Radiolinja teki 33 miljoonan euron tappiot vuonna 2002

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja Bird, 26/2/03.

 1. Bird Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  4233
  Tykkäykset:
  0
  Radiolinja kärsi liittymäkisasta

  Elisan tulos painui tappiolle


  STT-Raisa Karsikko / Helsinki

  Teleyhtiö Elisa teki viime vuonna rahoituserien jälkeen 103 miljoonan euron tappion, kun vuotta aiemmin tulos oli 46 miljoonaa euroa voitolla. Kotimaan kiinteissä verkoissa toiminta kannatti, mutta kiristyneestä kilpailusta kärsinyt Radiolinja painui miinukselle.
  Toimitusjohtaja Matti Mattheiszen katsoo yhtiön silti selvinneen suhteellisen kuivin jaloin vuodesta, joka oli koko toimialalle "karmea". Tulostavoitteeseen ei ylletty, mutta investoinnit pysyivät kurissa ja nettovelka lyheni tavoitetta enemmän.
  Kertaluonteisista eristä puhdistettuna Elisan tappio kutistuu 23 miljoonaan, kun vastaavalla tavalla laskettu luku vuotta aiemmin oli 5 miljoonaa euroa plussalla. Kertaeriä kertyi mm. gsm-verkkojen poistoista ja kulukirjauksista sekä myyntivoitoista.
  Tulosta Elisa teki viime vuonna lähinnä kotimaan kiinteissä verkoissa, joiden liikevoitto kasvoi kuutisen prosenttia 101 miljoonaan euroon. Markkinajohtajuus vahvistui varsinkin laajakaistaliittymissä, joiden menekki lähti loppukesästä kovaan kasvuun. Elisalla laajakaistaliittymiä oli vuoden lopussa melkein 72 000 eli yli 2,5 kertaa vuoden takaista enemmän.
  - Tätä voi pitää jo merkkinä kiinteän verkon renessanssista, Mattheiszen luonnehtii. Elisa aikoo laajentaa laajakaistaliittymien tarjontaa myös niihin kasvukeskuksiin, joissa yhtiöllä ei nyt ole omaa paikallista verkkoa.
  Myönteisenä Mattheiszen pitää myös sitä, että tappiollisen Saksan liiketoiminnan käyttökate saatiin vuoden lopulla viimein plussan puolelle. Saksan koko vuoden liiketulos oli silti 73 miljoonaa euroa tappiolla, voitolle pyritään nyt vuoden 2004 alkupuolella.
  Saksan-toiminnoista kertyi viime vuonna noin 7,5 prosenttia koko Elisa-konsernin liikevaihdosta, joka nousi yhteensä lähes 1,6 miljardiin euroon.

  Radiolinja kärsi liittymäkisasta

  Radiolinja teki toissa vuonna 72 miljoonan euron voiton, mutta liiketulos painui 33 miljoonaa euroa tappiolle, kun liittymämyynnin raju kilpailu söi kannattavuutta. Loppuvuodesta operaattorien keskinäinen kisa sai Mattheiszenin mielestä jo osin epäterveitä piirteitä. Tarjouskisa kiihdytti liittymien vaihtuvuuden 21 prosenttiin, kun vuoden keskiarvo liikkui 15 prosentin pinnassa.
  Radiolinjalta paloi kuusi miljoonaa euroa keskimääräistä enemmän joulukampanjaan, mutta tulostakin syntyi, kun liittymien määrä kasvoi loka-joulukuussa nettomääräisesti noin 41 000 kappaleella. Asiakashankinta oli aktiivista myös loppukesällä, jolloin Radiolinja paikkasi Telia Finlandin liittymien poistumista verkostaan. Vuoden lopussa Radiolinjan verkossa oli liittymiä runsaat 1,3 miljardia kappaletta eli lähes saman verran kuin vuotta aiemmin.
  Tälle vuodelle Elisa ei odota alalle kovin kummoista kasvua ja arvioi tuloksensa paranevan vain lievästi. Yhtiö aikoo kuitenkin vallata lisää markkinaosuuksia. Mattheiszenin mukaan siihen on nyt hyvä tilaisuus, kun TeliaSoneran voimat kuluvat fuusion toteutukseen ja paikalliset puhelinyhtiöt järjestelevät rakenteitaan.
  Mattheiszen muistuttaa myös TeliaSoneran "ruotsalaisuudesta", mikä on hänen mukaansa jo horjuttanut Soneran perinteistä roolia julkishallinnon hovihankkijana. Elisa uskoo hyötyvänsä myös kesällä voimaan tulevasta muutoksesta, jonka jälkeen asiakas voi pitää entisen kännykkänumeron, vaikka vaihtaa operaattoria. Markkinajohtajalla eli TeliaSoneralla on siinä eniten menetettävää, Mattheiszen arvioi.
  Elisasta on kahdessa vuodessa vähennetty väkeä 2 000 henkilötyövuoden verran. Nyt tarvetta uusiin isoihin vähennyksiin ei Mattheiszenin mukaan ole näköpiirissä. Ydintoimintojen ulkopuolisten osien karsintaa jatketaan, mutta esimerkiksi Comptelin myynnillä ei ole kiirettä.

