Saunalahti pääsi irti Soneran pihdeistä ITviikkoTaloussanoma

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja sorsa, 4/11/04.

 1. sorsa Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  7/2/03
  Viestit:
  430
  Tykkäykset:
  0
  http://www.taloussanomat.fi/itviikko/3638383.asp Koko uutinen on luettavissa painetusta ITviikosta tai oheisesta Taloussanomien käyttäjätunnksellisesta nettipalvelusta. Koska palvelu on maksullinen, niin olen referoinut vain oleelliset osat Matti Virkkulan haastattelusta. ... ilmaisee, että jotain puuttuu.

  Saunalahti pääsi irti Soneran pihdeistä
  ...
  Irtaantuminen tarjoaa mahdollisuuden kilpailuttaa verkontarjoajia keskenään, vaikka pääverkko-operaattori on jatkossakin Sonera.

  - Virtuaalioperaattorimalli on jo täysin tuotantokäytössä Elisan kanssa ja Sonera tulee tuotantoon marraskuun puolessa välissä, johtaja Jukka Peltola Saunalahdesta kertoo.

  Palvelutarjonta herättänyt närää
  ...
  - Emme ole saaneet muun muassa haluamiamme wap-palveluita ja mobiilivaihteita. Olemme olleet aikaisemmin täysin Soneran armoilla, mutta emme enää, toimitusjohtaja Matti Vikkula myhäilee.

  Saunalahti arvioi, että virtuaaliverkko-operaattorimalli lisää yhtiön gsm-toiminnan liikevaihtoa runsaalla 20 prosentilla. Saunalahti vaihtaa kaikki liittymänsä uuden mallin mukaisiksi ensi huhtikuuhun mennessä. Uudet sim-kortit lähetetään asiakkaille postitse vaiheittain.
  ...

  edit. Juttu luettavissa ilmaiseksi myös oheisista osoittesta lähes kokonaan. http://www.itviikko.fi/uutiset/uutisalue.asp?alue=paiva&UutisID=64290 http://www.digitoday.fi/showPage.php?page_id=12&news_id=37032
   
 2. lemon Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  1477
  Tykkäykset:
  0
  Tuosta ymmärtää että ns. IN -palvelut eivät ole olleet myynnissä. Muutamat fossiileja kannattavat ovat sanoneet että sitä ei myydä. Tuo vahvistaa sen. Oman käsitykseni mukaan juuri nuokin palvelut ovat verkko-operaattorin ja sen on myytävä niitä tasapuolisesti kaikille, mutta näin ei tehdä vaan annetaan ymmärtää että se on verkko-operaattorin omaisuutta joka kuuluu vain sen omalle palveluoperaattorille. Miksi? Pelätään kilpailua?

  Edelleen liian monella on puurot je vellit sekaisin palvelun ja verkon kanssa. >:eek:|.
   
 3. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9561
  Tykkäykset:
  347
  Pelkistettynä verkon vuokraaminen kyllä tarkoittaa ainoastaan radiorajapinnan tarjoamista. Kaikki muu on sitten ekstraa. Vai onko laissa nimenomaisesti mainittu mitä pitää luovuttaa käyttöön ja mitä ei?

  Eihän siitä mitään tule että ilmaiseksi annetaan jollekin palveluoperaattorille se mitä on vuosia itse kehitetty. (No joku vitsiniekka tietysti väittää että kyllä ne palveluoperaattorit ihan oikeasti maksaa myös kehityskulut huomioivaa vuokraa palveluista...yeah...)

  Suomessa nyt on menossa tämä kilpailuvaihe...osassa muuta maailmaa hintahäiriköt on jo nielty suurempien pelureiden toimesta tai sitten ovat jääneet yksin kykkimään raivaamaansa nurkkaukseen muiden torpattua liikkumavaran.

  Hauskaa muuten miten Saunalahti hehkuttaa vapaata kilpailua, mutta sen nimissä itse "kiristää" verkko-operaattoreita ja yrittää kilpailuviranomaisilta saada jatkuvasti tukea omille pyrkimyksilleen.
   
 4. yellow Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/8/02
  Viestit:
  2919
  Tykkäykset:
  0
  Hintahairikot?

  Hintakilpailu on kiristynyt useissa euroopan maissa, Tanska ehka etunenassa, mutta UK, Ruotsi, Italia jne ovat tiukasti perassa. Ala on globaalisti katsottuna varsin huonosti kilpailtu, mista osoituksena operaattoreiden massiiviset tulokset. Varaa ja syytakin hinnan pudotuksiin on kaytannossa jokaisessa maassa. Ihmiset eivat ole kiinnostuneet lisapalveluista. Heita kiinnostaa vain halvat hinnat.

  Telmoren ja Saunalahden kaltaiset yritykset yhditettyna number portabilityyn pakottavat pahasti lihonneet perinteiset operaattorit muuttamaan tapojaan ja hinnoitteluaan, mika koituu kuluttajien eduksi. Low cost on tulevaisuudenkin juttu. Operaattoreiden syyta valmistautua myymaan lasipalatsinsa.
   
 5. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Mitkä massiiviset tulokset? yksivuosineljännes jolloin tehdää suurten alakirjauksien jälkeen vähän ns. rahaa on harhaa.
  Ala (verkko-operaattorit) vaatii suuria investointeja suurilla riskeillä, jotka on kuoletettava nopeasti niin käyttökäteen on oltavakin suuri.

  Jokin ilman pääomia pelaavan palveluoperaattorin ei voida olettaa saavan kuoria kermoja päältä ilman riskiä, mutta toki alalla missä jaetaan rajallista kaistaa on kaistan haltijoiden toimintaa kontroloitava, en sitä missään nimessä kiistä.

  Jos markkinointi ja kilpailu keskittyy bulkkituotteen halpaan myyntiin, niin toki se vetää huomiota. On kuitenkin maita joissa suljetummat markkinat, niin niissä palvelut kyllä vetää kummasti.
   
 6. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9561
  Tykkäykset:
  347
  Tämä kuulostaa kyllä nyt ihan joltain konsultin höpinältä. ;)

  Mahdollisimman halpa hinta ei ole aina kuluttajan etu vaikka moni niin lyhytnäköisesti ajatteleekin.
   
 7. yellow Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/8/02
  Viestit:
  2919
  Tykkäykset:
  0
  En tieda mista puhut. Globaalisti operaattorit tekevat erittain kovaa tulosta nykyaan mobiilitoiminnoillaan ja velkatasotkin ovat nykyaan jo varsin alhaalla.

  Maissa on toki eroja, mutta maissa missa kilpailu on avointa on kuluttajien ensisijainen operaattorin valintaan perustava seikka hinta. Se ei tarkoita etteiko lisapalveluja kaytettaisiin, mutta ne eivat ole valinta peruste.
   
 8. yellow Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/8/02
  Viestit:
  2919
  Tykkäykset:
  0
  Jos joku vaittaa ettei suomalaiset ole hintasensitiivisia, niin suosittelen katsomaan mita on tapahtunut hinnoille Suomessa number portabilityn jalkeen.

  Luulisin muuten, etta konsultin puhe olisi juuri toisensuuntaista kuin minun.
   
 9. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9561
  Tykkäykset:
  347
  Sehän riippuu siitä ketä konsultoi.

  No siinä mielessä lainaus oli huono, että se kyllä pitää käyttäytymismallina paikkansa vaikka ei kuluttajan etu olekaan. Suomalainen katsoo vain hintaa ja sitten ihmettelee kun mikään ei toimi...

  Kuten olen sanonut niin seuravalla kerralla kun peittoa ei löydykään oman uuden omakotitalon pihalla tai pitäisi saada joku lisäarvopalvelu mille olisi tarvetta niin kannattaa arvioida mikä operaattori niitä pystyy tuottamaan...palveluoperaattori joka elää kannattavuuden minimirajalla hintoja polkien vai operaattori (jolla on verkko-operaattori + palveluoperaattori ja) joka varautuu myös tulevaisuuteen pitämällä sopivat katteet ja näin mahdollistaa investoinnit tulevaisuudessa.
   
 10. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Siis ketkä? tai riippuu toki mitä pidetään kovana.
  Joka on saavutettu myymällä ja jäädyttämällä investoinnit, siitäkin huolimatta pitkään saakin tehdä hyvää tulosta että vanhat tappiot saa peitettyä.
  Kuitenkin ymmärtääkseni moni iso operaattori on edelleen raskaasti velkainen, mutta olen ilmeisesti ymmärtänyt väärin.
   
 11. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  Ilmaiseksi: Heh, monia palveluita ei ole ollut saatavilla mistään hinnasta.

  Vuosiakehitetty: Esim. prepaidin lanseeraukseen ja oman IN:n pystyttämiseen meiltä meni 3 kk eikä rahaakaan kyseiseen palvelualustaan kauhean paljon uponnut.

  MVNO-mallin ansiosta pääsemme vihdoinkin tuomaan markkinoille uusia palveluita haluamassamme aikataulussa ja järjestyksessä. Tuotekehitysputkessa onkin jo useita uusia tuotteita.

  T: Panu.
   
 12. enkero

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/10/03
  Viestit:
  58
  Tykkäykset:
  0
  Täällä on ainakin yksi kuluttaja, jota kiinnostaa halvat hinnat, jotka parhaimmillaan muodostavat palvelusta minulle edullisen. Kaikki ihmeen hilavitkuttimet on ihan v!tun kivoja, mutta en niitä viitsi itse maksaa, työpuhelimella on ihan yks' hailee mitä joku numerotiedustelu tai gprs maksaa.

