Saunalahti vs. Elisa kuuluvuus Radiolinjan verkossa

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja Anonymous, 5/5/05.

 1. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  OK.

  Itse olin ensimmäisiä joka epäili Sauniksen saavan Elisaa huonompaa palvelua Radiolinjan verkossa (=vähemmän kaistaa ja huonomman kuuluvuuden). Kirjoitinkin siitä sauniksen palstalle jo Palstan alkuaikoina. Panu tyrmäsi väitteeni ja väitti sopimustensa mukaan palvelun olevan samanarvoista molemmille. No kovapäisenä kaverina en alkuunkaan uskonut juttua ja päätin tutkia asian.

  Hommasin softan nimeltä Psiloc Mini GPS (Symbian/Sony Ericsson Pxxx sarja). Tämä softa nappaa tukiaseman tiedot ja kentän voimakkuuden kulloisessakin paikassa. Näyttö kertoo aina seuraavaa (esim)
  Cell: Home
  Signal: >-84dBM
  100%
  Cell id: 124
  Status: Known cell

  Tuo signal osuus on se jota sitten olen "väijynyt". Aluksi suoritin vertailevia mittauksia käyttäen Saunalahden ja Elisan SIMmeja. Etälä-Suomessa tuo signal on pääosin juuri tuota mitä esimerkissäkin näkyy. Ja toki se on sitä ihan kummalla kortilla vaan. Etelä-Suomi on toki vallan pirun huono alue tähän tutkimukseen, koska matalampia signaaliarvoja löytää vain "pistemäisesti" (joku hassu jonkun sadan neliön ala jossain)... eli nyt reilun parin kuukauden mittailujen mukaan en ole löytänyt mitään mainittavaa eroa Saunalahden ja Elisan korttien kuuluvuuden välillä. Tarkoittaa käytännössä sitä, että molemmat kortit saavat näiden mittausten mukaan tasan samanlaista palvelua Radiolinjalta.
  Sittemmin olen laajennellut mittauksiani/tutkimustani vertailuksi DNA:n (Finnet) ja Saunalahden (Radiolinja) väliseksi vertailuksi. Ja puuttumatta tarkemmin tuloksiin, sanon suoraan että jos asutte Etelä-Suomessa niin jättäkää koko hemmetin DNA .... se ei ole ollenkaan "samalla viivalla" kuuluvuutensa kannalta.
  Katsotaan sitten vielä kesällä kun pääsen tarkemmin mittailemaan alueelta Etelä-Suomi, Keski-Suomi ja Itä-Suomi (eli mitä jää Pori-Tampere-Jyväskylä-Mikkeli-Joensuu linjan eteläpuolelle).... vaikka tähänastisten kokemusten mukaan en juuri eroja Saunalahti/Elisa akselilla usko löytäväni.... mutta "mitataan" kuitenkin.
  Joku jolla on sopiva Symbian kapula ja käytössä Saunalahti SIM/Soneran verkko (ja mahdollisuus käyttää myöskin Soneran korttia) voisi hommata ko. softan puhelimeensa (hinta vajaat 15$) ja tehdä vastaavaa vertailua Soneran verkon osalta.
  Lisäbonuksena mittaustulosten lisäksi saa jokusen (ehkä) iloa tuottavan lisäfeaturen tuon softan mukana.....
   
 2. jiikoo811 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  6   0   0

  Liittynyt:
  1/8/04
  Viestit:
  533
  Tykkäykset:
  2
 3. karjaj

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/8/03
  Viestit:
  370
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Galaxy Gio
  Kaivoin taas tuon vanhan 7110:n naftaliinista ja tein "todella kattavan" vertailun koko kerrostalohuoneistoni alueella...

  Vertailussa tuli seuraavia tuloksia:

  Elisa / Saunalahti Elisan verkossa tuotti keskenään lähes identtiset tulokset. Käytössä olivat molemmissa liittymissä samat tukiasemat ja niiden tasot olivat keskenään samat molemmilla korteilla. Lisäksi käveleminen keittiöstä olohuoneeseen (huoneisto läpi talon) sai kenttävoimakkuuden pysymään lähes vakiona, eli kummallakin puolella taloa on lähes sama kenttä.

