Sonera Sonera parantaa harvaan asuttujen alueiden langattomia palveluita

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja O.J., 15/2/08.

 1. O.J. Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9496
  Tykkäykset:
  108
  Tuommonen asiakastiedote tuli. No, tuossa ei sinällään mitään erikoista, @450-verkko laajenee koko ajan.

  Mutta tietää sitten seuraavaa:
  "Sonera siirtyy alueellanne vuoden sisällä langattomiin puhepalveluihin ja vuoden 2009 loppuun mennessä langattomiin laajakaistapalveluihin. Samalla nykyiset kiinteän verkon puhelin- ja laajakaistapalvelut loppuvat. Tämä koskee myös Teidän käytössänne olevia palveluita."

  Nyt maksan 1/512 ADSL:stä 30.00€/kk ja @450 olisi 44.90€/kk. Toki hinnat voivat muuttua paljonkin seuraavien vajaan kahden vuoden aikana ja se on sitten sen ajan murhe. Mutta joutunee hankkimaan erilaisen modeemin ja ehkä myös jonkun ulkoisen antennin, ulkopuolista asentaja-apua yms.

  Ei oikein kuulosta hyvältä, mut katellaan...
   
 2. Jolli

  0   0   0

  Liittynyt:
  11/12/05
  Viestit:
  84
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Sonera
  @450-laajakaistaan joutuu ostamaan modeemin ja mahdollisesti suunta-antennin. Modeemin hinta 279e (tai 18kk sopimuksella 15.25e/kk) ja suunta-antenni 79e.
   
 3. SYS 49152 Vieras

  0   0   0

  Että se siitä palvelun "parantamisesta". Naurattaa kun soneralta tulee tuollaisia tiedotteita että "asiakkaidemme toivomuksesta" tai "haluamme parantaa palvelua" ja kumminkin todellinen asia on toisinpäin. Muut firmat koittaa oikeasti parantaa palveluaan. Tosin elisa on ikävällä tavalla alkanut seuraamaan Soneran jalanjälkiä ja itseasiassa heikentämään palveluaan, väittäen niitä "parannuksiksi". Esimerkkinä vaikka sekoileva laskutus.
   
 4. Eehoo

  Eehoo Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  68   0   0

  Liittynyt:
  1/1/03
  Viestit:
  6894
  Tykkäykset:
  378
  Puhelinmalli:
  Lumia , Elisa , Helsinki
  Olihan tuosta julkisuudessakin.

  Soneran lankapuhelut katkeavat syrjäkylissä

  Esa Rautalinko yhtiön lehdistötilaisuudessa.

  Julkaistu: 15.02. klo: 10:58
  Päivitetty: 15.02. klo: 15:43
  TeliaSonera siirtää harvaan asuttujen seutujen kiinteän verkon puhelut langattomiin yhteyksiin noin vuoden kuluessa. Laajakaistapalvelut vaihtuvat langattomiksi samoilla alueilla ensi vuoden loppuun mennessä.

  Muutos koskee noin 53 000:ta kiinteää verkkoa käyttävää kotitaloutta taajamien ulkopuolella. TeliaSoneran Suomen-toimitusjohtaja Esa Rautalinko vakuuttaa, että kiinteää yhteyttä ei katkaista ennen kuin ollaan ehdottoman varmoja langattoman tekniikan toimivuudesta.

  Viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) on pyytänyt TeliaSoneralta yksityiskohtaisen selvityksen siitä, miten yhtiö aikoo turvata tietoliikennepalvelut niille asiakkaille, jotka menettävät lankapuhelinyhteyden.

  Rautalingon mukaan vastaus annetaan ministerille mahdollisimman pian.

  Laajakaistaliiketoiminnasta vastaava johtaja Juha-Pekka Weckström kertoo, että kaikkia asiakkaita, joita muutos koskee, informoidaan erikseen. Muutoksesta selviytymiseen on luvassa henkilökohtaista opastusta.

  Suomessa on TeliaSoneran arvion mukaan noin 50 taloutta, joita langattomat yhteydet eivät tavoita.
   
 5. Kotkis Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/7/02
  Viestit:
  11124
  Tykkäykset:
  18
  Puhelinmalli:
  IPhone 5S
  Nää Soneran sanavalinnat alkaa kyllä olla jo ihan legendaarisia ;)

  Olis kyllä kohtuullista, että Sonera kohtuullistais hieman noita hintoja vanhoille ADSL-asiakkailleen. Luulis että sieltä joku "siirtymäpaketti" tulee...
   