  Lähde: Karjalainen 26.2
   
 2. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Radiolinjantuloksessa oli tosiaan jonkin verran kertaluenteisia menoja. Keskimääräisestä asiakkaasta tuli rahaa vaikka kokonaisuus oli miinuksella.

  Ei huonosti :)
  Julkishallinnon puolella on kyllä Radiolinjalla vahva-asema, mikä ei kylläkään ole itsestään selvyys tulevaisuudessa.
  Jos asiakasmääriä arvioidaan, niin en tilannetta näe kellekkään helpoksi, ja kuitenkin Soneran matkapuhelinpuoli on ainoa kannattava (ja veielä erityisen kannattava) mikä tuo mahdollisuuksia vastata kilpailuun. Muut joutuvat laskemaan paljonko rahaa pitää omistajan tasksuta pistää kisaan.

  Radiolinja vahvuus on tullut kyllä näkyviin ja se on kyky nopeisiin markkinointi päätöksiin, se voi olla se ratkaiseva etu syksyn markkinaosuus kisassa. Tuotehan on hyvä.
   
 3. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  No voi hellanlettas sentään. Eikö herra Mattheiszen keksinyt nyt mitään muuta sanottavaa? Usein tulee uho ja sitten tuho.
   
 4. Conda Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/8/02
  Viestit:
  5327
  Tykkäykset:
  0
  Onkohan nämä kiinteähintaiset liittymäpalvelut (textari, yö) olleet menestys Rällälle?
   
 5. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Heh, aika huonoksi menee jo mutta rälläkällähän on aina kaikki aseet käytössä.
  Todennäköisesti kyllä ja ei. Ei siksi, etten tiedä ketään jolla olisi, tai olisi edes harkinnut hommata tuollaista palvelua. Ei myös siksi, että normaalipulliaisen mielestä "rajoitetut" kiinteät hinnat voivat ensi-istumalta tuntua hieman vaikeaselkoisilta. Kyllä siksi, että tuotteethan ovat melko hyviä, säästöä voi parhaimmillaan syntyä todella paljon ja se on iso asia että esim. perheen puhelinmenot pystytään arvioimaan etukäteen entistä tarkemmin. Kyllä ja ei myös siksi, että en ole nähnyt vielä mitään kovin kummoisia kampanjoita tuotteen myymiseksi: joko tuotetta osataan kysyä ilmankin kampanjointia tai sitten sen mainostamiseen ei haluta uhrata rahaa... Tarkoitus ei ole vastata ympäripyöreitä, vaan pari eri näkökulmaa samaan viestiin (riitelen itseni kanssa siitä kumpaa mieltä olen, selvyyttä ei vielä ole tullut). ;)
   
 6. huippu

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/10/02
  Viestit:
  120
  Tykkäykset:
  0
  Noo, on niillä varaa tehdä hiukan tappioita...
  Sellaista tää ala välillä on.
   
 7. jonnibal

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  48
  Tykkäykset:
  0
  Tappiohan johtuu pääosin siitä, että nyt RL maksaa vanhojen, 90-luvun alusta lähtien käyttöönotettujen verkkoelementtien velkoja pois ja ostaa vuokrattuja vermeitä omaksi.
   
 8. djj Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/03
  Viestit:
  2742
  Tykkäykset:
  0
  Khi khi, 1,3 miljardia... khi khi! ;D
   
 9. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Ja aika iso summa meni konserniavustuksena Elisalle, RL:n operatiivinen toiminta oli pulussalla ~98miljEur (121miljEur 2001).
  Oleellista on että tämän vuoden Elisan tulokseen muistaakseni ennustetaan maltillista kehitystä, mikä tarkoittaa että myös Radiolinjalla jatketaan miinuksella tai nollalinjalla.
   
 10. puh Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  3702
  Tykkäykset:
  38
  Puhelinmalli:
  LG G4
  Mitä pahaa tuossa sanomisessa oli, miksi se ei pitäisi paikkaansa?
  Tiedän ihmisiä jotka ovat vaihtaneet Sonerasta RL:aan vain ja ainoastaan Telia-fuusion takia, Sonera/Tele on ollut monille aina se ainoa ja oikea ja nyt tämä asia on vihdoin alkanut menettämään merkitystään.
   
