Suomalaisten operaattorien alennustila

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja Ged, 3/5/04.

 1. Ged

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/11/02
  Viestit:
  138
  Tykkäykset:
  0
  Nyt sitä soitellaan jo hitech-maa Liettuassakin 3G-puheluita. linkki: http://www.digitoday.fi/showPage.php?page_id=12&news_id=30577

  Ihan kuin Holkeri 80-luvulla GSM-puheluita. Sääli että Suomi on lopullisesti tippunut kehityksen kärjestä.

  Ironiseksi homman tekee se, että Omnitel kuuluu tytäryhtiönä (vai oliko se osakkuusyhtiö, en muista) TeliaSoneran leiriin Soneran lailla. Ruotsissa katsotaan parhaaksi kehittää 3G:tä mielummin baltiassa kun täällä. Voi p*kele..

  Ei taida Elisankaan ajautuminen Vodafonen syliin / muu kulujen karsinta edistää kehitystä täällä Suomessa.

  No onneksi on dna.. ;)
   
 2. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Eiköhän noita 3G puheluita ole soiteltu Suomessakin vuosia sitten.
   
 3. puh Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  3697
  Tykkäykset:
  38
  Puhelinmalli:
  LG G4
  So? Radiolinja on soittanut ensimmäisen 3g-puhelun 1.7.2001.
   
 4. Nemaskus

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/3/04
  Viestit:
  123
  Tykkäykset:
  0
  Globalisaatio...
   
 5. Ged

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/11/02
  Viestit:
  138
  Tykkäykset:
  0
  No on tietenkin ja niin on Sonera ja dna:kin luultavasti, ja Nokia tietysti vielä enemmän. Mutta on eri juttu jos niitä soitellaan labrassa tai presidentti soittelee.

  Ja vaikka nyt joku silmää tekevä tai operaattorin yhteistyötaho olisikin soittanut "esikaupallisen" puhelun niin aika hyvin toi uutinen kiteyttää viime aikojen kehityksen.. Melkoinen pudotus tapahtunut Suomen asemassa viimeisessä 3-4 vuodessa maailman #1 sijalta keräilyeriin.

  Esim. kännykkätiheydessä sijoitus vuodesta 2000-2004 #1 -> #14

  irvileuka voisi vielä sanoa että oliko myös viimeinen? ;)
   
 6. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Jos Suomessa on soiteltu lukuisia kertoja eri tahojen ensimmäisiä UMTS puheluita ja Suomessa on jatkuvassa esikaupallisessa käytössä UMTS verkko ja tätä verrataan muutama päivä sitten soitettuun julkiseen UMTS puheluun testiverkossa maassa jossa ei ole vielä edes UMTS lupia jaettu, niin mikä on pointti?

  Kännykkätieheys kommenttiasi en voi kunnolla kommentoida enenkuin tiedän mitä siinä on tutkittu.
   
 7. Jussi2000

  Jussi2000 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  22/6/02
  Viestit:
  6950
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Mikä milloinkin
  Kyllähän 3G verkot on "avattu" lupaehtojen mukaisesti ja niissä soiteltukin, se vaan että normaali kuluttajat eivät sitä pääse tekemään. Sillä perusteella suomi on kylläkin pudonnut kehityksen kärjestä.
   
 8. O.J. Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9496
  Tykkäykset:
  108
 9. paul_a Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  1310
  Tykkäykset:
  0
  Man saarillahan Manx Network sulki 3g-verkkonsa, koska oli jo niin vanhanaikainen. Niin milloin se 3g tulikaan suomeen?-)
   
 10. Ged

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/11/02
  Viestit:
  138
  Tykkäykset:
  0
  Pointti oli se, että NMT ja GSM avattiin Suomessa maailman ensimmäisenä (no NMT Ruotsin kanssa).. Nyt 3G-verkkoja on käytössä jo ainakin Ruotsissa, Saksassa, Englannissa, Hollannissa, Itävallassa, Italiassa, Portugalissa, Espanjassa, Jenkeissä, Koreassa, Japanissa jne jne.. Minusta tämä on merkittävä muutos ihan parissa vuodessa ja se, että jossain kehitysmaa-Liettuassa on verkot edes siinä kunnossa, että niillä voidaan soitella julkiseen verkkoon mantereen toiselle puolelle oli semmonen koko homman kiteytys.

  Kännykkätiheys-kommentti oli Petteri Järvisen kolumnista Talouselämästä viime kuulta (tai sitä edelliseltä).

  Lisäksi vielä se, että Suomessa on mennyt 5 vuotta lupien myöntämisestä ennen toiminnan alkamista ei todellakaan tarkoita, että muualla olisi yhtä hidasta. Itse asiassa yllä luetteluissa maissa tuo aika oli paljon lyhyempi.
   
