Mobiili.fi Samsungin huippu-uutuudet Galaxy S7 ja S7 edge arvostelussa

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 8/3/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2111
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]

  Samsungin uudet Galaxy S7 -mallit ovat täällä. Ennakkotilaukset alkoivat heti esittelyn jälkeen helmikuussa ja muutamat Soneralta tilanneet ehtivät laitteensa jo saadakin, mutta virallisesti Galaxy S7:n ja S7 edgen toimitukset alkavat tällä viikolla. Ehdin vajaan viikon verran kokeilla, miltä Samsungin huippu-uutuudet tuntuvat päivittäisessä käytössä. Voin sanoa, että ne tuntuivat todella hyviltä.

  [​IMG]

  Samsungin tämänvuotinen linja näyttäisi hieman poikkeavan viimevuotisesta. Vuosi sitten keväällä Samsung julkaisi 5,1-tuumaisilla näytöillä varustetut Galaxy S6:n ja S6 edgen sekä syksyllä vielä 5,7-tuumaisella näytöllä varustetun S6 edge+:n. Nyt Galaxy S7 on edelleen varustettu tutulla 5,1-tuumaisella näytöllä, mutta S7 edgen näyttö on 5,5-tuumainen. S7 edgestä tuskin nähdäänkään plussamallia tänä vuonna.

  S7 ja S7 edge, miten ne eroavat toisistaan?

  Galaxy S7 ja S7 edge eroavat toisistaan käytännössä vain näytön koon ja sitä myöden myös ulkomittojen ja akun koon osalta. Ulkonäössä suurin ero on edgen näytössä, joka on reunoiltaan kaareva, kun perusmallin näyttö on suora. Ohjelmistopuolella edge-mallissa on muutamia reunanäytön erikoistoimintoja, joita ei perusmallista löydy. Muilta osin laitteet ovat yhtenevät.

  [​IMG]

  Samsung Galaxy S7 / S7 edge:

  • Näytön läpimitta 5,1 / 5,7 tuumaa, resoluutio 2560 x 1440 pikseliä, AMOLED
  • Järjestelmäpiirinä Samsung Exynos 8890 8-ytimisellä suorittimella (Pohjois-Amerikassa Qualcomm Snapdragon 820)
  • RAM-muistia neljä gigatavua, sisäistä tallennustilaa 32 gigatavua, josta käyttäjälle vapaana hieman alle 25 gigatavua
  • 5 megapikselin etukamera
  • 12 megapikselin takakamera optisella kuvanvakaimella, Dual Pixel -vaihetarkennus, f/1,7
  • MicroSD-muistikorttipaikka
  • IP68-luokitus, täydellinen suojaus pölyltä ja vedeltä, kestää upotuksen 1,5 metrin syvyyteen enintään 30 minuutiksi
  • Akun kapasiteetti 3000 / 3600 milliampeerituntia
  • 142,4 x 69,6 x 7,7 millimetriä, 152 grammaa / 150,9 x 72,6 x 7,7 millimetriä, 157 grammaa
  • Suositushinta 749 euroa / 849 euroa

  [​IMG]

  Evoluution tulos

  Sosiaalisessa mediassa näin kommentin, jonka mukaan Galaxy S7 olisi ”ihan samanlainen kuin S6” ja vielä ”huonommalla kameralla, koska vain 12 Mpix”. Mikään ei voisi olla kauempana totuudesta. Äkkiseltään katsottuna S7-mallit saattavat muistuttaa edeltäjiään, eikä niissä varsinaisesti mitään täydellisen mullistavia uudistuksia ole, mutta oikeasti aivan kaikki on laitettu uusiksi. Jopa perus-S7:n näyttö saattaa teknisten tietojen valossa vaikuttaa samalta kuin S6:ssa, mutta S7:ssä se on vieläkin parempi, ja itse asiassa DisplayMate valitsi sen parhaaksi näytöksi, mitä älypuhelimissa on nähty.

  [​IMG]

  Viimevuotiset mallit Samsung uudisti aiemmista malleista täysin, mutta S7-mallit jatkavat selkeästi S6-mallien jalanjäljillä. Silti laitteet ovat kaikilta osin uudistettuja ja parempia. Uudet laitteet ovat paksumpia ja pyöreämmin muotoiltuja. Merkittävimpiä ja varmasti toivotuimpia uudistuksia ovat paluun tehneet muistikorttipaikka sekä vesi- ja pölytiiviys. Tehoa on enemmän, käyttöjärjestelmä on sulavammin toimiva ja kamera on parempi niin kuvanlaadultaan kuin käytettävyydeltään. Megapikselimäärällä ei muuten juurikaan ole tekemistä kuvanlaadun tai kameran paremmuuden kanssa.

  [​IMG]

  Suurimpina syinä uusien mallien pulskaan muotoiluun lienevät isommat akut, ja tähän muutokseen moni varmasti onkin valmis. Galaxy S7 edgen kohdalla sen takalasi ei enää ole aivan suora, vaan kaareutuu hieman reunoilta. Lisäksi laitetta ympäröivä alumiinirunko on hieman aiempaa sirompi. Sen vuoksi en itse oikein tullut toimeen edgen kanssa, sillä sormeni tekivät usein harhaosumia näytön reunoille. Perusmallin S7 sen sijaan on ikään kuin käänteisesti muotoiltu, eli sen näyttö on suora (vaikka näyttöä peittävä lasi hieman reunoiltaan kaareutuukin), mutta takaosa on voimakkaasti kaareva. Mielestäni tänä vuonna juuri perusmalli onkin se paremman näköinen ja miellyttävämpi kädessä.

  Nopeammin, pidemmälle

  Peruskäytössä Galaxy S7 -malleja ei voi kuin ylistää. Android Marshmallow -käyttöjärjestelmä toimii hienosti ja Samsung on hieronut oman TouchWiz-käyttöliittymänsä todella sujuvaksi. Laite ei jumittele tai mieti ylimääräisiä, vaan kaikki toimii nopeasti ja suorituskykyä riittää. Lisäksi laitteet eivät testijaksolla kuumentuneet samalla tavoin kuin edeltäjänsä. Raskaita sovelluksia pyöritettäessä laitteet kyllä lämpenivät, mutta selvästi S6-malleja vähemmän.

  [​IMG]

  Teknisenä yksityiskohtana voisi mainita, että sekä Snapdragon 820 -versio että eurooppalainen Exynos-versio on varustettu suorittimen nestejäähdytyksellä. Kyseessä ei ole jatkuvasti virtaava vesi samaan tapaan kuin auton moottorissa tai tehokkaassa pöytätietokoneessa, vaan pieni, litteä metalliputki, joka sisältää hyvin pienen määrän nestettä. Suorittimen lämmössä neste kiehuu ja kaasuuntuu, siirtää lämpöä pois suorittimelta ja jälleen jäähtyy, nesteytyy ja palautuu suorittimelle.

  Esiasennettuja sovelluksia Samsung on tuttuun tapaansa ympännyt runsain mitoin, ja mukana ovat jälleen esimerkiksi Microsoftin Office-sovellukset sekä Skype. Useimmat turhat sovellukset saa jälleen kuitenkin siivottua piiloon sovellusvalikosta.

  [​IMG]
  Kuvakulma hämää, mutta Samsung Galaxy S7 edge on hivenen pienempi kuin viimevuotinen S6 edge+.


  Akkukesto uusissa malleissa on ottanut mukavasti askeleen tai kaksikin parempaan suuntaan. Erityisesti perusmallin S7:ssä akku kesti arkikäytössä selvästi paremmin kuin S6:ssa. Hieman tavallista ahkerammallakin käytöllä laitteet jaksoivat kiltisti koko pitkän päivän, ja kevyellä käytöllä voisi kuvitella pärjäävänsä parikin päivää yhdellä latauksella.

