Saunalahti Saunalahdelta Suomen ensimmäinen MobiiliVoIP-palvelu, UMA

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja jakevm70, 6/6/07.

 1. jakevm70

  jakevm70

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/11/04
  Viestit:
  666
  Tykkäykset:
  2
 2. morakniv

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/12/06
  Viestit:
  423
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Sonera
  Tämä on varmasti kokeilemisen arvoinen tuote.
   
 3. espenleka

  espenleka Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/12/04
  Viestit:
  3304
  Tykkäykset:
  0
  Moniko nykyluuri on UMA-yhteensopiva? Wikipedia tuntee vain seuraavat UMA-yht.sopivat luurit: Motorola - A910; Nokia - 6136, 6086; Samsung - P200, T709; Sagem - my419X ... eli eipä noita montaa vielä löydy.

  Idea on kuitenkin mainio, etenkin jos tuo siirtyminen GSM- ja WLAN-verkkojen välillä puhelun aikana tapahtuu niin kivuttomasti kuin mitä luvataan.

  Toisaalta mitä tapahtuu, jos soittaa ulkomaiseen numeroon WLANista + -etuliitteellä, ja puhelun aikana luuri päättääkin siirtyä GSM-verkkoon? Alkaako siitä hetkestä lähtien tikittää hassun halpa ulkomaanpuhelutaksa?
   
 4. jakevm70

  jakevm70

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/11/04
  Viestit:
  666
  Tykkäykset:
  2
  Muistanenko väärin???? Mutta jostain muistan lukeneeni että taksa määräytyisi sen mukaan missä verkossa on puhelun aloitus hetkellä.
   
 5. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  Toki määrä on vielä pieni, mutta jostain on lähdettävä liikkeelle. Lisäksi mm. HP:ltä on tulossa UMA -päätelaitteita markkinoille.

  Kotimaassa siirtyminen WLAN:n alueelta GSM-verkkoon tapahtuu täysin automaattisesti myös toisinpäin on mahdollista toteuttaa ja ko. ominaisuus toimii rajatuilla alueilla jo nykyisin. Alue laajenee jatkossa.

  Kotimaassa hinta määräytyy sen verkon mukaan mistä puhelu on alkanut eli jos aloittaa puhelun WLAN-verkon alaisuudesta toiseen UMA-puhelimeen niin puhelu on ilmainen vaikka puhelu siirtyisi GSM-verkkoon puhelun aikana. Ulkomailla puhelu katkeaa mikäli WLAN-verkko yhteys katkeaa. Näin asiakkaille ei tule ikäviä yllätyksiä puheluiden hinnoittelun osalta.

  Saunalahti UMA-palvelun hinnoittelu tulee vastaamaan muilta kuin mobiilivoip-osiltaan Saunalahti Ykkönen -liittymän hinnoittelua.

  / Panu.
   
 6. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  Kyllä se ihan huomaamattomasti tapahtuu ja sitä ei huomaa ellei asiaan erityisesti kiinnitä huomiota. Ainoita rajoitteita on, että WLAN:in signaalin tulee heiketä tasaisesti siinä WLAN:in kuuluvuusrajalla, jotta puhelin kerkeää vielä pyytämään handoveria verkolta. Ihan mahdottomista tilanteista - esim. virtojen katkaisemisesta WLAN-tukiasemasta - tuo ei selviä, vaan silloin puhelu katkeaa.

  Toinen WLAN-tukiasemaan liittyvä seikka on, että sen tulisi tukea uudempaa virransäästöä (WMM Power Save, U-APSD), jotta myös puhelimen virrankulutus olisi siedettävällä tasolla. Tavallinenkin virransäästö toki on parempi kuin ei mitään. Ne WLAN-tukiasemat, joilla on jo muutenkin hankaluuksia virransäästön kanssa, eivät ole erityisen suositeltavia kuin tilapäisessä käytössä.
   
 7. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Jos viitsit niin otsikkoon voisi lisätä kirjaimet UMA , koska sillä nimellä aiheesta on aijemmin puhuttu ja alaa aktiivisemmin seuraavat tunnistavat heti mistä on kyse.

  Itse tuotteesta, sitä on jo jonkin aikaa odoteltu ja hienoa että SL sai sen käyttöön. Allekirjoittanut ei mistään kotimaankäytöstä innostu, mutta ehkä se jotain kiinnostaa, mutta tuote on mielestäni tärkeä nimenomaan ulkomailla. Jos vielä älypuhelinpuolelle tulisi tukea , Panu taisi mainita että HP lupaillut tuotteita.
   
 8. Celleri

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/8/04
  Viestit:
  903
  Tykkäykset:
  5
  Lainaan eräästä blogista kirjoituksen:
  "En minä nyt sentään kuvitellut, että UMA toisi ilmaisia puheluita. Mikään ei ole ilmaista. Vaan UMA:ssa suunnitelma ilmeisesti on, että operaattori pääsisi laskuttamaan myös siitä, kun käytän kotini tai työpaikkani WLAN:ia. Melko... uskomatonta. Kannattaa lukea TalSan torstain juttu (ja kainalojutut Mikä uma? ja Uma siirtää tietoa vauhdilla).

  Kyse on siis ilmeisesti siitä, että matkapuhelin- ja verkkovalmistajat halusivat oman vastineensa Skypelle, josta ne pääsisivät laskuttamaan omien järjestelmiensä kautta. Ajatus on nerokas: hyödynnetään kuluttajan omaa verkkoa oman verkon jatkeena, ja otetaan siitä vielä rahaa.

  Telepoikien toiveet Googlen, Microsoftin ja Skypen pikaviesti- ja VoIP-sovellusten kuolemasta taitavat jäädä ennenaikaisiksi, kunhan mediat ja perästä kuluttajat haistavat puhalluksen. Ei suljettu Skype tai vastaava järjestelmä tietenkään ole sellainen, josta minäkään haluaisin monopolia. Operaattoreiden visio päästä laskuttamaan bitistä, jota eivät edes tarjoa, kuulostaa kuitenkin jo härskiltä."

  Lähde: http://lehto.net/blogi/archive/2006_02_01_archived.htm - Toimittajat menivät UMA-halpaan


  Saunalahti rakentaa wippiesin kautta verkkoa jakamalla tukiasemia ja näin saadaan hiljalleen "kattava" verkko ja yhä enemmän puheluita GSM verkoista asiakkaiden jo itse maksamiin laajakaistoihin ja kuljetaan puhelut mahdollisesti jopa kilpailijoiden laajakaistojen kautta. Plus tietysti kaikki muutkin avoimet WLANit, joita riittää keskustoissa tänä päivänä jo pilvin pimein. Senkus loikkii puhelimensa kanssa niihin.

  Paljonkohan tuo vaatii bittiä? Mites kun WLAN johon puhelin siirtyy huomaamatta on totaalisen jumissa linux distrojen laataamisesta, napsuuko puhelu poikki tai kaverit alkaavat mooaamaan kuin hidastetussa filmissä konsanaan?

  Ei ollenkaan tyhmä veto :) Panu taisi jossain postauksessa aiemmin mainita, että myöhemmin wippiesin on tarkoitus alkaa tehdä rahaa. Tästäkö sitä alkaa syntyä? Saunalahdella on kyllä ihan fiksuja oivalluksia.


  Ulkomailla?

  Lainaan Saunalahden tiedotteesta:
  "UMA on kätevä liittymä myös paljon ulkomailla liikkuville; Internetin kautta kulkevat UMA-puhelut ovat samanhintaisia kaikkialla maailmassa."

  Tämähän tarkoittaa, että puhelut johdetaan netin kautta suoraan Saunalahdelle ja sieltä eteenpäin. Käytännössä ei siis minkäänlaisia kustannuksia operaattorille vaan ulkomailla tuon avoimen WLANin tarjoaja (tarkoituksella tai tahattomasti avoin) maksaa viulut.


