Rahakone (Lainapalvelu)

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja Juzt, 25/4/05.

 1. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Tuli nyt radiosta kuunneltua juttua tälläisestä, 80€ lainaa kännykällä (siis tekstiviestillä) tilille, maksuaikaa kuukausi, kulut 10€
  http://www.rahakone.fi
  Saapi nähdä millainen "menestys" tuosta tulee, onhan se mukavaa että tulee lisää uusia palveluja, mutta, mutta... vuosikorko lähentelee 200%:ia... (Ja pankkien kulutusluototko muka kalliita)

  Noh, mielenkiinnolla jään odottelemaan kokemuksia ja kommentteja, vaikka en kyllä tuollaiseen ite kiinni lähtisi ellei aivan ehdoton pakko olisi, tuntuu että kovasti koitetaan taas näillä luotoilla rahastaa kun kun uusi mediaseksikäs tapa tarjota niitä.
  Muita rajoituksia ei tunnu olevan kuin 18v ikää joten taitaa pääasiallinen kohderyhmä olla valmiiksi talousvaikeuksissa olevat "pakkopaikan" edessä olijat, ja nuoret jotka eivät käsitä tuon koron suuruutta?

  Tietenkään ihan suora vertailu pitkäaikaiseen lainaan ei ole reilua, mutta silti haistan kovasti rahastuksen makua. Tuota todellakaan tuskin kukaan kukaan käyttä ellei ole pakko (ei muita vaihtoehtoja) tai ei todellakaan ymmärrä mitään koko palvelusta.
   
 2. cheesepoff

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/3/03
  Viestit:
  134
  Tykkäykset:
  0
  Ajatellaanpa asiaa niin, että lainaat kaverilta tuon 80 euroa, niin varmasti moni meistä maksaa tuon kympin ekstran, eikä mieti mitä se on vuotuiseksi koroksi muutettuna. Sinällään idea on hyvä, enää ei tarvitse kiusata kaveria, jos pikkuvipin tarve yllättää.

  Kallista palvelu on niille, joille tästä tulee tapa viikkoa ennen palkkapäivää. Palveluntarjoajalla onkin näytön paikka, että osaa valvoa asiakkaitaan ja tarvittaessa pystyy pitämään luoton myönnön terveellä tasolla. Tällöin palvelu voi saavuttaa ns. yleisen hyväksynnän.

  En oikein ymmärrä miksi palvelu pitäisi nähdä rahastuksena... Jos luvat on kunnossa ja yritys suorittaa kaikki velvoitteensa yhteiskunnalle, niin mikä tästä tekee epäeettisempää kuin jokin muu liiketoiminta?

  p.s. Anteeksi, mutta onkohan topic väärällä osastolla?
   
 3. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Niin ei taida olla alkuunkaan reilua.
  Niin kai siinä jokin busines idea on, mutta onhan tuollaisessa aika kulut lainaajallekkin vs. laina summa ja ilmeisesti jonkin moinen luottoriskikin, tosin epäilen että osa busines ideaa on lainojen perintäkulut.
  Mailma on muuttunut, enen sai tutulta kauppiaalta piikkiin vähän ruokaa kaupasta, tai kaveripiirissä löyty apua, jos muuten niin auttamalla naapurin pikkufirmaa tai kaveria pientä korvausta vastaan, nykyisin on kaikki maksettava käteisellä, ellei maksukortteja ole.. Pankeistakaan pikkuvippejä enään saa, ja taisi ne pienet vekselitkin aikoinaan kalliita olla.

  Tosin varmaan noista moni menee perjantai pippalointiin..
   
 4. merzy77

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/6/02
  Viestit:
  824
  Tykkäykset:
  2
  www.yle.fi/kuningaskuluttaja
  Tuolla on tietoa ko. firmoista. On toinenkin firma www.tekstivippi.fi sieltä saa muistaakseni 100 + 20 euron käsittelykulut.

  Takaisinmaksuaika 3 viikkoa.

  Mielestäni nuo hipovat jo laillisuuden rajoja. Mitähän rahoitustarkastus sanoo ko. palveluista??
   