  Kamera

  Kameraosastolla piilee mielenkiintoinen uudistus. Galaxy S7:n uusi kamera on kennoltaan hieman aiempaa isompi, mutta megapikseleitä tallentuu silti vähemmän. Suurin muutos liittyy kennon kasvaneeseen pikselikokoon. Yksittäiset pikselit kennolla ovat kooltaan 1,4 mikrometriä. Vertailun vuoksi esimerkiksi iPhone 6s:n 12 megapikselin kamerassa pikselit ovat kooltaan 1,22 mikrometriä ja Galaxy S6:n kamerassa vain 1,12 mikrometriä. Isommalle pikselille mahtuu enemmän valoa, ja enemmän valoa mahdollistaa paremman kuvanlaadun.

  [​IMG]

  Isojen pikseleiden lisäksi Galaxy S7:n kameran valovoimaisuutta lisää iso aukkoluku f/1,7. S6:ssa vastaava luku on f/1,9 ja iPhone 6s:ssä f/2,2. Uusi kenno ja valovoimainen optiikka tuottavat hyvää jälkeä. Pimeässä kuvatessa kohinaa toki tulee jonkin verran, mutta esimerkiksi huonosti valaistuissa sisätiloissa saa mainioita kuvia, jotka jollain toisella älypuhelimella saattaisivat jäädä vain haaveeksi.

  Galaxy S7:n kamera on todella nopea tarkentamaan, eli kuvia saa otettua nopeasti ja vaivattomasti. Tarkennuksessa auttaa Dual Pixel -teknologia, jossa jokainen kennon pikseli sisältää kaksi valodiodia. Kun normaalisti vaihetarkennus käyttää noin 5 – 10 prosenttia pikseleistä tarkennukseen, käyttää Galaxy S7:n kamera joka ikistä pikseliä vaihetarkennuksessa, millä on suora vaikutus tarkennuksen nopeuteen. Galaxy S7:n kamera on kuvanlaadultaan erinomainen ja käytettävyydeltään ja nopeudeltaan suorastaan uskomaton.

  [​IMG]

  Jos vielä vaahdotaan kameran megapikselimäärästä, niin iso tekijä on muuttunut kuvasuhde. Galaxy S6:n ilmoitetut 16 megapikseliä koostuivat 5312 x 2988 pikselistä (kuvasuhde 16:9), kun taas S7:n kamerassa tarkkuus on 4032 x 3024 pikseliä (kuvasuhde 4:3). Mitä taas tulee tarkkuuden tarpeellisuuteen, niin 12 megapikselin kuva tulostuisi vielä varsin hyvällä 200 dpi -tarkkuudella vaikka puoli metriä leveälle taululle ja hieman karkeammalla 72 dpi -tarkkuudella lähes 1,5 metriä leveälle taululle. Riittänee siis useimmille.

  [​IMG]

  No, kannattaako?

  Samsungilla on kaikki oikeat mausteet sopassa Galaxy S7 -mallien kanssa. LG G5:n kaltaisia lisäosaerikoisuuksia tai mitään muutakaan varsinaisen ällistyttävää ei Samsungin uutuuksissa ole, mutta ne ovat hienoja, hyvin viimeisteltyjä ja upeasti toimivia älypuhelimia. Näillä eväillä Samsung ei mullista älypuhelimien kehitystä, mutta laittaa kilpailijansa todella ahtaalle ja tarjoaa asiakkailleen varmasti riemullisia hetkiä.

  Jos viime vuonna Galaxy S6 -mallien puutteet, eli muistikorttipaikan tai vesitiivistyksen puuttuminen, jäivät harmittamaan, niin S7-mallit paikkaavat moiset puutteet ja parantavat vielä kaikilla muilla osa-alueilla. Samsungilta kommentoitiin puhelimien esittelyn jälkeen, että tänä vuonna ei tehty kompromisseja, ja siihen on helppo yhtyä. Galaxy S7 ja Galaxy S7 edge edustavat älypuhelinmarkkinoiden kaikkein terävintä kärkeä ja ominaisuuksien kirjollaan sekä viimeistelyllään ne hipovat täydellisyyttä.

  [​IMG]  [​IMG]

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju