1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivuston käyttöä, annat suostumuksesi evästeiden käytöllemme. Lue lisää.
 2. Nokia 8 on julkaistu

Saunalahti Saunalahden hyvin kiusalliset 3G verkko-ongelmat

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja taateli, 8/7/06.

 1. taateli

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/4/06
  Viestit:
  34
  Tykkäykset:
  0
  Veljeni asuu 3G alueella, mutta puhelin pysyy usein silti gsm-verkossa. Vaihdoin puhelimen manuaalisesti 3G-verkkoon, verkko löytyi. Veljeni liikkui puhelimensa kanssa 3G alueen ulkopuolelle ja luonnollisesti puhelin ei enää löytänyt mitään verkkoa, mutta kun hän palasi takaisin kotiinsa, niin puhelin oli edelleenkin pimeänä, joten oli pakko vaihtaa asetukset alkuperäiseksi. Soitimme tästä Saunalahden asiakaspalveluun ja sieltä todettiin vain, että kannattaa valita manuaalisesti puhelimesta GSM verkko, ellei tiedä tarvitsevansa 3G:n ominaisuuksia. Minusta tuo on kyseenalaista toimintaa varsinkin kun kytkypaketteja myydään ja samalla asiakas sitoutuu 2 vuodeksi ja kuitenkaan vastaavasti Saunalahdella verkkotekniikka ei ole sellaista tasoa kuin kuuluisi tänä päivänä olla. Ongelmalle ei kuulemma voida mitään, se on vain sellainen ominaisuus. Onko muilla vastaavia kokemuksia, sillä luulisin tällaisen näinkin alkeellisen ongelman verkossa kyllä tekevän suurta haittaa myös kytkyliittymien myynnille Saunalahdella?
   
 2. rbrbrb

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/6/04
  Viestit:
  887
  Tykkäykset:
  0
  Miten vaihdoit pelkkään 3G verkkoon? Ei sellaista valintaa ole olemassakaan(edit. ainakaan Nokialaisissa)

  Puhelimesta voi kyllä valita pelkän GSM verkon, tai sitten molemmat.

  Puhelimen kuuluu silloin vaihtaa itse parhaiten kuuluvaan vaihtoehtoon.

  Puhelin on rikki, jos se ei osaa vaihtaa 3G verkosta GSM verkkoon ja päinvastoin.
   
 3. Kotkis Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/7/02
  Viestit:
  11124
  Tykkäykset:
  18
  Puhelinmalli:
  IPhone 5S
  Miten tämä onnistuu? Mikä puhelin?

  Tässä olen samaa mieltä. Aspalle on ilmeisesti annettu pysyväisohje suositella GSM-verkon manuaalivalintaa, heti kun tulee ongelmia. Toimii tietysti ensiapuna, muttei saisi jäädä siihen.

  Niin se on tässä tapauksessa tietysti Elisan tekniikka, joka pettää. Toki Saunalahden virtuaaliverkko-operointi voi jotain asiaan vaikuttaa.

  Minulla oli keväällä isoja ongelmia yhdistelmän 6630 & Saunalahden/Elisan uusi 3G-verkko: puhelin hyppi eri verkkojen välillä ja puhelut hyppivät jatkuvasti vastaajaan. Sittemmin ongelma siitä valitettuani poistui, mutta nyt olen havainnut, että 3G-datasiirto toimii usein epäluotettavasti; puhelinta saa olla jatkuvasti käynnistelemässä uudestaan, kun siirto jumittuu. Tästä en ole vielä ehtinyt alkaa purnaamaan aspaan.
   
 4. adapter- Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/1/05
  Viestit:
  471
  Tykkäykset:
  22
  Esimerkiksi Motorola V3x-puhelimessa voi muuttaa manuaalisesti pelkän 3G verkon päälle. Samaa ominaisuutta toivoisin myös Nokian malleihin.
   
 5. pring

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/11/03
  Viestit:
  65
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Sonera
  Toiminto löytyy ainakin kaikista uusista Nokia N- ja E-sarjan laitteista. (Ei vielä N70)
   
 6. rbrbrb

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/6/04
  Viestit:
  887
  Tykkäykset:
  0
  Tuollainen ominaisuus ei välttämättä ole hyvä. 3G verkko on niin suppea, että väkisin tulee verkostaputoamisia.