 11. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Aivan, Suomessa taidettiin jakaa ensimmäisenä UMTS luvat.

  Toinen asia sitten minkä verran on väliä verkon avaamisella, paitsi jos on ensimmäinen. Sillä on toki merkitystä jos sen suhteen jää kovasti jälkeen.
  On myös huomioitava kun "jälkeenjääneisyyttä" arvio että on meillä kuitenkin varsin kehittyneet palvelut tajolla, kattava verkko, kuitenkin EDGEä ollut tarjolla jonkin aikaa, mitä ei mailmalla monessa verkossa ole.

  Kuitenkin onko sillä muuta kuin imago väliä onko juuri nyt UMTS verkko ja EDGE kuinka julkisessa käytössä, sillä on väliä ollaanko siihen valmistauduttu.

  Kova hintakilpailu usein tälläisillä aloilla hidastaa teknistä kehitystä.
   
 12. Ged

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/11/02
  Viestit:
  138
  Tykkäykset:
  0
  No tottakai sillä on väliä. Mielestäni jo pelkkä 3G-verkon olemassaolo on sen suurin ja ainakin lyhyellä aikavälillä tärkein sovellus. Esim. itse voisin maksaa tommosesta 300kb/s yhteydestä läppäriin hyvinkin paljon. Lisäksi positiivista kierrettä ei pääse syntymään ennen kuin ne verkot otetaan käyttöön.

  Totta on, että Suomessa on hintakilpailu lainsäädännön takia kovempaa kun missään muualla. Mutta siitä huolimatta, tai itse asiassa nimenomaan SEN TAKIA pitäisi tulevien palvelujen käyttöönottoa kiirehtiä, koska selvää on ainakin se, että ei ne puhelut ja tekstiviestit tästä ainakaan kallistu tulevaisuudessa.
   
 13. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  UMTS palikoiden hinnat on laskenut parissavuodessa roimasti, samalla ovat myös kehittyneet. Itse palikoiden lisäksi tarvitaan tolppia, kun verkko operaattorien hinnat on määrätty joutuu operaattori pohtimaan tarkemmin milloin kannattaa investoida ja milloin tuote on kustannustehokkaasti myyntikuntoinen, on vähän liikaa vaadittu että verkko-operaattorin toimintaa joudutaan lakisääteisesti tukeen konserni muistayksiköistä ja vieraat palveluoperaattorit käyvät sitten poimimassa marjat (kärjistäen). Tilanteessa jossa tuote on siinä kunnossa että se voidaan ottaa suhteellisen nopeasti käyttöön ja ensimmäistä imago paikkaa ei voisaada tai sen hinta ei ole järkevä, niin ei ihme että palveluiden tarjonta ei ole houkutellut.
  On myös otettava huomioon että kriittinen suhtautuminen UMTS verkkoon on julkisessa sanassa voimakas ja on aivan selkeä pelko että lehdissä kirjoitellaan negatiivisiä lausuntoja -> haittaa myyntiä pitkään (vrt. WAP)
  Oleellista on mikä on hyvinkin plajon ja mikä palvelun laatu vaatimus, ja kuinka paljon on sellaisia jotka tason hyväksyvät.
  On myös muistettava että GPRS alkaa oleen siinä vaiheessa että firmat ottavat sitä käyttöön ja yksityisille pitkältä toistaiseksi riittää GPRS:n yli tuotettavat palvelut (Jo Senkintakia että harva pystyy hydyntää UMTS verkon palveluita vaikka liittymä ja päätelaite olisi)
  Tosin GPRS:n firma ratkaisujen tulo luo automaattisesti tarvetta UMTS palveluille, mutta jos peitto on samaa luokkaa kuin EDGEllä, niin käyttökohteet ovat rajallisest.
  Totta, liika odottelu ei ole suotavaa. Ja on myös suunnattava katse viranomaisiin jotka olisivat voineet painostaa operaattoreita avaamaan verkot, mutta toisin kävi.

  Mutta olen samaa mieltä että jos verkot jo on olemassa, niin myytäisiin niihin sitten vaikka testiliittymiä halukkaille, kuluttaja säädösten takia se varmaan tarkoittaisi vain firmoille.

  Jos lähdetään mailmalle vertaileen, niin kunnolla myynnissä olevia UMTS verkko palveluita on suhteellisen vähän ja ovat olleet aika takkuisia ja ovat myös sellaisten operaattoreiden joille se on ainoa tuote.