  Soneran kortilla testattuna tasot olivat noin 10db paremmat kauttaaltaan sekä sen tukiaseman kohdalla, johon puhelin kirjautui, että niiden kahden muun, jotka olivat kirjautumislistalla seuraavina. Eli Soneran seuraavaksikin paras tukiasema oli Elisan parhaiten kuuluvan tasolla. Käyttäytyminen talon läpi kävellessä oli vastaavaa kuin Elisankin verkossa, eli signaalit eivät juuri muuttuneet talon toisella puolella. Valitettavasti kaikki Saunalahden liittymäni ovat tällä hetkellä Säästäreitä, joten en saanut mitattua mahdollista Sonera / Saunalahti eroa Soneran verkossa. Uskon kuitenkin, että tulos olisi ollut vastaava kuin Elisan verkon puolella.

  Dna:n liittymän osalta oli huomioitavaa se, että keittiössä signaali oli kutakuinkin samaa tasoa Elisan verkon kanssa, mutta käveleminen toiselle puolelle taloa pudotti sitä noin 20db. Eli vaihtelu näyttää olevan suurta. Tulos oli siis tässä kohdassa huonoin.

  Tässä kohdin tilanne on siis se, jota hieman ennakkoonkin odotin, eli Soneran verkon taso on paras. Elisa näyttää olevan toiseksi paras ja Saunalahti Elisan verkossa antaa samat tulokset. Dna:n verkon osalta ongelma on tason huomattava lasku talon toiselle puolelle siirryttäessä.
  Kyse on nyt siis yhdessä paikassa tehdystä mittauksesta ja mikäli menen vaikkapa vanhempieni luona poikkeamaan, niin siinä kohdassa Elisa kuuluu huomattavasti paremmin, kuin Sonera. Vastaavasti kesämökillä Sonera ja Dna näyttävät täysiä kenttiä ja Elisan verkossa olevalla puhelimella ei voi pätkimättä puhua.
  Paikallisia eroja siis on runsaasti, mutta edelleen mutu-menetelmällä voisin kuitenkin väittää, että Soneran radioverkko on kokonaisuutena kattavin ja täten myös Saunalahdella on käytössään paras radioverkko.

  Edit: Ja mittauksethan siis tehtiin 7110:n netmonitorilla, ei pelkällä signaalitolpalla. :)
   
 4. Janisku

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/1/05
  Viestit:
  472
  Tykkäykset:
  0
  Onko lainkaan vastaavaa ilmaista kuuluvuusmittausohjelmaa Nokian S40-puhelimiin?

  Keskimäärin täällä Etelä-Suomessa olen kuitenkin ilman ohjelmia havainnut, että Elisa kuuluu parhaiten, Sonera toiseksi parhaiten, ja Finnetillä on suuria ongelmia sisätiloissa, mutta ulkona kuuluvuus yltää yleensä, ainakin Soneran tasolle.
   
 5. jarkkoo Aktiivinen jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  20/6/02
  Viestit:
  2221
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SGS @ Saunalahti
  Löytyykös muuten uudelle commulle vastaavaa softaa?
   
 6. puh Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  3697
  Tykkäykset:
  38
  Puhelinmalli:
  LG G4
  Tuloksista puuttui yksi erittäin merkittävä seikka, et kertonut taajuusalueita. Jos kanava on vähemmän kuin 128, on kyseessä 900Mhz, jos yli 512 niin 1800Mhz(vähän meni kanavanumerot mutulla mutta suunnilleen noin ne oli). Kannattaa myös testata vaihtuuko area kun liikkuu kämpässä.
   
 7. sorsa Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  7/2/03
  Viestit:
  430
  Tykkäykset:
  0
  Kanavat: http://www.ficora.fi/suomi/radio/Aliite2.htm
   
 8. karjaj

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/8/03
  Viestit:
  370
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Galaxy Gio
  Sonera : 54, 9, 46
  Elisa : 106, 72, 80
  Sauna : 106, 72, 80
  dna : 680, 651, 657

  Eli muut 900Mhz verkossa, paitsi dna.

  Selittää osittain sitä, miksi dna ei tahdo kuulua sisällä. Muilla menee 900-verkkoon, mutta dna roikkuu 1800mhz:llä.
   
