Series 60 vs. Windows Mobile Smartphone

Keskustelu osiossa 'Windows Phone', aloittaja JuhaN, 10/10/05.

 1. JuhaN Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/10/03
  Viestit:
  715
  Tykkäykset:
  16
  Tervehdys taas kaikille!!

  Olen käyttänyt Series 60 -puhelimia nyt pari-kolme vuotta ja ainoa asia, joka varsinaisesti ärsyttää on Nokian tapa tuoda markkinoille aina vain "hieman parempia" päätelaitteita... Ymmärrän toki, että Nokian tehtävä on myydä power usereille uudet luurit käteen puolivuosittain, mutta mitta alkaa olemaan pikku hiljaa täynnä! Olisiko ruoho aidan takana vihreämpää?? Teknisten speksien perusteella uudet HTC Tornadot (Qtek 8310, Windows Mobile 5.0 for Smartphone) ovat vähintään yhden askeleen edellä ja wi-fi sekä QVGA-näyttö houkuttelevat todella vaihtamaan leiriä. 3G:tä noissa ei ole, mutta nykyisillä GPRS/EDGE/3G-hinnoilla tuolla ei ole niin väliäkään.

  Käytössä ovat päivittäin Papyrus, ProfiMail, Opera ja Headline. Viimeistä lukuunottamatta kaikki nämä saa myös Windows Mobile for Smartphonelle ja Headlinen voisi korvata jollain toisella RSS-lukijalla.

  Kysymys kuuluukin näin pitkän johdannon jälkeen: Kertokaapa kokemuksia Windows Mobile for Smartphone -maailmasta! Jos vielä voisitte verrata Series 60 toimintaa eri tilanteissa verrattuna WM:en niin aina vaan paranee... Yksi tärkeimmistä kriteereistä on mobiilin internetin toiminta. Omassa luurissani on 24/7 päällä GPRS-internet, jota hyödyntäen ProfiMail tarkistaa postit 10min välein. Lisäksi käytän paljon Operaa ja luen RSS-feedejä runsaasti. Vaikuttaako tuo 24h/pvä päällä oleva GPRS paljonkin Windows Mobile -laitteiden akunkestoon?

  Sekavaa tekstiä, mutta niin ovat ajatuksetkin... Katsotaan nyt toki, mitä keskiviikkoiset uutiset tuovat Nokian Enterprise -yksiköltä. Jokohan vihdoin pätevä Series 60 -päätelaite?!

  =)juha
   
 2. MaTiAz Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/11/04
  Viestit:
  2924
  Tykkäykset:
  0
  No, Windows Mobilellehän ei ole niin paljoa softia kuin S60:lle, mutta ne vähätkin mitkä sille löytyvät ovat hyviä :) WM2003 oli vakaa omassa käytössäni. MPx200:n 120MHz prossu pyöritti hyvin MP3:a stereona softasoittimella (BetaPlayer/TCPMP on kyllä yksi loistavimmista Windows Mobile-ohjelmista) ja riitti moneen muuhunkin juttuun (esim. toistamaan 150% nopeudella musiikkia tai elokuvaa :)). RAMiahan on näissä WM-laitteissa vaikka muille jakaa (eikö N-Gagessakin ole vain 11Mb muistia ja sekin on enemmän kuin muissa S60 laitteissa? korjatkaa jos olen väärässä), joten monen ohjelman pyörittäminen ei ole ongelma. Pelejäkin nää pyörittää hyvin, jopa Quake löytyy.

  Mutta toisin sanoen, molemmilla alustoilla on hyvät puolensa, itse pidän enemmän WM-laitteista vaika S60-kone nytkin on käytössä :)
   
 3. Jupix

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  171
  Tykkäykset:
  0
  Korjaus edelliseen viestiin, eli Windows Mobilelle löytyy kyllä ihan törkeä määrä softaa. Suurin osa niistä toimivat juuri kuten suunniteltu ja ovat vakaita. Win Mobile -laitteissa on myös järjestään enemmän tehoa kuin s60-kännyissä, ja nämä ms-smartphonet ovat myös yleisesti ottaen "älykkäämpiä" kuin s60-älypuhelimet.
   
 4. Harald Aktiivinen jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  4/8/03
  Viestit:
  1319
  Tykkäykset:
  3
  Puhelinmalli:
  HTC / Elisa
  Mites kommentoit tuolla Qtek 9100- ketjussa esille tullutta seikkaa että softa olisi epävakaa (mahdollisesti johtuen siitä että Win 2005- softaan ajetaan Win 2003- ohjelmia?).
   
 5. Jupix

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  171
  Tykkäykset:
  0
  Veikkaan, että kyseessä on vanha kunnon user error. Olen itse käyttänyt win 2003se:tä jo vuoden verran, eikä se todellakaan ole epävakaa. Kun 5.0 perustuu ainakin tietyn verran 2003se:hen, on selkeää ettei se ole ainakaan epävakaampi. Softat on eri juttu sinällään; jos tehdään tutkimus ja otanta on sopivasta köntästä ohjelmia, varmasti suurin osa on laaduttomia ja epävakaita jo itsessään win2003se:ssä jossa ne natiivisti pyörivät. Kun laaduttomia softia käytetään win mobile 5.0:ssa, ei ole mikään ihme että epävakautta esiintyy.

  Suosittelenkin, että käytetään järkeä siinä, mitä ohjelmia puhelimeen asennetaan. Jos Qtek on pistänyt puhelimeen valmiiksi surkeata koodia, on tilanne ikävä, mutta muuten vehkeitten pettäessä on kyse aivan käyttäjän omasta asiantuntemattomuudesta tai viitseliäisyyden puutteesta. Yleensä huonolle ja/tai epävakaalle softalle löytyy parempi vaihtoehto (nyt tai lähitulevaisuudessa, ilmaiseksi tai maksua vastaan). Tilanne on siis loppujenlopuksi aivan sama kuin s60-alustalla.
   
