Skype puheluille loppu

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja J.J-75, 19/4/12.

 1. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  http://www.talouselama.fi/uutiset/t...+kannykan+ilmaisille+skypepuheluille/a2096276

  Skype- ja muut voip-puhelut muuttuvat maksullisiksi kuukauden sisällä Espanjassa ja kesän aikana Ruotsissa.

  Telia-Sonera ryhtyy perimään maksua kännyköillä ja muilla mobiilidataa käyttävillä laitteilla soitettavista voip- eli internetpuheluista. Skype- ja muut voip-puhelut muuttuvat maksullisiksi kuukauden sisällä Espanjassa ja kesän aikana Ruotsissa.

  Maksullisuus koskee uusia liittymiä.

  Telia-Sonera kertoi aikataulusta torstaina julkaisemassaan tammi-maaliskuun osavuosikatsauksessa.

  Päätöksen taustalla on jo pitkään jatkunut kehitys. Operaattorien puheesta saama tulovirta on supistunut samaan aikaan, kun erilainen mobiilidatan käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti.

  Voip-puheluiden veloitus perustuu siihen, että operaattori pystyy analysoimaan dataliikennettä ja erottamaan puhelut muusta datasta. Telia-Sonera ei kertonut osavuosikatsauksessaan sitä, perustuuko vopi-puheluiden laskutus minuuttimääriin vai siirretyn datan määrään.

  Viestintäjohtaja Timo Saxenin mukaan Suomessa päätöstä voip-puhelujen maksullisuudesta ei ole tehty. Sonera seuraa kehitystä ja arvioi, miten se vaikuttaa tuleviin hinnoittelumalleihin.  Nyt on Sonerakin herännyt ilmaspuhelujen myötä, eikä ainakaan lämmennyt positiivisesti. Suorastaan kuumottaa, Espanja on ollut suurennuslasin alla selvästi. Arvailla saattaa miksi. Saapa nähdä miten Suomen päässä reagoidaan. Tää nyt oli odotettuakin selvästi, aikasemmin oli joku toinen operaattori joka Skype puhelut kielsi. Saattaa olla, että hetkenpäästä kielletään muissakin maissa ja operaattoreilla, sitten toiminta siirtyy mobiilista varsinaiseen nettiin jota myös aletaan rahastamaan. Todellisuudessa niin en usko käyvän, koska on paikallisia operaattoreita, jotka haluaa asiakkaansa pitävän tai valitsevan mielummin heidän palvelunsa.
   
 2. kartami

  kartami Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  31   0   0

  Liittynyt:
  16/10/10
  Viestit:
  2962
  Tykkäykset:
  1062
  Puhelinmalli:
  Note 8
  No johan on. Yllättäen Sonera jolla on jo nyt melko nihkeät rajoitukset datan käytössä. Toivotaan ettei leviä vaikka skypeä en ole käyttänyt..
   
  2 henkilöä tykkää tästä.
 3. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Mjoo, siksi se juuri ihmetyttääkin. Hinnoittelukaan ei ole hellinyt.

  Naamakirjan ja Google+ taistelu käyttäjitä vois johtaa juurikin Skypen kaltaisten palveluiden leviämiseen muihin alustoihin. Sen myötä myös datamäärät lisääntyvät ja soppa on valmis. Skype on vain syntipukki monien muiden joukosta. Ensin levitetään tauti ja perään rokotetaan.
   
 4. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  http://www.digitoday.fi/data/2012/0...-puhelun-ilmaisena--toistaiseksi/201227788/66

  Saxén uskoo, että tulevaisuudessa valittavana voi olla erihintaisia palveluja. Asiakas voi valita esimerkiksi liittymän, johon kuuluvat VoIP-puhelut.

  Joo.. kohta se loppuu siis.. kokoajan varovasti lisää sanotaan. Hiukan kositaan taas median kautta ja kohta asiaa pidetään aivan normaalina käytäntönä, josta voi laskuttaa.
   
 5. peemvee

  peemvee Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  5   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  684
  Tykkäykset:
  133
  Puhelinmalli:
  Lumia 640DS, iPhone SE
  Jollain tasolla tästä on käyty keskustelua julkisuudessa tyyliin, onko operaattorilla oikeus seurata asiakkaan datakäyttöä. Käytäntö ei ko. maissa koske vanhoja liittymäsopimuksen haltijoita. Saadaankohan vanhat asiakkaan uuden käytännön piiriin rampauttamalla riittävästi vanhoja palveluita. (Ja tuota ei muka ole mietitty Suomen Telia-Soneralla, hah, sanoi nalle Puh..)
   