  Nykyisin Sauniksen asiakkaana lisäpalveluista taidan käyttää peräti tekstiviestejä, 1-15kpl/kk. Jotkut tosin tykkäävät nysvätä parhailla lisäpalveluilla varustetuilla puhelinliittymillään alle 10€/kk laskuja, juntithan vaan käyttää puhelinta puhumisen...
   
 13. Onkimato

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/2/04
  Viestit:
  26
  Tykkäykset:
  0
  Tuo mikä lie MVNO-malli taisi tulla Suomeen Tele2:n myötä jo alkuvuodesta? Enpä tiedä, mitä nuo termit tarkoittaa, mutta minulle sekä perheelleni tällä hetkellä edullisimmat liittymät löytyvät Tele":lta ja DNA:lta.

  No, odotellaan, josko Saunikselta tulee vielä jotaibn parempaa...!
   
 14. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9561
  Tykkäykset:
  347
  Saunalahti on kunnostautunut erittäin hyvin molempien puolien pelaamisessa ja hintojen (jo huolestuttavasta) polkemisesta, joten on hyvin ymmärrettävää että verkko-operaattorin omistavat yritykset ovat halunneet säilyttää edes jonkinlaisen kilpailuedun ottaessaan tekniikkaan liittyvän investointiriskin.

  No katsotaan nyt miten homma lähtee toimimaan. On ihan eri asia ostaa valmiiksi hiottu palvelu kuin lähteä nollasta ja ylläpitää itse sellaista. Investoinnit ovat tietysti aina suhteellisia, mutta ei kyseisiä palveluja ihan olemattomilla hinnoilla hankita ja ylläpidetä. Riippuu tietysti myös siitä miten paljon operaattori itse hoitaa ja miten paljon ulkoistaa.

  Tätä minäkin odotan mielenkiinnolla. Mitä ne uudet palvelut ovat ja miten ne käytännössä toimivat. Osaamista tietysti voi ostaa aina talon ulkopuolelta, mutta mihin asti se on kannattavaa jos toimitaan kireillä marginaaleilla.
   
 15. telco manager

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/12/03
  Viestit:
  473
  Tykkäykset:
  0
  http://www.ect-telecoms.de

  heh heh, w2k-rautako siellä pöhisee?
   
 16. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  SIM kortit menee ilmeisesti sittenkin vaihtoon, vaikka vähän toisen suuntaista on anettiin ymmärtää keväällä.
   
 17. paul_a Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  1310
  Tykkäykset:
  0
  Eli tarkoitatko että minun pitäisi ostaa Fazerin paahtoleipää, joka on 1.5 x kalliimpaa kuin kilpailijan tuote, sen takia että Fazer saa näistä niin kovat katteet että voi tehdä esim. jaffa-keksejä joita vihaan ja myöskin tuo uusia tuotteita markkinoille (esim. domina-choco) kun taas puolet halvempi paikallisleipomo yleensä vain tekee sitä paahtoleipää eikä "investoi tulevaisuuteen"?

  Vai päteekö tämä sääntö nyt jostain kumman syystä vain teleoperaattorimarkkinoilla, eli ei ole pakko ostaa Ferraria autoksi (paljon kalliimpi kuin Mazda, mutta Ferrari investoi formuloihin ja muualle näin ollen on parempi kuin Mazda joka vain tekee autoja)?
   
 18. paul_a Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  1310
  Tykkäykset:
  0
  Isoin ero MVNO ja VNO:n välillä on se että MVNO "omistaa" esim. sim-kortit itse ja voi siirtää SIM-kortit käyttämään esim elisan verkkoa, kun taas VNO vain "vuokraa" joltain operaattorilta kaistaa ja ns. on "operaattorin armoilla".
   
 19. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Suurin piirtein.
  Tuolla leipomo tyylillä käytettäisiin vieläkin ARPia.
   
 20. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9561
  Tykkäykset:
  347
  Sovelias ehtikin jo vastaamaan puolestani. Verkkoinvestoinnit (ja muut niihin liittyvät investoinnit) ovat telealalla hallitsevassa roolissa jo suuruutensa vuoksi, sekä koska ilman laadukkaita verkkoja ei ole telepalveluitakaan ja verkkoja ei voida ylläpitää (ja investointeja kuolettaa) ilman riittävää katetta liiketoiminnasta.

  (Mitä tulee paul_a:n analogioihin, niin en nyt viitsi ruotia niitä kaikkia häiritseviä ristiriitaisuuksia mitä niihin sisältyy. ;)
   

Jaa tämä viestiketju