 6. mjk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/11/04
  Viestit:
  631
  Tykkäykset:
  104
  http://www.langatonlaajakaista.com/laajakaista.php

  " Liittymät ovat:

  M & P 512/256 Liittymä 38 €/kk Ominaisuudet: Maksimi latausnopeus 512 kb/s, maksimi lähetysnopeus 256 kb/s.

  Liittymässä on 5 Gt/kk siirtoraja.

  M & P 1024/512 Liittymä 43,90€/kk Ominaisuudet: Maksimi latausnopeus 1024 kb/s, maksimi lähetysnopeus 512 kb/s.

  Liittymässä on 5 Gt/kk siirtoraja.

  M & P 1024/512 Liittymä+ 75 €/kk Ominaisuudet: Maksimi latausnopeus 1024 kb/s, maksimi lähetysnopeus 512 kb/s. liittymä on priorisoitu.

  Liittymässä on 10 Gt/kk siirtoraja. "


  Eli tuossa @450 verkossa se noin kahden megabitin kaista per tukiasema jaetaan kaikkien tukiasemasta kymmenien kilometrien säteellä asuvien kesken. Tämän vuoksi siirtomäärät on pakko leikata alas per asiakas joko pistämällä niille joku tiukka katto tai sitten hinnoittelemalla megabitit niin sikamaisesti ettei edes Bill Gates viitsisi niin kalliilla hinnalla alkaa mitään warettamaan.

  En tiedä sitten tajuavatko ihmiset tuota, että heidän siirtorajaton kiinteä adsl-laajakaista ollaan vaihtamassa tuollaiseen langattomaan viritelmään, jossa siirtomäärät ovat rajattu todella tiukasti. Saahan sitä yhteyttä mainostaa vaikka terabittisenä, mutta jos hinnoittelu on sellainen että sitä ei ole vara kenelläkään käyttää muuta kuin sähköpostin lukuun silloin tällöin ja nettipankissa asiointiin pari kertaa kuussa, niin onpa hienoa.
   
 7. kaakkuri Vieras

  0   0   0

  Asun haja-asutusalueella, käytössä Sonera Full Rate ADSL 8/1M yli 1960-luvulla rakennettujen puhelinpylväiden, yhdistää yli 7-megaisena eli lähes täydellä vauhdilla, nykyistä hintaa 48 eur/kk pidän varsin kohtuullisena ja kilpailukykyisenä, enemmänkin voisin maksaa laadukkaasta palvelusta ja 24h vikailmoitusnumerosta (eli siis jos olisi Saunalahti ADSL).

  Käsittäisin, että ADSL-linjani on Soneralla luokiteltu punaiseksi ellei peräti tulipunaiseksi tuotteeksi. Soneran tämänpäiväisen tiedotteen mukaan puhelinlangat ovat "helposti vikaantuvia", ei kyllä ainuttakaan vikaa ole ollut sen 20 vuoden aikana, mitä minä muistan. Ei myrskysäällä, ei koskaan. Sen sijaan Soneran omissa propellihattu-mikroaaltolinkki-runkoyhteyksissä on kyllä ollut usein vikaa, vuosina 2005-2006 useita kertoja vuodessa tuntien katkoksia, josta on kärsinyt koko kunta, mm. terveydenhuolto sekä viranomaiset.

  Sonera ei ilmeisesti aio pitää huolta 1960-luvulla rakennetuista puhelinpylväistä ja linjankin läpi alkaa jo kasvaa koivujen oksia. Yhtenä syksynä satuin sattumalta tsekkaamaan TeleWellin virhetilastot ja ihmettelin kun virheitä tulee kymmeniä tai satoja jatkuvasti. Menin pihalle, hetken kuluttua alkoi tosi kova myrskytuuli, se oli liikkeellä siis puhelinkeskuksen suunnasta päin. ADSL-linja sopii siis myös sääennusteiden tekemiseen. Huom. ADSL-yhteys toimi silti koko ajan.

  Odotan mielenkiinnolla, jos Sonera lähitulevaisuudessa katkaisee ADSL-linjani, että mitkä ovat ne "kohtuuhintaiset ja vähintään yhtä hyvät" palvelut, joita Sonera tilalle tarjoaa. Eli siis kyseessähän täytyisi olla yhteys joka pystyy 7/1M vauhtiin jatkuvasti, eikä nopeus vaihtele ruuhkan mukaan kuten 3G-verkossa. Lisäksi 5 julkista IP-osoitetta on tietenkin itsestäänselvyys (@450-liittymässä on muuten vain 1). Mitään siirtorajoja tai priorisointia ei luonnollisesti voisi olla. Kaikki portit ja palvelut auki.