  Nyt ja tämän vuoden kuluessa alkaa saatavuutta tuleen enemmän, ja uskon että voittajat eivät ratkea vuodessa, mutta tuskin voittajia on ne jotaka odottelevat pitkään (ei niitä verkkoja ole toimiin saatu enenkään kuin vain ottamalla käyttöön)
   
 14. paul_a Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  1310
  Tykkäykset:
  0
  Minä en. Nykyinen hinta kun on 1,22€ / mt (100 ensimmäistä megatavua maksaa n. 20€, nimellä kuukausimaksu) niin tuommoisella 300 kb/s yhteydellä kun surffaat vähäsen netissä niin kyllä sitä hintaa tulee. Ja kyseessä vielä paljon kalliimpi verkko & uudet palvelut, olisikohan joku 5€/mt sopiva hinta. Kipaiseppas sitten sähköpostissa ja hae "nopeasti" 3 mt liitetiedosto, hinnaksi tulee 15 €.

  Minä en tuommoista maksaisi (henk. koht), ja uskon ettei kovinkaan moni työnantajakaan ole valmis maksamaan mitään 400-500€ / kk laskuja 3g-data liikenteestä.

  Taas jos hinnoittelu olisi jotain wlan-tyylistä, eli esim. joku kiinteä 30-50€/kk hinta niin sitten asia olisi eri. Tosiasia sitten vaan on että kun ADSL-yhteydet ovat niin törky kalliita (esim. täälläpäin halvin 62,45€/kk) niin varmasti joku "opiskelija" keksii hommata tuon ja imee sieltä dataa sen minkä kerkeä -> verkko tukkoon ja kuukausimaksuttomuus pois (vrt DNA, kk-maksullinen gprs ja ihmiset imi sieltä 3-4 gt/kk).

  Ja kun kerran EDGE:llä pääsee lähemmäs 200kt/s ja kustannukset huomattavasti pienempi (tukiasemien päivittäminen vs rakentaa uusi verkko) niin uskoisin että 3g on vain haave, ja kauan vielä suomessa. Ensin pitää saada Saksan 3g-luvan 4 miljaardia euroa vedetty takaisin asiakkailta, ja laskevilla hinnoilla katteet pienenee.
   
 15. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Jos joku lähtee hinnoitteleen UMTS palvelut kalliimmiksi kuin nykyist GPRS palvelut niin ei näytä hyvältä, uskoisin ennemmin että taso GPRS tai halvempi.
  Se ketään tuskin haittaa että sähköpostinsa voi hakea nopeasti.
  Wlan hinnoitteluja on megatavu, aika, ja kiinteä kk maksu riippuen palvelusta.
  Kaikki operaattorit ovat verkkoa päivittäneet UMTS valmiuteen, EDGEä varten joudutaan päivittää tukiasemaa kovasti, jollei se ole suhteellisen tuore. Taajama-alueen ulkopuolella GSM verkko vaatii huomattavasti vähemmän tukiasemia, eli EDGEä varten ei tarvitse kovasti rakennella lisää tolppia (EDGE on myös kriittinen etäisyyden suhteen) eli siinä olet oikeassa että valtakkunnallinen UMTS peittoa on turhaa odotella pitkään aikaan. Taajama-alueella kustannukset riippuvat varmaan kovasti tapauksesta (UMTS vs. EDGE).
   
 16. Ged

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/11/02
  Viestit:
  138
  Tykkäykset:
  0
  No tarkoitin tietenkin, että suhteessa. Ei 3G:n käyttö voi yleistyä nykyisillä GPRS:n hinnoilla ja varmasti tulee erilaisia pakettihinnoitteluja muun maailman tyyliin. Lisäksi tässä pitää katsoa downloadauksen kuluttamaa aikaa eikä tiedostojen kokoa. Operaattoreille maksaa nimenomaan tukiaseman käytön viemä aika eikä tiedoston koko, koska runkoverkoissa kyllä löytyy kapasiteettia niin että ranteet soi. Pullonkaula on nimenomaan päätelaite <-> tukiasema -väli. Eli jos nopeus UMTS / GPRS = 10X (tjsp.) niin megan hintana UMTS / GPRS 0.5X olisi sekin operaattoreille jo hyvä veto.

  Tässä nyt oletan, että myös palveluiden kysyntä kasvaa nopeuden ja sitä kautta palveluiden käytettävyyden parantumisen kautta. Jostain löytyy se kriittinen raja, että ihmiset alkavat käyttämään bussien reittioppaita kännyköillä, mutta se ei ole vielä lähelläkään.

  Lisäksi yksi ongelma on se, että kaikkein tärkein informaatio vielä hiton vähän tilaa, olkoon se sitten sähköposti tai pörssikurssi tai uutisotsikko. Näiden suhteuttaminen esim. leffatrailereiden viemiin kapasiteetteihin on tosi ongelmallista.  Mutta saa nyt nähdä, miten nämä hinnottelumallit kehittyvät.
   
 17. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Noitakin palveluita varmaan käytettäisiin nykyisin jos ihmiset niistä tietäisi tai useasti jos niitä olisi edes tarjolla.

