Mobiili.fi Suuri selfievertailu: Mikä älypuhelin tuottaa parhaat omakuvat?

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 19/12/15.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2094
  Tykkäykset:
  4
  Kamera on ehdottomasti eräs modernin älypuhelimen tärkeimpiä ominaisuuksia. Laadukkaiden takakameroiden lisäksi selfiehuuma on pakottanut puhelinvalmistajat panostamaan myös laitteiden etukameroihin. Päätimme vertailla kuuden puhelimen selfiekyvykkyyttä erilaisissa käyttötilanteissa.

  Mukana selfievertailussa ovat:


  Puhelimet valittiin nimenomaan tavalla tai toisella kyvykkäiden etukameroiden perusteella. Mukana on laitteita kaikista hintaluokista. Osa tarjoilee enemmän megapikseleitä ja toisissa taas on etusalama.

  Kaikki testikuvat otettiin laitteiden automaattiasetuksilla. Lisäksi hämärissä tilanteissa kokeiltiin salamavalon vaikutusta. Silottelevia ”kauneustiloja” testattiin ohimennen, mutta niiden tuloksia ei nosteta esiin mallikuvissa. Niin, ja mallikuvista puheenollen: artikkeli sisältää valtavat määrät kuvia toimittajan naamasta. Etene siis varoen.

  Hyvässä valossa mielipide ratkaisee

  Ensimmäiseksi testasimme selfiekuvausta kirkkaasti valaistuissa olosuhteissa. Odotetusti kaikki puhelimet pärjäsivät näissä tilanteissa varsin hyvin ja erot ovat vähäisempiä. Halvemman hintaluokan puhelimet, kuten M4 Aqua ja Ascend G7, vaikuttaisivat tuottavan hieman vähemmän teräviä kuvia kuin kalliimmat kilpakumppaninsa, mutta pääasiassa erot liittyvät värisävyihin. Riippunee siis paljolti käyttäjästä, minkä puhelimen selfieistä pitää eniten. Omaa silmääni miellyttää erityisesti Honor 7.

  [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
  Tilanne muuttui hieman mielenkiintoisemmaksi, kun auringonpaisteesta haettiin kameroille vastavaloa. Jälleen kaikki puhelimet saivat aikaan varsin kiitettäviä kuvia, mutta henkilökohtaisesti pidin Moto X Stylen ja iPhonen 6s:n tuloksista eniten. Ensimmäinen jätti etualan ihmisen näyttävästi näkyviin, kun taas iPhone 6s piirsi rajusta valosta huolimatta taivaan ja pilvet taustalle kauniisti, tummentamatta silti kuvattavaa henkilöä liikaa.

  [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
  Hämärä paljastaa puutteet

  Kameran kuin kameran todelliset koettelemukset alkavat kuitenkin vasta, kun valoja vähennetään. Parhaiten valoa hämäristä tilanteista – ilman salamaa tai muuta valaistusta – sai irti One M9, kiitos puhelimen Ultrapixel-etukameran. Hyvänä kakkosena valoisuuden suhteen on iPhone 6s, joka kuitenkin jätti laadussa erittäin paljon toivomisen varaa.

  Laadullisesti miellyttävimpiä olivat yllättäen Xperia M4 Aqua ja Ascend G7, jotka onnistuivat piilottamaan pimeille kuville ominaisen kohinan varsin hyvin, vaikka kuvat ovatkin myös tummia. Tarkempiin ja valoisampiin kuviin ilmaantui taas helposti häiritsevät määrät kohinaa. Hyvän keskitien valoisuuden ja kohinan välillä tarjosi Honor 7.

  [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
  Kun lisäavut sallitaan, ovat etusalamalla varustetut Moto X Style ja Honor 7 erittäin vahvoilla. Näistä kahdesta huomattavasti paremmin suoriutui Moto X Style, joka sai aikaan varsin tarkkaa jälkeä. Lisäksi pidän kovasti Moto X Stylen helppokäyttöisestä asetusvalikosta ja valoisuudensäätötilasta, jolla jopa kaiken puhki polttavan salaman saa mukavasti kuriin.

  [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
  Salamattomista kilpailijoista Xperia M4 Aqua ja One M9 jäivät kaikkein pimeimmissä tilanteissa avuttomiksi. Ascend G7 ja iPhone 6s taas pysyivät kohtalaisesti kärryillä, sillä molemmat hyödyntävät laitteen näyttöä pimeiden kuvien valaisuun. Vahvuudessa efekti ei pärjää oikealle salamalle, mutta toisaalta puhelinsalamat ovat usein liiankin rajuja, joten pehmeämpi lähestyminen tuotti parhaimmillaan ihan miellyttäviä tuloksia. Ascend G7:n ruutuvalaistus on tosin hieman arvaamaton ja saattaa tuottaa täysin erivärisiä kuvia peräkkäisillä otoilla.

  [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
  Yhteenveto

  Vertailun selkein havainto oli, että ylivoimaista voittajaa ei ole. Sen sijaan paras vaihtoehto riippuu paljon käyttäjän mausta ja tarpeista. Valoisalla kaikki puhelimet suoriutuivat hyvin, mutta korkeammalla hinnalla saattaa saada hieman enemmän terävyyttä. Pimeällä taas parhaat tulokset saavutti Moto X Style, mutta iPhone 6s ja Honor 7 olivat myös kiitettäviä suoriutujia. Muita laitteita vaivasi suuremmissa määrin joko tulosten arvaamattomuus, heikko valovoima, kohinan määrä tai täysi lisävalaistuksen puute. One M9 tosin ansaitsee erikoismaininnan siitä, että puhelin pärjäsi selvästi muita pidempään ilman salamaa tai muita lisävalaistuksia.

  Sony Xperia M4 Aqua
  VAHVUUS: Hintaansa nähden kohtalainen suoriutuja.
  HEIKKOUS: Ei salamaa eikä panoraamaa.

  Huawei Ascend G7
  VAHVUUS: Kohina häiritsi hämäräkuvissa verrattain vähän.
  HEIKKOUS: Salaman korvaava näyttövalo värittää kuvia vahvasti ja epäsäännöllisesti.

  Honor 7
  VAHVUUS: Salama ja monet myös etukameralla toimivat kuvaustilat.
  HEIKKOUS: Hämärällä tulokset huomattavan rakeisia.

  Motorola Moto X Style
  VAHVUUS: Salama, todella kätevä asetusvalikko ja valotuksen säätö.
  HEIKKOUS: Heikohko valovoima ilman salamaa kuvattaessa.

  HTC One M9
  VAHVUUS: Joukon paras valovoima.
  HEIKKOUS: Ei salamaa eikä panoraamaa.

  Apple iPhone 6s
  VAHVUUS: Nopea kamera, helposti selattava kuvaustilatarjonta.
  HEIKKOUS: Todella rakeinen hämärässä, jos lisävalaistus ei käytössä.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju