Saunalahden kirjanpitokikkailu jatkuu

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja LateX, 20/8/04.

 1. LateX Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/12/03
  Viestit:
  905
  Tykkäykset:
  68
  Mielenkiintoinen artikkeli 19.8. Kauppalehdessä

  http://www.kauppalehti.fi/4/tg/uutiset/plehti/juttu.jsp?oid=2004/08/19/1120521

  Myös Iltalehden tai Aamulehden tunnukset käyvät tuonne.

  Ja niille joilla ei ole tunnuksia yhteenvetoa:

  Jutussa kerrotaan Saunalahden erikoisesta tavasta
  kirjata mm. ilmoituskulut omaisuudeksi sekä jemmata
  tappioita joita voisi tulevina vuosinä vähentää jos tulisi
  voittoa.
  Ensi vuonna Saunalahti aikoo kirkastaa tasettaan kirjaamalla
  sinne n. 18 miljoonaa euroa tulevia verosaamisia joiden saaminen
  on hyvin optimistista ja edellyttää että kilpailu laantuu ja
  katteet paranevat roimasti.

  Vanhastaan kirjanpitoon on jemmattuna 57 miljoonaa euroa
  tappioita eli että etta kaikki saataisiin hyödynnettyä pitäisi
  tehdä vuoteen 2011 mennessä voittoa ainakin 75 miljoonaa euroa.
   
 2. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  Jutussa on unohdettu mm. seuraavat tekijät:
  - Myöskin TeliaSonera ja Elisa ovat kirjanneet verosaamiset tulokseensa
  - Alkuvuoden tuloksessa näkyvä Fonectan kanssa tehty sopimus ei ollut pelkästään kertaluontoinen tuloerä vaan numeropalveluista tulee tuloja jatkossakin - näitä tuloja Saunalahti ei saanut aikaisemmin
  - Saunalahden Internet ja Teleliiketoiminta oli kannattavaa EBITDA ja EBIT tasoilla alkuvuonna
  - Saunalahden siirtyminen PO:sta MVNO:ksi, mikä suoraan vaikuttaa tuotantokustannuksiin alentavasti
  - Jippiin myynti iTouchille. iTouch maksaa käteisellä 12milj euroa Jippiistä tässä vaiheessa ja mahdollisena lisäkauppahintana lisäksi 18 milj euroa

  T: Panu.
   
 3. mammammaa

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/5/04
  Viestit:
  141
  Tykkäykset:
  0
  No onpa kyllä aika erikoista. Sen, mitä tiedän kirjanpidosta, niin ilmoituskulut pitäisi kyllä kirjata muuttuviin kustannuksiin. Maksettavaa laskua ei kyllä saa millään tapaa muutettua plusmerkkiseksi. Jos plehti sallii, niin tulen takaisin Saunalahden asiakkaaksi ja alan käyttää samanlaista kirjanpitoa, puhun läpi päivät puhelimeen ja rikastun kuin Roope Ankka! :D
   
 4. FinCoder

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/7/04
  Viestit:
  179
  Tykkäykset:
  0
  Riittää, että avaat mahdollisimman monta numeroa ja soitat mahdollisimman kalliisiin numeroihin ja pidät linjaa auki 24h/vrk.
   
 5. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Taitavat kuitenkin tehdä tulostakin, ainakin välillä ja nuo saamiset ovat ymmärtääkseni realistisia, ilman kovaa hypeä.
   
 6. mammammaa

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/5/04
  Viestit:
  141
  Tykkäykset:
  0
  FinCoder: hei, oon nainen, ei tuo ole lähellekän yhtä hauskaa ;)
   
 7. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  SLllä on kuitenkin jokin ajatus tuossa touhussa, välttämättä ilman heidän toteuttamaan tapaa tulos ei olisi kuvaava firman nykytilasta, mutta oleellinen asia onko noin suuret siirrot yhtään sen kuvaampia.

  Olliiseta myös että tehdyt toimet selitetään ja vielä parempi että tehtäisi oikein, ja selitettäisiin tulosta.
   
 8. Jasse

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/12/02
  Viestit:
  592
  Tykkäykset:
  5
  Itse ihmettelen tuota mainoskulujen aktivoimista. Suuri S tietääkseni aloitti näiden aktivoimisen tänä vuonna, vaikka varmasti myös S: ssä hyvin tiedetään, että vuoden 2005 alusta käyttöön tuleva IAS-kirjanpito ei salli tuollaista. Jos S olisi tätä tehnyt jo alusta lähtien, niin se ei olisi sen kummallisempi, mutta aloittaa juuri kirjanpitostandardin muutoksella tuollaista touhuilemaan. Ai jai jai... ei kovin hyvää kuvaa anna yhtiöstä. Pikemminkin vaikuttaa epätoivoiselta kikkailulta, jolla saadaan tulos kauniiksi. Kovan riskin ottaa, kun luottaa tulevaisuuden tuloksiin. Ottaen huomioon, ettei yhtiöllä ole mitään näyttöä tuloksen tekemisestä ja yhtiön tuotteiden hintojen suuntakin on alaspäin. Positiivista on, että asiakkaita tulee, mutta koska se kate tulee?

  Jasse
   
 9. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  Kyseinen käytäntö on ollut käytössä ainakin viime vuoden keväästä lähtien, eli kyseessä ei ole uusi kirjauskäytäntö.

  Yritys tekee tälläkin hetkellä positiivista tulosta, eikö se riitä näytöksi?

  Aivan yhtä hyvin olisi kyseenalaistettavissa mm. Elisan ja Soneran tulokset, joiden osalta hintojen lasku vaikuttaa tulokseen vähintäinkin yhtä paljon kuin Saunalahdellakin. Soneran ja Elisan osalta ei ole myöskään nähtävissä mitään positiivista kehitystä tuotantokustannuksien osalta vastoin kuin Saunalahdella, jonka tuotantokustannukset laskevat merkittävästi Saunalahden siirtyessä PO-mallista MVNO-malliin.

  T: Panu.
   
 10. jube

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/2/04
  Viestit:
  152
  Tykkäykset:
  0
  Ihan mielenkiinnosta, miltäs se tulos näyttäisi ilman "mainoskulujen aktivoimista"?

  -jube
   
 11. Jasse

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/12/02
  Viestit:
  592
  Tykkäykset:
  5

  Jaahas, mitä positiivista? Positiivisuus on tullut kertaluonteisista eristä ja kulujen aktivoimisesta. Omasta mielestäni yhtiösi tekee tällä hetkellä korkeintaan 0-tulosta.

  Niin ja noiden mainoskulujen aktivointi. Tiedossahan oli jo myös tuolloin keväällä tämä 2005 alun muutos, ihmettelen edelleen miksi otitte tällaisen käytännön. Joo, perustelut on kuultu, mutta valitettavasti nekään perustelut eivät mene läpi vuonna 2005. En sitä sano, etteikö perusteluissa olisi jotain perää. Valitettavasti vain kirjanpitostandardit eivät sitä kohta salli.

  Tietääkseni Elisa ja TeliaSonera tekee positiivista tulosta, vaikka karsittaisiin kaikki hieman kyseenalaiset kirjaukset. Jos Teidän firmanne tuloksesta karsitaan kaikki kyseenalaiset kirjaukset, on tulos nolla tai miinusmerkkinen. Sitä en missään vaiheessa väittänytkään etteikö Elisan ja TeliaSoneran tuloksissa näkyisi hintojen lasku. Aivan varmasti näkyy.
   
 12. mammammaa

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/5/04
  Viestit:
  141
  Tykkäykset:
  0
  Eli "kerran muutkin niin sitten mekin" -pyhittää keinot? Eikö plehti tiedä, että vääristelty kirjanpito ei auta jos tilillä ei ole rahaa? Näemmekö kohta Saunalahden johtoportaan Haluatko Miljonääriksi -kilpailussa? ;D
   
 13. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  Kirjanpitolainsäädäntö on kaikilla yrityksillä sama ja kaikkien tulee noudattaa samoja käytäntöjä. Näin eri yrityksien tulokset tulevat vertailukelpoisiksi. Mitä tulee Saunalahden likviditeettitilanteeseen, niin se on tällä hetkellä varsin hyvä kuten on nähtävissä osavuosikatsauksesta. Samalla on nähtävissä, että iTouch tulee suorittamaan Jippiin kauppahinnan ensimmäisen osan 12 milj euroa käteisellä, mikä edelleen parantaa tilannetta.

  Saunalahden osavuosikatsauksessa on kerrottu aktivointiperusteet, tehdyt aktivoinnit ja poistot. Aktivointien vaikutuksia arvioitaessa tulee huomioida aktivoinnit ja poistot. Osavuosikatsauksessa on myöskin kerrottu eri yksiköiden operatiiviset tulokset.

  T: Panu.
   
 14. mammammaa

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/5/04
  Viestit:
  141
  Tykkäykset:
  0
  Tämä ilmoituskulujen ilmoittaminen omaisuudeksi on kyllä kaukana yleisestä vertailukelpoisuudesta! Jos kerran taloudellinen tilanne on hyvä, niin jossakin kyllä mättää, jos pitää silti pelleillä kirjanpidon kanssa. Hankkikaa vaikka ammattitaitoista PR -väkeä, jos ette muuten osaa hankkia media-aikaa kuin valheellisilla tulosraporteilla.
   