  Tavallisesti kuluttajista yllättävän moni käyttää mobiili palveluita jos joku on niille kertonut (eli laittanut luurin kuntoon ja kirjanmerkit kohdilleen / softat asentanut)

  En tiedä pitäisikö myyjien liittymä provikka sitoa vielä siihen että asiakas on käyttänyt omalla liittymällää muutamaa palvelua edes kerran (vaikka ilmaista), tällöin ehkä se myyjä motivoitus neuvoon mitä niillä hienoilla luureilla ja liittymillä voi tehdä.
   
 18. Ged

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/11/02
  Viestit:
  138
  Tykkäykset:
  0
  Totta, ainakin omien vanhempien sukulaisten kohdalla homma menee siten, että alussa kaikkeen uuteen "kotkotukseen" suhtaudutaan negatiivisesti, mutta kun kädestä pitäen näyttää, miten lähetetään kuvaviesti tai maksetaan parkkimaksu tai jotain vastaavaa niin sitten tulee "hei, tämähän onkin tosi kätevää"-kommentteja :)
   
 19. paul_a Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  1310
  Tykkäykset:
  0
  Mielestäni nykyisillä GPRS/WAP-ratkaisuilla pystyisi tuommoisen jo hoitamaan, eli tarjota palveluita. Ongelma on että niistä halutaan rahastaa, ja rajusti.

  Esim jääkiekon mm-kisat. Menin kaverin kanssa kahville tossa pari päivää sitten, ihan niitä näitä juteltiin. Kyseli jos olin kattonut pelejä, sanoin etten kaikkia ole kerennyt kahtomaan. Hänellä sama ongelma, mutta oli löytänyt ratkaisun: esitteli ylpeänä Zediltä tilaamaansa palvelua, joka ottelun jälkeen saa tekstiviestin jossa kerrotaan lopputulos ja maalintekijät. Hintaa lystillä on 0,38€/viesti. Eihän siinä voinnut kuin näyttää wap.seiska.fi, jossa on kaikkien otteluiden seuranta ja voi tilata wap-pushilla kännykään ottelun muuttuneet tiedot heti, hintaa palvelulla on gprs-data maksu (eli jotain 0,02-0,03€/ottelu).

  Eli tässä tapauksessa mielestäni seiskan tarjoaama palvelu on parempi (eli realiaikaisesti tulee muutokset) ja huomattavasti edullisempi: mutta zed tienaa taas tuolla tekstiviestipalvelulla mukavia summia ja seiska ei käsittääkseni saa tästä lystistä yhtään mitään.

  En tiedä miten tuosta wap.seiska.fi-palvelusta saisi rahaa seiskalle: ainut "vähänkään" järkevä tapa voisi olla että elisa jakaisi minun 4,88€/mt mitä maksan gprs-datasta jotenkin. Jos seiska lyö jonkun hinnan, esim että realiaikainen wap/gprs-kisojen seuranta maksaa 5€ niin en minä sitä palvelua osta. Taas ottelukohtaisessa seurannassa iskisi markkinahinnoittelu: palvelu on parempi kuin zedin, ja zed ottaa 0,38€/ottelu niin seiskan pitäisi voida ottaa 0,50€/ottelu.

  Eli jos seiska pystyisi tuottamaan semmoisen palvelun että minä siirrän sieltä vaikka 3 mt / kk niin elisa saa siitä 15€ gprs maksua, voisivat siitä osan siirtää siitä seiskalle. Tämä kannustaisi wap-palveluiden kehittämiseen imho. Ja esim. irc:n käyttö matkapuhelimella voisi yleistyä jos saisi chatata vain gprs-maksulla, varmasti joku tarjoaisi jonkinlaisen palvelun tyyliin kiss-chat huoneet ennen vanhaan jos saisivat vähän rahaa operaattoreilta.

  Mielestäni suomesta puuttuu todelliset matkapuhelinpalvelutarjoajat - soittiääniä ja logoja kyllä tyrkytetään joka kulmasta mutta that's it.

  Ja niitä pystytään nykyisillä tekniikoilla jo siirtämään.
   
 20. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Tarjontaa on, mutta edelleen monet tahot eivät halua millään tarjota niitä mobiilisti, mikä on sinänsä outuoa ette se ei edes vaatisi suuria investointeja, ja jos jätettäisiin yksi älytyn www sivu ulkoasu päivitys tekemättä saataaisiin sillä säästöllä palvelut tehtyä matkapuhelimiin.

  Palveluiden löytäminen on vain vaikeaa, Sonera on kuitenkin ollut näiden suhteen varsin esimerkkillinen ja löytyy jo ilmisena varsin hyvä valikoima.

  wap-pushin ongelma on että tarvitaan operaattorin kanssa yhteistyötä.

  ja kisoja voi seurata mm. wap.yle.fi sivuilta.
   

Jaa tämä viestiketju