 6. Testailija

  Testailija Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/12/04
  Viestit:
  1553
  Tykkäykset:
  62
  Puhelinmalli:
  Lumia 950

  Juu, arvailla saattaa. Moni arvaa Espanjan lamaa, mutta tosiasiallinen syy on siirtolaisten valtava määrä. Heistä suurin osa soittelee sukulaisilleen.
   
 7. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Tietyllä tavalla ymmärtää TeliaSoneran lähestymistavan kun katsoo paljon operaattoreilla maksavat halvimmat tiedonsiirtopaketit (matkapuhelimeen). Siihen kun vielä joku yrittää säästeliäästi tunkea puhelut esim. Skypen avulla niin saadaan operaattorin painajainen, joka kuluttaa suurimman osan kovahintaisista verkkoinvestoinneista, mutta tuo rahaa minimaalisen vähän.

  Toinen lähestymistapa asian hoitamiseen jollain tasolla on harrastaa liikenteen priorisointia rankalla kädellä, kuten esim. Elisa tällä hetkellä tekee. Yritysliittymät on verkon näkökulmasta selvästi priorisoitu kuluttajaliittymien (Saunalahti) edelle. Eri juttu sitten miten selvästi (kuluttaja)asiakkaille halutaan kertoa asiasta.

  DNA taitaa olla välimuoto kahdesta edellisestä, eli kiintiöitä on, mutta kiintiön jälkeen priorisointi näyttäisi olevan mietoa tai olematonta. Johtuuko siitä, että DNA:lla on vielä verkossa tilaa enemmän kuin muilla johtuen pienemmästä tilaajamäärästä. Vaikea sanoa.

  Pitkällä tähtäimellä olen samaa mieltä siitä, että suurkuluttajien tulee maksaa datan käytöstä enemmän kuin kohtuukäyttäjän, mutta miten tämä toteutetaan onkin sitten jo harmaata aluetta. Toisaalta ajatus siitä, että verkko-operaattori analysoi jatkuvasti siirtämääsi dataa kuulostaa hieman arveluttavalta.
   
 8. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Miten sitten sen ongelman kanssa, jos kuluttajille myydään samat kaistat ja sama nopeus... ei kait käyttäjän vika voi olla se, että operaattori hommaa asiakkaita enemmän kuin verkko antaisi myöden. Varsinkin jos toiset käyttäjät ostaisivat tuotteen mutteivät käyttäisi sitä ollenkaan. Miksi käyttäjiä pitäisi syyllistää käyttämisestä josta he maksavat ja joista heidät on haluttu asiakkaikseen? Heillä on tietty nopeus ja tietty aika, sillä voi laskea maksimi määrän mitä tietoa voi siirtyä ja siihen on varauduttava per asiakas. Jos se on mahdotonta, miksi sitten markkinoi erehdyttävästi. "Tilaa on, tulkaa asiakkaiksemme". Toki on ymmärrettävää, että jotku keikat voi sotkea nettikäyttöä jos sitä on paljon yhdessä paikassa. Datan analysointi on nimenomaan arveluttavaa. Voitaisiin määritellä herkästi työtään palvelimille siirtäviä laittomiksi lataajiksi tms. tai sitte olisi kerrottava mihin tarkoitukseen dataa siirretään jos kysymyksiä tulee. Juu, ei tule kannatusta tästä suunnasta. Ensin annetaan ja sitte otetaan pois.
   
 9. jviirret Vieras

  0   0   0

  Datan seulominen tietenkin on ilmaista ei lisää viiveitä eikä hidasta yhteyttä...
   
 10. timo-gk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/11/09
  Viestit:
  1608
  Tykkäykset:
  196
  Puhelinmalli:
  Kaikenlaisia
  Kenties kannattaisi TeliaSoneran panostaa tavallisten puheluiden ja tekstarien hintojen tarkistamiseen asiakkaalle kohtuullisemmiksi, ainakin Suomessa Soneran hinnoissa on kyllä varaa laskea. Sen sijaan, että itketään kun asiakas valitsee edullisemman tavan kommunikoida. Kaikki asiakkaat kun eivät sokeasti juokse erilaisten etu- ja tasojen perässä.

  Lisäksi, paljonko Skype-puhelu muka kuormittaa datayhteyksiä jos puhelut toimivat jo 384 kbps yhteydellä.
   
 11. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Nojoo... joskus oli tuosta juttua kaverin kans.. itse en ole mittaillut, mutta sanoi olevan aikamoinen kaistasyöppö. Miten lie tänäpäivänä. Testatkaa, vai onko joku testannu?
   
