Suomen kielen kirjoituksen aikainen oikoluku Vidaldi ja Chrome-selaimille joukkoistamalla

Keskustelu osiossa 'Tietotekniikka', aloittaja Tapio Huuhaa, 5/5/18.

Katso käyttäjittäin: Katso käyttäjittäin
 1. Tapio Huuhaa

  Tapio Huuhaa

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/3/18
  Viestit:
  42
  Tykkäykset:
  3
  Puhelinmalli:
  Huawei
  Haastaisin laatimaan Vivaldi-selaimelle kirjoituksen aikaisen Suomen kielen oikoluvun luomista. Koska Vivaldi perustuu Chromeen, kyse olisi samalla Chromelle kirjoituksen aikaisen oikoluvun luomista. Chromelle ja siten myös Vivaldille on olemassa lisäosa, jolla oikoluvun saa erilliseen ikkunaan, mutta kirjoituksenaikainen oikoluku olisi vielä kätevämpi. Voisiko yrittää joukkoistamalla korjata tämä puute.

  Vidaldi on mielestäni paras ns. CMS-ohjelmien käyttämiseen ns. taustakäyttäjänä. Taustakäytössä on sivuston rakenne esillä ja rakenteeseen liitetään uusia sivuja.

  Vivaldissa on kolme asiaa, jotka tekevät tästä työskentelystä tehokkaampaa kuin muilla selaimilla:

  1) WWW-sivuja voi laittaa rinnakkain. Ruudun voi jakaa pysty- ja sivusuunnassa. Itse jaan ruudun lähes aina kahteen osaan, jolloin ruudulla on suoraan luettavissa kaksi www-sivua. Sivuparin voi tallentaa välilehtiin eli kun avaa yhden välilehden, sen mukana tulee rinnalle toinen välilehti. Toinen välilehti ei tosin päivity automaattisesti. CMS:ssä se toinen välilehti voi olla sivuston esikatselu.
  2) Vasemmassa reunassa on sivupaneeli, johon saa laitettua tärkeitä sivuja. Tärkeän sivun saa väliaikaisesti kolmanneksi sivuksi näytölle. Käytän aika useinkin. Sivupaneelista otetun sivun leveyttä voi säätää.
  3) Sivupaneelin yhtenä toimintona on muistiinpanot eli muistio. Kun muistioon laittaa jotain, selain tallentaa sen automaattisesti. Muistioon voi lisätä tekstiä ja sieltä voi hakea tekstiä hiiren oikeanpuoleiseen painikkeen avulla. Satunnaiset ajatukset voi kirjata kesken työskentelyn siirtymättä mihinkään toiseen ohjelmaan. Puutteena on se, että linkit eivät säily vaan linkit tulee kopioida tavallisena tekstinä.

  Nuo kolme asiaa tekevät CMS-työskentelyn maksimaalisen tehokkaaksi, mistä syystä käytän Windows-pöytäkoneessa lähes yksinomaan Vivaldi-selainta. Kun lisäsin selaimeen erilliseen ikkunaan ponnahtava oikoluvun, paransi työskentely jonkin verran.
   
 2. Infra

  Infra Vuoden foorumilainen 2014 Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  62   0   0

  Liittynyt:
  15/7/02
  Viestit:
  29713
  Tykkäykset:
  11620
  Puhelinmalli:
  Vaihtelee
  Siitä vaan sitten itse tekemään.

  Ei se nyt oikein toimi niin että "Voisiko joku tehdä tälläisen"
   
  Tattoo and AlpinaD10 like this.
 3. Anarion

  Anarion Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  7/5/07
  Viestit:
  1286
  Tykkäykset:
  159
  Puhelinmalli:
  Huawei Honor 8
  Suuria haasteita. Ei ole ihan heti nähtävissä parannusta tuohon. Ei toimi enää Firefoxissakaan. Ongelma on siinä, että perustuu Voikkoon ja nykyään lisäosat ovat käytännössä html+javascripiä. WebAssembly saattaa auttaa asiaa, mutta toistaiseksi helpoin ratkaisu olisi integroida suoraan selaimeen (onnea vaan käytänössä saada tuo läpi). Edge on ainoa selain jossa toimii oikoluku, koska tukee Windowsin oikolukua. Olisi kätevää, jos Firefox ja Chromekin tukisivat.
   
 4. Tapio Huuhaa

  Tapio Huuhaa

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/3/18
  Viestit:
  42
  Tykkäykset:
  3
  Puhelinmalli:
  Huawei
  Tuo Chromen Pop-up-ikkunassa toimiva oikoluku menettelee.

  Vivaldissa sivupalkkiin voi laittaa OIKOFIX-www-sovelluksen, johon voi kopioida tarkistettavan tekstin. Sovelluksen voi jättää auki, joten voi olla parempi vaihtoehto.