 11. dreamy83

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/7/02
  Viestit:
  210
  Tykkäykset:
  0
  Jos kuka nyt tulee ja lujaa

  Onkohan nyt se Jippii Groupin kauan uskottu tuleminen? Vaikka tämäkin vuosi oli miinuksella, on nyt kuitenkin homma selkiytynyt melkoisesti. Voimakas saneeraus ja vuoden viimeinen vuosineljännes oli nollatuloksella. Erityisesti Jippii Groupin internet- ja telepalveluihin keskittyvän Saunalahti-yksikön kannattavuus on voimakkaasti vahvistunut. Eikä ihme, onhan siellä koko tuotekonsepti pamautettu uusiksi. Ja kaiken lisäksi jotkut tuotteet poikkeavat kilpailijoista vahvasti, näistä osoitus esim. TivKoR, KPiKoR, KiT, ADSL, Avaimet Käteen ADSL ja iTpH. Mielenkiintoista nimikointia :) Ja kaukopuhelutkin on nyt kaikkien saatavissa; ne ei vaadi enää rekisteröintiä.
   
 12. Mie

  Mie Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  12   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  2228
  Tykkäykset:
  46
  Puhelinmalli:
  Google Pixel 2
  Moro! Nyt tiedät minut... 500 tekstiviestiä kuukaudessa lähettävänä tuli tuo Tekstari-palvelu enemmän kuin tarpeeseen ja näkyi heti myös laskun loppusummassa.
   
 13. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Heh, no hyvä. Täsmennetään sen verran ettei kenelläkään tuttavistani ole kyseisenlaisia palveluita. Todennäköisesti tuttavani eivät juuri kuulukkaan kohderyhmiin.

  Nimim. vaimolle tuli tänään puhelinlasku; näköjään 3,33€ eli tandem ainan perusmaksu.

  Edit: ei tämmöisillä käyttäjillä hyvältä näytä tuon Elisan loven paikkaaminenkaan... ;P
   
 14. Kotkis Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/7/02
  Viestit:
  11124
  Tykkäykset:
  18
  Puhelinmalli:
  IPhone 5S
  Jos hieman vielä sallitaan aiheen sivusta puhuminen: minkähän takia noi operaattorit laskuttaa noin pieniä summia? Sekä Soneralla että Radiolinjalla ainakin on käytössä minimilaskutus, muistaakseni alle 10/20(?) euron laskuja ei pitäisi tulla. Kuitenkin myös multa on Sonera laskuttanut reilun euron laskuja... Onkos se nyt niin, että niin kauan kuin on puheaikoja käytössä, laskutetaan pienetkin laskut??
   
 15. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Hyvä kysymys, luulisi että laskutuksen kustannukset mm. postimaksuineen tuottaa enemmän kustannuksia kuin edes laskun loppusumma - puhtaasta tuotosta puhumattakaan on. Itselleni sopisi varsin hyvin esim 10 euron "alaraja", sillä 3,33€ on ihan turha lasku. Puheaikaa tuossakin tosiaan oli, se varmaan voi omalta osaltaan myös sekoittaa laskutusjärjestelmää.
   
 16. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  231
  ompas hyvät talousnäkymät, miksei "pyydä" talouspakettia valtiolta. niihän soneraki tekee.
   
 17. puh Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  3702
  Tykkäykset:
  38
  Puhelinmalli:
  LG G4
  Näin on, laskun lähtemiseen vaikuttaa summa joka on ennen alennusten vähentämistä. Minimilaskutusraja RL:lla on 10e.
   
 18. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Heh, olen saanut sieltä tähän mennessä 4 laskua: ~4€, ~5€, ~8€ ja nyt 3,33€. Kaikissa on huomioitu puheaikaa, joten ne ovat ylittäneet alunperin tuon kympin rajan, loppusummat tuntuvat vain järjettömiltä.
   
 19. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Tietääkseni Valtio ei ole kovin iso Elisan omistaja, eli saman tyyppiseen antiin ei valtion ei tarvitsisi paljoa osallistua. mutta esim Helsingin kontolle tulisi ehkä jonkin kokoinen osuus. Eikä Elisalla rahoitus/tase vielä aivan kuralla ole vaikka luottoluokitukset ovat ehkä laskemassa.
   
 20. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  231
  tarkotin sillä että kun valtio anta niin auliisti "omille" yhtiöille veronmaksajien rahoja toiminnan tukemiseen niin kohtelis ees tasapuolisesti muitaki yrityksiä... ne ketkä verojaki maksaa...

  :))
   

Jaa tämä viestiketju