Spämmiä lankapuhelimeen

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja tepmat, 8/9/03.

 1. t

  tepmat

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/9/03
  Viestit:
  1
  Tykkäykset:
  0
  Laitan oheisen ongelmakuvauksen kokeeksi tänne palstalle, kun en äkkipäätä parempaakaan keksinyt. Kaikki vinkit ovat tietenkin tervetulleita!

  Isäni, 76 vuotias aikamies, on saanut viimeisen parin viikon aikana jatkuvasti häiriösoittoja Turussa lankapuhelimeensa. Soittoja saattaa tulla pahimmillaan 20-30 vuorokaudessa. Isäni pyynnöstä kuuntelin hänen vastaajaansa tulleita viestejä. Siellä on aina vain lyhyt viesti: "On the easy subscription" tms. Soittojan tietoja ei useimmiten ole saatavana mutta osassa on. Soittajan numero tuntuu vaihtelevan hyvin paljon. Kiukussani yhteen numeroon soitinkin, joka sattui olemaan Kaakkois-Suomessa asuva huonosti suomea puhuva turkkilainen. En usko, että hänellä on asian kanssa mitään tekemistä...

  Taustaksi vielä. Isäni tilasi Soneran kännykkäliittymän vaihdon DNA:lle vanhan numeron säilyttäen 10.8. (tietenkään mitään ei ole vielä tapahtunut). Vanhassa Soneran liittymässä oli siirto lankaan, jos kännykkä ei ole päällä. Sama siirto oli ohjelmoitu DNA:n uuteen numeroon. Yksi teoria oli, että nämä siirrot olisivat jotain generoineet, mutta siirtojen purun jälkeenkin häiriösoittoja on tullut.

  Isäni on tehnyt asiasta ilmoituksen lankapuhelinoperaattorilleen, joka totesi ettei voi mitään. Hän myös teki rikosilmoituksen mutta poliisilla tuntuu olevan tärkeämpää tekemistä. Nyt tuntuu, että numeron vaihtaminen on ainoa keino.

  Minua kiinnostaisi tietää
  - Miten voidaan soittaa automaattisesti siten, että A-tilaajan numero näyttää olevan jonkun toisen, melkein mielivaltainen numero?
  - Onko kellään vinkkiä, mikä olento tällaista tekee ja miksi? Onko mitään teoreettistakaan mahdollisuutta, että hommasta aiheutuu isälleni suoriakin kustannuksia mielipahan lisäksi?
  - Onko tuttua touhua tämä soittospämmäily?

  Ainoa keksimäni selitys voisi olla, että joku automaatti yrittää saada isääni soittamaan johonkin maksulliseen numeroon - ja tähän automaattiin on tullut vika tai se toimii muuten vain täysin hölmösti.

  Teppo
   
 2. A

  Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Todella ikävää tollainen, vielä ikävämpää jos kukaan ei halua/pysty asialle tekemään mitään.

  Sain itse tossa kesän aikana Radiolinjan liittymääni (numeroni on salainen) puhelun jossa joku naisääni sanoi että "xxx tässä hei, soita minulle", kyselin Finderilla numeroa joka jäi kännyyn näkyviin mutta Finder vain ilmoitti että numero on joko salainen tai prepaid, puhelu tuli lankanumerosta jossa ei ole mahdollista edes salata niin että numero itsessään on salainen mutta numero näkyy vastaanottajalle, ainoa vaihtoehto on siis se että joku puhelinprostituoitu on sattumanvaraisesti numeron valiten joltain anonyymilankalinjalta soitellut, tuota mun numeroa eivät tiedä muut kuin vanhempani. Enkä ole tollaisiin koskaan soitellut. Eikä vois ees vähempää minkäänlaiset hutsut edes kiinnostaa. Että tällaista tosiaan voi sattuu. Jos joku ensin kokeilee ja huomaa että aha, toi numero siis toimii, soitetaanpas uudestaan...
   
 3. V

  Ville_A Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  1672
  Tykkäykset:
  0
  Et ole kuullut tapausta väärästä numerosta koskaan? Kun ilmeisesti tuo soitto tuli vain kerran.
   
