Saunalahti Saunalahden tappiot syvenevät

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja koiragps, 24/1/06.

 1. koiragps

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/9/05
  Viestit:
  36
  Tykkäykset:
  0
  Lainaus alkaa

  Tilikausi 2005

  - Konsernin liikevaihto tilikaudella 2005 oli 224,6 miljoonaa euroa (2004:
  160,9), jossa oli kasvua ennakoidusti 39,6 prosenttia edelliseen tilikauteen
  verrattuna
  - Konsernin tilikauden 2005 liiketulos oli -22,6 miljoonaa euroa, kun edellisen
  tilikauden liiketulos oli 12,2 miljoonaa euroa. Tulokseen sisältyy
  kertaluonteisia eriä -18,0 miljoonaa euroa (2004: 13,4). Liiketulos ilman
  kertaluonteisia eriä oli -4,5 miljoonaa euroa (2004: -1,2)
  Lainaus loppuu

  Saunalahden mittavatkaan mainos kampanjat eivät riittäneet saamaan takaisin menetettyjä asiakkuuksia mitkä verkonvaihdon myötä menetettiin.
  Ainoastaan tappion määrä kasvoi huomattavasti.
  Aiemmin Sauniksen johto hehkutti kuinka heidän kannattavuutensa paranee huomattavasti kun saavat Elisan verkosta kaiken hyödyn irti.
  Tulos ei loppuvuotta kohti kuitenkaan noussut.

  Jokohan nyt lopulta uskottaisiin totuutena se että verkon vaihdon myötä katosi Sauniksen asiakkaista se osuus joka oli rahat taloon tuonut. Kaiken lisäksi olivat uskollisia asiakkaita.

  Toki epäsuorasti on Sauniksen johdonkin taholta nyt myönnetty että verkko operaattorin vaihto on syönyt tulosta ja lisännyt mainoskampanjaa.

  No mielenkiintoista odottaa mitä Elisa tekee brandin kanssa. Tuskin jatkavat tappiollista toimintaa. Henkiin jäänee se osa mikä tuottaa. Ja eiköhän näitä toimintoja yhdistellä jollain tapaa eli YT neuvottelut käynnistynevät pikapuoliin.
   
 2. greggman

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/6/05
  Viestit:
  147
  Tykkäykset:
  0
  Kannattaa muistaa, että noihin lukuihin sisältyy mm. se 11 miljoonan euron sakko MVNO-sopimuksen irtisanomisesta kesken sopimuskauden. Verkkosopimuksen irtisanomisen ja Saunalahden oston jälkeen kiristynyt kilpailu tuotti negatiivisesti kaikille operaattoreille mm. juuri mittavien mainoskampanjoiden ja kampanjatarjousten takia.

  Se, että Saunalahti teki 4,5 miljoonan euron tappion viime vuodelle, ei minusta ole mitenkään sellainen kuolinisku Saunikselle kuin millaiseksi sinä sitä maalailet. Ei ne luvut näytä muidenkaan operaattoreiden kohdalla kovin ruusuisilta ja voisin helposti kuvitella, että Saunalahti yhdessä Tele Finlandin kanssa ovat niitä joiden tulokseen tuo on eniten vaikuttanut. So not.

  Verkonvaihdon myötä varmasti menetettiin osa asiakkaista, en kiellä sitä, mutta tilallekin on saatu asiakkaita. Älä unohda sitä.

  Hoho :D Ajatteletko oikeasti, että Saunalahti sai kaiken hyödyn irti Elisan verkosta heti MVNO-sopparin loppumisen jälkeen ja että se näkyisi tuloksessa 3kk sisällä tapahtuneesta? Ei se asia vaan toimi niin. Elisan tavoittelemien synergiaetujen pariin päästään vasta siinä vaiheessa, kun päästään oikeasti yhdistämään organisaatioita. Se ei tapahdu päivässä, eikä se tarkoita pelkästään johtoryhmänimityksiä. Synergiaetujen äärelle päästään siinä vaiheessa, kun Elisa saa Saunalahdesta täyden omistuksen, jotta voi vetää yhtiön pois pörssistä.

  Se, että "tulos ei loppuvuotta kohti kuitenkaan noussut" ei tarkoita mitään, eikä sillä ole mitään tekemistä kannattavuuden kanssa. Kilpailutilanne kiristyi ja eihän Elisalla ole vieläkään 100% omistusta Saunalahdesta.
   
 3. aimo Vieras

  0   0   0

  Jotenkin nämä koiragps:n jutut muistuttavat erehdyttävästi augustin juttuja...

  No, anyway, minusta merkillepantavaa oli kuitenkin se, että liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli vuoden 2005 viimeisellä neljänneksellä +1,1 miljoonaa euroa (2004: 0,2). Plussalle siis päästiin ja reilusti.
   