 9. skyhi

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/4/05
  Viestit:
  10
  Tykkäykset:
  0
  Näissä signaalitasomittauksissa tarvii aina muistaa että mitattavana on vain tukiasemalta puhelimeen päin oleva yhteys -> ei voi tehdä suoraa johtopäätöstä mikä on paras verkko.

  Joskus tukiasema saattaa työntää ilmaan niin paljon tehoa, että puhelimessa on hyvän näköiset tolpat, mutta yhteys puhelimesta tukiasemaan ei toimi johtuen pienestä lähetystehosta.

  Parhaan verkon toteaa käytännössä parhaiten tekemällä sillä sitä mitä kuuluukin; puhumalla.
   
 10. nhk_ Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  2682
  Tykkäykset:
  0
  Itsekin olen moista softaa ollut vailla ja yrittänyt etsiä, mutta ikävä totuus on se, että ei ole tullut vastaan ensimmäistäkään. Olen joko puusilmä tai sitten niitä ei ole olemassakaan...
   
 11. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Myönnän "tutkimuksen" epätieteellisyyden, mutta samalla totean myöskin, ettei kysymys ole pelkän tukiaseman tehon mittauksesta (vaikka siltä vaikuttaa). Nimittäin ainakaan tuo mini GPS ei anna mitään arvoja näytölle mikäli puhelin ei onnistu ensin rekisteröitymään verkkoon. Eli kyllä tässä aina molemminpuolista liikennettä tarvitaan.
  Tuo kanavajuttu on totta, näyttäis vahvasti siltä, että DNA toimii pääsosin 1800MHz:lla. Näinollen kuuluvuus myöskin näyttäisi olevan rajoittuneempi kauempana mastosta.
  Jännä havainto esim on, että omalla pihallani Radiolinja vaihtaa taajuutta noin 10m välein.... (kanava 124 ja kaksi kanavaa yli 3000:n). Mikähän tuohonkin on syynä?
  Takavuosina (kun esim. Saunalahdella oli halvemmat puhelut 1800MHz:lla kuin käytettäessä 900MHz:n verkkoa) ihmettelin miten puhelusekunnit olivat vaihtelevasti eri hintaisia vaikka soitinkin suurinpiirtein samasta paikasta, syynä saattoi hyvinkin olla tuo em. ilmiö. Sauniksen ASPA ei mitään järkevää selitysta eri hintaislle sekunneille kuitenkaan antanut.
   
 12. MaTiAz Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/11/04
  Viestit:
  2924
  Tykkäykset:
  0
  Matalammat taajuudethan menee paremmin esineiden läpi, esim. 450Mhz menee paremmin useiden paksujen seinien läpi kuin esim. 1800. Näin ainakin olin jostain lukenut.

  EDIT: S60-laitteille saman homman kuin Psiloc MiniGPS taitaa hoitaa FExplorer, sekin näyttää tietoja verkosta. Sen voi hakea täältä
   
 13. sorsa Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  7/2/03
  Viestit:
  430
  Tykkäykset:
  0
  Kuvaamassasi hinnoittelussa syynä oli Soneran Duo-hinnoittelu. Hinnoittelussa sai halvemman Duo-hinnan, jos puhelimesi oli kaksitaajuuslaite ja puhelu alkoi tukiasemalta, joka kuului Duo-hinnoittelun piiriin. Hinnoitteluun ei siis vaikuttanut mitä taajuutta puhelin todellisuudessa käytti ja jos tukiasema vaihtui kesken puhelun, niin sekään ei vaikuttanut hintaan, vaikka uusi tukiasema ei olisi kuulunutkaan Duo-hinnan piiriin. Ja sama myös kääntäen, eli jos puhelu alkoi tukiasemalta, joka ei kuulunut Duo-hinnoittelun piiriin, niin koko puhelu meni kalliimmalla hinnalla.

  Tapauksessasi hinnan selittää se, että olet soittanut puheluita Duo-alueen rajalla, joilloin osa puheluita on alkanut Duo-hinnoittelun piiriin kuuluvalta tukiasemalta ja osa taas ei. Myöskin ruuhkat saattoivat vaikuttaa, koska jos lähimmässä tukiasemassa ei ole vapaita kanavia, niin puhelinkeskus yrittää yhdistää puhelun kauepana olevan tukiaseman kautta. Myös osa kolmitaajuus puhelimista oli verkon mielestä virheellisesti yksitaajuuspuhelimia, joten ne hinnoiteltiin kalliimman hinnan mukaisesi.