 4. A

  Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Toki olen kuullut, yleensä vaan väärään numeroon soittaja ei jätä soittopyyntöä! Ja sitäpaitsi, tuossa on varmastikin joku satunnaisesti valittu numeronvalinta-systeemi käytössä, mietipähän itsekin: miten voi lankanumeron laittaa salaiseksi mutta silti numero näkyy vastaanottajalle? Se ei kato lankaliittymissä ole mahdollista, kännyköissä kylläkin. Vastaus: kyseessä on ns.anonyymilankanumero elikkä joku seksipuhelinpalveluita tarjoava firma on ottanut satunnaissoiton. Tuotahan ne juuri harrastaa. Muistat varmaan keväällä kun tuli niitä tekstiviestejä joissa pyydettiin soittamaan johonkin numeroon, siitähän tuli poliisitutkinta ja selville tuli että joku saksalaisperäinen yritys oli sen "hankkeen" takana. Uskokaa pois, noi ei ole vääriä numeroita vaan ihan ensin kokeillaan ja sitten soitellaan uudestaan, tosin nuo seksipalveluthan toimii toisinpäin, ensin soitellaan ja sitten odotellaan että joku hölmö soittaa takas. Ei saa olla liian sinisilmäinen.
   
 5. V

  Ville_A Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  1672
  Tykkäykset:
  0
  Jos ei tiedä, mihin soitti. Toki jos oli aikaa miettiä, mihin tuli soitettua, niin kuulostaa oudolta. Kuitenkin esim vaimoni soittaa usein ja vaikken nimelläni hänelle vastaakaan (jotain epämääräistä örähdän usein) niin ensimmäinen lause on että soitapa minulle. (Tarkoitus siis se, että soitan työpuhelimella takaisin, ei omaa laskua.) Tämä nyt tuli ensimmäisenä mieleen. En tietysti sulje pois myöskään kuvailemaasi yritystä, muttei se nyt ainoa vaihtoehto ole.
  Ilmoittamalla numeronsa salaiseksi.....
   
 6. A

  Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Eihän sellainen onnistu hyvä mies lankaliittymissä. Joko hommaat salaisen liittymän ja silloin et saa millään ilveellä numeroasi näkyviin tai pidät sen julkisena. Välimuotoa katsos ei lankaliittymissä ole kuten on kännyköissä. Kännyssä voi tehdä niin että vaikka liittymän tiedot eli siis numero on salainen niin silti voit saada numerosi näkymään vastaanottajalle, lankaliittymissä se ei siis onnistu.
   
 7. A

  Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Jaa siis mitenniin ei onnistu lankaliittymässä? No kyllä mää vaan onnistuin aikanaan. PHP:llä ainakin onnaa.
   
 8. p

  puh Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  3706
  Tykkäykset:
  38
  Puhelinmalli:
  Nokia 7+
  Oletko nyt 100% varma että yhdeltäkään kotimaiselta lankapuhelinoperaattorilta et saa kyseistä palvelua? Yritysnumeroiden alanumeroitakaan ei usein löydy numerotiedusteluista vaikka numero näkyykin.
   
 9. A

  Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Luulis saavan kun mulla oli sellainen.
   
 10. A

  Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  No ei ainakaan Elisan lankaliittymissä onnistu. Se soitto mistä puhuin, tuli 09-alkuisesta. Eli kun kerran numero on näkyvillä mutta liittymätietoja ei saa, on kyseessä ns.anonyymiliittymä, vuokrattu siis.

  Nimittäin Elisan lankaliittymissä on tasan kaksi vaihtoehtoa:

  1. salainen numero jolloin numeroa ei saa mistään, numeroa ei myöskään saa millään *31# tyyppisellä koodilla näkyviin jos vastaanottajalle haluaa numeronsa näyttää

  2. julkinen numero jolloin sen saa kaikista numeropalveluista, numero myös normaalisti näkyy mutta voidaan peittää #31#-tyyppisellä koodilla jos haluaa

  Muita vaihtoehtoja Elisalla ei noissa asioissa ole. PHP:stä en tiedä mutta tuskinpa heilläkään.

  Kännykässä vaihtoehtoja on sekin että: numero ja liittymätiedot salaisia, ei anneta numeropalveluista mutta halutessasi voit näyttää numeron vastaanottajalle joko puhelimen valikosta säätämällä tai näppäilemällä *31#-koodin puhelinnumeron eteen.
   
 11. A

  Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Yritysnumeroita ei löydy kun ne on vaihteen alaisuudessa, yleensä annetaan vain vaihteen numero. Sinällään eivät ole salaisia numeroita kylläkään.
   
 12. =

  =Henkkis=® Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  1851
  Tykkäykset:
  3
  Puhelinmalli:
  OnePlus 3T
  Kuula päähän tollasille puhelinterroristeille. Joskus joku jotain ihme uhkauksia soitteli kotinumeroon. Rikosilmotus tehtiin mut ei sitä silti koskaan selville saatu.
   
 13. p

  puh Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  3706
  Tykkäykset:
  38
  Puhelinmalli:
  Nokia 7+
  Elisa ei omista 09-suuntaa, operaattori voi olla joku muu kuin Elisa.
   
 14. A

  Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Totta, ei omista kokonaan. Mutta tässä mun tapauksessa numeron perusteella kyllä kuuluu Elisa Networksille. Tarkistin Ficoran sivuilta.