 4. polle

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/1/05
  Viestit:
  555
  Tykkäykset:
  0
  Siis mitä tarkoitat? Saunalahden mobiilipuolen liikevaihto/liittymämäärä (ARPU)näyttäisi olevan selvässä kasvussa 4Q:lla. Q3 32.5 E/kk ja nyt näyttäisi olevan osarin lukujen perusteella paljon parempi 37.1 E/kk. Ehkä nimenomaan Elisan verkon asiakkaat toi ne rahat firmaan, jos Soneran verkossa olleet on kadonnut :). Vai tiedätkö jotain, mitä minä en?

  Elisahan on ilmoittanut odottavansa synergiaetuja vasta 2007. Tämä vuosi menee järjestelyissä. Esim. Hallinto ja laskutus yhteen Elisan kanssa. Uskoakseni Saunalahdessä on ainakin jonkin verran väkeä, joita ei tarvita enää vuoden kuluttua-> säästöä syntyy.
   
 5. samumanu Vieras

  0   0   0

  Ja tämä on tullut elisan sisältä tietona:(Suhteita, heh..)

  Kolumbus häviää brändinä mutta saunalahti säilyy koska se on "vahvempi". Tämä ei toki tapahdu heti mutta jo lähiaikoina alkaa muutoksia näkymään. Hallinnollisia sun muita toimintoja toki yhdistetään koska päällekkäisyyksissä ei ole järkeä mikä tarkottaa luultavimmin irtisanomisiakin.
   
 6. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Juu ei todellakaan ole, toki hivenen ristiriidassa vuosia kestäneiden tulos hehkutusten kannalta, tosin tuskin niitä kukaan on kovin todesta ottanutkaan.

  Tärkeintä on kuitenkin se että vuosia kestäneen tarpomisen jälkeen Saunalahti pääsi haluttuun tulokseen eli firma saatiin myytyä hyvällä rahalla.
  Ja pitää muistaa miksi verkko vaihdettiin ja keskityttiin yhteen verkkoon on varmaan selvä nykyään, asiakas vaihtuvuus on ollut törkeän suurta jo enen kyseistä vaihto-operaatiota ja sen myötä kasvoi hetkellisesti vieläkin suuremmaksi.
  Saunalahden taloudellinen kasvu perustui asiakasmäärän lisääntymiseen, jo vähenevässä asiakasmäärä tilanteessa vaati paljon uus asiakas hakintaa. joka on kallista.

  Virtuaali operaattoriksi siirtyminen alkoi vuosi sitten ja sillä haettiin kustannussäätöjä, kertaluonteisistä eristä puhdistettuna tulos ei ollut hyvä (no ei edes oleellista). Kuten sanoit jollei verkon vaihtoa olisi tehty olisi se nyt edessä tätä ei kuitenkaan _virallisesti_ SL vuosi sitten ajatellut.

  Arpu on kasvanut, en varma ovatko vuoden takaiset luvut muutettu vertailukelpoiseksi, mutta ymmärtääkseni ei, joten onko vertailukelpoinen arpu edes kasvanut.

  Joka tapauskessa Saunalahti oli omalla sarallaan menestystarina viimeisest vuotensa. tosin tuloksen tekijää siitä ei koskaantullut.
   
 7. SV-3310 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/7/03
  Viestit:
  2345
  Tykkäykset:
  24
  Tarkoittaako, jos tiedät/voit kertoa, että esim. K1-liittymistä tulee Ykkösiä vai näkyvä markkinointi ja myynti loppuu Kolumbuksena?
   
 8. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  koska siirto alkoi? Q3lla vai? muistelen että siirto alkoi jo aijemmin.
  Q3 taisi olle se mielenkiintoinen kuu jolloin oli aika rankkoja tarjouksia.
   
 9. polle

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/1/05
  Viestit:
  555
  Tykkäykset:
  0
  Q1 ja Q2 ARPUt olivat 30.9 ja 30.8 E/kk. Eli kasvua oli Q3:kin tarjouksista huolimatta. Ainakin Q2 oli jo pääasiassa virtuaalioperointia (93% liittymistä), joten luvut ovat vertailukelpoiset. Ilmeisesti nämä uudet palvelut alkavat tuoda liikevaihtoa taloon.
   
 10. koiragps

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/9/05
  Viestit:
  36
  Tykkäykset:
  0
  Liikevaihto ja liikevoitto ovat kaksi aivan eriasiaa.
  Arpu saa olla vaikka 100€ jos sen kate on miinus merkkinen.

  Liiketoiminnassa merkitsee ennen kaikkea se mitä viivan alle jää. Siinäkin se onko + vai - .
  Ja se pätee myös kaikilla teleoperaattoreillakin.
   
 11. polle

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/1/05
  Viestit:
  555
  Tykkäykset:
  0
  Jos puhutaan matkapuhelinliiketoiminnasta, niin Saunalahden operatiivinen liikevoitto oli vuonna 2005 1,8 Milj. Euroa. Eli kannattavuus ei ole hyvä, mutta plussalla kuitenkin. Mitä tulee liikevaihtoon ja ARPUun, niin taitaa olla ainoa operaattori, jolla etenkin ARPU on kasvussa. Tällä hetkellä noin 20% parempi ARPU kuin esim. Soneralla. Kasvavalla liikevaihdolla kannattavuuden parantaminen on huomattavasti helpompaa kuin laskevalla.
   
