Miksi pitäisi olla tuollainen vaihtoehto?Puuttuu vaihtoehto: Ei ikinä
koska venäjää pitää kunnioittaa (lue pelätä) naapurinaMiksi pitäisi olla tuollainen vaihtoehto?
Koska kyselyssä ei useinkaan ole järkevää ohjata vastauksia karsimalla vaihtoehtoja.Miksi pitäisi olla tuollainen vaihtoehto?
Venäläisiä emme ole!Miksi pitäisi olla tuollainen vaihtoehto?
Älä koskaan sano ei koskaan, mutta laitetaan nyt kuitenkin sekin vaihtoehto.Puuttuu vaihtoehto: Ei ikinä
Tuo tekstisi osa 1 ei ihan vastaa todellisuutta. Minulla 2 kollia juuri äskettäin intin käyneenä, ei sinne kaikkia oteta läheskään sisään niinkuin ennen ja tuskin keskeyttäneitä on sen enempää kuin ennenkään. Sinne valikoidaan nykyisin osaavia pystyviä ja motivoituneita koska ennakkoon voi sanoa ettei pysty tai halua käydä sitä. Tuskin nuo minun kollini mitään motivoituneita edes oli, mutta suorittivat velvollisuuden ja harjoitushommat. Samaa nuorta sakkia sieltä vastapuolelta on tulossa kuitenkin jos ketään.Oma natokantoni oli pitkään "en osaa sanoa".
Nyt kun maailmanpoliitinen tilanne on muuttunut siihen suuntaan, että mattamusta sissipuukko pitänee kaivaa esiin muutenkin kuin vain uuden S22-sarjalaisen paketin avaukseen, natokantani on muuttunut "kyllä".
Mikään liitto ei ole ikinä täydellinen ja näen Nato-jäsenyydessä pari merkittävää uhkaa tai negatiivista asiaa:
1) Monessa Nato-maassa ei ole yleistä asevelvollisuutta, itseasiassa Nato-maissa vain Kreikassa ja Turkissa on laaja yleinen asevelvollisuus. Suomen sotilaallisen maanpuolustuksen perustana on yleinen asevelvollisuus ja vahva maanpuolustustahto. Armeija tekee nuorille hyvää. Nuoret vaan on nykyisin eri tekoa kuin ennen: uutisissa on ollut että moni nuori keskeyttää armeijan erinäisistä syistä. Osa ei uskalla käydä suihkussa muiden edessä. Ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Kukahan on noin heikkoja nuoria kasvattanut? Lisäksi puolustusvoimat on Suomen suurin kuntokoulu. Ylipaino on iso ja kallis kansallinen ongelma tulevaisuudessa.
2) Jos Venäjä ja Nato ajautuu aseelliseen selkkaukseen ja Suomi olisi Naton-jäsen, niin tuo aseellinen selkkaus todennäköisesti tapahtuu täällä Suomessa, koska Suomella on yli 1000km yhteistä maarajaa Venäjän kanssa.
Suomi on länsimäinen maa, jolla on länsimaalaiset arvot. Suomen paikka on Natossa. Lisäksi artikla 5. turvatakuu on sen luokan "Joonas-tarjous" mistä ei mielestäni kannata jäädä pois. Suomi voi joutua ajopuuksi kuten toisessa maailmasodassa ja kun lukee silloisten johtajien muistelmia, niin ulkomaanapua hekin kaipasivat. Pieni maa ei voi jäädä yksin.
Kunhan yleinen asevelvollisuus säilytetään niin äänestäisiin "kyllä".
Pakko kommentoida tähän, vaikka meneekin ohi argumenttiesi ja offtopiciin....moni nuori keskeyttää armeijan erinäisistä syistä. Osa ei uskalla käydä suihkussa muiden edessä.
Ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Kukahan on noin heikkoja nuoria kasvattanut?
Ylipaino on iso ja kallis kansallinen ongelma tulevaisuudessa.
Hyvä että sinun kollit on käynyt armeijan, mutta keskeyttämisprosentit ovat kasvussa.Tuo tekstisi osa 1 ei ihan vastaa todellisuutta. Minulla 2 kollia juuri äskettäin intin käyneenä, ei sinne kaikkia oteta läheskään sisään niinkuin ennen ja tuskin keskeyttäneitä on sen enempää kuin ennenkään. Sinne valikoidaan nykyisin osaavia pystyviä ja motivoituneita koska ennakkoon voi sanoa ettei pysty tai halua käydä sitä. Tuskin nuo minun kollini mitään motivoituneita edes oli, mutta suorittivat velvollisuuden ja harjoitushommat. Samaa nuorta sakkia sieltä vastapuolelta on tulossa kuitenkin jos ketään.
"Jotta me pääsisimme tuosta taakasta, jota tämä suomettumiskeskustelu aiheutti ja johon palataan kansainvälisissä keskusteluissa aina silloin tällöin, niin on loogista, että Suomi tulee mukaan kaikkiin niihin järjestöihin, joissa demokraattiset, läntiset valtiot ovat mukana. Tämä merkitsee minusta myös sitä, että olemme Natossa mukana ja EU:ssa ihan täysin rinnoin." [10]
Ahtisaari joulukuussa 2003.
"NATO-optio on illuusio, jos ajatuksena on, että palovakuutus otetaan vasta sitten, kun tuli jo kytee nurkan alla." [11]
Jyväskylän yliopistolla pitämässään luennossa vuonna 2007.
"Ei niitä kummajaisia hirveän paljon ole, jotka sanovat kuuluvansa läntisiin demokratioihin, mutta eivät kuitenkaan kuulu kaikkiin järjestöihin. Minusta tämä koskee yhtä lailla Ruotsia. En näe mitään syytä, miksemme voisi mennä [Natoon] – Norja on siellä, ja Tanska ja Islanti." [12]
"Kun seuraa tätä kotimaista mielipidekeskustelua, niin en oikein usko, että Nato-jäsenyys etenee. Täytyy nyt katsoa, että missä joukossa me sitten olemme. Alammeko olla Ukrainan ja Valko-Venäjän kanssa samoissa ryhmissä loppurätingissä. Täytyy hiukan katsoa, että miten se vaikuttaa Suomen brändiin, Suomen kuvaan maailmalla. Ottaen myös historiallisen taustamme huomioon." [6]
"Missään tapauksessa Nato ei ole uhka tänä päivänä Venäjälle. Joskus minua vaivaa myös se, ettemme jaksa ottaa askelta liittyäksemme Naton jäseneksi. Tämä on keskeinen rauhanturvaoperaatio joka tapauksessa tänä päivänä." [6]