  Vivaldi on vain älyttömän tehokas työkalu enkä millään viitsisi käyttää alkeellisempaa Edgeä vain oikoluvun takia.
   
 5. Qwertyi

  Qwertyi Vuoden foorumilainen 2010, VIP vuodesta 2016

  Palaute - 100%
  28   0   0

  Liittynyt:
  7/12/05
  Viestit:
  31377
  Tykkäykset:
  9271
  Puhelinmalli:
  Samsung Galaxy Note 8
  Eli tässä on nyt tarkoitus siis oikoluetuttaa tekstiä samalla kuin sen kirjoittaa, vai käyttää valmista tekstiä oikoluennassa? Siis lähinnä nyt mietin että minkälaisessa käytössä tätä oikolukua tarvitaan? Tarkoituksena tarkistaa www-sivujen oikeinkirjoitus, vai kirjoittaa esim. foorumille ja samalla sitten tarkistuttaa onko teksti oikein? Tuota Oikofixiä katselin ja siinä on mahdollisuus tarkastaa jo olemassa olevan tekstin oikeinkirjoitus, eli halunet jotain nettisivuja oikeinkirjoituksen takia tarkastella?

  Se on muuten suomen kielen. ;)
   
 6. apek

  apek VIP

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/8/10
  Viestit:
  5427
  Tykkäykset:
  2637
  Puhelinmalli:
  Nokia 8 Sirocco
  Kaikista helpoin on kun vain kirjoittaa, eikä välitä onko se oikein.
   
 7. Qwertyi

  Qwertyi Vuoden foorumilainen 2010, VIP vuodesta 2016

  Palaute - 100%
  28   0   0

  Liittynyt:
  7/12/05
  Viestit:
  31377
  Tykkäykset:
  9271
  Puhelinmalli:
  Samsung Galaxy Note 8
  Juu, antaa paukkua vaan jos ei kovin virallista ole.

  Toki, välillä tulee itsekin mietittyä onkos toi ny yhdyssana vai ei. Mut harveminhan niitä tulee tarkisteltua, mutulla mennään ja ei ole vielä ketään tullu peruskoulun päättötodistusta tullu repimään sen takia että äikkää pitäisi mennä pänttäämään.
   
 8. apek

  apek VIP

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/8/10
  Viestit:
  5427
  Tykkäykset:
  2637
  Puhelinmalli:
  Nokia 8 Sirocco
  Jos pitää kirjoittaa virallista tekstiä, niin sen voi tarkistaa vaikka voikolla. Muuten on ihan sama jos jossain netin foorumilla kirjoitat väärin.
   
 9. Nightuser

  Nightuser Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/8/14
  Viestit:
  11700
  Tykkäykset:
  4210
  Puhelinmalli:
  SmartPhone
  Blogiin se varmaan tätä oikein kirjoituksen tarkistusta tarvitsee.
   
 10. Tapio Huuhaa

  Tapio Huuhaa

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/3/18
  Viestit:
  42
  Tykkäykset:
  3
  Puhelinmalli:
  Huawei
  "Eli tässä on nyt tarkoitus siis oikoluetuttaa tekstiä samalla kuin sen kirjoittaa, vai käyttää valmista tekstiä oikoluennassa? Siis lähinnä nyt mietin että minkälaisessa käytössä tätä oikolukua tarvitaan? Tarkoituksena tarkistaa www-sivujen oikeinkirjoitus, vai kirjoittaa esim. foorumille ja samalla sitten tarkistuttaa onko teksti oikein? Tuota Oikofixiä katselin ja siinä on mahdollisuus tarkastaa jo olemassa olevan tekstin oikeinkirjoitus, eli halunet jotain nettisivuja oikeinkirjoituksen takia tarkastella?"

  Oikoluvun tarpeessa on kyse sekä netin foorumeista että myös www-sivujen oikeinkirjoituksesta. Jälkimmäinen on toki olennaisempi asia kuten nimim. Nightuser arvelikin. En haluaisi blogikirjoituksessani olevan hirveästi kirjoitusvirheitä, mutta teen niitä ihan harmittavan usein. WWW-sivuja tehdessä olisi kiva, jos voisi kirjoitettaessa oikolukea. Viimeksi hain sivupalkista OIKOFIXin ja käytin sitä. Tein niin tämänkin tekstin kanssa. Tekstiä ei voi kopioida takaisin, sillä muotoilut häviävät, mutta kun oikoluettava teksti tulee www-sivulla olevan tekstin vasemmalle puolelle, tekstin korjaus ei ole älyttömän hankalaa.

  Enkunkielisille foorumeille kirjoittaessa on helpompaa, kun kirjoitettaessa on enkunkielinen oikoluku.
   