  Sen sijaan taajuushyppely on GSM-verkon ominaisuus, eli puhelin vaihtaa kanavaa useampaan kertaan puhelun aikana. Taajuushyppelyllä saadaan aikaiseksi tasalaatuinen palvelu. Osa kanavista on radioteknisesti parempia, kuin toiset ja ympäristön häiriöt vielä vaikuttavat kanavien laatuun.
   
 14. chefbif

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/4/05
  Viestit:
  12
  Tykkäykset:
  0
  Omat empiiriset tutkimukseni tukevat tuloksiasi: oma Kolumbukseni pelaa moitteettomasti soitettaessa lankaan, Elisan tai Soneran verkossa toimiviin liittymiin. Finnetin suuntaan soitettaessa häiriöitä kuuluvuudessa esiintyy hyvin usein.

  Finnet on kuulemma saanut laskutuksensa ja aspansa kuntoon. Kerran menetettyä mainetta on kuitenkin vaikea voittaa takaisin. Olin aikanaan Telian asiakas, ja Finnetin ostettua sen aikaisemmin moitteeton palvelu alkoi tökkiä urakalla. Sen jälkeen en ole denariin kajonnut - enkä kajoa!
   
 15. karjaj

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/8/03
  Viestit:
  370
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Galaxy Gio
  Nimenomaan fysiikan lakien mukaan, mitä korkeampi taajuus, sen huonommin se etenee.

  Tästä syystä esimerkiksi betonirakenteinen kerrostalo tappaa 1800Mhz signaalin tehokkaammin kuin 900Mhz:n.
  Tämä käy siis hyvin yksiin sen jo aiemminkin esille tulleen seikan kanssa, miksi on paljon valituksia siitä, että dna kuuluu ulkona, mutta pätkii sisätiloissa.
   
 16. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1819
  Tykkäykset:
  317
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  Mahtaakohan tuo 7110:si enää olla kelvollinen kuuluvuuden arviointiin? Ainakin 6150:sta ja 3210:sta puuttuu kanavat 975 - 1023, jolloin Finnetin verkko näyttää surkeammalta kuin mitä se todellisuudessa on.

  Toki vanhalla puhelimella mittaamalla saat kuvan siitä miltä verkko tuntuu 6150:n ja 3210:n kaltaisten "höyrypuhelinten" käyttäjille :)

  Tuolta näkee Suomessa käytössä olevat kanavat ja taajuudet. Jos haluaa tietää kaikki kanavat, kannattaa tutusta seuraavaan listaan: http://www.nobbi.com/glossar.htm#gsm
   
 17. karjaj

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/8/03
  Viestit:
  370
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Galaxy Gio
  En osaa sanoa kelvollisuudesta, mutta tulos korreloi käytännön kuuluvuuden kanssa, sillä riippumatta puhelimesta, dna ei tahdo täällä kunnolla kuulua. Ja omat mittaukseni olivatkin vain oman asuntoni sisällä tehtyjä, kuten alkuperäisessä kirjoituksessani toin esille. Joten niistä ei mitään kovin laaja-alaista tieteellistä tutkimusta aikaan saa.
  Kuitenkin kävi ilmi se, että muut toimivat täällä 900-verkossa ja dna 1800-verkossa. Ja dna kuuluu käytännössä täällä huonoiten ja aika monelta olen kuullut muuallakin valituksia sisällä kerrostalossa kuulumisesta.

  Edit: Googletin 7110 specsejä ja siitä ilmeisesti näyttää löytyvän myös E-GSM alue.

  Edit2: Koska 7110:n osalta netin tieto tuntuu epävarmalta E-GSM:n suhteen, niin aktivoin Netmonitorin myös 8210:aan, josta E-GSM varmasti löytyy. Näyttää olevan samoilla kanavilla sekin, joten mittauksen pitäisi antaa oikea kuva dna:n suhteen.
   

Jaa tämä viestiketju