 6. Harald Aktiivinen jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  4/8/03
  Viestit:
  1319
  Tykkäykset:
  3
  Puhelinmalli:
  HTC / Elisa
  Ok, kiitoksia. Odotellaan siis luottavaisin mielin tuota 8310:aa eikä aleta odotellessa hätiköimään mihinkään S60-luuriin. Tähän ketjuunhan voisi laittaa linkkejä sivuille, joilla on ohjelmia (sekä ilmaisia että maksullisia) noille Windows Mobile - luureille. Ellei sitten perusteta omaa ketjua sellaiselle.
   
 7. JuhaN Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/10/03
  Viestit:
  715
  Tykkäykset:
  16
  Ehkei nyt Smartphonelle kuitenkaan ihan törkeää määrää... Windows Mobile for Pocket PC:lle on todellakin törkeä määrä softaa!!

  Alkuperäisen ketjun tarkoitus kun oli keskustella nimenomaan WM Smartphoneista... Microsoft on koko ajan tuomassa näitä kahta alustaa lähemmäs toisiaan ja totuushan on että osa softista toimii jo nykyään paremmin tai heikommin myös siinä toisessa, johon sitä ei ole tarkoitettu. Nähtävästi tarkoitus on ajaa erillinen Smartphone alas jo seuraavassa versiossa. Sen verran paljon uudistuksia WM 5.0 for Pocket PC:ssä on. Vastaavasti WM 5.0 Smartphone ei tarjoa juuri mitään näkyviä uudistuksia, vaikka koko käyttöjärjestelmäalusta onkin muuttunut alla.

  Series 60 -yhteensopivuuongelmat lienevät kaikille tuttuja kun jopa jokainen uusi Series 60 puhelin vaatii enemmän tai vähemmän tviikkausta softankehittäjiltä. Tilanne ei silti ole mitenkään uusi ja uoto WM:n puolellakaan. Jokaiselta foorumilta on tullut lueskeltua, kuinka jo siirtyminen QVGA-resoluutioon aiheutti yhteensopivuusongelmia. Se kun ei ole mitenkään helposti "tuplattavissa" kuten Noksun N90:n nelinkertainen resoluutio. Lisää haasteita on tulossa WM 5.0:n myötä kun uusi järjestelmä ei olekaan ihan niin yhteensopiva kuin pitäisi...

  =)juha
   
 8. Jupix

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  171
  Tykkäykset:
  0
  Niistähän tässä juuri keskustellaankin.


  Mitä tulee yhteensopivuusongelmiin, niin siirtymästä 2003se-smartphonen ihmeresoluutiosta 5.0 for smartphonen QVGA-resoluutioon ei ole seuraamassa mitään ihmeempiä yhteensopivuusongelmia sanan raskaimmassa merkityksessä. Ellei vanha softa ole täysin rikkinäinen, se toimii kuten vanhallakin alustalla mutta vain vanhan resoluution kokoisena "ikkunassa". Jos ei, on kyseessä huono softa.
   
 9. JuhaN Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/10/03
  Viestit:
  715
  Tykkäykset:
  16
  Pahoittelut... Luin hiukkasen huonosti, kun tuossa edellä mainittiin myös Qtek 9100...

  =)juha
   
 10. MaTiAz Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/11/04
  Viestit:
  2924
  Tykkäykset:
  0
  Niin, uusi WM-versio ei riko yhteensopivuutta läheskään yhtä pahasti kuin Symbian. API:ja tulee lisää ja vanhat säilyy, kun taas Symbianilla niitä tulee ja menee (eli katoaa mystisesti ;))
   
 11. tikox

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/1/05
  Viestit:
  698
  Tykkäykset:
  0
  Kuinkas voisiko joku verrata UIQ:ta WM5:toseen. Mahdollisimman yksityiskohtaiseti :) Toki nyt kun tuli tuo uusi P990 jossa on aivan uusi UIQ niin kukaan ei tiedä siitä vielä paljon mitään mutta sen näytön kokokin on sama 2,8 tuumaa kuin Qtek:killä. Onko veikkauksia kumpi parempi? Taitaa olla mielipde kysymys ja WM5 parempi teknolelu.
   
 12. stk42

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/12/04
  Viestit:
  29
  Tykkäykset:
  0
  UIQ on sovellusalusta ei käyttöjärjestelmä eli noita ei voi verrata, mutta tossa P990 on Symbian jossa on toi UIQ sovellus alustana.

  korjakkaa toki jos olen väärässä!!
   
 13. tikox

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/1/05
  Viestit:
  698
  Tykkäykset:
  0
  Juu tuotaniin, sekä UIQ että S60 pyörivät symbianin päällä ja ovat samaan tyyliin kuin Wm:lläkin eli eri editioninsa kosketusnäytölle ja normaalille "(smartphone=s60"). Sekä symbianista että UIQ:sta ja S60:pistä on monia versioita joita on sitten ladottu päällekkäin. Mutta mikäs estää vertaamasta näitä? Ennemmin minä vertaisin SE:n P:sarjaa (UIQ) ja WM kosketusnäytöllisiä (esim.9100) kuin S60 ja kosketusnäytöllisiä. Toki voi verrata WM smartphonea ja S60 toisiinsa.
  Kylläpäs tuli epäselkeätä artikulointia, anteeksi.
   

Jaa tämä viestiketju