 11. Qwertyi

  Qwertyi Vuoden foorumilainen 2010, VIP vuodesta 2016

  Palaute - 100%
  28   0   0

  Liittynyt:
  7/12/05
  Viestit:
  31377
  Tykkäykset:
  9271
  Puhelinmalli:
  Samsung Galaxy Note 8
  Mitähän editoria käytät, vai old school Notepad meiningillä? Jos editori käytössä niin tekstinhän voi kirjoittaa tekstinkäsittelyohjelmassa jossa oikoluku ja sitten liittää sne HTML-koodiin. Tietty homma on toinen jos käyttää online-editoreita html-sivujen tekoon niin olisihan se helpompaa jos olisi selaimessa itsessään oikoluenta.

  Mutta tosiaan, kunhan kirjoitus on ymmärrettävää, pienet kirjoitusvirheet menee kyllä, ellei sitten blogi käsittele oikeinkirjoitusta. Eikä siinä, työkalut, kuten oikoluku on tehty jotta tekeminen olisi helpompaa. Se sitten onko virheiden määrä niin suuri, tai niiden vaikutus niin suuri että siihen kannattaa ottaa enempää huomiota on jokaisen oma asia. Perfektionismiähän on monenlaista, ja sellaiseen itsekkin työssäni osallistun, tahtomattani ja tuokin on tavallaan rasite.
   
 12. Tapio Huuhaa

  Tapio Huuhaa

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/3/18
  Viestit:
  42
  Tykkäykset:
  3
  Puhelinmalli:
  Huawei
  On-line-editorillahan minä kirjoitan. Minulla on jonkin tason sanasokeutta omiin virheisiini, joten virheitä tuppaa tulemaan liikaa. Mutta kuten jo totesin, OIKOFIXin kanssa pärjää kohtuullisesti. Jätin sille, kuten muille sivupalkin toiminnolle n. 9,5 cm tilan. Tilassa toimii moni muukin sivupalkin toiminto, kuten esim. muistio. Jotkut sivupalkkiin laitetut www-sivut pitää laajentaa. Eihän minulla kiirettä ole, mutta kun selain kerran mahdollistaa tehokkaan työskentelyn, tehokkuutta pyrkii maksimoimaan.

  Korostan, että OIKOFIX toimii mielekkäästi vain Vivaldissa, ei Firefoxissa tai Chromessa.
  Chromelle parempi vaihtoehto on ponnahdusikkunassa (vai miten virallisesti pop-up-ikkuna pitäisi ilmaista) toimiva oikoluku. Koen hankalammaksi, koska siinä pitäisi muistaa, mitä virheitä pitää tekstiin korjata. Ikkunaa pitäisi siirrellä ja skaalata, jos haluaisin, että näkisin www-sivulla olevan korjattavan tekstin. Kesken kaiken on tosi hankalaa mennä korjaamaan yksittäinen virhe, kun ikkuna on välillä päällä ja välillä piilossa. Pop-up-ikkuna nyt vaan ei ole hyvin toimiva ratkaisu.

  Firefoxilla oli Voikko, mutta se poistettiin, joten oikoluvun suhteen huonoiten pelittävä selain minulla on Firefox. En käytä itse sitä enää mihinkään. Joutaisi vaikka poistettavaksi kokonaan.

  Vaihtoehtona Vivaldille olisi tosiaan Edge. Minulle Edge , Firefox ja Chrome ovat tilan haaskaajia. Kun kerran näytölle mahtuu rinnakkain kaksi sivua, käytän mahdollisuuden hyväkseni. Kapea kolmas ikkuna menettelee väliaikaisesti.

  Mitä foorumeihin osallistumiseen tulee, minun olisi ehkä järkevintä ensin kirjoittaa teksti OIKOFIXissä ja sitten siirtää oikoluettu teksti keskustelun.

  OIKOFIX vaikuttaa tekstin muotoiluun, jos ensin tekee tekstin siinä.

  Kokeilin äsken ja kävi näin. Kun katsoin tekstiä editorin HTML-moodissa, teksti tuli tähän tapaan:

  Kokeilen nyt tekstin luontia ensin oikofixissä.
  <div>Miten teksti siirtyy editoriin?</div>

  Editori lisää ensimmäisen kappaleen jälkeen tuleviin kappaleisiin DIV-tägit. Ei tuosta haittaa ole. Muotoilut ja linkit pitää tehdä sitten blogiohjelman editorissa. Hoituisi homma näinkin.

  PS. Suurin osa tämän kommentin tekstistä meni eräälle blogisivulle. En minä tätä säiettä silti itseni tähden aloittanut, koska löysin joten kuten toimivan systeemin. Kun kerran Chrome on yleinen selain/selainalusta, ajattelin, että jos saisi ihan oikeasti jotain porukkaa ryhtymään luomaan Suomen kielen oikolukua Chrome-alustalle kuten joskus oli Voikko Firefoxille.
   
