Suomalainen YK-upseeri kuoli Libanonissa

Keskustelu osiossa 'Asian vierestä', aloittaja Kreivi S, 26/7/06.

 1. Kreivi S

  Kreivi S Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/6/04
  Viestit:
  9003
  Tykkäykset:
  60
  Alla olevassa linkissä lisää.

  http://iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1209026

  "Neljä YK:n tarkkailijaa on kuollut Israelin ilmavoimien iskussa Etelä-Libanonissa. Brittien yleisradioyhtiö BBC kertoo verkkosivullaan, että iskussa kuolleet neljä YK-tarkkailijaa olivat Kiinasta, Suomesta, Itävallasta ja Kanadasta.

  Kiinan viestimissä on kerrottu uhrien kansallisuudet yhtenevästi BBC:n kanssa ja vahvistettu, että yksi kuolleista olisi kiinalainen Du Zhaoyu.

  YK:n sotilastarkkailijoiden tarkkailuasema Khiamissa Libanonissa tuhoutui täysin ilmaiskussa eilen illalla kello 19.00 jälkeen. Tarkkailuasemaa piti asemapaikkanaan neljä UNTSO-operaation sotilastarkkailijaa. Heistä yksi on suomalainen puolustusvoimien kantahenkilökuntaan kuuluva upseeri, kertoo Pääesikunta.

  Pääesikunnan viestintäosaston mukaan YK:n rauhanturvaajat raivaavat parhaillaan pommitettua aluetta. Olot ovat kuitenkin huonot, ja iskussa kuolleiden henkilöllisyyden varmistuminen saattaa kestää tunteja, viestintäosastolta kerrottiin STT:lle. Paikalta on löydetty toistaiseksi kaksi ruumista.

  Tukikohdassa, johon isku kohdistui, työskenteli suomalainen kantahenkilökuntaan kuuluva upseeri. Hänen lähiomaisilleen on ilmoitettu tilanteesta.

  Iskussa kuolleet tarkkailijat kuuluivat YK:n Untso-ryhmään, johon kuuluu pääesikunnan internetsivun mukaan nykyisin neljätoista suomalaista. Untso-operaatioon kuuluu kaikkiaan 150 sotilastarkkailijaa ja 200 siviilityöntekijää. Etelä-Libanonissa on myös YK:n Unifil-rauhanturvaajia, mutta näissä joukoissa ei enää ole suomalaisia.

  YK:n tarkkailijoilla ei ollut
  mahdollisuutta suojautua

  Puolustusvoimien Kansainvälisen Keskuksen apulaisjohtajan everstiluutnantti Veli-Matti Rintalan mukaan YK:n tarkkailijoilla ei ollut mahdollisuutta suojautua tiistai-iltana tapahtuneelta hyökkäykseltä.

  - Tarkkailijat ovat aseettomia, ja heillä on suojanaan vain henkilökohtaiset varusteet, Rintala sanoo.

  Olosuhteet Etelä-Libanonin tarkkailuasemilla ovat Rintalan mukaan vaaralliset. Tiistain iskussa kuolleet tarkkailijat olivat ilmeisesti pommisuojassa aikaisempien ampumavälikohtausten takia.

  - Heille järjestettyä pommisuojaa ei kuitenkaan ole tehty sellaista tilannetta varten, että isku kohdistuisi suoraan asemaan. Lähtökohtana ei ole ollut se, että YK:n asema joutuu hyökkäyksen kohteeksi.

  Tarkkailijoiden tehtävä on valvoa tulitaukoa.

  - Tulitauosta tässä ei enää ollut kysymys, eli siinä mielessä toimintaedellytykset ovat olleet kovasti rajalliset. Heidän yksi tehtävänsä on partioida alueella, ja luulen, että se on nyt ollut äärimmäisen vaikeaa."
  ------------------------------------
  "YK:n pääsihteeri Kofi Annan on vaatinut tutkimusta iskusta, joka Annanin mukaan "ilmeisesti tahallisesti suuntautui" YK:n asemaan Khiamin kaupungissa Etelä-Libanonissa. Annan sanoo olevansa syvästi järkyttynyt tapahtuneesta."
   
 2. Jussi2000

  Jussi2000 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  22/6/02
  Viestit:
  6950
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Mikä milloinkin
  Tää YK tarkkailijoiden asema onkin varsinainen hizbollah kohde joita Israel väittää tuohoavansa. Ne ei katso mitään mihin kranaattinsa ampuvat tai pomminsa pudottavat vaan pistävät kaikki tuusan nuuskaksi.
   