  Olen Soneran, Telen ja niiden edeltäjien asiakas jo kolmannessa sukupolvessa. Tässä talossa on ollut yhtäjaksoisesti kyseisen toimijan liittymä siitä asti kun puhelinlangat vedettiin ensimmäisen kerran 1950-luvulla (1960-luvulla tehtiin sitten nykyinen uusi loistava puhelinlinja uutta mahtavaa maantietä pitkin, ensimmäisen puhelinlinjan aikaanhan ei ollut vielä maantietä, vaan liikuttiin mm. jokea pitkin).

  Mikäli Full Rate ADSL-tasoinen palvelu menee, siihen loppuu tämä noin 50 vuotta kestänyt asiakkuus.

  Onneksi asun sellaisella alueella, että kilpailua riittää, Telenor EDGE, lähiaikoina Nordisk Mobiltelefon 3G ja Saunalahti 3G. Sääliksi käy niitä ihan oikeilla "syrjäseuduilla" asuvia, joilla ei ole todellista valinnanvaraa, Suomen ministeriön monopoleja edistävien toimilupapäätösten (mm. 450 MHz) takia.
   
 8. telco manager

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/12/03
  Viestit:
  473
  Tykkäykset:
  0
  älä pidätä hengitystäsi odottaessa. miksi kaikille susirajan takana asuville edes pitäisi tarjota jotain useamman megan yhteyksiä ilman kustannusvastaavuutta? muuta vaikka rovaniemelle, jos infran taso ei vastaa vaatimuksia.
   
 9. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Mistähän näitä katkeria pohjoisen "tietäjiä" sikiää jatkuvalla syötöllä nettikansan tietoisuuteen...? Hohhoijjaa. :)

  Ei se ADSL nyt kovin hyvin tai ainakaan nopeasti ole voinut toimia jos virheitä on tullut niin paljon tuossa annat ymmärtää. Jos taas viittaat ns. linjan pysymiseen ylhäällä niin se on taas eri asia.

  Ei asiakkuuden kesto nykyään merkkaa kovinkaan paljon. Kanta-asiakkuusohjelmatkin kannustavat ja tähtäävät kulutuksen lisäämiseen. Se ratkaisee paljon tuot nettovoittoa sisään yritykseen.

  Kumman katkera tunnut olevan. Kannattaisi suunnata se katkeruus ennemminkin Suomen valtion suuntaan. Kiinteän verkon operointi on todennäköisesti tappiollista sinun asuinalueellasi (laskeskelepa huviksesi paljon se linjan ja keskuslaitteiden ylläpito maksaa verrattuna laajakaistasi kuukausimaksuun, varsinkin jos olet ainoa tilaaja linjan varrella). Valtio ei nykyään enää tue syrjäseutujen yhteyksiä rahallisesti, joten ei yhtä yritystä voi velvoittaa tekemään sitä omasta pussistaan. Se vääristäisi kilpailua. Tai ainahan voit pyytää tarjouksen esimerkiksi Elisalta/Saunalahdelta kiinteän avolinjan toimittamisesta osoitteeseesi (veikkaan että kieltäytyvät kohteliaasti suoralta kädeltä).
   
 10. Celleri

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/8/04
  Viestit:
  903
  Tykkäykset:
  5
  Kait Sonera on sitä verkkoa velvoitettua vuokraamaan. Voisit kysyä sieltä Saunalahdelta, josko haluaisivat alkaa tarjoamaan siellä ADSL yhteyksiä?

  Se nyt vaan on, että etelän miehiä ei paljon nappaa saako joku Oulun yläpuolella yhteyksiä aikaiseksi. Rukat ym. kyllä katetaan ja muualle vain se pakollinen.

  Todellisia kustannuksia lapin pojat ei kuitenkaan ole halukkaita maksamaan,
  mutta siinähän nyt jollekin poroihin kyllästyneelle olisi uusi todella rahakas bisnes idea alkaa tarjoamaan yhteyksiä lapin kansalle. Rahaa tulee kuin roskaa ja lapissa alkaa näkyä sellaisiakin öky autoja, että Helsingin kansa kalpenee.