 12. timo-gk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/11/09
  Viestit:
  1608
  Tykkäykset:
  196
  Puhelinmalli:
  Kaikenlaisia
  Rivien välistä voinee lukea, että jos toimii jo 384kbps-nopeudella niin sen enempää kaistaa eivät puhelut vaadi..
   
 13. SamsungMarrtti

  SamsungMarrtti

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/8/11
  Viestit:
  410
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  LuntaTupaan 800
  Alkaa hieman epäilyttää, jos operaattori alkaa tutkia asiakkaiden surffausta. Miten voidaan pelkän datakäppyrän mukaan erottaa Voip-puhelut nettiradiosta?

  No mites sitten tehdään videopätkiä katsovien asiakkaiden kanssa? Tämähän sitä kaistaa vie OIKEASTI kaikista eniten.
   
 14. timo-gk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/11/09
  Viestit:
  1608
  Tykkäykset:
  196
  Puhelinmalli:
  Kaikenlaisia
  Niinpä.. vaikka Sonera saisikin Skypen blokattua esim. estämällä yhteydenoton Skypen autentikointipalvelimiin (http://en.wikipedia.org/wiki/Skype_protocol), niin tuon voi helposti kiertää VPN:n avulla. Toki, seuraavaksihan tällä järjenjuoksulla Sonera voisi kieltää yksityisasiakasliittymiltä VPN-yhteydet myös ja tarjota niitä vain yritysasiakasliittymiin..

  No, omaan jalkaansa Sonera tuossa joka tapauksessa tulee ampumaan jos estot etenevät käytännön tasolle, sen verran tärkeitä voip- ja etenkin Skype on.
   
 15. Osama

  Osama Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/10/04
  Viestit:
  1386
  Tykkäykset:
  164
  Sonera arvatenkin oottaa että muut operaattorit hyppäävät samaan kelkkaan. Tuskin Suomen osalta moista päätöstä tekevät elleivät muut operaatorit lähde mukaan.
   
 16. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Mielenkiintoista olisi nähdä yritysten välisten ja yrityisten sisäisten, siinä missä yksityistenkin asioihin puututtavan. On paljon laillistakin materiaalia, jota saa luukuttaa niin paljon kuin kerkeää. Mainosvideoita ym. ja kaikkea mitä pitäs arvostella ja pistää eteenpäin korjattuna tms. tollasia on paljon. Kiva alkaa selvittämään jos kysellään, että mitäs latailet ym. Yks kaveri tekee dokkareita ym. niin materiaalia liikkuu terakaupalla varmaan.
   
 17. Taker

  Taker Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/1/04
  Viestit:
  508
  Tykkäykset:
  61
  Puhelinmalli:
  Galaxy s5, Sony xperia z2 Tablet
  Mut mites jotkin pelit joissa on keskustelumahdollisuus, olenko aivan hakoteillä jos väitän et jatkossa esim cs taistossa erottaa espanjalaisen pelaajan siitä et hän on ainoa jonka mikistä ei kaiu ilmoille vi**ua per**lettä yms. Huutoja.
  Eikös nämä verkkopelitkin käytä nimenomaan voip liikennettä puheeseen, kunhan muut operaattorit eivät lähde samaan idioottimaiseen oman jalan syönti kilpaan.
   
 18. MrFrog Vieras

  0   0   0

  Ei kai sitä cs:ää kukaan mobiilidatalla pelaa?
   
 19. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Niinkin voisi ajatella. Kyllä jatkuvaa yhteyttä tarvittaisiin pelkkään median toistoonkin, jotku tykkäisi radioa kuunnella jne... Tosiaan nyt on kyse puhelinten Skype käytöstä. Mietin kokoajan, että miksi jokuoperaattri haluaa edes pelleillä asian kanssa, ite sanoisin irti liittymän varmasti jos sellanen tilanne tulisi.
   
 20. timo-gk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/11/09
  Viestit:
  1608
  Tykkäykset:
  196
  Puhelinmalli:
  Kaikenlaisia
  Skype- tai mikä tahansa Voip-puhelu tai -viesti on suoraan pois operaattorin tuloista, siksi ihan ymmärrettävää että Sonera taas ensimmäisenä on voihkimassa asiasta. Ei siinä ole kyse mistään tiedonsiirtokapasiteetista, jos Skype-puhelutkin toimivat 384-nopeudella ja toisaalta Youtube-videoiden siirto sallitaan, vaan operaattorin tässä tapauksessa Soneran ahneudesta.

  Tai mistä minä tiedän, kenties Skype-puhelut uhkaavat kyykyttää Soneran mobiiliverkkoa?..
   

Jaa tämä viestiketju