
  Sormenjälkitunnistimen sijainti on lupaava – kunhan lukija ei ole liian tarkka sormen asennosta


  Puhelimen käyttöliittymä vaikutti pikakatsauksella olevan paljolti ennallaan. Xperia-kamerasovelluksen Sony kuitenkin uusii lähiaikoina. Päivitetty sovellus toimi hyvin ja teki esimerkiksi kuvatilojen vaihtamisesta sangen suoraviivaista. Uuden kuvatilan latauksessa tuntui kuitenkin kuluvan hetki, eli toivottavasti toiminta nopeutuu päivityksen julkaisuun mennessä.

  Sen sijaan kameran tarkennukseen en uskalla toivoa lisää nopeutta, sillä Sonyn lupausten mukaisesti uudet Xperiat tarkentavat todella vauhdilla. Lisäksi kuvauksen lopputulokset vaikuttivat kiitettäviltä, eli nopeuden ei pitäisi johtaa jatkuvaan ohitarkennukseen tai muihin ongelmiin.

  [​IMG]
  Xperia Z5 ja uusi kamerasovellus


  Xperia Z5 Compact

  [​IMG]
  Sony Xperia Z5 Compact


  Olen aina pitänyt pienistä älypuhelimista niiden helppokäyttöisyyden vuoksi. Useimmat huippupuhelinten miniversiot saavat kuitenkin tyytyä hyvin keskiluokkaiseen laitteistoon, minkä vuoksi Sonyn Compact-puhelimet ovat onnistuneet erottumaan markkinaraossa edukseen.

  Uusi Xperia Z5 Compact on samaan aikaan tutun ja tuoreen oloinen. Kokoluokka ja muotoilun yleistyyli heijastelevat Z3 Compactia, mutta samalla laitteen ulkomuotoa on uudistettu huomattavasti. Leveät ja tasaiset mattamuovikyljet antavat nimittäin laitteelle hyvin omintakeisen ilmeen. Lisäksi puhelin istuu käteen hienosti. Muotoilu jakaa varmasti mielipiteitä, mutta itse koin sen oikein ilahduttavana.

  Muilta osin kyseessä pitäisikin olla hyvin vastaava käyttökokemus kuin Xperia Z5:llä. Compactissa on esimerkiksi identtinen järjestelmäpiiri ja kamera. Akku, RAM-muistin määrä ja näytön tarkkuus taas ovat vaatimattomampia, mutta niiden pitäisi riittää hyvin pienikokoisemmalle laitteelle.

  [​IMG]
  Näppäinten asettelu on vastaava kaikissa kolmessa Z5-mallissa

  [​IMG]
  Compactin kyljet ovat varsin leveät


  Xperia Z5 Premium

  Malliston uusin jäsen on huimalla 4K-näytöllä varustettu Z5 Premium. Arkikäyttöä ajatellen tarkkuustaso voi tuntua turhalta, ja monelle se varmasti onkin sitä. Toisaalta puhelin voisi olla vahvoilla esimerkiksi VR-käytössä, jossa kuvan jakaminen kahdelle silmälle pudottaa nähtävää tarkkuutta huomattavasti.

  Ikävä kyllä en vielä päässyt käyttämään Xperia Z5 Premiumia kattavasti, vaan näin sen muutamissa esittelytilanteissa. Tarjolla oli esimerkiksi vertailuja siitä, kuinka elävämpinä uusi paneeli toistaa värit perinteisiin näyttöihin verrattuna. Ilman omia vertailuja näytön todellisista eduista on kuitenkin vaikea sanoa mitään.

  Sonyn edustaja mainitsi kuitenkin, että puhelin ei hyödynnä maksimitarkkuutta jatkuvasti. Sen sijaan sisältö toistetaan hillitymmällä tarkkuudella ja 4K-voimat kutsutaan esiin vain materiaalin niin vaatiessa. Tämän pitäisi siis hillitä puhelimen teho- ja virtatarpeita, mikä on varmasti tarpeen.

  [​IMG]
  Sony Xperia Z5 Premium

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju