Rikoksia tekstiviestillä...

Keskustelu osiossa 'Asian vierestä', aloittaja J.J-75, 11/11/08.

 1. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Tekstiviestihäiriköinnistä+tulossa+rikos/1135240986529?ref=rss

  Tekstiviestihäiriköinnistä tulossa rikos

  Aiemmin syksyllä korkein oikeus linjasi, että tekstiviestin lähettäminen ei ole kotirauhan rikkomista. Oikeus katsoi, ettei viestin saapumisesta ilmoittava merkkiääni ole riittävän häiritsevä.

  Suomen oikeuslaitos on viimein herännyt tekstiviestien suhteen talviunestaan. Nyt ollaan sitä ikokseksi oikeen jo saamassa. tietysti yksi tekstiviesti ei ole silloin tällöin häiritsevää, muta jos niitä tuleekin vaikka satoja päivässä? Eikös se ole muka rikos vieläkään? Sehän on pahimmanluokan häirintää jo. Sillä estetään paitsi normaali tiedonkulku, niin myös kauhea vaiva poistaa älyttömiä määriä. Tiedän tapauksen joissa 200 päivässä on saattanut tulla exältä pelkkiä "Huora!" viestejä.

  Tekstiviestejä on ollut jo 90-luvun puolivälistä tähänpäivään kuitenkin... Periaatteessa tekstiviestit on vieläkin suosittuja mutta kokoajan jäämässä taka-alalle messengereitten tms... vuoksi. Miten nyt vasta siihen herätään? Käsittämätöntä.

  Onko SINUA häiritty tekstiviestein ja koitko määrän vai laadun häiritseväksi vai minkä?
   
 2. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  Ei se ole kuten ei ole myöskään faksien tai sähköpostien jatkuva lähettäminen. Rikoksen siitä voi saada nykylainsäädännön muiden pykälien avuin vain, jos viestin sisältö on esim. uhkailevaa, herjaavaa tai kunniaa loukkaavaa.
   
 3. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Eikö edes verkkohäirinnän tunnusmerkistöt täyttyisi jos kokoajan tulisi tyhjiä viestejä ja siitä hankaloituisi omien viestien lukeminen, lähettäminen jne. Kummallista kerrassaan.

  Kaupallinen mainontahan voidaan kokea vaikkapa häiritseväksi. Saman jos tekee "itsestään" häirikkö yksityisesti, ei syyllistyisi mihinkään. Kylläpä ovat hyvän lain keksineet.
   
 4. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  Toki massiivisten määrien lähettely jo voi häiritä tietoliikennettä.

  Nyt siis on pidetty perusteltuna lainsäädännöllistä suojaa tältä osin tarpeellisena laajentaa. Eli ei-toivottava viestittely olisi tulossa kotirauhan häirinnän piiriin yhtälailla kuin häiriösoitotkin ovat tähän asti olleet. Yksittäiset viestitkin siis voisivat olla jo häiritseviä.
   
 5. m0k0ttaja

  m0k0ttaja Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/7/04
  Viestit:
  3146
  Tykkäykset:
  255
  Puhelinmalli:
  OP3T
  Oikeuslaitos on riippumaton lainsäätäjästä. Jos lainsäätäjä on alun alkaen tahtonut (perusteet sille löytyy vaikka täältä), ettei tekstiviestillä voi rikkoa kotirauhaa (sillä toki voidaan tehdä muita rikoksia, kuten mainittu), se ei ole oikeuslaitoksen vika. Taidat nyt sotkea eduskunnan ja tuomioistuimet keskenään. Jälkimmäiset vain soveltaa.

  Tekstiviesti voi loukata tai siinä voidaan esim. uhata. Nyt lainsäätäjä vain aikoo hieroa pykälää niin, että myös häiritsevä viestintä tulee jatkossa rangaistavaksi.

  Juuri näin.

  Ihmettelen hieman avautumistasi JJ. Sain sen käsityksen tuossa aikaisemmassa likitetyssä ketjussa, että hiffasit silloin, mistä tekstareissa voi olla kyse. Nyt taas kuulostaa siltä, että olet unohtanut tuon ;)
   
 6. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Jep... ja jos et kaivaisi tahallaan asiaa, vaan lukisit olennaisen, ei näin kävisi. En suinkaan sotke... vaan oikeuslaitoksesta saa sen käsityksen, että eivät ole koittaneetkaan soveltaa, kun ketään ei saada tuomiolle... Eivät ole saanet rikokseksi mitään. Pitäs säätää siis uus laki koko hommaan. Kuten "tuumailin" myöhemmin jo, etteivätkö voisi mihinkään kategoriaan sijoittaa vaikkaa tyhjiä viestejä tms... Onhan se tyhjä viesti kannanotto. Ketä se häiritsee ja ketä ei. Jokainen viesti on yksittäinen, mutta oikeus on "unohtanut" mokoman. Jokanen viesti tietysti pitäs käsitellä erikseen ;) Hulluinta on, että oikeus ei ole pitänyt häiritsevänä useita tekstiviestejä peräkkäin tai huomioinut "tukkimista".

  Mjoo, no se on selvää...  Eikö yksilöllä ole oikeutta joutua häirityksi jo viesteistä ylipäätään, missään ei tietääkseni lue määriä kuinka monta perätysten milläkin syklillä vois olla häiritsevää. Joku raja pakko on olla. Nyt kun sitä ei ole, käsitys ihmisillä ilman muuta on se, että riittää kun tuntee itsensä häirityksi. Oikeus taas "unohtaa" jokaisen viestin olevan siis yksittäinen eikä pidempi ketju? Vaikea sanoa kun ei ole tulkintaa muusta kuin ilmeisesti yksittäisestä viestistä käyty lehtiuutinen, jossa ei kait ole ketään uhkailtu tms..
   
 7. m0k0ttaja

  m0k0ttaja Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/7/04
  Viestit:
  3146
  Tykkäykset:
  255
  Puhelinmalli:
  OP3T
  Laillisuusperiaate estää "mielilvaltaisen soveltamisen". Löytyy linkitetystä ketjusta tarkemmat polut eteenpäin. Lyhyesti: aikanaan eduskunnan lakivaliokunta nimenomaan linjasi, että tekstiviesti-, sähköposti- ja faxhäirintä jää kotirauhan rikkomisen ulkopuolelle (=lainsäätäjän tahto). Siksi tekstareita ei voitu tuomita kotirauhan rikkomisena.
  Noh, nyt tilanne tullee muuttumaan, kun korjaavat tämänkin (itse tekemänsä) aukon. Tämäpä tästä ;)
   
 8. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Ahaa joo joo.. eli siis kotirauhan häirintään.. ok... no jos se on niin, se on niin. Hmmm...
   

Jaa tämä viestiketju