  Tietenkin kun on alueella jossa verkko pyrkii vaihtumaan jatkuvasti, on hyvä saada puhelin pysymään 3G verkossa, jos vaikka on datansiirto meneillään. Silloin toiminto on hyvä olla olemassa.

  Normaalikäytössä kun liikutaan paikasta toiseen, Nokian vaihtoehto(jossa puhelin valitsee jommankumman verkon) on paras.

  Pelkällä 3G verkolla olisi tavoitettavuuden kanssa vähän niin ja näin.

  edit. Edellinen kirjoittaja mainitsi että uusissa Nokialaisissa tämä pelkän 3G verkon valinta on mahdollista.

  Sitä voisi käytää juuri silloin kun ollaan 3G verkon rajaalueilla(ja 3G verkon palveluja tarvitaan) ja estää näin jatkuva verkon vaihtaminen.

  Normaalikäytössä pelkkä 3G valinta ei ole ehkä kaikkein paras vaihtoehto.
   
 7. tonttu

  tonttu Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  2/4/04
  Viestit:
  15933
  Tykkäykset:
  4161
  Puhelinmalli:
  iPhone 7
  Nokia E60 omaa tällaisen valintamahdollisuuden, mutta puhelut pelkässä UMTS-valinnassa tuppaavat katkeilemaan joskus kuin kananlento....
   
 8. jaska915

  jaska915 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/3/04
  Viestit:
  2119
  Tykkäykset:
  120
  Puhelinmalli:
  Z5C
 9. karjaj

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/8/03
  Viestit:
  370
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Galaxy Gio
  Mikäli kyseessä sattuu olemaan SE K600i Saunalahti-variantti kytkyluuri, vika on puhelimen ohjelmistossa. SE selvittää ongelmaa parasta aikaa.
  Korjaantuu softapäivityksellä kunhan uusi softa on saatavana.
   
 10. hyde

  Palaute - 100%
  6   0   0

  Liittynyt:
  26/11/02
  Viestit:
  142
  Tykkäykset:
  6
  Kyllä esim. 6630:n saa pakotettua pysymään vain 3g-verkossa. En muista sen softan nimeä, mutta itselläni oli 6630 ja kyllä se sen softan avulla pysyi 3g:ssä. Sen saa kuitenkin ladattua netistä ilmaiseksi. Kannattaa lukea 6630 viestit läpi, siellä se jossain mainitaan.

  6630 oli aluksi todella buginen. Se kaksitoimisuustila jossa se soutaa koko ajan 3g ja normiverkon välillä on ihan toivoton. Kone vaihtaa herkästi verkkoa, ja silloin puhelut pätkii, kuullostaa kauhealta ym. ongelmia piisaa. Käytin omaa laitettani softapäivityksessä, ja kapula alkoi toimimaan huomattavasti paremmin.
   
 11. mjitla

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/9/03
  Viestit:
  106
  Tykkäykset:
  0
  Hetkinen, täällä käytössä saunalahtikytky SE K600i ja mielestäni kivuttomasti vaihtuu verkot. Ainakin videopuhelut onnistui vielä juhannuksena aurajoen rannalta. Sen jälkeen en ole tehnyt puhelimelle mitään, en edes sammuttanut ja on toiminut vielä täällä korvessakin. Kävinpä tuossa välillä myös tampesterissa ja hienosti suvilaivalta videopuhelu onnistui. Kotiin periferiaan tullessa tuo outo symboli näytöstä häipyi mutta normaalit puhelut toimii edelleen. Olenko onnekas vai enkö vain tajua mistä Te nyt höpötätte? Ehkä puhun ihan eri asiasta?
   
 12. Litrahajua

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/2/05
  Viestit:
  28
  Tykkäykset:
  0
  Siskollani on 3G-puhelin (Nokia 6630) ja hän ihmetteli miksi se ei aina ota puheluita vastaan, kun siihen soitetaan. Muutin hieman puhelimen asetuksia ja nyt ongelma ei tule vastaan enää koskaan.

  Mikä ongelma? Kun ollaan 3G-kuuluvuusalueen laidalla, puhelin loikkaa herkästi 2G-verkkoon. Sama toisinpäin eli jos ollaan 2G-verkossa ja 3G-signaali voimistuu, niin puhelin vaihtaa 3G:hen. Erityisesti on huomattava, että 3G-solun koko kasvaa ja pienenee kuormituksen mukaan, joten karkeasti yleistäen voidaan sanoa, että kaikki, jotka asuvat 3G:n peittoalueella, asuvat 3G:n peittoalueen laidalla! Verkon toistuva vaihto kuluttaa tietysti akkua mutta on toinenkin ongelma. Jokaisen valmiustilassa tapahtuvan verkonvaihdon (ISCR, Intersystem Cell Reselection) aikana puhelin on muutaman sekunnin ajan "kuuro". Jos yrität soittaa puhelimeen ISCR:n aikana, puhelu ohjautuu vastaajaan!

  Tähän maailmanlaaajuiseen ongelmaan törmää moni ja syyttää puhelinta (tai puhelimen myynyttä liikettä). Syyllinen on kuitenkin operaattori. Ongelmaa voi pienentää tietyillä verkon asetuksilla, mutta niin kauan kun 2G:tä ja 3G:tä käytetään yhtäaikaa, ei ongelmasta päästä kokonaan eroon.

  Mitä sitten tein siskon puhelimelle? Työkalut - Asetukset - Verkko - Järjestelmätila: Kaksitoimisuus => GSM. Sisko vakuutti että 3G:stä ei ole hänelle mitään hyötyä koska hän ei surffaa kännykällä tms.

  Mikä asetus sitten kannattaa? Ilman lisäsovelluksia 6630:ssä voi Järjestelmätilaksi valita joko Kaksitoimisuus tai GSM. Joissakin puhelinmalleissa Järjestelmätilaksi voi valita myös pelkästään UMTS. Sitä kannattaa käyttää silloin, jos tarvitsee 3G:n nopeutta ja peittoa on riittävästi. Kokeilin yhden päivän ajan miten hyvin N90 pysyy verkossa UMTS-tilassa. Aika hyvin pysyi, vain kellarissa käydessäni palkit katosivat. Asun Tampereella. Kuitenkin jos käytän tilaa Kaksitoimisuus, puhelin hyppii vähän väliä 3G:n ja GSM:n väliä - mielenkiintoista!

  Surffaan puhelimella harvoin joten käytän pelkästään GSM-tilaa. Sitten jos olen vaikkapa kaupungin vilinässä markkinoiden aikaan ja yrittäessän soittaa puhelin ilmoittaa "Verkko varattu" tai jos tarttee saada iso videoklippi liikahtamaan vikkelästi, niin vaihdan UMTS-tilaan - ja johan alkoi olla kaistaa käytössä.

  3G:n kuuluvuuskartoista vielä sen verran että niistä näkee vain sen missä EI voi missään tapauksessa käyttää 3G:tä = valkoiset alueet. Eli Pihtiputaan mummo näkee että Pihtiputaan Variskylässä EI voi käyttää 3G:tä koska lähin tukiasema on Jyväskylässä.

  Mutta jos Jyväskylän Kypärämäessä on operaattorin karttojen mukaan 3G-peittoa, niin se ei automaattisesti merkitse että siellä toimii datasiirto 3G-nopeudella. Puhelun siellä saattaa pystyä 3G-tilassa ottamaan, mutta mitä enemmän dataa liikutellaan, sitä isompi dynamiikka lähetteeseen tarvitaan, ja mitä kauemmaksi tukiasemasta mennään - vaikka ollaan edelleen "3G peittoaluella" - sitä epätodennäköisempää on että vaaditun laatuinen yhteys saadaan 3G:n kautta pystyyn.

  Hyvin usein käy niin, että asiakas huomaa puhelimen näytöltä, että kappas vain, nyt ollaan 3G-kentässä, nytpä imutankin sen ison fileen netistä puhelimelleni niin se käy vikkelästi. Sitten kun asiakas alkaa surffata, puhelin loikkaakin GSM:n puolelle vaikka puhelin oli koko ajan samassa paikassa. Ja ihmetys on suuri.

  Moniko myyjä mainitsee 3G-kapulan ostajalle että 3G-datayhteyksien nopeus on kääntäen verrannollinen tukiaseman etäisyyden neliöön? Pelkäänpä että myyjissä on niitäkin jotka eivät sitä edes tiedä...
   
 13. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9436
  Tykkäykset:
  241
  Tässä on ilmeisesti puhelinkohtaisia eroja kuinka kauan laite on "katveessa" mainitussa tilanteessa. Totuus lienee jossain operaattorin ja puhelinvalmistajan puolivälissä. Monesti samat nimet löytyvät sekä puhelimista että verkkolaitteista. Standardien tulkinta ja siihen päälle vielä operaattorin näkemys asiasta ja soppa on valmis.

  Esimerkiksi N70:llä kukaan ei ole minulle moisesta valittanut. 7600:lla ihan verkon julkaisun aikaan oli itsellä muutama tuollainen tapaus heikohkossa kentässä, mutta nekin poistuivat puhelimen softapäivityksellä. (Tapauksissa tosin puhelin jäi "jumiin" jonnekin verkkojen väliin ja uudelleen käynnistys laukaisi tilanteen.)

  Peittoalueessa ja peittoalueessa on eroja. Et maininnut mikä on yleinen signaalin voimakkuustaso kertomassasi kaupunginosassa. Kuulostaa että olet joko vaikeissa radio-olosuhteissa tai sitten samassa paikassa on joku paljon kaistaa käyttävä taho (esimerkiksi yritys). En tiedä oletko noista ongelmista operaattorillesi jo raportoinut...? Vaikka muutosta ei heti tapahtuisikaan niin varmasti olisivat kiinnostuneita asian laidasta.
   
 14. Litrahajua

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/2/05
  Viestit:
  28
  Tykkäykset:
  0
  Puhelimien välillä on kyllä eroja johtuen sekä raudasta että softasta. Mutta erot eivät näy niinkään siinä kauanko puhelin on "kuuro" ISCR:n aikana. Se aika on melkoisen vakio (muutama sekunti) johtuen verkon parametreista. Puhelimien väliset erot ovat lähinnä siinä kuinka usein ISCR tapahtuu. Vrt. puhelin A:ssa on parempi 3G herkkyys ja hyötysuhde kuin puhelin B:ssä. Niinpä puhelin B pyytää verkolta ISCR:tä 3G:stä 2G:hen jo siinä vaiheessa kun puhelin A raportoi vielä hyvää signaalivoimakkuutta 3G:ssä.

  Perimmäinen syy ongelmaan löytyy kuitenkin 2G- ja 3G-järjestelmien eroavuudesta. Operaattorien käyttämillä asetuksilla siihen voi hieman vaikuttaa.

  Puhelimen loikkaaaminen 3G:stä GSM-verkkoon silloin kun aletaan siirtämään dataa (ja ei olla kovin lähellä tukiasemaa) ei ole bugi vaan ominaisuus! Kuten sanoin, 3G-datayhteyksien nopeus on karkeasti sanottuna kääntäen verrannollinen tukiaseman etäisyyden neliöön.

  Tuosta puhelun reitityksen epäonnistumisesta ISCR:n aikana on lähtenyt tietoa operaattoreille jo pari kuukautta sitten, mutta ei ole vielä kuulunut palautetta.
   
 15. betteroffdead1984

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/10/05
  Viestit:
  42
  Tykkäykset:
  0
  Minusta on turha selitellä vikoja/syitä tuohon 2G ja 3G verkon hakemiseen. eiköhän se johu ihan siitä suomessa on ihan pers..... tää 3g verkon peitto operaattorilla kuin operaattorilla. esim Ruotsissa rakennettiin 3G verkko hyvinkin laajaksi ennen "kytkykauppaa". Eihän Suomessa toimi 3G ku suuremmissa kaupungeista ja niiden lähiseuduilta.

  Soitin muutama päivä sitten elisalle ja kyselin huvikseen onko niillä tietoa millonka oulun eteläiselle alueelle tulee 3G. Niin kertoivat että ei tod. näköisesti vielä vuosiin.
  Tästä syystä en aio 3G kännyä ostaa ennen kuin verkot ovat kunnossa, jolloin siitä on minulle todellista hyötyä. Onnistuu videopuhelut, nopeampi wap-yhteys yms.
   
 16. Litrahajua

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/2/05
  Viestit:
  28
  Tykkäykset:
  0
  Suomen 3G-verkkojen peitto on naurettava verrattuna esim. 2G-verkkojen peittoon, ei tätä kukaan kiistä.

  Sen lisäksi on 3G-verkolla on teknisiä ominaisuuksia jotka saattavat aiheuttaa yllätyksiä maallikoille. Ymmärrän kyllä että näitä "ominaisuuksia" voi olla vaikea tajuta ellei tiedä miten WCDMA-järjestelmä toimii.
   
 17. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9436
  Tykkäykset:
  241
  Maailma on täynnä kompromisseja. Jotkut parempia, jotkut huonompia. Pitäisikö kaksitoimiset laitteet julistaa pannaan ja jatkossa olisi vain 3G tai 2G laitteita? Tuskin.

  Tottakai se on ominaisuus. Vai olisiko parempi että yhteys katkeaa tai menee jäihin jos yhteyden taso putoaa liian huonoksi? (Jossain tapauksissa ehkä, useimmiten ei.)

  Jos ongelma vaatii muutoksia laitevalmistajan toimittamassa raudassa niin voipi kestää jonkin aikaa. Purkkaviritykset ovat sitten asia erikseen, onko niitä järkevä tehdä.

  En halua puolustella em. ratkaisua mitenkään, mutta aika heikkohermoisia tuntuvat suomalaiset puhelimenkäyttäjät olevan jos puhelu ei yhdisty ensimmäisellä kerralla. Täällä on totuttu erittäin korkealaatuisiin verkkoihin. Tietyissä maissa joutuu säännönmukaisesti "pommittamaan" numeroa ennen kuin pääsee läpi. Eihän GSM-puhelimeenkaan (2G) välttämättä saada ensimmäisellä kerralla yhteyttä jos se on hyvin heikossa kentässä tai muuten vaikeissa olosuhteissa signaalin kulun kannalta.
   
 18. Litrahajua

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/2/05
  Viestit:
  28
  Tykkäykset:
  0
  Tismalleen samaa mieltä.

  Lisäksi mobiiliverkkoihin LUOTETAAN aivan liikaa. Olin hiljattain suuressa yleisötapahtumassa jonka järjestäjät päättivät tällä kerta säästää talkootunteja ja jättivät lankaverkon vetämättä, kaikki järjestävän organisaation puh.liikenne tapahtui siis kännykällä. Paikalla oli kaikkien operaattorien tukiasemavaunut ja kapasiteetin piti olla riittävä, mutta puhelinliikenteen määrä pääsi yllättämään ja verkko tukkeutui tuon tuosta. Järjestäjät oli ihmeissään kun tärkeä sisäinen liikennekin oli jumissa... Suuria vahinkoja tuskin aiheutui mutta entä jos olisi sattunut vaikkapa joku isompi onnettomuus ja viestintä olisi prakannut? Entä kriisiviestintä ylipäänsä! GSM-verkothan on välittömästi tukossa jos jossain tapahtuu jotain katastrofaalista! No, tästä saisi pitkästikin tarinaa mutta tämä kuuluisi ihan oman topicinsa alle.
   
 19. Kotkis Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/7/02
  Viestit:
  11124
  Tykkäykset:
  18
  Puhelinmalli:
  IPhone 5S
  No kriisiviestintään on viranomaisilla ihan oma verkkonsa ja siitä taitaa täällä olla keskusteluakin jossain muualla.
   
 20. espenleka

  espenleka Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/12/04
  Viestit:
  3304
  Tykkäykset:
  0
  Eipä se piuhalla vedetty puheyhteyskään autuaaksi tee - samaan malliin sekin menee jossain vaiheessa täysin tukkoon, kun samanaikaisia puheluita tulee riittävästi.

  Jos oikeasti haluaa, että yhteydet pelittää kriisitilanteissa, niin parempi turvautua erilliseen verkkoratkaisuun kuin yleisiin yhteyksiin.
   

Jaa tämä viestiketju