  PS. tämä on kyllä niin korkealentoista juttua, että jos tämä menee lähellekään totuutta niin... Minusta tämä haiskahtaa kuluttajien kusettamiselta ja kuluttajista välillisesti tai välittömästi hyötymiseltä :)
   
 9. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  Ei UMA edes yritä tappaa Skypejä eikä SIP-pohjaisia VoIP-tekniikoita. Se vain tuo oikeita matkapuhelinverkkojen IP-pohjaisia 4G-puheluita odotellessa tämän tekniikkansa tilapäiseksi avuksi. Ja mikään noista muista tämän hetken tekniikoista ei toimi samalla tutulla matkapuhelinnumerolla saumattomasti GSM- ja Internet-verkkojen välillä.

  Puhe ei paljon kaistaa vaadi... Sanoisin näppituntumalla että reilusti alle 100 kbit/s suuntaansa. Jos nettiyhteys on hirmuisen tukkoinen ja hukkuneiden puhepakettien määrä ylittää tietyn rajan, niin handover koitetaan tehdä silloinkin GSM:ään. Hukkuneet puhepaketit noin muuten heikentävät luonnollisesti äänenlaatua ja se alkaa kuulostamaan enemmän robottiääneltä. Sama ominaisuus on kyllä ihan kaikissa Internet-puhelutekniikoissa.
   
 10. telco manager

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/12/03
  Viestit:
  473
  Tykkäykset:
  0
  puhekoodekista ja paketointiajasta riippuen lopullinen kaistantarve linkillä n. 30-100 kbit/s. viive ja sen vaihtelu siksi tärkeämpää IP-puheen laadun kannalta.
   
 11. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Toki asenteellinen kommentti, mutta UMAssa raha otetaan palvelusta, ei verkosta.

  Härskeys riippuu hinnoittelumallista, markkina-alueesta riippuen toteutus voi nousta erittäin tärkeäksi keinoksi luoda edes vähän kilpailua.

  Pitää kuitenkin muistaa että tuossa käytössä operaattorit laskuttaa osan biteistä laajakaista laskulla, osan (toinen) niiden ohjaamisesta puhelin laskulla. Ei se VoIPikaan ilmaista ole. Vaikka SKype ym. ovat luoneet sellaista harhaa.

  Uskon että suomalaisille tämä on tärkein asia, kuten olet varmaan huomannut että roaming maksuissa kilpailu ei toimi, ja tämä on toistaiseksi ehkä ainoa mikä tuo jonkinlaista käytettävää vaihtoehtoa roaming "ryöstölle" Mallissa Operaattorille ei synny Roaming kustannuksia, eikä mahdollisesti asiakkaalle, ja asiakasta laskutetaan kuin kotimaassa, kaikki voittaa, tuskin ainakaan asiakasta harmittaa?
   
 12. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Ihme kitinää.

  En kyllä mitenkään pysty käsittämään mikä tässä on kuluttajien höynäyttämistä?
  Miten tämä edes eroaa Skypestä, jos ei oteta huomioon että palvelua käytetään hieman erilaisella päätelaitteella. Jos sinulla on WLAN skype luuri, on melkeinpä ainoa ero se, että tässä on mukaan yhdistetty myös normaali GSM liittymä.
  Vai toimiiko se Skype ainoastaan Skypen itsensä tarjoamissa laajakaistoissa? Eikö Skype sitten laskuta kun käytät sitä omassa tai työpaikan WLAN:issa?

  Saunalahti laskuttaa tietysti oman gatewaynsä käytöstä, jos soittelet muualle kuin muihin Saunan voip tuotteisiin. Aivan kuten tekee skype, ja lukemattomattomat muut Voip palvelut.
   
 13. Celleri

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/8/04
  Viestit:
  903
  Tykkäykset:
  5
  Hymiö siellä oli perässä.

  Homma on kuitenkin aivan muuta kuin mihin on totuttu. Ennen operaattorit rakensivat verkot ja siitä että niitä käytetään sitten laskutetaan.