 12. Trustee

  0   0   0

  Liittynyt:
  25/5/04
  Viestit:
  16
  Tykkäykset:
  0
  Hieman täsmennystä tähän ylläolevaan analyysiin ...

  Pääosa SL:n ARPU:n kasvusta johtuu siirtymisestä perinteisestä palveluoperaattorista MVNO operointiin. Tämän seurauksena SL:n liikevaihtoon tulee yhdysliikennetuotot ja vastaavasti SL:n kuluihin on kirjattu yhdysliikennemenot. Aiemmin nämä yhdysliikennetuotot ja kulut raportoi Soneran verkko-operaattori omassa tuloslaskelmassaan.

  Yleisesti kärjistäen nämä ym. erät kumoavat toisensa ja katevaikutus nolla mutta SL:n tapauksessa heidän yhteenliittämismaksunsa per min ovat korkeammat kuin mitä Sonera, 2G (DNA) tai Elisa perivät ja täten tulosvaikutus absoluuttisesti mitattuna positiivinen olettaen soittosuuntien (lähtevä/laskeva) olevan suunnilleen balanssissa.

  -Trustee-
   
 13. aimo Vieras

  0   0   0

  Eiköhän DNA:lla ole kaikkein korkein.
   
 14. polle

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/1/05
  Viestit:
  555
  Tykkäykset:
  0
  Kommenttina ylläolevaan:
  Saunalahti siirtyi virtuaalioperointiin lähes 100%:lla liittymistään vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Kolmannen ja neljännen neljänneksen huomattava ARPUn kasvu ei siis enää voi johtua tästä toimintatapamuutoksesta. Sen täytyy johtua muutoksista ihmisten tavassa käyttää palveluita.
   
 15. chefbif

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/4/05
  Viestit:
  12
  Tykkäykset:
  0
  Keskustelussa on mielestäni pihvi kateissa. Tässä tapauksessa Elisa+Saunalahti -kokonaisuuden pihvi on verkkovuokrat. Saunalahti maksoi aikanaan arviolta 70% alvittomasta mobiililaskutuksestaan verkkovuokrana pääasiassa Soneralle (n. 80%). Tämä kassavirta siirtyi tehdyllä kaupalla Elisalle. Muut synergiat - positiiviset ja negatiiviset - tulevat kuin tulevat, mutta verkkovuokrasynergiat ovat jo Elisalla. Kokoluokka on n. 100 M€, joten Elisan kannalta Saunalahden operatiivinen tulos on mielenkiintoinen sivuseikka.
   
 16. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Tuossa on yksi mielenkiintoinen juttu ....tätänykyä kyseessä onkin saman konsernin sisällä kiertävä "aku ankka" raha ... jonka tuotosta osa katoaa turhan byrokratian pyörteisiin. Elisalle olisi tuon toteamuksen mukaan ollut edullisempaa antaa Saunalahden olla ja koota vain verkkovuokra....
   
 17. polle

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/1/05
  Viestit:
  555
  Tykkäykset:
  0
  Tällä "aku ankka"-rahalla on oikein virallinen nimi eli konsernin sisäinen liikevaihto. Summa vähennetään lain mukaan kokonaisliikevaihdosta eli tätä "aku ankka"-rahaa eli tilipäätöksessä ole. Tätä sisäistä liikevaihtoa on muuten lähes jokaisella yhtiölle, jolla on tytäryhtiötä. En usko, että byrokratia aiheuttaa tämän asian suhteen juurikaan kuluja. Yksi rivi tilipäätökseen lisää.
   
 18. augusti

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/1/04
  Viestit:
  272
  Tykkäykset:
  0
  Ihmeelliset seikkailut

  On se merkillistä, että Saunalahtihurmos saa ihmiset puhumaan ja kirjoittamaan mitä sattuu. ─ Mikä poru sitten syntyy kun SL taru on lopussa, tai ei ─ taitavat monet vain olla kiitollisia kun rahanpumppaus kannattamattomaan loppuu.
   
 19. polle

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/1/05
  Viestit:
  555
  Tykkäykset:
  0
  Re: Ihmeelliset seikkailut

  Mikäs se sellainen hurmos on? Enkä tiedä sitten mikä on ollut kannattamatonta, kun Saunalahden osakekurssi on kuusinkertaistunut kolmen vuoden aikana. Yhtiön arvokehityshän on ainoa järkevä taloudellinen peruste arvioda firman olemassaoloa.
   
 20. kimmo Vieras

  0   0   0

  Re: Ihmeelliset seikkailut

  Ja kun ymmärtääkseni yhtiö lähtee pörssistä, kuinka sitten tutkimme "arvokehitystä"
   

Jaa tämä viestiketju