  Viimeksi muokattu: 8/5/18
 13. Whig

  Whig Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/6/02
  Viestit:
  1022
  Tykkäykset:
  299
  Puhelinmalli:
  170.275 MHz transmitter
  Mikä tästä mainostamastasi Vivaldin kahden sivun avaamisesta rinnakkain tekee niin paljon paremman, kuin esim. kaksi Chromen ikkunaa avattuna vierekkäin?
   
 14. Tapio Huuhaa

  Tapio Huuhaa

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/3/18
  Viestit:
  42
  Tykkäykset:
  3
  Puhelinmalli:
  Huawei
  On vain paljon helpompaa vaihtaa sivua Vivaldin kahden rinnakkaisen ikkunan kanssa kuin Chromella käyttäen kahta erillisikkunaa.
  Kahden irtoikkunan kanssa on sähläämistä ja asettelua.
  Suuri hyöty on siinä, että jos jollakin sivulla tarvitsenkin suurempaa leveyttä, avaan tyhjän välilehden. Ei tarvitse sählätä jomman kumman Chrome-ikkunan kanssa. Jos haluan kaventaa, avaan sivupaneelin.
  Tosiasissa sivupaneeli on minulle tärkeämpi piirre.
  Työskentely on Vivaldilla yksinkertaisesti paljon vaivattomampaa kuin muilla selaimilla, mistä syystä muita en käytä itse enää ollenkaan.

  Ks. https://tinyurl.com/ya9tbd74 (vasemmalla sivupalkin väliaikaisikkunassa OIKOFIX, keskellä editointi ja oikealla esikatselu)
   
  Viimeksi muokattu: 8/6/18
 15. pinato

  pinato VIP

  Palaute - 100%
  14   0   0

  Liittynyt:
  16/7/17
  Viestit:
  1370
  Tykkäykset:
  969
  Puhelinmalli:
  OnePlus 6T
  Kyllä sillä tällä fooralla näyttää olevan väliä.
  Joskus alkuaikoina kun liityin tänne, kirjoittelin viestejä ja eräs viesti oli hieman tavanomaista pitempi, ja, minä onneton tein epähuomiossa sen virheen että en lisännyt pilkun jälkeen VÄLILYÖNTIÄ.
  Jumalauta mikä meteli ja haukkuminen siitä nousi eräitten kielipoliisien toimesta täällä.
  Se oli ns viittävaille että en lyönyt pilliä pussiin ja lähteny tältä foorumilta lopullisesti.
  Toisaalta, se olisi ollut viisas teko lähteä, sinä aikana kun olen täällä ollut, tämä on tullut jokseenki kalliiksi, mutta se on toinen juttu se, miksi.
   
  tuurim tykkää tästä.
 16. Nightuser

  Nightuser Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/8/14
  Viestit:
  11700
  Tykkäykset:
  4210
  Puhelinmalli:
  SmartPhone
  Ei tuota pilkkuakaan tarvitse ihan jokaisen sanan jälkeen sinne tunkea :D
   
 17. pinato

  pinato VIP

  Palaute - 100%
  14   0   0

  Liittynyt:
  16/7/17
  Viestit:
  1370
  Tykkäykset:
  969
  Puhelinmalli:
  OnePlus 6T
  84 sanaa, 8 pilkkua, onko joka sanan jälkeen pilkku, onko?
   
 18. s

  stunned Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/12/10
  Viestit:
  2085
  Tykkäykset:
  572
  Puhelinmalli:
  RN4, Nexus 10, Nexus 7 2013
  Viimeksi muokattu: 4/6/18
 19. Whig

  Whig Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/6/02
  Viestit:
  1022
  Tykkäykset:
  299
  Puhelinmalli:
  170.275 MHz transmitter
  Ainakin Windowsissa kaksi irrallista Chrome ikkunaa saa helposti kahdeksi rinnakkaiseksi ottamalla ohjelman otsikkopalkista kiinni ja viemällä esim. vasempaan reunaan jonka jälkeen valitsee toisen joka "hyppää" oikeaan reunaan (tai päinvastoin). Tai jos tykkää niin windows nappia ja nuolia painelemalla.
   
 20. Tapio Huuhaa

  Tapio Huuhaa

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/3/18
  Viestit:
  42
  Tykkäykset:
  3
  Puhelinmalli:
  Huawei
  Vivadin kaltaista sivupalkkia Chromessa ei ole ja se on itselleni tärkein syy käyttää Vivaldia. En ymmärrä, miksi käyttää Chromea, kun Vivaldi on itse asiasssa Chrome, jolle on tehty tehokkaampi käyttöliittymä. Poistin tietokoneeltani Chromenkin, koska en tee sillä yhtään mitään. Google Drive tosin herjaa, että en käytä tuettua selainta.
   
  Viimeksi muokattu: 16/6/18

Jaa tämä viestiketju