  Nyt käyttäjät itse tarjoavat verkon ja operaattori vain reitittelee bittiä paikasta A pisteeseen B ja laskuttaa siitä.

  Bisneksenä loistava, mutta uskon etten ole ainoa jonka mielestä mennään kummille raiteille, vaikkakin hyvä näin jos tälla saadaan hintoja alas. Nyt kuitenkin olen lukenut, että hinnat tulevat olemaan samat kuin ykkösessä. Kulut vähenevät, mutta asiakas maksaa edelleen saman (lukuunottamatta keskinäiset puhelut ja roaming).


  Odotan edelleen sitä päivää jolloin lähdetään hakemaan päätöksiä siitä saako asiakas kytkeä kaistaansa wippies, fon ja muun tyyppisiä päätelaitteita, joissa on tarkoitus jakaa yhteyttä kolmannelle osapuolelle. Tämä on kaikilla operaattoreilla toimitusehdoissa kielletty ja jos en ihan väärässä ole niin myös Saunalahdella (vahva mutu).  Liekkö sitten perisuomalaista kateutta, mutta ei sovi minun ajatusmalliin jakaa yhteyttäni muille, saatikka että joku vielä rahastaisi siitä, että muut käyttävät sitä. Ja wippies verkkoonhan et pääse jos et liitä omaakin kaistaasi samaan yhteisöön. Voisihan sen reitittimen tosin laittaa modeemin perään ja määrittää modeemista ettei wan yhteyteen pääse kuin oman koneen MACista. On parempi ottaa kuin antaa :)
   
 14. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Ainakin OpenSparkin laajentuessa (joka lienee Suomessa vanhimpia tämäntyyppisiä palveluita) moni operaattori ilmoitti ihan suoraan että heille saa ko. palveluun yhdistetyn tukiaseman verkkoon pistää.
   
 15. Celleri

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/8/04
  Viestit:
  903
  Tykkäykset:
  5
  Se oli silloin se... välttämättä sitä ei nähty mahdollisena uhkana omalle bisnekselle, mutta wippiesin kaltaiset viritykset voi alkaa herättämään mielenkiintoa ;) Riidellähän operaattorit on aina osanneet.
   
 16. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  Kuten itsekin kirjoitat, niin hinnat ovat halvelmmat kokonaisuudessaan kuin muissa liittymissä. Yksittäisten puhelulajien hinta voi olla sama kuin jossakin muussa liittymässä.

  Saunalahti sallii kunhan palveluntarjoaja huolehtii siitä, että tietoturva ja tietosuoja-asiat ovat kunnossa. Vähimmäisedellytyksenä on vierailijoiden liikenteen erottaminen muusta liikenteestä ja vierailijoiden luotettava tunnistaminen.

  Tämä ei ole pelkästään Wippiesin hengen vastaista vaan myöskin sopimusehtojen vastaista. Tällöin yhteys ei ole yhteisön muiden jäsenien käytössä -> sopimusrikkomuksesta lähtee määräajan jälkeen lasku home/wifiboxista sinulle ja menetät muiden World Wide Wippies -käyttöoikeuden. (Ja vinkkinä järjestelmämme havaitsee ko. kaltaiset vilppiyritykset).

  / Panu.
   
 17. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Jos et koskaan tarjoile kenellekkään itse hankkimaasi, niin ajatus on erittäin ymmärrettävä. Eri alueilla, varsinkin tiiviissä kyläyhteisöissä on naapuria ja kaveria autettu ja lainattu tarvitsevalla, sokeria, lapiota jne. ja on myös itsekkin saatu tarvittaessa.
  Jos radiosta on tullut uutiset, niin ei ole tarvinnut kotiin mennä kuuntelee vaan on kyllässä olessa voinut kuunella kyläpaikan radiosta.