 3. Kreivi S

  Kreivi S Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/6/04
  Viestit:
  9003
  Tykkäykset:
  60
  Niinpä ja törkeintä tässä on se, että Israelin modernit ilmapommit voidaan ohjata lähes millintarkasti maaliinsa. Ei silloin voi tulla "huteja".

  Kerrankin Halonen on suorasanainen ja tiukka:

  Halosen kommentti, HS
   
 4. Jussi2000

  Jussi2000 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  22/6/02
  Viestit:
  6950
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Mikä milloinkin
  Tuomiojakin puhuu kerrankin viisaita:
  Kekä onkaan lähi-idän pahin terroristi, voi hyvin kysyä.
   
 5. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Edelleen varmaankin se Hizbollah, joka käyttää mm. Libononilaisväestöä ns. ihmiskilpenä estämällä mm. paikallisväestön poistumisen alueelta. Mikä estäisi järjestöä myös käymästä mediasotaa yllyttämällä vastustajaa iskuihin myös kansainvälisien järjestöjen toimialueella?

  Kannattaa ehkä seurata muutakin uutisointia asiasta kuin suomalaista keltaista lehdistöä. Tässä lainaus mm. CNN:n uutisesta:
  "Furthermore, General Alain Pelligrini, the U.N. force commander in south Lebanon, had been in repeated contact with Israeli officers throughout the day on Tuesday, stressing the need to protect that particular U.N. position from attack."

  Eli hyvin voidaan kysyä, että miksi rauhanturvaajia on sotilasoperaatio-alueella kun aiemminkin näitä on vedetty pois taisteluoperaatioiden alta. Miksihän nyt ei vedetty?
   
 6. O.J. Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9496
  Tykkäykset:
  108
  Just noin. Media vaan muuttaa hieman asioita toiseen suuntaan.

  Siitä huolimatta tuo isku on tuomittava, mikäli kuulemiani uutisia on uskominen.
   
 7. Jussi2000

  Jussi2000 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  22/6/02
  Viestit:
  6950
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Mikä milloinkin
  Beirutistakin on aika vaikea koko kaupungin väestön poistua. Tästä asiasta nyt on uutisoineet kaikki muutkin mediat kuin "keltainen lehdistö". Kannatta lukea uutisia myös muistakin kotimaisista medioista. Vai ovatko ne kaikki nyt "keltaista lehdistöä"?
  Miksi YK ei vetänyt tarkkailijoitaan pois sitä täytyy kysyä YK:lta. Yleensä tosin YK:n asemat on merkitty aika isoin UN kirjaimin ja YK:n lipulla joten ei niihin kyllä erehdyksessäkään voi iskeä.
   
 8. Kreivi S

  Kreivi S Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/6/04
  Viestit:
  9003
  Tykkäykset:
  60
  Eivätkä he olisi tarkkailijoita, jos he olisivat jossain Brysselin byrokraattikeitaassa. Esimerkiksi Helsingin Sanomat, jota pidän puolueettomana media ulkomaan asioissa, uutisoi rauhanturvaajia olevan alueella satoja. Näiden tärkein funktio on vain olla läsnä ja pitää Israel jonkinlaisessa nuorassa. Voihan olla myös, että Israelin raivattua ylimääräiset silmät tieltään se pääsee käyttämään vielä arvelluttavampi keinoja -mistä sillä toisaalta on paljon kokemusta.
   
 9. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Tottakai, eihän koskaan sivullisten kärsimät vahingot ole "oikeutettuja" millään tavalla.

  YK:n näissä tarkkailija-asioissa kuitenkin on ollut aiemminkin "tapa toimia" niin, että iskuja suorittava osapuoli voi hyvin informoida YK:ta että alueella jossa on tarkkailijoita, tullaan suorittamaan sotatoimia ja YK voi vetää aseistamattomia tarkkailijoitaan pois alueelta, sillä eiväthän nämä ole alueella minään ihmiskilpinä. Erikoista minun mielestäni on, ettei näitä tarkkailijoita vedetä alueelta pois jos kerran on jo etukäteen ilmoitettu että alueelle tehdään iskuja. Ei se ole oikeutus iskeä mm. YK:n asemiin, mutta luo kuitenkin omaa kysymystään sen ylle miksi uhreja on tullut.