  Sonerahan ilmaisee tässä vain suoraan, että palveluvelvoite alueensa on huonoja vrt. Elisaan. Elisa voisi ottaa lusikan kouraan ja käydä liikenne ministeriössä, jos saisi vetää kuitua koko lappiin.

  Nuo 60- luvun verkot on tehty kansan rahoilla, mutta yhdelläkään pörssiyhtiöllä ei varmasti ole kiinnostusta ylläpitää niitä.

  Valtion päättäjät olisivat voineet herätä jo aikoja sitten, mutta eivät halunneet Ruotsin malliin tukea verkkojen rakentamista vaan Suomessa pärjätään hienosti markkinavetoisella toiminnalla... Joo Helsinginssä kyllä.

  Eipä tässä kummempia, mutta ihmisten vain on tajuttava ettei Suomessa kannata asua muualla kuin kaupungissa.
   
 11. kaakkuri Vieras

  0   0   0

  Tämä on hyvin mielenkiintoista, että heti kun vähänkin antaa rakentavaa kritiikkiä (ei siis mitään katkeria tilityksiä vaan tulevaisuuteen suuntaunutta pohdintaa), niin tulee monta tyhjänpuhujaa ja "tietäjää" naureskelemaan ja haukottelemaan. Sonera-faneilta sen nyt vielä juuri ja juuri ymmärtää. Kohta varmaan joku vetää esiin porot ja muut Lapin klisheet. Oliko teillä jotain järkevääkin sanottavaa vai lonksutatteko leukojanne vain perjantai-iltana ajankuluksi. Hohhoijaa :)

  Mites muuten helsinkiläiset, jotka valittavat 3G-verkon pätkimisestä tai huonosta kattavuudesta (sellaisia viestejä olen nähnyt kymmeniä ja taas kymmeniä eri keskusteluissa), tai siitä kun ei joka paikkaan saa 100M-valokaapelia? Voisivat varmasti muuttaa vaikka Tokioon, mikäli Helsingin väestötiheys ei kykene tuottamaan riittävää infraa. Eikös tässä ole ihan sama logiikka kuin teillä? En kuitenkaan ole niin hölmö, että kuittailisin jokaisessa 3G-keskustelussa "muuta Tokioon"...

  Mielestäni hyvään lopputulokseen päästään, kun kaikki tekevät työtä oman alueensa yhteyksien parantamiseksi, en ymmärrä miksi pitäisi hyökätä toisten kimppuun.

  Kuten mainittua, kyse oli poikkeuksellisista myrskyolosuhteista jotka kestivät joitakin minuutteja. Pieni kevennys ja huumoripitoinen kohta viestissä katsos. Ja kyllä se tuntui toimivan vaikka niitä virheitä tulikin mittariin. ADSL on toiminut 6 vuotta lähes maksiminopeudella, ei virheitä tiedonsiirrossa.

  Tämähän on avointa keskustelua eikä suunnattu erityisesti ketään kohtaan, jos joku ministeri sattuu lukemaan niin kiva.

  Valtion edustajia informoin kuitenkin varsinaisesti ihan eri kanavia pitkin, en foorumeilla.

  Linjaa Sonera ei ole ylläpitänyt yhtään mitenkään. Runkoyhteydet sama vanha mikroaaltolinkki. Tilaajia keskuksen alueella on satoja.

  Tämä ei pidä paikkaansa. Valtio ja EU joutuvat jatkuvasti tukemaan syrjäseutujen yhteyksiä tehtyjen huonojen (mm. 450 MHz) toimilupapäätösten takia. Kunnat joutuvat rakentamaan ADSL:ää itse (saadaan ehkä 1M ADSL muutamaan kylään ja nekin linjat Sonera varmaan kohta vetää rullalle) ja suurin osa siihen tulee tukena valtiolta/EU:lta eli loppupeleissä mm. helsinkiläisiltä veronmaksajilta. Yhdenkin kunnan muutamien kylien osalta voi upota jo yli 100 000 euroa. Lapin läänin ja valtakunnan tasolla siihen uppoaa miljoonia euroja.