  Tämä on toki oma lukunsa, eli lähinnä tulee FONi mieleen, eli jaat yhteyttä ja FON myy sitä, tosin sinä saat siitä korvauksen, eli toimiva sekin. UMAn kanssa tällä ei tietenkään ole mitään tekemistä, UMAssa ei kaupata yhteyttä, vaan aivan muuta.
   
 18. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Missasin sen kohdan missä Saunalahti lopetti GSM verkon tarjoamisen.

  Asiakas saa enemmän palvelua vanhalla hinnalla, GSM (tai 3G) puoli on edelleen käytössä kuten aikaisemminkin, lisäksi asiakas voi hyödyntää WLAN verkkoja jos verkon omistaja sen sallii. Mikäänhän ei sano että WLAN:in pitäisi olla ilmainen, palvelu toimii yhtälailla maksullisesta WLAN:ista (vaikka sitten Homerunista). Jos joku tarjoaa WLAN:ia ilmaiseksi, se lienee tämän tahon oma asia. Syitä voi olla monia, yksityisille esim. pääsy muiden WLAN:eihin Wippies/FON/OpenSpark malliin, yrityksille PR tai asiakkaiden houkuttelu liiketiloihin (tästä syystä esim. moni kahvila tai lentokenttä tarjoaa WLAN:ia joko ilmaiseksi tai lisämaksusta).
  Saunalahti, Skype ja monet muut tarjoavat palvelua, jonka avulla tavalla tai toisella käyttöön saamaansa WLAN yhteyttä voi käyttää puheluiden soittamiseen tavalliseen (PSNT puolen) verkkoon. Lisäksi tarjotaan palvelua puheluiden vastaanottoon.

  Lisäksihän UMA tuo mahdollisuuden yksityisille pistää pystyyn oma tukiasema, jonka kautta kännykkä pääsee verkkoon siellä, missä kuuluvuus GSM-puolella on tähän asti ollut vajavainen.

  Jos olet joskus muuallakin internetissä käynyt kuin MPinfossa, huomaat että se on täynnä erilaisia kaupallisia palveluita, jotka kaikki hyödyntävät ihan itse maksamaasi internetyhteyttä. On se Esakin m***ku kun perusti kännykkäkaupan MINUN laajakaistaani lupaa kysymättä (ennen vuokrattiin itse liiketilat),MTV3 ja YLE käyttävät sitä TV-verkkona (ennen rakensivat itse lähettimet/digita rakensi) ja levy-yhtiöt jos lataan sieltä musiikkia (ennen rekat kuskasivat CD:t kauppaan)...
  Pitää varmaan ottaa nettipiuha seinästä irti niin loppuu tämä kusetus.
   
 19. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Totta, tämä on mielestäni kotimaassa yksitärkeimmistä käyttökohteista, eli saa sinne kellariinkin "3G" yhteyden (kun joskus ne palvelut toimii tuon yli (päätelaitteita)), tai pien firma omaan halliinsa, puhettakaan joistain luolista.

  Mielestäni tämä on tällähetkellä näpärin tapa hyödyntää WLANia, tähän menessä ongelmia on yritety kiertää erinlaisten itsetehtyjen VPN tunnelien tai vastaavien palveluiden kautta, ja silti niitä ei voi käyttää kuin nettikäyttöön, eli muita palveluita on joutunut käyttämään GSMyli ja senkin löytämiseksi on saattanut joutua siirtymään toiseen paikkaan.

  Joissain maissa tämä mahdollistaa uusien operaattorien kilpailua paremmin, esim palveluoperaattori voi firmalle tehdä WLAN verkon, jonka yli voi tarjota edullisia palveluita kriittisissä pisteissä.

  Mutta ehkä tärkeimpänä etuna pidän tässä että tällä voidaan ohittaa korkeita Roaming kustannuksia.
   
 20. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  Erityisesti pitempiä aikoja ulkomaille viettäville (vaihto-oppilaille, komennuksella oleville työntekijöille, opiskelijoille jne.) sekä loma-asunnon ulkomailla omistaville.

  / Panu.
   

Jaa tämä viestiketju