 5. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Perustele? pankeissa lainahoito kulut ovat herkästi paljon suuremmat, jos sitä pidät tuossa ongelmana.
  Ei taida kuulua sille.
   
 6. Ewert Oktan

  Ewert Oktan Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/7/02
  Viestit:
  4502
  Tykkäykset:
  113
  Palvelu vaikuttaa nerokkaalta keksinnöltä, sillä sen etuina ovat helppous sekä nopeus. Vastaavan tapaisia nopeita luottoja/lainoja kai saa nykyään mm. mainoslehtisten välistäkin? Niissä tosin rahan saaminen kestää kauemmin.
  Molemmat ovat "anonyymeja" keinoja saada lainaa, sillä joillekin lienee myös kova paikka käydä hattu kourassa pyytämässä rahaa.

  Juuri nopeus sekä helppous lienevät avainsanoja spontaaneissa tilanteissa. Vain tekstiviesti ja jopa 160 euroa lisää pelimerkkejä hetkessä.

  Kymmenen euron kulut vaikuttavat ihan kohtuullisilta, koska nimenomaan spontaaneissa tilanteissa harva osaa ajatella, kuinka suuri prosentuaalinen osuus se oikeastaan onkaan.
   
 7. Jupex Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  23/9/02
  Viestit:
  2965
  Tykkäykset:
  28
  Puhelinmalli:
  Joku nokia
  Monikaan ei tajua että se lainan maksu on todella lyhyen ajan päästä. Ja korko on mitä sattuu.... mielestäni joq 18v amistenix ei ole kypsä ottamaan tuota lainaa etenkin jos se menee perjantaipippalointiin.
   
 8. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  No, nämä lainat eivät ole tällaisille henkilöille edes tarpeen, sen verran pienistä summista puhutaan.

  Kai tämmöisille express-lainoillekin on oma tilauksensa, tosin pistäisin kyllä rahat likoon sen puolesta että tälläkin tavalla saadaan taas parilta nuorelta rahankäyttäjältä luottotiedot tärveltyä. Omasta puolestani mielummin näkisin lainan saamisen hieman vaikeampana asiana, pikaluotot herättävät paljon tarpeettomia ostoksia jotka saattavat olla lopulta jopa epäedullisia ostajalle.
   
 9. Masteri Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/8/03
  Viestit:
  4574
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  iphone4 16GB Black
 10. Ewert Oktan

  Ewert Oktan Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/7/02
  Viestit:
  4502
  Tykkäykset:
  113
  Tarkoitin samankaltaisia henkilöitä, kuten viestissäsi kerroitkin. Kai nuorillakin voi olla hattu? ;)
  Nimenomaan nuoria ja henkilöitä, joilla raha polttelee taskussa - vaikka sitä ei aina olisikaan. Lainan pyytäminen voi olla kova paikka, jos rahat on tuhlattu tyhmästi, jopa useaan kertaan. Tällöin helposti saatavissa oleva pikaluotto on houkutteleva vaihtoehto, jotta pääsee tekemään niitä tarpeettomia ostoksia.
   
 11. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Tällä osastolla on ollut tapana keskustella matkapuhelin palveluista ja matkapuhelimella käytettävistä palveluista.

  Eihän tuo mitenkään lainvastainen ole, ja kuten jo sanoin onhan se hyvä että uusia palveluita tulee ja toki jokaisen oma asia on mihin tarttuu.
  Hieman vaan huolestuttaa noinkin kevytkenkäinen rahanjakelu (ja korkeakorkoinen sellainen). Kuten sanottu, eiköhän tälläkin muutamat luottotiedot saada pilalle. Kuitenkin on fakta että tälläiset kulutusluotot ovat ehkä klassisin tapaus nyky luottohäiriömerkinnöissä, ja asiaa ei ainakaan helpota se että lainan voi tilata perjantai iltana klo. 23.30 kun baarissa alkaa rahat loppumaan ja rahat ovat tilillä lähes välittömästi, no questions asked.
  Korkean koron ja löyhät ehdot huomioden näkisin tuon kohderyhmänä ne noilla ei ole mahdollisuutta muuhun luottoon (Visa ja kumppanit jne.) ja toimitusaikataulun ja tilaustavan huomioiden eivät nämä välttämättä kauhean harkittuja päätöksiä ole.
  Mainostettu tuota käsittääkseni nimenomaan on mentaliteetillä "Ai ei oo rahaa, mitä väliä, rahakoneellahan sitä saa"
   
 12. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Varmasti, mutta usekoisin että samat kaverit sen saavat ilman tätäkin palvelua.
  Kulutusluotot ovat toki ongelma joillekkin, ja toki voidaan miettiä onko järkevää ostaa kulutusluotolla autoon uudet poppivehkeet luotolla, huonekalujen hankinta kulutusluotto voi olla tarpeen ja perusteltua.
  Jos oletetaam että näitä puljuja ei tule kymmeniä, joista kaikista saa satkun kaksi, niin en näe tuota ongelmallisena (edelyttäen että perintä on asiallista) ongelmallisempaa on että voi saadan tonnin kaden luototuksia kun ostetaan lomamatkaa/viihdelektroniikkaa/vaatteita jne.

  Klo 23:30 voi satasen vippi olla todella tarpeeseen, tosin myös voi olla turmioksi. mutta satasen lainan pystyy jokainen jossain aikavälissä hoitaan jos ei ole muita kulutusluottoja alla.

  tuolal rahakoneen sivuilla en ehtoja löytänyt, joten en koroista voi kommentoida.
  Mutta olen ymmärtänyt ettei ole korkoa, vain toimitusmaksut.
  Toki jos maksu viivästyy niin menee viivästyskorko.
   
 13. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Ongelma tässä mielestäni on nimenomaan se että luototuksen valvonta on käytännössä olematon ja minkäänlaista peruutusmahdollisuutta ei tästä huolimatta ole.
  Toki luottotiedot voi pilata miljoonalla eri tavalla, mutta tuo välittömyys ja peruuttamattomuus ja luotonsaannin löyhyys nostaa nimenomaan tämän esiin.

  Laillista liiketoimintaahan tämä toki on, sitä en kiistä. Tarkoitus oli vain nostaa asiasta keskustelua, en kuitenkaan tälläisen "hällä väliä" talouden rummuttamista kovin terveenä pidä. Mieleeni ei myöskään tule juuri muita palveluja missä ilman mitään takuita tai luottotietoja syvempiä kyselyitä saa keskellä yötä otettua missä vain (korkeakorkoista) luottoa kunhan vain 18 kesää on nähty.
  Täsmennetään nyt, puhuin todellisesta vuosikorosta. Saavat kutsua minun puolestani sitä vaikka hömppälöppäämaksuksi.
   
 14. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Totta, en tuota kyllä erityisesti puolusta, mutta kun yleinen kommentointi on vastaan, niin tyyliini olen vain eri mieltä :)
  Edelleen ns. todellinen vuosikorko ei mielestänä liity tähän asiaa oikein kunnolla, ei ainakaan kuvaa palvelun kustannuksia vertailukelpoisesti.

  Parikymmpi satasen vipistä kuluja on toki varsin huomattava, mutta hädässä se voi olla halpahinta.

  Se voi olla aivan totta että kyseinen palvelu voi tulla todella ongelmalliseksi, mutta siis se riippuu lähinnä siitä miten hoitavat perinnän jos asiakkaalle sysntyykin maksamisen suhteen ongelmia, ja pelkään että busines ideaan kuuluu myös perintä.
   
 15. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Erinomainen mielipide, onnitteluni.

  Vaikka todetusti palvelu on täysin laillinen, niin mielestäni tämä viestittää pikemminkin lainsäädännön puutteista ja lainsäätäjän vastuuttomuudesta näinkin yleisesti todetussa tosiasiassa kuin nuorisolle kulutusluottojen aiheuttamat ongelmat. Toki esim. kuluttajavirasto on kovistellut näitä pikaluottojen ehtoja mm. vaatimalla selkeästi korkoja ja kuluja nähtäville, mutta mielestäni ongelma tahtoo löytyä pikemminkin niiden perustamisen impulsiivisuuteen - luottoja markkinoidaan vetoamalla hetken mielijohteeseen.

  Pikaluotto itsessään ei ole mikään huono ajatus, toki useimmille etenkin oman elämänsä alkutaipaleella olevalle mutta myös muille on joskus saattanut tulla vastaan tilapäinen viikon tai kahden pieni rahantarve. Tällaisessa tilanteessa toki kyseinen palvelu varmasti osuu kuin nenä päähän matkapuhelinten täyttämässä yhteiskunnassa.

  En usko että luoton ongelmat myöskään ovat luotossa itsessään, summa on sen verran pieni että kuten sovelias totesi niin satasen laina on kyllä hoidettavissa ellei muita rasitteita ole.

  Ongelmia sen sijaan luo kohderyhmä, hetken mielijohteesta rahaa tarvitsevat. Jos rahan käyttö olisi suunniteltua niin varmasti myöskin rahoituksen hankkiminen suunnitelman toteuttamiseksi kuuluu osaksi suunnitelmaa - ja useiden eri rahoitustapojen vertailu. Tällaisessa tapauksessa tuskin nämä pikaluotot ovat kovin vahvoilla, onhan niissä selkeästi korkeampi korko kuin esim. luotollisessa tilissä tai pienessä kulutusluotossa ihan pankista.

  Samoin uskoisin että ongelmia luo kohderyhmä siinäkin suhteessa ongelmia että tämäntapaiseen luottoon saatetaan kääntyä kun muista rahoituslaitoksista ei enää luottoa löydy. Tällaisessa tilanteessa on vaikeaa uskoa, ettei lainan ottajalla olisi muita rasitteita jo ennestään ja kenties asiakkaan tilanne on esim. pankissa jo todettu niin ongelmalliseksi ettei tämä kykenisi maksamaan enää uutta lainaa.

  Velkakierre on myös yksi varmasti ongelmakäyttäjien kohdalla toistuva ilmiö; tässä tapauksessa myös lainan lopullisen takaisinmaksun kertasiirrosta tulee verrattain suuri kustannus suhteutettuna itse lainaan joten lainan summa kasvaa koko ajan entistä vaikeammaksi hoitaa pois ja saattaa johtaa tilanteeseen jossa vain siirretään lainan poismaksua eteenpäin, joka synnyttää kerta toisensa jälkeen aina vain suurempaa ongelmaa. Esim. televisiossa kuluneella viikolla haastateltiin perintätoimiston edustajaa joka kertoi varsin selkeästi että useille "asiakkaille" velkakierteen katkaisu yksinkertaisesti sillä ettei uutta lainaa enää tipu yhtään mistään on ollut merkittävässä roolissa asiakkaan taloudenpidon tervehtymisen kannalta; tässä on taas yksi lenkki lisää ketjuun.

  Koska kuitenkin näille pika-lainoillekin on olemassa omaa sijaansa niin mielestäni rahoituksen tarjoajien vastuuta täytyisi edellyttää enemmän. Ehkäpä etukäteen tehty sopimus asiakkaan kanssa lainasta olisi paikallaan; asiakas solmii sopimuksen yhtiön kanssa ja voi tämän jälkeen käyttää palvelua. Tällaisessa tapauksessa asiakas olisi pakotettu ajattelemaan asiaa kahteen kertaan, mutta voisi kuitenkin tällaiseen tulokseen tullessaan käyttää palvelua tarvitessaan. En pidä myökään järkevänä tällaisissa tapauksissa välttämättä maksukyvyn selvittämistä, sillä pian tämä johtaisi tiettyjen normien muodostumiseen ja siihen ettei pienituloinen pystyisi saamaan tällaista pikalainaakaan. Oma ehdotukseni siis olisi, että lainan käyttöönotosta täytyisi tehdä sopimus jo ennen sen nostamista käyttöön, tämä käyttöönotto toki voisi sitten hoitua kätevästi tekstiviestillä tai soittamalla.
   
 16. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Jos tarve on aidosti pikaisesti sataselle, näkisin että tämä tuote on parempi, varsinkin haparoivalle rahankäyttäjälle, kuin luotollinen tili tai muu vastaava, ja vain satasta varten on tämä myös useissa tapauksissa edullisempi kuin luottokortti tai pankin luotollinen tili (ellei niputettu johonkin palvelu pakettiin).

  Silloin ei taitaisi tuote idea olla enään sama.

  Mutta se mitä varmaan yritit tuoda esiin, että tuotteen moraali ja "hyvyys" riippuu enenkaikkea miten sitä markkinoidaan ja miten jälkihoito hoidetaan. Jos homma toimii niin että markkinointi kohdistuu oikeiden asioiden korostamiseen ja että maksun viivästymisestä ei mennä kohtuuttomuuksiin perinnässä.
   
 17. Celleri

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/8/04
  Viestit:
  903
  Tykkäykset:
  5
  Ja tässä päästään helposti siihen että nämä satasen vippaajat varmasti ovat pitkälti holtittomia ja sitten saadaa mukavasti muiden kulujen päälle kerättyä muistutusmaksuja ja muita kuluja.
   
 18. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Jää yleensä haaveeksi, koska tuottohan (ja riskin kattaminen) tulee mainitun tyyppisissä lainoissa juuri korko- ja perintäkuluista. Pieniäkin summia kannattaa periä ahkerasti, koska perintäkuluja voidaan lisätä aina mukavasti jokaisen perintähuomautuksen päälle. Hyvä perintätapakin on niin suhteellinen käsite ettei siitä ole apua kuin aivan törkeimmissä kiskontatapauksissa.
   
 19. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Kyllä ja ei.

  Eli palvelu mahdollistaisi toki tuollaisten pikavippien ottamisen helposti jos tarvetta ilmenee. Ainoa vain, että palvelussa asiakas pakotettaisiin ajattelemaan asiaa jo etukäteen jolloin itse hädän hetkellä luoton nostaminen ei välttämättä olisi enää aivan niin hetken huumassa tehty päätös.

  Uskon että olisi tässäkin muodossaan toki käyttökelpoinen palvelu mutta ehkä kuitenkin vastuuntuntoisempi.
   
 20. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  160€ ei ole iso raha, mutta kannattaa myös miettiä tuollaisen palvelun kohderyhmää. Suurimmalla osalla työssäkäyvistä ja muuten taloudellisesti vakaalla pohjalla olevista tuppaa kuitenkin olemaan Visa tai muu maksuaika/luottokortti (elleivät sitten periaatteesta vältä luottoja) ja kortin omistaja tuskin tuon palvelun käyttäjäksi lähtee.

  Niillä joilla taas ei korttiin ole mahdollisuutta on useimmiten taloustilannekin heikompi, 160€ on opiskelijabudjetissa kuitenkin about kuukauden nettotulot, josta pitää sitten vielä maksaa välttämättömät menot, eli kovin paljon ei irrotettavaa ole. Sama koskee toki vaikka työttömiä, toimeentulotuella eläviä, eläkeläisiä jne. opiskelijat vain ovat ehkä paras esimerkki pienimpien tulojen ja mahdollisesti huonoimman taloudenpidon takia (yleistää ei tule, mutta nuoret ja kulutusluotto on varsin yleinen ongelma). 160€ saattaa hyvinkin aiheuttaa vaikeuksia (tietysti aina voi ottaa uuden luoton ja kuitata velan velalla, mikä on tietysti aina hyvä idea). Vaikkapa sen 160€ irrottaminen ei siis todellakaan välttämättä ole itsestäänselvyys, tietenkin tilanne on vielä pahempi jos alla on muuta luottoa. Hetken mielijohteesta otettu baarilaina voi tulla yllättävänkin kalliiksi.

  Mitä markkinointiin tulee niin ainoastaan sivukorvalla olen kuunnellut, mutta käsittääkseni markkinointi on nimenomaan tollasta "mitä väliä jos ei oo rahaa kun on rahakone", enkä usko että bisnessideaan kuuluu erityisen hellävarainen perintäkään.
   

Jaa tämä viestiketju