  Nordisk Mobiltelefon olisi halunnut rakentaa 450 MHz verkon koko Suomeen, tuoda aidon laajakaistakilpailun koko Suomeen, liittää Suomen koko Pohjolan kattavaan edulliseen verkkoon jossa roaming ilman lisämaksua naapurimaissa. Suomen valtiovalta esti sen. Jos tämä ei ole kilpailun vääristämistä, niin ei sitten mikään. Vapaa markkinatalous hävisi ja monopolit voittivat. Nordisk Mobiltelefon ei voi jatkaa verkkonsa rakentamista Ruotsin ja Norjan puolelta esim. koko Lappiin, vaikka haluaisikin. Suomen valtio estää tämän ja on pysäyttänyt voimakeinoin Nordisk Mobiltelefonin edulliset palvelut valtionrajan tienoille. Nyt ollaan sitten suuressa osassa Suomea toistaiseksi ilman 450 MHz verkkoa kokonaan ja sitten kun se tulee, hinnat ja päätelaitteet ovat kalliita. Jos Lappi olisi itsenäinen, Nordisk Mobiltelefon voisi saada Lapin liitolta oman toimiluvan, mutta näin ei ole.

  No en todellakaan pidättele, tämä nyt vain oli esimerkki siitä, mihin Soneran pitää pystyä, jos aikovat pitää lupauksensa "vähintään yhtä hyvistä" palveluista. Sanamuotohan on Soneran keksimä, ei minun.

  Sitä kannattaa kysyä valtiovallalta, joka otti tavoitteeksi kohtuuhintaisten laajakaistayhteyksien saamiseen kaikille kansalaisille jo vuoden 2005 loppuun mennessä (tavoite ei koskaan toteutunut). Jotain on kovasti hehkutettu siitä, että Suomi halutaan pitää edelläkävijänä, halutaan (tai siis olisi haluttu) maailman ensimmäinen koko maan kattava langaton laajakaistaverkko jne. jne.

  Kustannusvastaavuudesta en sanonut mitään. Voisi paremminkin muotoilla kysymyksen niin, että mikäli on mahdollista saada kaikille kansalaisille markkinapohjaisesti ja ilman senttiäkään verovaroja, edullinen langaton laajakaista ja luoda laajakaistakilpailu koko Suomeen yksinkertaisella toimilupapäätöksellä, niin miksei niin tehtäisi? Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassahan tämä toteutuu Nordisk Mobiltelefonin ansiosta. Samalla kilpailu kiristyisi myös kaupungeissa ja kaupunkilaiset voisivat halutessaan ottaa edullisen langattoman 3G-laajakaistan, joka toimii ilman lisämaksua naapurimaissa. Keneltä tämä olisi pois?

  Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa kattava edullinen 450 MHz 3G-verkko on haja-asutusalueillakin, lisäksi molempien GSM-operaattorien koko verkot päivitetty vähintään EDGE-tasoisiksi. Kustannusvastaavuutta, kannattavaa bisnestoimintaa vapaan markkinatalouden hengessä, kovaa markkinointia, kohtuuhintoja, kilpailua ja nopeat nettiyhteydet Etelä-Tanskasta Nordkappiin Jäämerelle asti ilman kruunuakaan verovaroja!

  Rovaniemellä tai missä tahansa kaupungissa asuvanakin olisin huolissani toimilupapäätöksistä, joiden takia ei saatu uutta aitoa kilpailijaa koko maahan (siis myös kaupunkeihin) langattoman laajakaistan suhteen (Nordisk Mobiltelefon) eikä päästy osaksi koko Pohjolan kattavaa edullista 3G-verkkoa. Kilpailua ei voi koskaan olla liikaa ja ei siitä kauaa ole kun Rovaniemelläkään ei vielä ollut mitään kilpailua.

  Lisäksi verovarojani upotettaisiin Soneran pohjattomaan kaivoon syrjäseuduilla joka tapauksessa, turhaan.


  En kyllä ihmettele, että Suomi jää takapajulaksi, jos päättäjien asenteet ovat samanlaisia kuin joillakin tässä viestiketjussa. Vaikka edullinen langaton laajakaistaverkko saataisiin ilmaiseksi ilman senttiäkään verovaroja koko maahan, ei kiinnosta. Ei kiinnosta, vaikka sitten verovaroja uppoaa Soneralle "susirajan" takana. Aivan sama. Porot muuttakoot Helsinkiin ja helsinkiläiset Tokioon... jep jep...

  Tässähän on sellainen ongelma, että päättäjien pitäisi pystyä tekemään koko Suomen huomioon ottaen toimilupapäätöksiä. Ehkä Viestintäministeriö voitaisiin hajasijoittaa Kemijärvelle niin tulisi näkökulmaa, Kepullahan on hajasijoittamisesta kokemuksia. Sitten kun Helsingissä tehdään huonoja päätöksiä jotka eivät edistä kilpailua, ensimmäisenä siitä kärsivät juuri pienet kunnat ja harvemmin asutut alueet, niin mobiili-, laajakaista- kuin DigiTV-puolella.


  Korostettakoon vielä, että itse en asu todellisella syrjäseudulla, vaan aivan kiihkeän kunnan city-centterin vieressä, joten niitä varsinaisia "katkeria" mielipiteitä löytyy varmasti enemmän todellisilta syrjäseuduilta. Ja luonnollisestihan ne ovat valtiovallan huonoihin päätöksiin suuntautuneina täysin oikeutettuja.

  Mutta tässä olivat kommenttini Soneran massiivisen lankaverkon alasajon tiimoilta minun puolestani. Ei siinä mitään, pistäköön Sonera pimeäksi vaikka koko Pohjois-, Keski- ja Itä-Suomen, jos se Soneran mielestä kannattaa. Kaikki mobiililiittymät on jo Saunalahdelta ja dna:lta, koko perheen ja kohta koko suvun, myös etelän kaupungeissa asuvien tuttavien ja kaverien. Kannatti muuten vaihtaa.  Elisa muuten rakensi viime vuonna uuden GSM-tukiaseman mm. Utsjoen Pulmankijärvelle, jossa on ehkä muutama asukas. Vain siksi, että Elisan mielestä se on kannattavaa bisnestoimintaa. Samaan aikaan YLE, lain mukaan kaikkia kansalaisia tasavertaisesti palveleva valtion yhtiö, lakkautti tv-asemansa samassa paikassa. Lopullisesti. Jokin tässä ei nyt täsmää...
   
 12. O.J. Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9496
  Tykkäykset:
  108
  EU avusti omalla paikkakunnalla laajakaistan vetämistä haja-asutusalueille. En muista enää tarkasti, mutta tuki saattoi olla jopa 50% kustannuksista. Tällä hetkellä tänne ei saa laajakaistaa edes Soneran kupareja pitkin yhdeltäkään muulta operaattorilta.
   
 13. kaakkuri Vieras

  0   0   0

  Enontekiön kunnan muutamat kylät (todennäköisesti vain 1M ADSL tarjolla Soneralta, runkoyhteydet varmaankin epäluotettavalla ja hitaalla mikroaaltolinkillä):
  154 100 euroa, josta 50% tukea valtiolta ja EU:lta, kaatuu mm. helsinkiläisille veronmaksajille loppupeleissä. Löytyy kokousasiakirjoista kuntien sivuilta. Kyseessä yksi ainoa pieniväkinen kunta, Suomessa 415 kuntaa.

  Monet kunnat jäivät vuonna 2005 odottamaan 450 MHz verkkoa, mutta kun sitä ei saatukaan luvatussa "sitovassa" aikataulussa, on verovaroja jouduttu kaatamaan lisää Soneran pohjattomaan kaivoon edes jonkinlaisen nopean nettiyhteyden saamiseksi kunnan tärkeimpiin taajamiin ja kyliin. Todellisiin syrjäseutuihin, varsinaiselle haja-asutusalueelle, ei kunnilla ole edes varaa.
   
 14. kieran Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/2/04
  Viestit:
  1402
  Tykkäykset:
  0
  Miks ei samantien voitas sulkee sähköt koko kehä kolmosen pohjoispuolelta ja sulloa kaikki asumaan sinne? Voitas sit samalla alkaa omavaraisiksi ja kasvattaa oma ravinto vaikkapa parvekkeella ja parkkipaikoilla?

  Vaikka tämä lande onkin monen mielestä se osa suomesta jolla ei tee mitään ja jonneka ei tartte mitään palveluita antaa, niin saattaisi monelle tulla ikävä kauppareissulla...
   
 15. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Ensinnäkään kriitiikkisi ei ole rakentavaa, sillä siihen yleensä sisältyy mm. järkeviä tai edes toteutuskelpoisia ratkaisuehdotuksia tilanteen korjaamiseksi.

  Minä en ole kehottanut ketään muuttamaan, silloin tällöin muistuttanut että asuinpaikan sijainti (voi) vaikuttaa palvelujen saatavuuteen. Se on hyväksyttävä tai yritettävä korjata tilannetta lobbaamalla tai muuttamalla muualle. Kyllä minunkin mielestäni myös syrjäseutujen asukkailla on (tietoliikenneyhteyksienkin osalta) oikeus ihmisarvoiseen elämään, mutta miten se saavutetaan onkin toinen juttu.

  EU tukee monia syrjäseutujen asioita, teleyhteyksiäkin, mutta viittasinkin pääasiassa Suomen valtioon ja aiempaan valtiollisen teleoperaattorin olemassa oloon. Toki Suomen valtiokin tukee syrjäseutujen yhteyksiä, mutta ainakaan suorilla tulonsiirroilla operaattoreille sitä ei ole toteutettu. Lisäksi tukiprojektit ovat käsittääkseni pääosin uudisrakennusprojekteja, joissa ei ole kovin syvällisesti pohdittu verkon ja yhteyksien operoinnin (ylläpidon) kustannuksia. Ne usein lankeavat kuntien maksettavaksi ja kun valtiokaan ei enää yltiopäisesti ole näihin (pohjattomiin kaivoihin) rahoja osoittanut ja kylälaajakaistaprojekteihin lähtenyt mukaan onkin hommaa lähdetty toteuttamaan uudelleen langattomien yhteyksien kautta. Jos löytyy hyvää materiaalia asiaan liittyen niin otan mielelläni tiedon vastaan ja lupaan harkita kantaani uudelleen.

  Digitakin on luvannut (tai ainakin joskus lupasi) kattaa koko Suomen @450:llä, mutta tosiasiat ovat tässäkin tulleet vastaan. On helppo jossitella, itse väitän että samaan bisnesanalyysiin siellä Norjassakin olisi lopulta päädytty.

  No tuskinpa. Ei ainakaan mainitsemiesi vakituisten asukkaiden takia tukiasemaa rakennettu. Ehkä alueella on esimerkiksi turismia, puolustusvoimien tai valtion toimintaa jonka vuoksi tukiasema kannatti rakentaa.
   
 16. kaakkuri Vieras

  0   0   0

  Eikä sinun...

  Tsekkaas naapurimaiden tilanne ja miten siellä on ratkaistu asiat. Toteutuskelpoinen ratkaisuehdotus: Nordisk Mobiltelefonille yksinoikeus 450 MHz taajuudella, Elisalle yksinoikeus UMTS900-taajuuksille Soneran lankaverkkoalueilla ja vastaavasti toisinpäin. Kilpailua syntyy rutkasti, en tiedä voidaanko toimilupia enää jakaa uudestaan näin 3 vuotta myöhässä tai kiinnostaako Nordisk Mobiltelefonia enää ihan koko Suomen kattaminen tässä vaiheessa, se on voi voi, pitää takoa silloin kun rauta on kuumaa.

  Varsinkin mikäli sattuu asumaan maassa, joka sössii kaikki mahdolliset toimilupapäätökset. Naapurimaissa saa edullisen nopean nettiyhteyden lähes riippumatta asuinpaikasta, eikä siihen ole tarvittu edes verovaroja kruunuakaan.

  Enkös minä juuri tässä lobbaakin ja herättele julkista keskustelua? Mikä on siis ongelmana?

  Norjaan voisi kyllä muuttaakin joskus tulevaisuudessa, mutta kyllä toistaiseksi aion pysytellä Suomessa...

  No todellakin ja Digitan ja Soneran verkkomonopolilla sitä ei ainakaan saavuteta.

  Minä taas viittasin kuntien ja kokonaisten maakuntien laajakaistaprojekteihin, joihin tulee noin 50% suoraa tukea valtiolta ja EU:lta.

  No Digita olisi ehkä päätynyt samaan bisnesanalyysiin, hölmöyttään. Digitan ylihinnoitellulla ja alimarkkinoidulla sekä ei-kattavalla verkollahan on toistaiseksi muutamia tuhansia käyttäjiä ja se on rankasti tappiollinen. Nyt sitten yritetäänkin saada asiakkaita @450-verkkoon Soneran osalta, pakottamalla ja ajamalla lankalinjat alas.

  Onneksi Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa toimilupaa ei kuitenkaan saanut Digita, vaan täysin uusi nälkäinen kilpailija Nordisk Mobiltelefon, jonka tarjoushinnat ovat lähes puolet @450:ta halvemmat ja verkko ylivoimaisen kattava aina Nordkappiin Jäämerelle asti jo nyt.

  Mitä tosiasioita tarkoitat ja miksi ne samat tosiasiat eivät ole pysäyttäneet Nordisk Mobiltelefonin mobiililaajakaista-valloitusta naapurimaissamme? NMt tekee käsittääkseni melko kannattavaa bisnestä ja erityisesti verkon kattavuus on aseena HSDPA/3G-verkkoja vastaan...