 15. yellow Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/8/02
  Viestit:
  2919
  Tykkäykset:
  0
  Ala ole naurettava. Ei tassa ole kyse mistaan pelleilysta. Luonnollista, etta saantojen antamat mahdolisuudet kaytetaan hyvaksi.

  Asenne Saunalahtea kohtaan on muutenkin varsin erikoinen. Saunalahti on markkinoilla haastaja ja sen strategia on ja taytyy olla erilainen kuin jo markkinoilla olevilla. Juuri Saunalahden kaltainen, positiivisessa mielessa, markkinahairikko piristaa koko alaa ja lisaa kilpailua mika on kuluttajille eduksi. Yleensa kuluttajat ovat haastajien puolella, mutta Suomessa jostain syyta puolustetaan vanhoja ja kankeita pelureita.
   
 16. jube

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/2/04
  Viestit:
  152
  Tykkäykset:
  0
  Outo näkökulma. Eikös hintahäiriköt ole pikemminkin otettu Suomessa aina avosylin vastaan: Lidl, HongKong, Tarjoustalo, St1, ACN, Saunis, jne. Mitä tulee tuohon tilikikkailuun, niin jos kerran markkinat sen hyväksyy, ei sillä pitäisi olla juurikaan negatiivista vaikutusta Sauniksen julkisuuskuvaan. Tosin vuodenvaihde tulee olemaan sen suhteen varmaan aika mielenkiintoista aikaa.

  Saunis noin ylipäätään tuntuu noudattavan viestinnässään Andy McCoyn näkemystä, jonka mukaan "on ihan sama mitä puhutaan, pääasia että puhutaan". Ja se on ihan jees, kunhan homma toimii ja lupaukset pidetään.

  -jube
   
 17. toumas

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/8/04
  Viestit:
  18
  Tykkäykset:
  0
  Mitä väliä tällä koko asialla on, niin kauan kun SL ja muut operaattorit toimivat kirjanpitolain (tai mitä lie asetuksia ovat) ja muiden lakien rajoissa?

  Itseäni ei SL:n tyytyväisenä asiakkaana kiinnosta, miten kirjaavat mitäkin kulujaan, kunhan siis tekevät laillisesti. Paljon enemmän kiusaannuin erään sateenkaari-logoisen operaattorin teleurkintajutusta.

  Mutta siis, jos sijoittaisin Saunalahteen, voisin olla kiinnostunut. Asiakas olen niin kauan kuin firma tarjoaa kilpailukykyisesti hinnoitellun liittymän ja palvelu pelaa. Jos yli-optimismi tms. joskus kaatavat Saunalahden (vrt. eräs operaattori pari vuotta sitten joka taisi selvitä valtion tuella?), olen konkurssipesälle velkaa puhelinlaskuni verran enkä jää itkemään kaatumista. Eli mitä väliä jos ei sijoita ko. firmoihin?
   
 18. consult

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/5/03
  Viestit:
  68
  Tykkäykset:
  0
  Eipä se MVNO-malli ole Tele2:llakaan mitään hirvittäviä hintojen laskuja mahdollistanut ja heillä on vielä tuota ison operaattorin synergiaetua, kun voivat käyttää osin samoja VAS-järjestelmiä useassa eri maassa. Lisäksi Tele2:lla on kokemusta verkko-operaattoritoiminnasta vuosikymmenten ajalta, joten prosessit on kunnossa ja ammattitaitoista henkilökuntaa palkkalistoilla.

  Aloittavalla operaattorilla on aina laitevalmistajien kanssa helppoa käydä hankintaneuvotteluita, kun nämä kantavat melkein ilmaiseksi "rautaa" konesaliin, mutta ikävä kyllä ne ottavat myös omansa pois jossainvaiheessa joko ylläpidossa tai seuraavassa rauta/softapäivityksessä.
   
 19. MEW3

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  19/2/03
  Viestit:
  904
  Tykkäykset:
  0
  Jossain selasin Kauppalehteä (tai jonkun sanomalehden talouspalstaa ainakin) ja muistaakseni sielä oli jotain tämmöistä:
  Saunalahden tulos vuoden 2004 ekalla puolikkaalla Saunan mukaan plussaa noin 5 miljoonaa
  Toimittajan (tai lehden tai kuka lienekin tehnyt)näkemyksen mukainen kikkailuista puhdistettu tulos : miinusta noin puoli miljoonaa.
   
 20. mammammaa

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/5/04
  Viestit:
  141
  Tykkäykset:
  0
  En ymmärrä, mitä ihmeen hyötyä on valehdella tuloksensa noin mielipuolisella keinolla. Plehti puhui tuloksen vertailukelpoisuudesta; tämä on kyllä varsin omalaatuinen ja vertailukelvoton tapa pitää kirjanpitoa!
   

Jaa tämä viestiketju