  Uutisointi minun mielestäni tässä vain menee siihen "lankaan" jota Hizbollah ja muut äärijärjestöt haluavatkin eli keräävät yleistä mielipidettä omalle puolelleen (tai "vihollista vastaan") yllyttämällä tätä iskemään tällaisiin taktisiin kohteisiin. Sodankäyntihän jotain terroristijärjestöä vastaan on sikäli ongelmallista, ettei vastassa ole mitään rintamalinjaa vaan siviiliväestöltä näyttäviä taistelijoita. "Jos" esim. nämä raketti-iskujen tekijät olisi jotenkin selkeästi ja täsmällisesti tunnistettavissa, niin en epäile etteikö iskuja pyrittäisi kohdistamaan myös täsmällisesti näitä vastaan. Ja kun osumia tulee, on kivaa lähettää shokeeraavia kuvia kuolleista siviilivaatteissa olevista uhreista ja kertoa että kyseessä oli vain maanviljelijä.
   
 10. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Sen siitä saa kun puuttuu ählämien juttuihin. Mikä hitto siinä on ettei voi kukaan tajuta, että syntymäperintönsä heillä on tapella joutavasta paskasta kokoajan. Ihan toivotonta täyttä rauhaa saada niin kauan kun toinen osapuoli edes elää. Ählämit on niin niinku idioottia sakkia ettei mitään rajaa. Niille on turha puhua mitään järkeä päähän, ne ei kuuntele edes Suomessa mitä niille sanoo.

  Niitten kans kun oon ollu joskus tekemisissä sattuneesta syystä, paljonkin, voin sanoa että ne hakee tahallaan aina jotain jännitteitä joko elämäänsä, tai ne on vaan niin uunoja ettei tajua että seurauksia voi olla asioista tai ne ei edes välitä. Niitten tapana on säätää kaikkea mahdollisimman paljon, jättää kuin paska perseestä. Ne sotkee aina kaiken. Voin sanoa että mulla ei ole henk.koht. jääny kaunoja kun olen älynnyt pistää toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, enkä ole sekaantunut kenenkään ongelmiin. Jos jollaki on ongelma, siitä voi puhua vain asettumalla ylemmälle tasolle kuin he, hetkeksi. Ne joko hoksaa sen että tossa on jotain järkeä tai sitten ei, ne tekee päin honkia siltikin asiat, eli ne sählää ja säätää ihan kaiken jotenkin aina, ja vääntää asian, niin että se ei miellytä ketään lähimmän tunnin päästä.

  Sitte kun niillä on paha tapa haukkua toisia seläntakana ja näin kerätä kuukausi tolkulla ongelmia, niitä ei ratkotakaan yhellä tappelulla. Paskaa on saatettu tehdä kymmeniä eri kertoja ja erilaisia asioita mitkä paljastuu pikkuhiljaa.

  Kaikkein paras on suhtautua kuin mustalaisiinkin, ei mitään siteitä. Ei missään tekemisissä. Älä sekaannu heidän typeriin perusongelmiin, siitä ei ole mitään apua. Jos näet niiden tappelevan, naura ja nauti näystä. Se on ainoa tapa, häpeä... Se on parempi pelote kuin mikään, häpeä. Siitä ne on valmiina vaikeroiden korjaamaan aina. Kunnia on tärkeä asia niille. Ählämit osaa olla fiksujakin, mutta niillä on perus 15v. kurittomuus asioissa ja päähänpistot pinnalla. Fiksuus näkyy ainoastaan pelkkänä käytöksenä.

  Mun mielestä Tuomioja tekee hukkareissun. Sillä ei ole valmiuksia käsitellä ihmisiä joita se ei tunne kädenpuristusta enempää. Se menee ylisuureen lastentarhaan, jossa kaikilla on pyssy ja liian vähän hoitajia.
   
 11. janium

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/11/03
  Viestit:
  194
  Tykkäykset:
  0
  Antaa vain räättipäiden sotia. Ihan turha sinne on mennä hämmentämään. Onhan se nähty mitä hyötyä siitä on. Menee vaan turhaa resursseja ja aikaa niiden paimentamiseen.
  "Sota ei lopu ku sotimalla". Viimestään sillon kun jommalta kummalta puolelta loppuu populaatio.
   
 12. Kreivi S

  Kreivi S Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/6/04
  Viestit:
  9003
  Tykkäykset:
  60
  Se on helppoa katsoa toisaalle, mutta auta armias, kun sinun talostasi romahtaa puolet ja toinen puoli palaa raunioille. Kyllä se apu silloin kelpaa, vaikka olisit liian ylpeä pyytämään.
   
 13. puh Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  3697
  Tykkäykset:
  38
  Puhelinmalli:
  LG G4
  HS, kuten suuri osa muustakin kotimaisesta lehdistöstä, on kirjoittanut alueen ongelmista hämmästyttävän yksipuolisesti.

  Rauhanturvaajien tehtävä tuolla alueella olisi pitää Hizbollah kurissa ja estää heitä tekemästä iskuja Israelin puolelle, kuitenkin järjestö on turvaajista huolimatta(johtuen?) saanut rakennettua itsestään vahvemman kuin koskaan. Hizbollah on ampunut jatkuvasti raketteja Israelin siviilikohteisiin, pelkästään tämän vuoden puolella ja ennen tätä selkkausta muistaakseni jo satoja. Kuitenkaan tämä jatkuva siviileihin kohdistuva hyökkäys ei ole mediaa pahemmin kiinnostanut.

  Vaikka kaikki väkivalta on aina tuomittavaa, on Israelin viimeisin hyökkäys verrattavissa ainakin osittain itsepuolustukseen.
   
 14. Kreivi S

  Kreivi S Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/6/04
  Viestit:
  9003
  Tykkäykset:
  60
  Laitatko linkkiä sille toiselle puolelle.
   
 15. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Hizbollah

  Ihan vaikka pieni pintapuolinenkin tutustuminen Hizbollah-järjestön perusperiaatteeseen riittää varmaan kertomaan kaiken tarvittavan. Jos tarkoituksena on tuhota valtio tai ainakin tappaa mahdollisimman monta sen kansalaista, en usko että jaksaa paljon sympatioita.
   
 16. O.J. Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9496
  Tykkäykset:
  108
  http://savonsanomat.fi Tuolla jossain rekisteröityneille lukijoille

  Ovatko Hiz:n iskut muka sotilaskohteita?
   
 17. Kreivi S

  Kreivi S Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/6/04
  Viestit:
  9003
  Tykkäykset:
  60
  Olenko minä heitä sympatisoinut? Niinpä. Koko ketjuhan on seurausta Israelin (tahallisesta) iskusta neutraaleja sotilastarkkailijoita kohtaan.
   
 18. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Jos ovat niin aika heikko osumatarkkuus heillä(kin) tuntuu olevan...

  (Sinne Israelin puolelle "hizzit" ne raketit vaan roiskii, kohteista viis. IMO)
   
 19. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Ei, en viitannut että sinä olisit sympatiseerannut ja toin ilmi etten myöskään minä. Useimmiten nämä tämmöiset keskustelut vain hieman värittyvät sen mukaan mitä puolta sattuu sympatisoimaan (sillä hetkellä).

  Tuosta tahallisuudestahan taisi tämän päivän keltaisessakin lehdessä jo lukea ettei suomalainen sotilaallinen johto usko kyseessä olleen tahallisen iskun. Kofi Annan taas lienee ollut hyvin eri mieltä, kuten tässä valossa esitettiin myös alkuperäinen uutisointi.

  Itse pitäisin kyllä aika käsittämättömänä strategisena ratkaisuna tahallisesti kohdistaa hyökkäystä tarkoittaen aiheuttaa uhreja mm. YK:n kaltaisessa järjestössä, tai muussa neutraalissa osapuolessa joka on alueella toimittamassa esim. humanitääristä avunantoa. En oikein näe, palvelisiko se tämän konfliktin suhteen mitään, sen sijaan olisi kyllä hyvin vakava isku Israelin omalle asemalle kansainvälisissä suhteissa.
   
 20. Kreivi S

  Kreivi S Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/6/04
  Viestit:
  9003
  Tykkäykset:
  60
  Asia vilpitön. En itsekään näe syytä iskulle ja joka tapauksena se on puhdas progandavoitto Hizbollahille, tuo jos mikä auttaa heidän medianäkyvyyden kasvua ja ulkopuolisen tuen saantia.

  Taitaa olla tarkemmin suunnattavien rakettien hinnat liian pilvissä. Halvalla kun ei saa hyvää.
   

Jaa tämä viestiketju