  Pulmankijärvelle? Varmaankin vitsailet... eiköhän minne tahansa päin Suomea eksy muutama turisti vuodessa, jos Pulmankijärvelle eksyy.

  Sitäpaitsi kyllä turistit haluaisivat matkatelkkariakin katsella ilman satelliittiantennia, mutta eipä enää onnistu ilman tv-asemaa monilla alueilla.
   
 17. kaakkuri Vieras

  0   0   0

  Soneran parantuneet palvelut!

  Otteita @450-ehdoista:

  "Liittymän sisältämä tiedonsiirtomäärä on 5 Gigatavua kuukaudessa (5Gt/kk)."

  "Yli 5 Gt kuukaudessa ylittävä tiedonsiirto voi tapauskohtaisesti olla verkon kohtuutonta käyttöä, joka voi estää liikenteen välittymisen paikallisesti kokonaan tai olennaisin osin.
  Soneralla on oikeus sulkea tällainen liittymä yleisten toimitusehtojen mukaisesti."


  Tervetuloa tietoyhteiskuntaan!

  Suomi on maailmanlaajuinen tai vähintäänkin ylivoimainen pohjoismainen edelläkävijä, mitä tulee 450 MHz verkon kalleuteen, huonoon peittoalueeseen ja käyttörajoituksiin (Fujitsulla on toki ehkä hieman eroa ehdoissa). Suomi on myös Norjaan verrattuna ylivoimainen edelläkävijä EDGE-verkon peittoalueen surkeudessa. Ja meillä on kai sentään se Nokia, eikä norjalaisilla...  Soneran kiinteän verkon asiakkaat, kahlitkaa itsenne lähimpään lennätinlaitoksen/Telen aikaiseen puhelinpylvääseen ja rukoilkaa P. Lehteä Mobiililaajakaistoineen ja UMTS900-lähettimineen pelastamaan teidätkin Soneran ja Digitan karmealta hirmuvallalta!

  Hakkaa päälle, Pohjan poika...

  Elisa ja Saunalahti ovat nyt suuressa osassa Suomea siis ainoa toivo, kun Nordisk Mobiltelefonia ei päästetty Suomen markkinoille vastoin kilpailun edistämisen ja vapaan markkinatalouden perusperiaatteita.
   
 18. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Monopoliin perustuvat vaihtoehdot ovat pitemmän päälle aina huonompia. Tai vähintäänkin kalliimpia. Jos monopolin haltijalle on asetettu liiketoiminnallisia tulostavoitteita on hinnannosto vain ajan kysymys. Lisäksi sinun ehdotuksessasi ainoastaan tekniikat kilpailisivat ja asiakas olisi pakotettu sitoutumaan valitun tekniikan mukaan tiettyyn operaattoriin (jota itsekin inhoat yli kaiken), Suomen verkko/palveluoperaattorimallissa voi palvelun tarjoajan sentään valita itse.

  Aika yksipuolisen avauksen ja näkemyksen esitit, tuskin se johtaa kovin onnistuneeseen lobbaukseen.

  Niinpä, tarjoushinnat. Katsopa mitä kirjoittelin monopolin osalta tuolla aiemmin. Ja kyllä NMT:n kuuluvuuskartoissakin on valkoista, taitaa arvostelukykysi olla hieman sumentunut. Sitä en kiellä ettei NMT:n verkko ole kattavampi kuin Digitan jos verrataan maantieteellistä peittoa.
   
 19. kaakkuri Vieras

  0   0   0

  Ymmärrän kyllä, että joiltakin Sonera-faneilta voi mennä heti hermot, jos uskaltaa julkisesti kritisoida Soneran palveluja tai jopa mainita irtisanovansa Soneran liittymän ja vaihtavansa kilpailijaan (kauhistus soikoon!), mikäli palvelu huononee merkittävästi nykyisestä. Kestän kritiikin ja hyökkäykset nieleskellen, mutta en peru sanojani.
   
 20. SYS 49152 Vieras

  0   0   0

  Hyi saakeli! Vai että yli 5 GT ylittävä datasiirto on kohtuutonta käyttöä? Tuohan ylittyy jo sillä kun imuttaa Debian 4.0:n asennus-dvd:t ja niitä asennusdvd:tä on sentään useita!

  Säälin niitä jotka on tuon @450:n varassa.
   

Jaa tämä viestiketju